Сурогатното майчинство в България

• 149 427
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 1 005
Ако в дискусията участваха пряко засегнати лица - сурогатни майки и ползвали услугата й родители, може би ще се стигне до обективната истина. И се замислям, дали изобщо, преди да сътворят закона,  са направили проучвания и са изследвали технити мотиви и последващите промени или не в психика, здраве и взаимоотношения, и най-вече на сурогатните майки и децата. Кои от износилите чуждо дете преобладават - за пари или от хуманна съпричастност, и от тях колко са непознати и колко приятели или роднини. Лично аз не съм имала детеродни проблеми, даже нямам близки с такива, но съчувствам на жени, които имат и затова от една страна одобрявам сурогатството, от друга страна се чудя как жена, познала чувството да носи 9 месеца дете, преживяла родилните болки и чула първия плач на бебето, се решава да го направи за пари и за непознати и как родители биха поверили на такава жена /за мен безчувствена/ да им износи детето. Знам какви притеснения самата аз съм изживявала с бременностите си относно здравето на детето /вероятно като всяка друга майка/, как във всичко което правя, мисълта ми е била за него, да не би да му навредя с нещо. Бих се доверила единствено на майка си и бих го направила единствено за дъщеря си. Но може би има жени, които по някаква причина са по-съпричастни към проблема и по-хуманни, ако обаче съпричастността произтича от преживяна лична трагедия, не знам до колко е удачно да й се повери износването на детето.

Последна редакция: сб, 05 ное 2011, 10:30 от Синьо сияние

# 1 006
Не мисля, че може да се стигне до разбиране, след като за едната част от участващите сурогатната майка е жертва. Така поставени нещата, са излишни за дискусия.
Сигурно сурогатните майки преживяват травма. Но от всяка пръчка сурогатна майка не става, тези жени не са случайни,  осъзнали са ролята си, приели са я, преминали са през процес и психически са готови за това. Както психически готов е един човек например, който десетилетие ще работи в хоспис за онкоболни деца и ще полага палиативни грижи. И много други, които са съизмерими и пре- съизмерими с износването на чуждо дете.  
Травми нанасят много дейности в живота, но психиките на хората са различни, някои стават за една работа, други не. Аз като не ставам не се натискам.

Освен това, макар да не разбирам чак такива крайни желания за собствено дете, да не разбирам 'борбата да имаш дете', защото самата аз съм от друго тесто - това не означава, че хората, които пък изпитват такъв копнеж са ненормални Франкенщайновци.Тепърва науката ще предлага нови средства за това. Един ден нищо чудно да може да се износи бременност и извънматочно (а то може, наскоро имаше такъв случай) и това да стане практика. Може да се измисли износване изцяло в технологична среда. Слагат ти зиготата в една кутия 'матка' и от там нататък отиваш да си навестяваш детето 9 месеца.
Свиквайте тепърва науката ще изпреварва научната фантастика:-)

# 1 007
  • в моя свят на мир и любов
Аз съм до някъде пряко засегната, защото съм изразила желанието си да бъда СМ за моя много близка приятелка още  преди да почне да се обсъжда този закон.
Достатъчно интелигентна съм и съм родила две деца. Зная какво ме очаква като физическо неразположение. Не съм безчувствена и знам, че най-тежкият момент за мен ще бъде, когато родя и трябва да предам бебето на родителите му. Празнината ще е голяма. От другата страна обаче знам че тези хора ще са прекрасни родители, повече от десет години не спират да правят опити за родено от тази жена дете. В годините по два-три пъти жената забременява, но не се получава и прави спонтанен аборт. Просто матката й не може да задържи плода.

Някои тук във форума не могат да разберат, че животът не се състои само от егоистичното Аз, Моето Его, Моето удобство, Моето разположение, Моето нежелание да се занимавам с проблемите на другите.

Има хори, които обичат близките и приятелите си само когато ядат и пият заедно, има и такива, които са готови да направят жертви за тях.

Разни хора, разни идеали.

# 1 008
Лични интереси, лични желания са в дъното на този закон. Не въпрос на оцеляване, а въпрос на задоволяване на потребност.

# 1 009
Аз съм до някъде пряко засегната, защото съм изразила желанието си да бъда СМ за моя много близка приятелка още  преди да почне да се обсъжда този закон.
Достатъчно интелигентна съм и съм родила две деца. Зная какво ме очаква като физическо неразположение. Не съм безчувствена и знам, че най-тежкият момент за мен ще бъде, когато родя и трябва да предам бебето на родителите му. Празнината ще е голяма. От другата страна обаче знам че тези хора ще са прекрасни родители, повече от десет години не спират да правят опити за родено от тази жена дете. В годините по два-три пъти жената забременява, но не се получава и прави спонтанен аборт. Просто матката й не може да задържи плода.

Някои тук във форума не могат да разберат, че животът не се състои само от егоистичното Аз, Моето Его, Моето удобство, Моето разположение, Моето нежелание да се занимавам с проблемите на другите.

Има хори, които обичат близките и приятелите си само когато ядат и пият заедно, има и такива, които са готови да направят жертви за тях.

Разни хора, разни идеали.

Ако отговорът ти е продиктуван от моя пост, ще внеса пояснения, макар и ясно да съм го написала. Копирам: "Ако в дискусията участваха пряко засегнати лица - сурогатни майки и ползвали услугата й родители, може би ще се стигне до обективната истина". Имам предвид вече били такива, а не планови.
И второ, нарекох безчувствени, тези които го правят за пари / никои други/, а ти доколкото разбирам ще го направиш от съпричастност към приятелите си, в тази връзка не виждам необходимост да обясняваш, че не си безчувствена.

# 1 010
Нищо не разбираш, но както и да е. Теб не могат да те одобрят за поръчител според новия закон, защото можеш да заченеш и износиш. И ако първия път си родила 2 месеца преди термин, това незначи, че и при последваща бременност нещата ще се развият по същия начин.

Айде да вземеш да предположиш, че имам причини да знам по-добре от теб тези неща - за последстващите бременности.

Има много състояния, при които е известно, че е много вероятно бременността да не се износи до термин. И стотици жени, които знаят, че при тях ще е такъв случаят. Не виждам нищо хуманно да ги окуражаваш да "пробват ако трябва и 12 пъти" и в същото време да считаш възможността децата да бъдат износени от здрави жени, които сами са го пожелали, за "изродщина".

Има нещо генерално сбъркано в светогледа ти - и този път нямам предвид само расистките ти изблици по други теми.

# 1 011

Има нещо генерално сбъркано в светогледа ти - и този път нямам предвид само расистките ти изблици по други теми.

И аз съм на мнение, че твоя светоглед е генерално сбъркан. Но всеки със светогледа си, нито ти ще промениш моя, нито аз твоя.
А за обвиненията в расизъм, които ми отправяш за втори път в тази тема, ти казах да се обосновеш, което ти не благоволи да направиш.
Не съм "окуражавала" никого да прави каквото и да било. Всеки има глава на раменете си да си преценява за себе си колко пъти (не сурогатни обаче) да пробва, дали да пробва, кога да ражда, как да ражда и къде да ражда. Ако възможностите му позволяват - защо не и вкъщи.

п.п. думата "изродщина" я повтаряш непрекъснато и неуморно ти. Аз не съм я употребявала.

Последна редакция: сб, 05 ное 2011, 11:41 от Tea13

# 1 012

Свиквайте тепърва науката ще изпреварва научната фантастика:-)

Докато природата не каже "стига!".

# 1 013

Съпругът ти съгласен ли е да носиш чуждо дете "под наем"? Какво мисли по въпроса? Ами ако при тази бременност се отключи тежко хронично заболяване, ами ако загубиш живота си? Какво става с твоите деца тогава? Съгласна ли си на такава жертва за твоите приятели? Те ще оценят ли тази жертва? Въобще, жертва ли ще бъдеш в този случай?

Много станаха въпросите, но ми е интересно.

# 1 014
viva nova, аз ще ти отговоря. Писах по-напред в темата, но явно не се е забелязало. Имаше отправена молба към мен от мои близки роднини. Съпругът ми дори ме убеждаваше....  Да поясня - въобще не е ставало въпрос за заплащане, водещият мотив беше - хора сме.

# 1 015
Извинявай, но явно на съпругът ти или не му е ясно що е сурогация и как се постига, или не те обича. Никой уважаващ и ценящ жена си мъж не би я поощрявал да мине през процедурата.

# 1 016
Извинявай, но явно на съпругът ти или не му е ясно що е сурогация и как се постига, или не те обича. Никой уважаващ и ценящ жена си мъж не би я поощрявал да мине през процедурата.

Така мислиш ти. Но има и другомислещи, за които словосъчетанието "хора сме" не е куха фраза.

# 1 017
И за мен израза "хора сме" не е куха фраза. Просто за мен смисълът е друг и няма приложение що се отнася до сурогация. За мен няма нищо хуманно в това, да родиш дете на чужди хора с риск за живота си, и ако не дай Боже се повредиш вследствие на тази бременност, същите тези хора да се обърнат и да ти кажат " сори, никой не те е карал насила, ти сама реши". Щото и това може да се случи.

# 1 018
Хихи, даже най-вероятно ме мрази и се чуди как да се оттърве от мен   bouquet. В интерес на истината - идвамата нямахме представа от процедурата. Проблемът беше по-скоро юридически - в смисъл такъв, че от медицинска гледна точка евентуалните усложнения щяха да бъдат много по-малко от едно ин-витро, от юридическите такива (трябваше да се водят около 4 дела - отказ от бащинство (поради презумцията за същото), припознаване, отказ от майчинство и съответно осиновяване от съпругата).
Никой уважаващ и ценящ жена си мъж не би я поощрявал да мине през процедурата.
Не обичам обобщенията и рядко си служа с тях. Някак си звучи.....смешно - свят голям, хора всякакви   bouquet

# 1 019
едно е поощряване, съвсем друго е убеждаване
прочети внимателно "Съпругът ми дори ме убеждаваше....", това вече лично аз не мога да го възприема за нормално, защото всяка бременност носи някакъв риск за здравето на майката и почти винаги има физически, а понякога и психически травми от раждането.

milalena Извинявай, това са мислите ми от пръв прочит на поста ти. Надявам се, си имала предвид "поощряване".

Последна редакция: сб, 05 ное 2011, 12:31 от Синьо сияние

Общи условия

Активация на акаунт