Сурогатното майчинство в България

• 149 098
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 1 065
  • Най-сетне у дома

Та за това, предлагам в дискусията (ако искаме да е смислена, разбира се) да се изказват хора, които имат преживявания с темата от първа ръка. Хора с репродуктивни проблеми, такива, които планират да станат заместващи майки, такива, които планират да прибегнат до това разрешение, хора с реално отношение към казуса.
Това не би била дискусия. Ако имате нужда от такова нещо - направете си отчетна тема.

Кафе, точно това имах предвид - че смислена дискусия не се получава, когато в нея участват хора, предварително натоварени с предубеждения по темата заради лична история, която "зашумява" и най-беглия опит за обективност. Истината е, че - по един или друг начин - българското общество има готовност сурогатното майчинство да се случи. Желателно е то да се случи по добър начин, а в дискусия с радиоточки това няма как да стане.

# 1 066
Saule, всеки/всичко е субективно. Нима жената лишена от матка е по-обективна от мен, що се отнася до сурогатството? Вярваш ли го наистина? Просто тя е заинтересована лично, а мен проблемът касае като обществен такъв.
Тема, в която да споделят само желаещите да ползват услугите на сурогатна майка, ще бъде в същия дух като тези, в които бременни се потупват по рамото, че не е кой знае каква драма да пушиш и вредата за плода е даже положителна.
Такива групи за взаимопомощ са чудесни, но за да не се нарушава хармонията в тях, е редно да се създадат в затворен форум. Тук, в публичния, всеки има право да изкаже мнението, стига да не нарушава правилата на сайта, нали?

# 1 067
Доколкото разбирам от статията пряко засегнатите са около 50 души в цяла България.
Едва ли ще пишат изобщо в подобни дълбокомислени теми, след като решението са си го взели.
Малко като темата за бременна на 50 - всеки има мнение и на сто страници едно и също се повтаря, но реално тези жени у нас са десетки, и изобщо нямат нужда от нечие мнение как да си живеят живота или да се отчитат на уважаемите съфорумки как възнамеряват да си отглеждат децата:)
За сметка на това въпроси, които касаят 99 процента от 'мат'ряла' загиват на 2ра страница без участието на така разпалените морално форумки.

# 1 068
  • София
Защото сме свикнали с ежедневието си, включително с гадните му части. Те не предизвикват морални дилеми, защото засягат "малките истини на малкия човек", т-е- нямам дилема, ако трябва да бутна малък рушвет, или пък ако съм превърнала апартамента си в работилница и тероризирам съседите с шум.

# 1 069
Едно е колко двойки имат реална нужда от СМ, друго е колко и кои  ще се възползват.

# 1 070
  • Вън от пространство и време
Та за това, предлагам в дискусията (ако искаме да е смислена, разбира се) да се изказват хора, които имат преживявания с темата от първа ръка. Хора с репродуктивни проблеми, такива, които планират да станат заместващи майки, такива, които планират да прибегнат до това разрешение, хора с реално отношение към казуса. И юристи. Но юристи, които нямат личен опит с репродуктивни проблеми и осиновяване, защото това ги прави пристрастни по недобър за изработване на смислен закон начини. Всичко останало е чесане на езиците.

Хубаво е да се изказват хора, които имат преживявания от първа ръка, но спонтанно, искрено и необработено. Аз такива мнения досега не съм чела. Все са журналистически обработки (статията цитирана малко по-горе, филмът на Мира Добрева и т.н.). Всъщност чела съм Людмила Филипова, но нейната книга беше анатемосана и заклеймена от хора, които според мен са стигнали само до 2 или най-много 10 страница.

Също така считам, че точно юристи с личен опит (и строго личен, и професионален) са най-полезни в провежданата дискусия. Но преди това огромна част от участващите в дискусията трябва най-накрая да надраснат ограниченото си едностранчиво мислене и да се научат да приемат чуждо мнение и решения най-малкото с уважение към човек, с когото са работили дълги години за каузата помощ на хора с репродуктивни проблеми.

# 1 071
  • София
Хубаво е да се изказват хора, които имат преживявания от първа ръка, но спонтанно, искрено и необработено. Аз такива мнения досега не съм чела.

кво да ти кажа,  преди 1 година, когато се зашумя по въпроса и тук се пръкна първата тема за сурогацията, заключена над 200 страници, една малка група жени обикаляше по медиите да говори за СМ - това бяха Калинка Крумова, Радина Велчева от фондация "Искам бебе" и една от жените, които се нуждаят от СМ. тогава, единственият коментар, тук в клюкарника, за техните изяви по медиите беше - "аман вече от тия, страх ни е консерва да отворим".

така че, има ги тези хора - реално нуждаещите се - показват се и на живо, ама няма кой да ги види и чуе. едва ли клюкарникът на бг-мама е мястото, където трябва да дойдат да ви се представят, за да решите дали да ги одобрите или не.

# 1 072
# 1 073
Също така считам, че точно юристи с личен опит (и строго личен, и професионален) са най-полезни в провежданата дискусия.

Miraetta и Fussil са определено предубедени - това не е ли очевидно и за теб?

Всъщност Fussil го каза в прав текст.

Нямам нищо срещу нея, симпатична ми е, разбирам я - но в случая не бих се доверила на професионалното й мнение. Ако се налага - се извинявам за това.

# 1 074
  • Вън от пространство и време
Не точно предубедени, а с по-различен опит. Полезно е да се изкажат.

Каквото и да си говорим, решаването на репродуктивни проблеми чрез използване на СМ е комбинация от създаване на дете, носещо гените на поръчителите и осиновяване на това дете, износено от друга жена, пак от тях. Това осиновяване има и юридически, и чисто емоционален израз, в някаква степен е вид лечение на психични липси. Това го каза именно привърженик на СМ, правейки паралел между двете - по-нагоре в темата.
Така че хубаво е да се изслушват всякакви мнения, когато са базирани на преживян, изстрадан и обмислен опит.

А колкото до професионализма - той пак се гради с опит. И именно хора, имащи опит в казуси по осиновяване, са най-полезни в случая.

# 1 075
Не точно предубедени, а с по-различен опит. Полезно е да се изкажат.

Форест Гъмп, още веднъж - вече с Fussil го обсъдихме това, когато някой я помоли да коментира законите в други страни. Ако си го пропуснала, се върни и прочети, моля.

Едно е да искаме нещо, съвсем различно е то да е факт.

Тук е трудно да очакваш някой наистина да дойде и да сподели "от първа ръка". Аз поне не бих го направила - не и след всички етикети, които бяха лепнати на потенциалните СМ и ползващите СМ.

И без това подобно решение е натоварващо - едва ли някой има нужда от допълнителен товар, спорейки с хора, които вече са си казали присъдата.

# 1 076
Интересно ми е, в държавите, в които НЕ Е разрешено СМ, какви са били основните доводи, за да не бъде приет един такъв закон? А предполагам, че дискусии е имало, дотолкова доколкото в други развити държави е разрешен метода сурогация.

# 1 077
  • София - Рим и обратно
Интересно ми е, в държавите, в които НЕ Е разрешено СМ, какви са били основните доводи, за да не бъде приет един такъв закон?
Коравосърдечие, тесногръдие и предубеденост на законодателите. Доводи не е имало - както стана ясно от тази тема, не би могло да има доводи СРЕЩУ тази процедура. Я виж нашите как са загрижени за семействата с репродуктивни проблеми. Толкова много, че скоро и клонирането ще е законно.

# 1 078
ами то СМ си е баш клониране.
Както казах, дори в "чистия" вариант пред поръчителката(която просто няма как да забременее и износи дете)стоят алтернативите:

да отглеждам дете, което е генетично мое продължение (ако ползвам СМ)
или
да отглеждам дете, което не е мое генетично продължение (ако реша да осиновя)
или
да нямам дете

т.е. на първо място е на всяка цена  да  имаме генетично продължение, родителството е на второ място.

Моля отсрещната страна по спора, да има предвид, че горното не съдържа оценки  за никого, нито квалификации към нечие поведение а само констатации.

# 1 079
ами то СМ си е баш клониране.
Както казах, дори в "чистия" вариант пред поръчителката(която просто няма как да забременее и износи дете)стоят алтернативите:

да отглеждам дете, което е генетично мое продължение (ако ползвам СМ)
или
да отглеждам дете, което не е мое генетично продължение (ако реша да осиновя)
или
да нямам дете

т.е. на първо място е на всяка цена  да  имаме генетично продължение, родителството е на второ място.

Моля отсрещната страна по спора, да има предвид, че горното не съдържа оценки  за никого, нито квалификации към нечие поведение а само констатации.

Fussii, след толкова разговори по темата, пак нищо не си разбрала. Тъжно.

Родителството - както го наричаш - е на първо място. Не по-различно, отколкото при осиновяването. Просто при някои хора (като при мен) - установяването на емоционалната връзка "родителство" е по-трудно, ако детето не е генетично мое. Въпрос на мироглед.

Други нямате този проблем и осиновявате. Или имате този проблем и пак осиновявате. Важно е човек да знае какво иска, какво може и на кого какво може да даде.

Да се действа под натиска на общественото мнение и да се пренебрегнат личните, дори егоистични желания - води до онези 26 разсиновени деца, които stelt77 цитира. Или дори още по-лошо - осиновени деца, които живеят без родителска обич.

Ако не смятате, че някой непременно ще пострада при СМ - защо не опитате да приемете, че хората са различни - но не непременно лоши.

Общи условия

Активация на акаунт