Новите думи в българския език

• 200 719
  • 3 542
  •   1
Отговори
# 2 850
Аха, югоизток е. А аз Ърмаяни ли требе да се именувам по вашему? Или Йърмаяни?
Златеее  Joy

# 2 851
Всъщност не пропускането на Х в началото на думите е необичайно, а прибавянето му - случило се е на един доста късен (и скорошен от езикова гледна точка) етап Wink
Я да видим сега кой от филолозите не си е учил съвестно уроците  ppp

А Хърмаяни става Ърмаяни  Wink

# 2 852
Това за Х-то е интересен феномен.
Аз лично си мислех че и пропускането и вмъкването на Х е характерно за Хасковския край но може и да греша.  newsm78
Примерно хората там казват че са от Асково (Чувала съм някаква смешка за илюстрация на явлението -Асково и Арманли играят андбал). Същите хора ползват Хасма и Хизба.

Чувала съм да се обсъжда че има хора казващи Хасвалт и Хасансьор но за моите уши звучи доста преувеличено. Не изключвам обаче варианта това да е истина.  Wink
(Между Асково и Арманли пътят - Хасвалт)  Simple Smile

Истерия - Хистерия? Кое е вярното  Laughing

Последна редакция: пт, 15 юни 2012, 09:53 от Jennie

# 2 853
  • София
Дядо ми казва "сабаля"... ако ще помогне за статистиката.
И аз така казвах, ама като отидох в Бургаско ме поправиха, че било сабахлем.

Скрит текст:
Иде реч за думата уй - уя е дрът хуй, на който от употреба му се е изтръкало хъ-то

Ще прощавате, ама ми е петъчно от сабайлямта.  Mr. Green

Зло, човек мой да утрепеш  smile3532

# 2 854
  • гр. София
Жени, вярното е "хистерия". Идва от гръцкщото "хистера", което значи "матка". Навремето се е смятало, че жените изпадат в хистерия именно заради този си орган (който липсва у мъжете и затова те не изпадали в подобни състояния  Crazy). Та затова било често срещана интервенция отстраняването на матката с цел лекуването на жените.  ooooh!

Във връзка с употребата на "х"-то, и във Врачанско не го употребяват. На Христовците казват Ристо. На хляба - леб.

И един виц по този повод:

Двама цигани си говорят:
- Манго, ти разбра ли, че щели да махат буквата "Х" от азбуката?
- Алелей! Ми сега как ще пишеме думата "хасфалт"?

# 2 855
  • в сърцето на един мъж...
Украинците например също имат проблем с Х-то в началото на думата и много често преминава в Г.

# 2 856
Аха, югоизток е. А аз Ърмаяни ли требе да се именувам по вашему? Или Йърмаяни?
Златеее  Joy

Ърмаяни, Ърмаяни.  hahaha

ИрПуц, а ти пробва ли да приложиш научно-статистически подход за избор между 2 възможности?

Естествено, че не, що за въпрос. Аз даже речник не мога да ползвам, ти искаш от мен някакви сложни методи.  Mr. Green

Флу, кажи за х-то, моля, интересно е.  Simple Smile

# 2 857
  • Казанлък of all places
Х-то по принцип не беше ли прибавено по-късно в местните езици?

Пуци, дарлинг, знаех си ,че освен Дунава и други неща ни свързват! Simple Smile Simple Smile Казвай "сабайлен" и да ти е мирна главата!  Mr. Green Све , ти сещаш ли се изобщо в българския да има такива наставки като "лям" и "лем",че да изведем правилото?  По никакъв начин не може да се подходи емпирично тука, начи!

И в турския го има феноменът с "х" -то, особено в начална позиция на думата, но ще трябва да поразпитам повечко.

# 2 858
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Аз пък тук забелязвам обратния "х"-феномен- имат си хората "х" и "хь', и кажи-речи навсякъде, където ние произнасяме "г", те съскат "х" Laughing. Особено любимо ми е благозвучното
Скрит текст:
"ховно"
, къде къде по-благородно звучи Mr. Green

# 2 859
  • Казанлък of all places
Това за украинците, нали, Джо? Хъкат на поразия и колегата е "Оххнян".  Sunglasses

# 2 860
Флу, кажи за х-то, моля, интересно е.  Simple Smile

С удоволствие, но първо трябва да си поопресня знанията (писала съм доклад на тази тема  Embarassed ), да си попрегледам записките и източниците... По сериозни теми не се изказвам само по спомени, за да не подведа някого.

# 2 861
  • в сърцето на един мъж...
Това за украинците, нали, Джо? Хъкат на поразия и колегата е "Оххнян".  Sunglasses

Тц, за чехите говори тя Mr. Green

в тая връзка много си мразех името, произнесено от украинската група Rolling Eyes
Скрит текст:
/че съм от стар български род, да, ама чак да съм ханка/

# 2 862
 hahaha Благородно, индийд, Джо.

Холандците пък въобще нямат 'г', клетите. Незабравим е шокът, който изпитах, когато а пръв път чух правилното произношение на Ван Гог.  hahaha

Мерси, Флу, ще чакам. Simple Smile

# 2 863
  • Mars Hotel
Све , ти сещаш ли се изобщо в българския да има такива наставки като "лям" и "лем",че да изведем правилото?  По никакъв начин не може да се подходи емпирично тука, начи!

Абе, то че няма такива наставки - няма. Ама поне една проста аналогия не може ли да се направи... Все на някой друг турцизъм трябва да са лепнали подобна морфема. Rolling Eyes

# 2 864
     Тц, тц. Толкова време и аз да не си знам името. Благодаря на BirdsFlu и Пуци, че утилизираха слабата ми грамотност. Оторизирам ви да утилизирате ад хок всяка подобна проява. hahaha
     ПП Снощи говорих с военни, утиризиране според тях значело унищожаване.  

Незабравим е шокът, който изпитах, когато а пръв път чух правилното произношение на Ван Гог.  hahaha
Транслитерация?

Общи условия

Активация на акаунт