Сурогатното майчинство в България

• 149 080
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 1 380
  • София

Такива случаи в страните с легално СМ няма, или поне аз не намерих сведения, а там в повечето случаи се води статистика. Но предполагам, че е много по-възможно да се случи, ако се прави нелегално.
На въпроса ти - тази хипотеза също би трябвало да бъде уредена от договора.
Извинявай, но как процедурата предотвратява усложнения при раждане?

С много строг медицински контрол преди зачеването. Какъвто в общия случай никоя жена, решила да забременее, не минава, а за кандидатките за СМ е задължителен. Говоря за страните, в които е разрешено и регламентирано по закон.

Кой бил невеж, казвате?

# 1 381
И как тези предварителни прегледи биха предотвратили лекарска грешка по време на раждането, например?

Такива случаи в страните с легално СМ няма, или поне аз не намерих сведения, а там в повечето случаи се води статистика. Но предполагам, че е много по-възможно да се случи, ако се прави нелегално.

С много строг медицински контрол преди зачеването. Какъвто в общия случай никоя жена, решила да забременее, не минава, а за кандидатките за СМ е задължителен. Говоря за страните, в които е разрешено и регламентирано по закон.

Чакай сега, за лекарските грешки по време на раждане е отделна тема. Случват се и при жени, раждащи собствените си деца. Да не кажа, че засега само за такива съм чувала.
Та в този смисъл лекарската грешка е поет риск. Както аз и ти го поемаме, отивайки да раждаме собствените си деца. И в това е ролята на психологическото проучване на кандидатките - да прецени дали осъзнават и приемат възможните рискове и неудобства. Не вярвам при легализирането за СМ да бъдат одобрени жени, които не знаят, че съществуват лекарски грешки. Докато за Айшето от горния пример не съм убедена, че си дава сметка.

# 1 382

Кой бил невеж, казвате?

Какво точно не ти харесва?

# 1 383
  • София
Според теб, emily_r, "под строг медицински контрол" протичането на бременността може да се програмира, така ли? Много интересно. Колко елементарно решение имали всички проблемите, пък никой досега да не се сети, а разни жени ей така безразборно и безконтролно да забременяват.

По добре си се придържайте към тезата "Абе тя нали е пълнолетна и е подписала, да се оправя."

# 1 384
И как тези предварителни прегледи биха предотвратили лекарска грешка по време на раждането, например?

Ти чела ли си за случаи на смърт при раждане на СМ?

Аз търсих, но не намерих подобна информация или статистика. Не че е невъзможно, разбира се.

Но всъщност е по-вероятно статистически май СМ да я блъсне кола и децата и да останат пак сираци. Значи май трябва да забраним на жените да ходят по улицата? Все пак оставяме това ужасно рисковано решение на съответната жена, нали?

Предполагам, че нормална практика би била СМ да има подходящите застраховки.

# 1 385
Според теб, emily_r, "под строг медицински контрол" протичането на бременността може да се програмира, така ли? Много интересно. Колко елементарно решение имали всички проблемите, пък никой досега да не се сети, а разни жени ей така безразборно и безконтролно да забременяват.

По добре си се придържайте към тезата "Абе тя нали е пълнолетна и е подписала, да се оправя."

Не ми се задълбава, но един елементарен пример. Прееклампсията е едно от най-честите усложнения при бременност, и една от най-честите причини за преждевременно раждане.
- Доказано е, че при нея има генетично предразположение на майката в близо половината случаи. Замисля ли се за това някоя жена, която планира деца, и причина ли е това за нея да се откаже да ги има, или си поема риска? Мисля, че обикновено това предразположение се изяснява вече при съществуваща бременност. Докато жена с такова просто не би била одобрена за СМ.
-Друга причина са бъбречни проблеми, повишено кръвно налягане и още куп заболявания на майката. Които не отказват от майчинство никоя жена, но биха били пречка някоя да бъде одобрена за СМ.
- Развиват я голяма част от бременните с наднормено тегло. Те не раждат ли свои деца? Но надали биха минали мед. цедка за СМ.
......etc, etc
Може да се продължи с други евентуални усложнения, но няма смисъл да превръщаме темата в медицинска.

Моето мнение е, че е по-добре СМ да стават жени, минали строг мед.контрол, който би отсял подобни възможни усложнения\както би било при легално СМ\, отколкото циганчето от горния пример, което няма идея за тях, както е сега при нелегалното практикуване на СМ.

Елементарен пример, изсмукан от пръстите, който явно за теб покрива всички евентуални усложнения на бременността и раждането.

О, не. Ако искаш други примери, готова съм да ти ги дам. Кое друго усложнения на бременността би искала да коментираме?
Примерът не е изсмукан от пръстите, има достатъчно инфо, би могла да прочетеш при желание.

Последна редакция: сб, 12 ное 2011, 12:02 от emily_r

# 1 386
  • София
Елементарен пример, изсмукан от пръстите, който явно за теб покрива всички евентуални усложнения на бременността и раждането.

# 1 387

О, не. Ако искаш други примери, готова съм да ти ги дам. Кое друго усложнения на бременността би искала да коментираме?
Примерът не е изсмукан от пръстите, има достатъчно инфо, би могла да прочетеш при желание.

Аз бих искала да коментираш примера, който дадох, но ти не благоволи да му обърнеш внимание. Затова ще го цитирам пак:

In the second story, a surrogate mother from Colorado was allegedly hammered with US$217,000 in medical bills after delivering twins for an Austrian couple who fled from the US with the children. Carrie Mathews said she almost died delivering Rudolf and Teresa Bako’s children in July yet the couple is refusing to complete their payment. The couple reportedly agreed to pay her $25,000 to carry one child and signed a 30-page contract covering potential scenarios and payment plans. 

Under the terms of the contract, Mrs Mathews says, she provides her insurance. Whatever her insurance does not pay, the Bakos are required to pay. She is still waiting to hear from insurer on how much of the $217,000 in medical bills will not be covered. She said the Bakos have paid her about $66,000 to date: 9News reports that $16,000 of the $25,000 for carrying the children and the rest mainly from child care and other costs during her pregnancy. She says they still owe her $14,000 of that money. ~ Daily Mail, Oct 27; Oct 27

# 1 388
  • София

Честно казано не бих искала особено да коментираме, но ето, щом държиш.
Извънматочна бременност.
Свличане на матката.
Неконтролируемо изпускане на урина или при "голяма нужда" следствие от раждането.

Накрая съм сигурна, че ще попаднат в графата ти "информиран избор".

# 1 389

А не са ли такъв?

Като с всичко, с което се захваща човек. И аз знам колко лоши последствия може да има работата седнал по 8-10 часа на ден - но съм преценила, че плюсовете са повече от минусите - и така 15 години.

Или ти правиш само неща, в които няма абсолютно никакъв риск за теб и за близките ти?

# 1 390
  • София

Такива случаи в страните с легално СМ няма, или поне аз не намерих сведения, а там в повечето случаи се води статистика.

Дай да видим официалната статистика, че нямало такива случаи.

jp, доста неподходаща аналогия, направи един сравнителен анализ с донорството на органи срещу заплащане.

Последна редакция: сб, 12 ное 2011, 14:46 от Елица

# 1 391
  • София

точно там попадат. нормално.
всичко в живота се свежда до информиран избор, в крайна сметка.

тази посока е задънена. опитай нещо друго.

# 1 392
  • София
И какъв е за вас приемливият процент физически и емоционално осакатени жени, но да подчертаем добре информирани, които сте готови да жертвате за осъществяването на благородната кауза? 2%, 5%, 10%?

# 1 393
И какъв е за вас приемливият процент физически и емоционално осакатени жени, но да подчертаем добре информирани, които сте готови да жертвате за осъществяването на благородната кауза? 2%, 5%, 10%?

Е, всяка, която се съгласи с рисковете от информирания си избор, разбира се. Ама то едно да си информиран, друго е да ти се случи, но все пак нали ще си бил информиран, оправяш се както можеш, като трябва и децата си сираци ще оставиш, що не?  Whistling

# 1 394

Аз бих искала да коментираш примера, който дадох, но ти не благоволи да му обърнеш внимание. Затова ще го цитирам пак:

In the second story, a surrogate mother from Colorado was allegedly hammered with US$217,000 in medical bills after delivering twins for an Austrian couple who fled from the US with the children. Carrie Mathews said she almost died delivering Rudolf and Teresa Bako’s children in July yet the couple is refusing to complete their payment. The couple reportedly agreed to pay her $25,000 to carry one child and signed a 30-page contract covering potential scenarios and payment plans. 

Under the terms of the contract, Mrs Mathews says, she provides her insurance. Whatever her insurance does not pay, the Bakos are required to pay. She is still waiting to hear from insurer on how much of the $217,000 in medical bills will not be covered. She said the Bakos have paid her about $66,000 to date: 9News reports that $16,000 of the $25,000 for carrying the children and the rest mainly from child care and other costs during her pregnancy. She says they still owe her $14,000 of that money. ~ Daily Mail, Oct 27; Oct 27

Приведеният в статията казус е по-скоро юридически, отколкото медицински, но няма проблем да го коментирам.
В Щатите мед. разходи при сурогатна бременност се поемат от здравната застраховка на СМ. Наскоро обаче четох, че застрахователите започват да отказват подобно покритие. Както се вижда от цитата, жената е предполагала, че разходите ще бъдат поети от застраховката и, но явно и е било отказано. Въпрос на законодателно уреждане. Струва ми се, че в БГ проектозакон изначално се предвижда тези разходи да са за сметка на родителите.
Останалото не мисля, че може да се коментира на база просто споменаване в издание като Daily Mail, без да се види целия сключен договор за СМ. Но по мое мнение, ако има нарушение на договора от нечия страна, значително по-лесно би било уреждането му, ако не ставаше дума за международно СМ. Което и цели БГ проектозакон.

Честно казано не бих искала особено да коментираме, но ето, щом държиш.
Извънматочна бременност.
Свличане на матката.
Неконтролируемо изпускане на урина или при "голяма нужда" следствие от раждането.

А, не, не държа аз . Държиш ти.

Извънматочна бременност при ин-витро? След като твърдиш, но на мен не са ми попадали подобни случаи. Ако имаш сведения за такива, дай да ги видим и коментираме.
Свличане на матката, както и инконтиненция вследствие на бременност се получават почти винаги поради слаба мускулатура на тазовото дъно. Чела съм публикации в които се набеждава и генетична предразположеност, но аз лично съм скептична към това \с уточнението, че не съм гинеколог или уролог, може и да греша\. Въпросната слаба мускулатура е част от общото физическо състояние на жената, често е свързана с ниска физическа активност и отново с наднормено тегло. Тоест пак неща, които би трябвало да се взимат предвид при медицинския подбор на кандидатките за СМ. Ерго, многократно по-голяма е вероятността да се случат при нелегално СМ, отколкото при легализирано.
И да, съгласна съм с jam, че всичко в живота ни е информиран избор.

Такива случаи в страните с легално СМ няма, или поне аз не намерих сведения, а там в повечето случаи се води статистика.

Дай да видим официалната статистика, че нямало такива случаи.

Както писах горе, не намерих такива сведения. Отчитайки армията противници на СМ не само в БГ, не мисля, че подобен случай би минал незабелязано.

Защо приемлив за нас? Попитай тези, които правят избора.
Ако аз бях СМ, щях да си нося последствията от собствения си избор. Както ги нося за всеки избор, който съм правила в живота си.

Общи условия

Активация на акаунт