Сурогатното майчинство в България

• 149 435
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 225
Цитат от друга тема за сурогатното майчинство:

"Повечето хора са на мнение, че е редно първо да се разрешат и уредят по-обичайните форми на проституция и едва тогава да се пристъпи към обмисляне на дължимите данъци за маточна такава."

Напълно го подкрепям.  Peace

# 226
Ето тук може да се прегледат предложените промени на 5те закона, за да се легализира сурогатното майчинство:

Кодекс на труда (приет на първо четене)
http://parliament.bg/bills/41/154-01-87.pdf

Закон за здравето (приет на първо четене)
http://parliament.bg/bills/41/154-01-88.pdf

Смеен кодекс (приет на първо четене)
http://parliament.bg/bills/41/154-01-84.pdf

Кодекс за социално осигуряване
http://parliament.bg/bills/41/154-01-86.pdf

Закон за гражданската регистрация
http://parliament.bg/bills/41/154-01-85.pdf

# 227
Аз пак да попитам - като чертаете всички тия апокалиптични сценарии за изоставени бебета и т.н., можете ли да ги подпрепите с факти от страните, в които СМ е легално?

В крайна сметка, няма нужда да фантазираме - може просто да видим какво се случва на практика?

Другото си е чисто злобеене към хора, които не мислят като нас.

# 228
Ех, jp, думичката си е съвсем вярна. Ако мога да те перефразирам

Едната страна се възползва срещу пари, а другата - срещу здрава матка.

Няма нужда да се опитваш да ми изясняваш и обясняваш своята позиция, както аз не ти натрапвам своята. Да не спорим.

Ми не спори. Ползвай речници. "Възползвам се от някого" предполага неравнопоственост, принуда или измама.

# 229
  • София
Естествено, че има неравнопоставеност. Когато някоя финансово обезпечена жена реши да става сурогат абсолютно безплатно за абсолютно непознати хора - ей така, от кеф да е бременна - тогава ще говорим за равнопоставеност.

# 230
Ех, jp, думичката си е съвсем вярна. Ако мога да те перефразирам

Едната страна се възползва срещу пари, а другата - срещу здрава матка.

Няма нужда да се опитваш да ми изясняваш и обясняваш своята позиция, както аз не ти натрапвам своята. Да не спорим.

Ми не спори. Ползвай речници. "Възползвам се от някого" предполага неравнопоственост, принуда или измама.

Така ли? В кой тълковен речник го пише това?

# 231
  • в моя свят на мир и любов
Естествено, че има неравнопоставеност. Когато някоя финансово обезпечена жена реши да става сурогат абсолютно безплатно за абсолютно непознати хора - ей така, от кеф да е бременна - тогава ще говорим за равнопоставеност.
защо пък трябва да е за непознати?

може финансово обезпечена жена да стане сурогатна майка за своя близка приятелка или роднина. И не виждам нищо странно в това й желание? Освен това има жени които обичат да са бременни

# 232

Защо трябва да са непознати? А и това се случва всъщност.

Вредно е да се допуска единствено финансово мотивиране на евентуалната СМ - това води до истории като тази на Блонди.

Не знам как ще бъде приложен при нас закона, но кандидатките за СМ трябва да се пресяват внимателно - за да се установи наясно ли са с какво се заемат, какво ги мотивира и т.н.

# 233
  • София
може финансово обезпечена жена да стане сурогатна майка за своя близка приятелка или роднина. И не виждам нищо странно в това й желание?

Всъщност да износиш и родиш дете, което с охота да дадеш на някой друг е повече от странно - неестествено и ненормално е.

# 234
Също толкова странно, колкото и да си приемен родител.
Не забравяйте, че СМ знае предварително, че носи и ражда чуждо дете, цялата тази работа е в чужда полза и изобщо не става дума за доброволно даване на нейното си дете.

# 235

Всъщност да износиш и родиш дете, което с охота да дадеш на някой друг е повече от странно - неестествено и ненормално е.

На същото мнение съм. Не мога да си представя, как ще износя дете със ясната идея, че съм си дала тялото под наем. Да го усещам в утробата си 9 месеца и безпроблемно да го предам на друг човек, когато се роди. И самият факт, че детето ми ще вижда, как корема ми расте, а аз спокойно да обяснявам: мама е бременна, но ти няма да имаш братче или сестриче. Или пък, ако детето ми е вече голямо да обясня, че го правя поради морални причини. Може би, бих станала сурогатна майка, когато става дума за това, да износя детето на моето дете - вече има такива случаи в БГ, много преди този закон да се обсъжда.

# 236
  • София

Защото ако някой се съгласи на такова приключение заради познат/роднина със сигурност ще има емоционален момент, къде по принуда, къде от съжаление...Т.е. ще се чувства задължен.

# 237
Защото ако някой се съгласи на такова приключение заради познат/роднина със сигурност ще има емоционален момент, къде по принуда, къде от съжаление...Т.е. ще се чувства задължен.

Не знам, каква психика трябва да има изобщо жената, която ще бъде сурогатна майка, без значение на близък или непознат. При положение, че такава трябва да е била вече родител, то как така няма да има емоции по време на бременността, раждането и после отказването от детето.

# 238
  • София

Вредно е да се допуска единствено финансово мотивиране на евентуалната СМ - това води до истории като тази на Блонди.

Не знам как ще бъде приложен при нас закона, но кандидатките за СМ трябва да се пресяват внимателно - за да се установи наясно ли са с какво се заемат, какво ги мотивира и т.н.

Ти вярваш ли, че ще се намерят много жени, които да станат суроганти майки от чист алтруизъм? Или вярваш на сълзливите филмчета, които пуснаха по ТВ по едно време?

# 239
  • София
Аз изобщо не вярвам.  Grinning Пък и вярвам, че дори и майка да износва внучето си - пак ще се забърка такава каша от неразбиране, недооценяване, неблагодарност, криворазбрана благодарност и т.н., че никой не може да предвиди края.
Също толкова странно, колкото и да си приемен родител.
Горе-долу така е.  Peace Еднакво неприемливо е за мен.

Общи условия

Активация на акаунт