Студът пощипва бузки зачервени на ЮНСКИТЕ ни слънчица засмени

• 31 020
  • 731
  •   1
Отговори
# 570
ПаО - аз много пъти съм писала по темата за ранното езиково обучение и то от собствен опит. Казвам го и като човек живял в чужбина и общуващ с доста би- че и повече езикови семейства.   Дъщеря ми точно така научи френски - от татко си (разбира много добре, макар да и е трудно да го говори, но то е щото няма среда), виж в ДГ за 3 месеца проговори 3ти език без изобщо да и помагаме...
Може и да не проговори руски но определено ще го разбира което си е също плюс и първа стъпка.

За децата до 4 годинки едновременното усвояване на 2-3 езика не е проблем, стига разбира се да има система  напр. единият родител да говори само на единият език. За мен това е истински подарък за детето.  

# 571
Хеберлеа, ако трябва да съм искрена... преди да започна да уча Теология и Философия, бях много по-вярваща, отколкото сега.  Embarassed Може би, колкото повече навлизам в материята, толкова повече въпроси си задавам. Като добавим и Философията, нещата още повече се оплитат, въпросите стават все повече, а изводите, които си вадя не винаги са в полза  на установените норми в религията .
Аз съм вярващ човек, християнин, но институцията църква ми е много чужда(като мислене и усещане)... за съжаление/щастие, не знам все още. Simple Smile Може би ветото  на мъжа ти ще стимулира децата ви да се интересуват повече или напротив... и в двата случая не е фатално  Hug

Накри, просто си имаш фина мома. Няма нищо лошо в това, нали е жива и здрава Simple Smile  Heart Eyes

Мисля, че са достатъчно големи, водата да не се преварява по 10 мин. Друг е въпроса, че при мен вече е въпрос на навик.
Иначе имам кана Брита, която не ползвам, не съм разопаковала даже...  Rolling Eyes Трябва да я видя къде е, че с това носене на туби..

# 572
На мен педиатърката ми каза, че мога спокойно да си преварявам за 1-2 минути, вкл. когато стерилизирам разни неща, тъй като повечето микроорганизми умирали даже на 37-38 градуса, така че на 100 да врат 1 минута , 2 , било практически достатъчно. Аз примерно понеже използвам силиконови зърна, а и силиконови колектори понякога и ги мия на чешмата с бочко, само 1-2 пъти на ден ги стерилизирам. По тях остават капчици вода, която съответно бебето изпива..ама чак толкова не се втелясвам, защото наистина скоро ще се лапа всичко от земята. Даже помня , че и Драганов (ортопеда, за тези, които го знаят) специално ни каза, да си пълзи после детето по целия под, а не само в кошара, хем за да развива по-добре пълзенето, хем за да си пипа повече и да се калява.

Малко офтопик, ама сега преди малко се зачетох в наръчника ми за гледане на бебета, една средно полезна тухла, та там пише задължително било на кърмене да се предлага само едната гърда и след това ако останело мляко да се доизцежда. Странно ми е правилно ли е, неправилно ли е това? На една близка, сег в шейново преди да роди й казаха също обезателно да се изцежда след кърмене, както и обезателно измиване преди и след...много чудно нови и стари концепции така се блъскат у нас...

А по повод на телевизиите и на мен ми идва да го оставя понякога малчо да зяпа , за да миряса , ако е много нервен, винаги сработва, но някакси ми е едно съвестно. Предпочитам на по-смислени неща да се учи от малък, вместо да зяпа и да се облъчва. Иначе са много сладки бебешките детски, аз имам бейби тв.

# 573
                                                    Привет и от мен.

Честити месечинки на бебоците, които днес стават на 5 месеца.

Момичета, дадох на девойката малко картоф, забъркан с кърма.Май нещо не и се хареса. newsm78Хапна 3-4 лъжички, ама на моменти чак се потрисаше.А такива муцунки правеше, сякаш някаква горчилка и дадох.Утре продължавам с опитите.Може да пробвам да и дам тиква.

Хахаха, Накри, ти и спретна менюто на девойката, ама трябвало да почакаш още малко да порасне. Mr. GreenВажното е, че тя е добре и се чувства добре.Майка ми тъкмо ми изтърси днес, че ми е дала бял боб на няма и 5-месечна възраст. ooooh! ooooh!

За езиците аз съм казвала, че при нас е неизбежно.Аз говоря на български основно, помежду си с баща и на английски и френски, а баща и си и говори на неговия език.Искам, не искам, това е положението.Но аз тук виждам деца на по 5-6 години, говорещи чудесно три езика.

Водата е достатъчно само да се кипне, за да убие бактерии и микроби.Нашата принцеса още не иска, но ще и давам по този начин.

Шунче, Даниела вече яко подскача.Много се кефи, и като я изправя на краката и, се ухилва до ушите.Само ръце и гръб да имаш. ooooh!

Бг-татти, само си ви представих. Mr. Green Mr. Green

Да ви кажа, тук съм от доста време вече, никога не е спирала водата.Само веднъж минаха специално да ни предупредят, че 24 часа не бива да я пием и готвим с нея, че правели някаква профилактика.После същия чичка мина, за да каже, че може да пием.Тока спря веднъж миналата година, по време на една лятна буря.За 20 мин. възстановиха захранването, ама то такива гръмотевици бяха, че сърцето ми спираше...

Зъбите и според мен са обусловени генетично.Примери има много.

Хоупфул, знам ли и аз вече.То нови тенденции, то стари...обърква се човек.Същото и със захранването.Аз, например, на всяко хранене давам само едната гърда.Очевидно е, че и стига, дори понякога я плюе преди да е изпразнена.Но не виждам смисъл да се цедя след това.

# 574
  • Sofia
Ей, как кипнах сега! И то на себе си се ядосвам, че не отвърнах подобаващо, а почнах да се обяснявам. Бухнах бебето в количката, колкото да взема каката от буса, 15 мин. работа. Без яке и шапка, но съм го увила в 2 пелени, а и времето е ок. И докато си говоря с една друга майка, се присламчва някаква жена, почва да го гледа и да ми трие сол на главата що е без шапка!  ooooh!

А аз днес умирах от глад, готвейки, и набързо гаврътнах ок. 1/2 л мляко с бисквити. Нищо чудно довечера да е големият рев... Аз пих ензими след това, как мислите, дали ще помогнат?

# 575
Честити месечинки!!!
За водата- при нас е чиста. Пием си от чешмяната. За Сиси ще преварявам първоначално по 1-2-3 минути. Иначе сега си стерилизирам помпата и шишетата горе-долу през ден за по 5-6 мин в микровълновата.

Шунче, на кой канал са тези детски /и на кой сателит си, де/?

За кръщенето- не съм решила кога да го направим. Но искам да е на Рилският манастир.

За гърдите и формата им- като приключа с ражданията и кърменията лягам под ножа  Flutter

# 576
  • Sofia
Динора, това е въпрос с повишена трудност!  Mr. Green
Поради причината, че след една буря и спиране на тока, се оказахме сякаш с различна кабелна от тая, за която плащаме. Но тъй като е по-хубава, си мълчим.  Mr. Green Но плащаме нещо на някого. Каналът е jimjam.

ТВто аз не го смятам за крайно вредно. Тези милите детски учат на добри неща - сега даваха някаква гъсеничка, която помогна на майка-пиле да занесе крушата до гнездото.  Simple Smile

# 577
Извинете, че така нахлувам в темата ви, но да питам имате ли тук мами от Плевен, че аз родих през август, в нашата тема няма мами от Плевен, а си търся компания за разходки?

# 578
Шунка  #2gunfire как ги обичам такива. А най-интересното е, че от майки са тези назидания. Ще кажеш тях не ги е дразнело някой като им се меше така...  Close

Пеперудке, може би трябваше да започнеш с тиква. Картофа определено не е харесван...  Rolling Eyes

Ние тази вечер сме на гости в бабището  Sunglasses
Днес за първи път и на мама се ядосах. Всичко на мен чака, да изпера, да простра, да видя детето гладно ли е, да го изкъпя...да сложа масата, да я вдигна, да заредя миялната.. ужасно изморена съм вече, на ръба на силите си.
Разбирам, че не иска да ни пречи и затова не смее да пипне нищо в нас, но нямам сили....

# 579
МамаПоли, Хелен е от Плевен. Следи темата , тя ще се разпише скоро!

Чинче, да, супер изнервящо е това. И майка ти я разбирам. Моята много ми помагаше - освен че занимава Нико, гладеше, прибира каквото е разхвърляно, оправяше леглото на Ивко, разни такива неща. Но прибере ли се мъжа ми и тя гледа да си тръгне, за да не ни пречи. Може би мама не смее да пипне, ако си и споделяла че свеки ти пренарежда нещата, за да не ти се меси. Подскажи й по някакъв начин, че от нея нямаш нищо напротив да приемаш помощ. Аз на моята направо й казвам, че едно и също нещо ако го направи свеки и тя, от свеки бих се подразнила , но от мама не. Днес тя дойде у нас и ме изненада. Донесе ми ядене, изяви желание да разходи Ники и аз веднага отпраших на работа. Но взех със себе си Иван, че да не я товаря с двамата. Като се върнах прибрала каквото беше разхвърляно. После строих Иван да си доприбере играчките и сега дома ни има по приличен вид.  Wink

# 580
  • София
Добър вечер мимита и тати!

Първо да се отчета за днешната косултация! Тежим 7520 кг и сме дълги 64 см. Поставиха ни най-накрая отложените ваксини /двойните + първия прием на Ротарикс/. За сега нямаме Т, но имаме ужасно ако /зелено и кървави жилки/. Звъннах на педито и тя каза, че не било от ваксините, ами нещо, което аз съм яла. #Cussing out

На ръчичката, близо до лакътчето има малко загрубяло петънце. Педито каза, че е атопичен дерматит - и аз мн се уплаших защото съм чулава ужасни неща за него. В събота ще я водя на дерматолог - не й вярвам!!!!

И аз оставям Ади да гледа ТВ понякога

Някои от вас знае ли дали м/у двата приема на Ротарикса трябва да има 2 месеца разстояние или може да се дават 2 поредни месеца?

Разгледах снимките - всички сте прекрасни!!!!  bouquet Чинче качеството на снимките ти с Нико е супер  Simple Smile

Честити месечинки на всички празнуващи бебоци  bouquet

# 581
Nakri,и вие сте фини като нас  Hug ние сме 5800,65см.
Аз преварявам водката за 4-5мин,общо взето не засичам време,смятам поне още няколко месеца да преварявам...
За гледането на тв,голямата от 1 годинка е върл фен на тв-то  Rolling Eyes Знам ,че е вредно,но все пак и аз съм човек,а и така мога да свърша някоя работа.Малката и тя се заглежда,забелязах...
Чин и аз като Ани мисля,че трябва да намекнеш на майка си,даже директно да й кажеш от какво имаш нужда  Peace Напълно те разбирам за умората.И на мен ми идва да хвърля всичко понякога и да се махна.Даже заплашвам мъж ми,че ще го оставя с 2те деца и това е  Mr. Green После си викам - споко,всичко е само период,ще мине... и така.
Я да питам,паролката за снимките сменена ли е?Че исках да ви покажа Надето newsm78

# 582
Здравейте.

Благодаря за мненията ви за езиците.Засега му пее само руски песни,но мисля да го пробваме да си и говорят на руски.Не знам дали ще е така ефективно,както ако му говори родител,защото все пак той не прекарва кой знае какво време с нея.При ММ и брат му не е сработило особено.Тя ми казва,че като им говорела на руски като малки те протестирали и чак бягали от нея (предполагам силно казано).Не знам точно какъв е бил подходът й.В крайна сметка аз знаех,че ММ разбира (у тях нон стоп се гледа руска тв),но като дойдоха братовчеди от Украйна за първи път миналата година го чух и да говори.Седем години сме заедно и не знаех,че може да говори.  Embarassed Мислех че се оправя горе долу само и определено ме изненда.Но съм съгласна,че Мартин дори само да разбира пак е + .

Хеленче,намери си друго Поли усещам : )))  Hug

Аз днес съм доволна,защото от контролен преглед се оказа,че сме преборили Стафилококите в нослето. newsm44

Накри,Марто беше с тези мерки същите преди две седмици,хем е мъж  Laughing Ама аз си го харесвам стройничък : )))) Крачетата са му якички обаче и е жилав и много шавлив.

Насъбраха ми се повечко странички и сега забравих повечето теми,но не пречи да се включа като се сетя.
Лека.Желая на всички 8 часа непробудно спане  Mr. Green .това ми е мечтата...ех нощен съннн

После си викам - споко,всичко е само период,ще мине... и така.
и мен това ме вдига отново.За утре съм си резервирала два часа доспиване утре и ще си го търся като наследство.ММ е предупреден  Mr. Green

# 583
Извинете, че така нахлувам в темата ви, но да питам имате ли тук мами от Плевен, че аз родих през август, в нашата тема няма мами от Плевен, а си търся компания за разходки?

Аз съм от Плевен Simple Smile. Всеки ден сме в Градската градина с още няколко майчета. Ще ти пиша на лични, да не спамим темата  Peace
ПаО, ти си ми талисманче, на един ден сме раждали  Hug. Браво за стафилококите, повече да не чувате за тях Simple Smile
За водата - нашата уж става за пиене, минавам я през кана, но баща ми работи за ВИК и като ми е казвал какви неща има по гераните  ooooh! Sick. Ама ми писна да мъкнем туби, та сега разчитаме на филтрирана вода..
Пффф, днес много се изморих, не помня какво още трябваше да пиша..
Лека на всички Simple Smile

# 584
Пао, Дидолинка така ме зарадвахте да чуя, че има и други мишлета като нас. Hug Всички, които познавам с бебенца на месеците на Софи са по 7,8, та и 9 кг. Крис на 4 месеца ми беше 7,900. Не че ми пука де или че се притеснявам (как вика чинчето нали си е жива и здрава  Heart Eyes), но по някой път ме гледат като извънземно като кажа 5,980 на  4 месеца и половина. Crazy

Пеперудке даммм аз сметки без кръчмар си правех. Mr. Green Нищо де сега пие мляко с бишкоти, но и гледам учудената физиономия -  ''Сега пък какво стана, пак на мляко ме върнаха и тая майка ми не знае какво иска вече'. hahaha''
Чин аз специално днес съм труп. Не знам времето ли е, домашната работа, децата, но не мога да мръдна от леглото. Като никога вече ми се спи. Щом имаш мама до теб възползвай се максимално и си казвай от какво имаш нужда, пък тя ще помага със сигурност. Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт