Сурогатното майчинство в България

• 149 502
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 990
Зависи дали законодателството допуска и сурогатно майчинство и гей-бракове.
По "моята логика", законът не различава видовете брак ( гей, хетеро) и не може да ограничи правото на осиновяване, сурогатство или донорство, ако за едните е дадено.

Животът е несправедлив. Например при нас е разрешено даряването на сперма, но не и на яйцеклетка. Разрешено е ин витро, но не сурогатство.

Животът не е несправедлив, а при вас се мисли така.
На друго място се мисли по друг начин.
Хората не са еднакви, обществата не са еднакви и не се движат в еднакъв тръст по права линия.
пардон, тръс  Grinning

Последна редакция: пт, 04 ное 2011, 19:43 от 10 c's

# 991
  • София - Рим и обратно
Пак етикети, и то от човек с доста жлъч излята във форума.

Самозабравяш се, но те разбирам. Толкова долна човешка злобичка е типична за такива като теб.

Не мисля, че е редно, някой да задоволява собствените си потребностиза продължаване на рода на базата на закон, който допуска сериозни злоупотреби и възможности за финансово облагодетелстване. И изобщо цялата процедура позволява експлоатация на чуждо тяло, възможни са различни форми на подкупи и принуда, които са и трудно доказуеми. Ето това реално означава да получаваш нещо на всяка цена. На цената на чуждото човешко достойнство и нещастие.

Не може една несправедливост да се поправя като се причинява друга несправедливост.
Ето това го подкрепям с две ръце като изчерпващо по много прегледен начин и моето мнение по въпроса.

# 992
Пак етикети, и то от човек с доста жлъч излята във форума.

Самозабравяш се, но те разбирам. Толкова долна човешка злобичка е типична за такива като теб.

Нещо не схванах, каква съм аз и такива като мен ( не си спомням да ме познаваш)?   Престани да ми слагаш етикети, няма пост в който да не обиждаш опонентите си.

# 993
добре, но съществува и търговия с органи, а присажданията не са незаконни.
И по принцип във всяка сфера на живота риска от злоупотреби и престъпления съществува.
Не е ли в реда, контрола и санкциите ключа от бараката?

# 994
Мислех, че във форума се пише на чист български език... Колко опита трябва да направи жена без матка, за да разбере, че не може да износи и роди дете...  ooooh!   Или предлагате да пробва извънматочно...  Tired 

Не мисля, че е редно, някой да задоволява собствените си потребностиза продължаване на рода на базата на закон, който допуска сериозни злоупотреби и възможности за финансово облагодетелстване. И изобщо цялата процедура позволява експлоатация на чуждо тяло, възможни са различни форми на подкупи и принуда, които са и трудно доказуеми. Ето това реално означава да получаваш нещо на всяка цена. На цената на чуждото човешко достойнство и нещастие.

Това важи с пълна сила и при даряването на яйцеклетки... Нека го забранят и него със закон...

И ако масовото мислене в България е, че сурогатството е изродщина, е по-добре да го няма, като средство за размножаване

Да, но реално го има, само че незаконно... И докато има хора без друг реален избор (а аз не виждам такъв), то ще се практикува незаконно и както вече казах ще е много по-затормозяващо за всички участващи страни...

# 995
# 996
  • SA
И ако масовото мислене в България е, че сурогатството е изродщина, е по-добре да го няма, като средство за размножаване

А по какво се съди, че това е масовото мислене в БГ? Дори и пуснатата тук анкета доказва противното.

# 997
по-скоро по критиките от последните страници ме наведоха на мисълта, че хората са 'против', но си права за анкетата  Grinning

# 998
  • София

Това важи с пълна сила и при даряването на яйцеклетки... Нека го забранят и него със закон...

Не  е точно така. Има доста голяма разлика в мащаба на действието, ако мога така грубо да се изразя. Говорим за доста по-сериозна физическа и емоционална ангажираност, а и сумите във финансово изражение ще са в пъти по-високи. Има си известно степенуване, иначе трябваше да включим и донорството на сперма, но с нея силната половина от човечеството се разделя доста по-лесно.

Не може да казвате "Абе дайте да има някакъв закон, да решим проблемите на хората...", без да си даваме сметка колко други проблеми могат да възникнат с приемането на такъв. Не съм убедена, че наличието на лош закон е по-малко зло от липсата му, даже много вероятно да е обратното.

И защо не разрешиха първо само близки роднини да могат да се подлагат на подобна процедура?
Щеше да е много по-разумно, да се видят настроенията на обществото, дори да се канализират в положителна посока. Ето, тук дори почти всички противници заявиха, че биха го направили за сестра си, за детето си, че биха приели и разбрали такава постъпка.

# 999

Ти колко такива "опита" би направила, а?

Аз, може би максимум 2. Но който е голям мераклия за дете ще направи и повече, каквото и да му струва. Лично обаче. Не като "ползва" чужди тела.

Какво лично? Говорим за децата, не за теб.

Би жертвала две свои деца или би рискувала да ги оставиш инвалиди за цял живот - поради глупост и тесногръдие? И това е хуманно? Благородно?

# 1 000

Връща се на сурогатката. Тя е майката. Не разбрахте ли?

Не е майката. Ако искаше децата, щеше да си създаде свои. Тя не иска да гледа деца в този момент.

# 1 001

Не  е точно така. Има доста голяма разлика в мащаба на действието, ако мога така грубо да се изразя. Говорим за доста по-сериозна физическа и емоционална ангажираност, а и сумите във финансово изражение ще са в пъти по-високи. Има си известно степенуване, иначе трябваше да включим и донорството на сперма, но с нея силната половина от човечеството се разделя доста по-лесно.

Всъщност, степенуването и прочее няма нищо общо... Това, което си описала в цитираният от мен пост важи и за даряването на яйцеклетки - това е... И донорката и реципиентката са наясно какво правят и го правят по собствено желание... Наистина, някои даряват заради парите, но какво от това? Ако ще се забраняват, нека се забранят и ползването на чужди яйцеклетки и сперма, защото това не са бъбреци, а бъдещи човечета... Представяте ли си някой мъж колко деца може да има, дарявайки сперма... Пък те и не знаят, че са негови, могат да се женят помежду си и да имат деца - малеее - гадост, уродство, ненормалщина...  Sick

Не може да казвате "Абе дайте да има някакъв закон, да решим проблемите на хората...", без да си даваме сметка колко други проблеми могат да възникнат с приемането на такъв. Не съм убедена, че наличието на лош закон е по-малко зло от липсата му, даже много вероятно да е обратното.

Юристите се изказаха, че законът е лош, но нищо конкретно не показаха... Ще е по-лесно да се каже, ето тези разпоредби например еди кое си не им е наред или нещо подобно... Щото аз ги четох тези закони и нищо нередно не видях... Освен това ще има някакви наредби към тях...

# 1 002

Ти колко такива "опита" би направила, а?

Аз, може би максимум 2. Но който е голям мераклия за дете ще направи и повече, каквото и да му струва. Лично обаче. Не като "ползва" чужди тела.

Какво лично? Говорим за децата, не за теб.

Не, за теб говорим. Дъщеря ти няма да помни след време, че е била недоносена в кувьоз и животът й е висял на косъм. Тя и сега нищо не помни. На тебе обаче травмата ще ти остане за цял живот. Майката (тази, която ражда, сурогатно или не) търпи родова травма.
Новороденото не знае и не помни нищо. 

# 1 003

Не, за теб говорим. Дъщеря ти няма да помни след време, че е била недоносена в кувьоз и животът й е висял на косъм. Тя и сега нищо не помни. На тебе обаче травмата ще ти остане за цял живот. Майката (тази, която ражда, сурогатно или не) търпи родова травма.
Новороденото не знае и не помни нищо.  

Ти май не разбираш какво ти говоря. Дъщеря ти може и да не помни, че е била в кувьоз - но това, че примерно ще е с увредено зрение или ДЦП няма как да не го забележи. Схващаш ли?

Травмата на майката не е просто защото детето е в кувьоз - а защото това често има дълготрайни последствия за здравето му. Да не говорим, че за много твърде рано родени бебета шансовете за живот са минимални.

В този смисъл - "ще правя 12 опита, докато оцелее бебето" е невероятна глупост. Това не са кукли  макар да разбирам, че си близо до възрастта, в която те са ти все още интересни.

Това са живи деца.

# 1 004
Нищо не разбираш, но както и да е. Теб не могат да те одобрят за поръчител според новия закон, защото можеш да заченеш и износиш. И ако първия път си родила 2 месеца преди термин, това незначи, че и при последваща бременност нещата ще се развият по същия начин.

Общи условия

Активация на акаунт