Сурогатното майчинство в България

• 148 719
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 1 365
  • София
Относно т.2
Значи от думите ти следва, че трябва да се разреши донорството на органи, на което също доста често се позовавахте тук в темата, срещу заплащане, защото ще се извършва добро дело и да започнем да чакаме опашките от разумни възрастни хора, които са преценили, че могат да живеят я без бъбрек, я без ретина...

изобщо не следва такова нещо от думите ми. моля те да водиш дебата коректно, ако искаш да бъдеш част от него.

А, извинявай, не знаех, че ти късаш билетчетата за "дебата".
Трудно до невъзможност е да водиш диалог с интелектуални величия, особено от типа неотговарящи на неудобни въпроси.

# 1 366
Въобще не я допускат до бебето след раждането. Дават й хапчета за спиране на кърмата.

Насила ли и ги дават тия хапчета? Как точно не я допускат до бебето? Вързана ли е по време на раждането? Бият я през ръцете ако случайно го пипне по главата по време на изгонването на плода или го погали по коремчето докато чака да излезе плацентата? Ами ако тихичко си роди в къщи? Ако откаже да отиде в болницата и да допусне хора в къщи докато ражда? С полиция ли я отвеждат? Камери ли я следят 24 часа в денонощието?

Не съм чела подробно темата, но какво става ако бебето се роди с малформация или здравословен проблем, който не са "хванали" и генетичните-биологични родители обвинят майката в небрежност и си измият ръцете с "тя не се е пазила, пила е нещо, не се е напъвала достатъчно.." и оставят бебето на "майка му". Тогава, съвсем хипотетично, ако см реши да задържи бебето заради емоционалната връзка няма да е проблем нали? Но тогава къде са правата на детето, ако то един ден реши да потърси "истинските" си родители или поне баща си.

Ти пък, права за детето!!!!! Ясно е, че законът е направен за да защитава до дупка прищевките на поръчителите, пардон, генетичните родители, ако въобще и за това стават.

Жена, която се е ангажирала с извършването на подобни "услуги" по презумпция трябва да е достатъчно безчувствена и зомбирана, за да предявява претенции и проявява емоции. Нали затова предварително минават психо-тестове. В повечето случаи си оставят детето доброволно, според клаузите в договора. Ако размислят и решат да си го задържат - отиват на съд. Който отсъжда в полза на "биологичните родители", разбира се.

По втория цитат: Единствено за психиатрия стават.

Последна редакция: сб, 12 ное 2011, 08:52 от Tea13

# 1 367

Насила ли и ги дават тия хапчета? Как точно не я допускат до бебето? Вързана ли е по време на раждането?

Много ясно, че е вързана. С вериги. Ръждясали. И д-р Менгеле акушира. (Tea13, не пърхай с клепки свенливо - знам, че държиш негова снимка в кутийката си със съкровища.)

Хора, освестете се малко. Говорим за възрастна раждала жена със собствени деца, която познава бременността, раждането и чувствата си към родените деца. Която сама е взела решение да стане СМ. При това понякога няма да й е за първи път.

Нали не твърдите, че като видим бебе, ние жените губим контрол върху съзнанието си и се превръщаме в безмозъчни роботи, които единствени мечтаят да са роби на бебето, докато не стане на 18.

Чувствата към бебето не са единствено плод на биохимия - иначе нямаше да има изоставени и убити от майките си новородени.

Смисъл да изливате злобата си тук няма особен. Законът, за щастие, ще бъде приет. Ако не сме забравили всички за него, ви предлагам догодина по това време да преброим - колко СМ е имало за една година, колко дела, изобщо колко проблемни ситуации.

Макар че моето очакване е, че след една година няма да имате никакъв повод дори да си спомните, че има такъв закон.

Предполагам, обаче, че поводите да се съска по някой и нещо, от което имате най-бегла представа само, няма да са свършили - така че все е някаква утеха.

# 1 368

Насила ли и ги дават тия хапчета? Как точно не я допускат до бебето? Вързана ли е по време на раждането?

Много ясно, че е вързана. С вериги. Ръждясали. И д-р Менгеле акушира. (Tea13, не пърхай с клепки свенливо - знам, че държиш негова снимка в кутийката си със съкровища.)

Изключително красноречиво доказателство на заключението ми от горния пост.  hahaha hahaha hahaha

# 1 369
Първа опция  Peace

Нека да е легално, за да има закон и ред в целия процес. Иначе пак съществува, но неуредиците са много. Наши познати така се сдобиха с дете, момичето беше от ромски произход, струваше им страшно много пари и накрая й писна да го носи и извадиха бебето в 8-ми месец.

# 1 370
...
...
... Но тогава къде са правата на детето, ако то един ден реши да потърси "истинските" си родители или поне баща си.

Ти пък, права за детето!!!!! Ясно е, че законът е направен за да защитава до дупка прищевките на поръчителите, пардон, генетичните родители, ако въобще и за това стават.

още пролетта стана ясно, че нероденото нямало права  Sick
поне така твърдяха защитниците на правото на родилката на раждане у дома без оглед състоянието на бебето и неговите права, които уж не били права, даже по ТВ го казаха

http://bnt.bg/bg/productions/74/edition/14403/referendum_17_maj_ … domashni_uslovija

от минута 28 нататък

та така
нероденото се оказа, че права НЯМА, независимо за какво става въпрос

докато не се промени това недоразумение, ще се появят още много други подобни тълкувания

а аз да попитам отново
какво става с децата на СМ, ако тя умре по време на бременността или раждането от усложнения, или ако тези усложнения и причинят здравословни проблеми до живот?

# 1 371

И тук не става въпрос за философския въпрос прави ли те майка раждането и не е ли майка тази която се грижи, а за правна дефиниция, понятие благодарение на което след като съм родила детето си съм могла да си тръгна с него от болницата без някой да поиска от мен да доказвам, че това бебе всъщност не е генетично на някой друг.

съгласна съм, че законът трябва да прецизира точно кой кой е в тази ситуация

# 1 372
а аз да попитам отново
какво става с децата на СМ, ако тя умре по време на бременността или раждането от усложнения, или ако тези усложнения и причинят здравословни проблеми до живот?

И още сто пъти да питаш, пак няма как да ти се отговори тук... Нито присъстват измислилите закона, нито измислилите договора... Какво очакваш да ти кажем?  Ами аз мисля... дъра-бъра и още 300 стр. разсъждения на представи си еди кво си....

А че неродените нямат права е повече от ясно... Но нищо не пречи да им разпишем разни права, пък като поживеем още 30 години, някой ще ревне, че и незаченатите трябва да имат права.... За сметка на това си съгласна да се нарушават правата на вече живите - в случая бременните жени...

И тук не става въпрос за философския въпрос прави ли те майка раждането и не е ли майка тази която се грижи, а за правна дефиниция, понятие благодарение на което след като съм родила детето си съм могла да си тръгна с него от болницата без някой да поиска от мен да доказвам, че това бебе всъщност не е генетично на някой друг.
съгласна съм, че законът трябва да прецизира точно кой кой е в тази ситуация

Законът го е прецизирал... По закон само при сурогатство майката е поръчителката, при всички останали случаи майка е родилата детето... Законът не го интересува на кой е генетичният материал и така трябва да бъде, защото в противен случай всяка дарителка на яйцеклетки може да тръгне да си търси децата и да претендира, че тя им е биологична майка и трябва да си й ги дадат... Друг е въпроса, че както писах и преди биологична майка=генетична майка (за тези, които питаха що е то биологична майка)...

# 1 373
Първа опция  Peace

Нека да е легално, за да има закон и ред в целия процес. Иначе пак съществува, но неуредиците са много. Наши познати така се сдобиха с дете, момичето беше от ромски произход, струваше им страшно много пари и накрая й писна да го носи и извадиха бебето в 8-ми месец.

Още един довод, че е по-добре процесът да бъде регламентиран със закон. За да не стават СМ всякакви "момичета от ромски произход, които го правят единствено заради многото пари и накрая им "писва"". Подобна просто не би минала псих. проучване. А договорът би регламентирал колко точно пари и за какво се плащат.

...
а аз да попитам отново

Такива случаи в страните с легално СМ няма, или поне аз не намерих сведения, а там в повечето случаи се води статистика. Но предполагам, че е много по-възможно да се случи, ако се прави нелегално.
На въпроса ти - тази хипотеза също би трябвало да бъде уредена от договора.

# 1 374

...
а аз да попитам отново

Такива случаи в страните с легално СМ няма, или поне аз не намерих сведения, а там в повечето случаи се води статистика. Но предполагам, че е много по-възможно да се случи, ако се прави нелегално.

А за този случай какво ще кажеш:

http://www.bioedge.org/index.php/bioethics/bioethics_article/9820

Втората стори имам предвид, първата си е ок.

# 1 375

Извинявай, но как процедурата предотвратява усложнения при раждане?

# 1 376

С много строг медицински контрол преди зачеването. Какъвто в общия случай никоя жена, решила да забременее, не минава, а за кандидатките за СМ е задължителен. Говоря за страните, в които е разрешено и регламентирано по закон.

# 1 377
А за този случай какво ще кажеш:

http://www.bioedge.org/index.php/bioethics/bioethics_article/9820

Втората стори имам предвид, първата си е ок.

И двете истории не са ок, доколкото някой е измамил някого с пари. Или напоследък и това е ок? Simple Smile

# 1 378
И как тези предварителни прегледи биха предотвратили лекарска грешка по време на раждането, например?

С много строг медицински контрол преди зачеването. Какъвто в общия случай никоя жена, решила да забременее, не минава, а за кандидатките за СМ е задължителен. Говоря за страните, в които е разрешено и регламентирано по закон.

# 1 379
А да сте чували, че една бременност започва еднакво с другите, но се развива и завършва по различен начин, независимо колко прецизирано е премерен рискът в началото. С течение на месеците нещата се променят с часове. Повечето имате деца, не сте ли го изпитали или от любов всичко се забравя...
Ох, не искам да се намесвам пак, защото вече всичко прелива от пусто в празно и въобще много странно се развива разговор между уж интелигентни хора.

А пък сте майки повечето..как не мислите за децата не знам..а сте обичливи..Ама то, децата са като пръднята, можем да търпим само нашето.. Sick Малко грубо, но явно така излиза, за другите не ни еня.

Последна редакция: сб, 12 ное 2011, 12:52 от Поразяващата уста

Общи условия

Активация на акаунт