Сурогатното майчинство в България

• 148 748
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 1 335
а, добре че стана дума  Wink

Мисля си, че СМ и СР би трябвало предварително да обсъдят всички вариянти и те да са детайлно описани в договора, който сключват. Поне аз така бих направила. От диетата на СМ, през болнични, разходи и всичко което се сетя, дори бих питала за всякакви други вариянти, за които не се сещам.

и ако договора, който е детайлно описан и да речем е перфектен, не бъде изпълнен точно, в смисъл СМ откаже да посещава точно този доктор или точно със същата честота описана в договора, или откаже определени изследвания, тогава ко прайм? Мога да ви кажа най-общо какво може да се случи при класическите договори:
- принудително изпълнение (вероятно с полиция и съдия изпълнител ще я водят)
- отказ на другата страна да приеме изпълнението (разбирай бебето)

Сега ясно ли е, че не се заяждам и че никой не искам "да отвратя от идеята за СМ"... просто някои отношения не могат да бъдат уредени с договор

# 1 336
Мисля си, че СМ и СР би трябвало предварително да обсъдят всички вариянти и те да са детайлно описани в договора, който сключват. Поне аз така бих направила. От диетата на СМ, през болнични, разходи и всичко което се сетя, дори бих питала за всякакви други вариянти, за които не се сещам.

А за друг вариЯнт за изписване на думичката "вариант" сещаш ли се?

# 1 337
  • София

Въпросът не е в привързването, а дали сурогатната майка ще изтърпи екстрите от горня цитат, след като и липсват чувствата от долния. Как ще бъде мотивирана, колко точно тежест ще изтърпи, ако надхвърля очакванията й от предходния и опит, или ще побърза да се отърве от бремето си в 8 месец примерно.

Прекалено много въпросителни се събират според мен, но вие явно сте на принципа "дайте да дадем", нищо че има толкова неизвестни.

Елица,

1. екстрите от горния цитат са толкова силно преувеличени, че напомнят на листовка с нежеланите ефекти на лекарство - където се включват накуп всички нежелани ефекти, дори и да са се случили веднъж на милион пъти. нормалната бременност не включва нищо или много малко от изброените от теб ужасии. да не говоря пък за втория абзац с хипотезите ти за дългогодишно възстановяване от изживения ужас и травма. пълни глупости. таман вчера четох за една американка на 46 години, която чака 20-тото си дете. кога ли е успяла да се възстанови от травмите, просто не знам. та си си спекулираш и много добре го знаеш това. само че, забравяш, че говориш пред жени, дето масово са минали през бременността, а не пред незапознати с това нещо хора.

2.  а дали ще изтърпи, как ще се мотивира, и прочие въпроси от този род са си абсолютно нейна работа. законът разрешава СМ, а не го прави задължително. който е решил да стане СМ, ще си мисли по тези въпроси - те са лични, частни и не подлежат на регулация и предварително дефиниране.

изобщо, аз не бих седнала да се грижа за емоциите на възрастен, зрял индивид, непоставен под запрещение, които ще му се случат вследствие на доброволното и добре обмислено от него решение. още повече, бременността, както виждаме при цитираните от теб Айшета, не е болка за умиране в повечето случаи.

# 1 338

Сега ясно ли е, че не се заяждам и че никой не искам "да отвратя от идеята за СМ"... просто някои отношения не могат да бъдат уредени с договор

Факт. Нито са първите, нито последните такива.

Вече дадох пример с развода. Нали си виждала какво става, когато има спор за децата - криене, полиция, насилствено отнемане. Да не говорим за грозните полуприкрити злословения по адрес на другия родител.

Не е въпрос дали някакво непредвидено и неописано в договора събитие ще се случи - защото то все някога ще се случи. Но има разлика дали се случва едно от три или едно от един милион.

Та в този ред на мисли - колко често случват подобни проблеми в държавите, в които СМ е разрешено?

# 1 339

Биологичната майка е само една, не две или три... Износването на бебето не прави жената биологична майка... Биологична майка е жената, на която е яйцеклетката, т.е. генетичния материал... А "майката при донорска яйцеклетка" (както си се изразила) е тази, която отглежда детето - биологично нейно, чрез инвитро с яйцеклетка от донор или осиновено...

Е, признавам не разбирам явно нищо от биология - износването на бебето и може би неговото раждане на прави жената биологична майка  newsm78
Чудно кое ли я прави.
Все още учените не са измислили начин да се роди човек без да има яйцеклетка, сперматозоид и утроба, която да износи плода 9 месеца и да го роди.
Говоря само и единствено за биология и биологичен процес, морал и вярвания са съвсем друга бира.

Много моля да дадеш определение за биологична майка. Предварително благодаря.

# 1 340
  • София
Ами, ако раждането не я прави една жена майка на роденото от нея бебе, то не виждам какво друго! ако утре родя, да не се окаже, че не съм майка на бебето си?

# 1 341
  • София
Аха, значи аз съм била някаква много специална една на милион, на която й се повръщаше около 3 месеца, не повръщала, забележете, само ми се гадеше, (споменават се обаче около 70% бременни да страдат по подобен начин). От лека или тежка форма на депресия, не просто промени в настроението, страдали около 20%. Качих 18 кг до началото на 9 месец, после не съм се мерила, при стартови 46 кг. Съвсем нормално наддаване според лекаря ми и околните (Абе ти луда ли си, аз качих 25, 34 кг.) От началото на 8 месец имах глезени на газела, еднаква дебелина от прасеца до пръстите на краката - около 40 % от бременните, пак според дофтора и нищо притеснително, ако не вдигаш кръвно. Но, уверявам ви, не особено приятно при движение тип ходене пеша. Кървене на венците, мускулни крампи по 2-3 пъти на нощ, безсъние. И пак не смятам, че съм имала някаква тежка бременност. Не съм имала стрии, стомашни киселини, запек, хемороиди, акне, засилено вагинално течение и т.н. Praynig, сочени като нещо нормално. Това не са ужасии - ужасии са да лежиш с болки в патологична бременност на системи за задържане няколко месеца, да имаш 24 шева след раждането си, временна или трайна неспособност за задържане на урина.... Да продължавам ли?

Относно т.2
Значи от думите ти следва, че трябва да се разреши донорството на органи, на което също доста често се позовавахте тук в темата, срещу заплащане, защото ще се извършва добро дело и да започнем да чакаме опашките от разумни възрастни хора, които са преценили, че могат да живеят я без бъбрек, я без ретина...

Та в този ред на мисли - колко често случват подобни проблеми в държавите, в които СМ е разрешено?
Не знаем.
Ще се радваме поне един път и ти да преведеш надеждни доказалства и проучвания към тезите си, досега май само съм те засичала да изскваш такива.

# 1 342
  • в здрача
и ако договора, който е детайлно описан и да речем е перфектен, не бъде изпълнен точно, в смисъл СМ откаже да посещава точно този доктор или точно със същата честота описана в договора, или откаже определени изследвания, тогава ко прайм? Мога да ви кажа най-общо какво може да се случи при класическите договори:
- принудително изпълнение (вероятно с полиция и съдия изпълнител ще я водят)
- отказ на другата страна да приеме изпълнението (разбирай бебето)

Защо да не могат? Ако предварително се е съгласила на определени изследвания, значи знае за какви точно става въпрос и вероятно вече си ги е правила преди раждането на своето си дете? Ако аз съм СМ бих настоявала на определени изследвания и определен доктор, както и на вписване на различните варианти след тези изследвания, ако се окаже това или онова, т.е. не бих го направила за всеки, който ми поиска, но това е личен мой избор. Както много други хора правят какви ли не избори ежедневно в живота си.

# 1 343
Ами, ако раждането не я прави една жена майка на роденото от нея бебе, то не виждам какво друго! ако утре родя, да не се окаже, че не съм майка на бебето си?

износването и раждането ( вече) не са достатъчни да се дефинираш майка.
в общият случай майки са биологичните майки, тези, който предават генетичния си материал на детето. Това  на практика е носителката на яйцеклетката, която след опл. се превръща в зигота и така нататък, 9 месеца.
Сега обаче чужд генетичен материал може да бъде износен от друга жена -  тя не е биологична майка, а сурогатна майка. Така или иначе това според мен са незначителни неща,за мен е важно какво се случва в следембрионалния период Simple Smile))

Истинската майка  няма нужда изобщо от биология. Тя е тази, която бива наричана ''мамо',  която бива търсена като майка, която се грижи, обича, отглежда и възпитава една личност. Съвсем друго ниво, което няма нужда от дефиниции като биологичен, сурогатен, млечен и не знам си какъв майчин образ.

# 1 344

износването и раждането ( вече) не са достатъчни да се дефинираш майка.
в общият случай майки са биологичните майки, тези, който предават генетичния си материал на детето. Това  на практика е носителката на яйцеклетката, която след опл. се превръща в зигота и така нататък, 9 месеца.
Сега обаче чужд генетичен материал може да бъде износен от друга жена -  тя не е биологична майка, а сурогатна майка. Така или иначе това според мен са незначителни неща,за мен е важно какво се случва в следембрионалния период Simple Smile))

Истинската майка  няма нужда изобщо от биология. Тя е тази, която бива наричана ''мамо',  която бива търсена като майка, която се грижи, обича, отглежда и възпитава една личност. Съвсем друго ниво, което няма нужда от дефиниции като биологичен, сурогатен, млечен и не знам си какъв майчин образ.

По тази логиката жените родили с донорска яйцеклетка не са биологични майки на родените от тях деца. Тотална обърквация.

С втората част на поста съм напълно съгласна, но явно защитничките на СМ и всякакви АРТ не са и затова последните са им толкова нужни и защитавани до кръв. И ако е важно коя е наричана "мамо" за чий изобщо е нужен закон за СМ  newsm78

# 1 345
  • София

Току що нарече всички жени родили след ин витро с донорска яйцеклетка сурогатни майки.

Втория абзац отразява и моята позиция по отношение на това какво е родителство.

# 1 346
Да, не са. Биологичната майка е тази, която е предала наследствения си материал, гените си.
А гените се предават от яйцеклетката.
Ако износваш чужд генетичен материал не си биологичен родител. Сурогатни майки са, да.
Едно и също е, само че в единия случай задържаш детето, а в другия го правиш за друга жена.

# 1 347
  • София
Да, не са. Биологичната майка е тази, която е предала наследствения си материал, гените си.
А гените се предават от яйцеклетката.
Ако износваш чужд генетичен материал не си биологичен родител. Сурогатни майки са, да.
Едно и също е, само че в единия случай задържаш детето, а в другия го правиш за друга жена.

Всъщност ако се опитаме да прецезираме понятията, тези от които е генитичния материал са генетични родители, износилата плода Е билогичен родител.

# 1 348
 да логично е права си  - тоест има генетична майка, биологична майка, сурогатна майка, млечна майка ...  и моята майка  Mr. Green

# 1 349
т.е.  Майка, а някои просто искат дете.

Общи условия

Активация на акаунт