Сурогатното майчинство в България

• 149 111
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 1 395

О, не. Ако искаш други примери, готова съм да ти ги дам. Кое друго усложнения на бременността би искала да коментираме?
Примерът не е изсмукан от пръстите, има достатъчно инфо, би могла да прочетеш при желание.

Честно казано не бих искала особено да коментираме, но ето, щом държиш.
Извънматочна бременност.
Свличане на матката.
Неконтролируемо изпускане на урина или при "голяма нужда" следствие от раждането.

Накрая съм сигурна, че ще попаднат в графата ти "информиран избор".

Да и ако се върнем на разговора за заплащането - причинените неудобства като гадене, повръщане, подути крака, недоспиване и т.н. плюс горните изброени и каквото друго се сетите може да влизат в уговорената сума... (emily_r вече е отбелязала, че не може да има извънматочна бременност при ин-витро...)

Същото е и с даряването на яйцеклетки - самата яйцеклетка не се продава, но дарителката може да се обезпечи финансово за всички неудобства, болка и прочее...

# 1 396
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
За съжаление да има извънматочна бременност при ин-витро не е невъзможно.

# 1 397
Емили, правните и финансови аспекти на тези взаимоотношения въобще не ме вълнуват.
Ето това исках да коментираш:
"Carrie Mathews said she almost died delivering Rudolf and Teresa Bako’s children".
Т. като каза, че не ти е известен случай на починала или получила тежки увреждания сурогатна майка. 

# 1 398
И какъв е за вас приемливият процент физически и емоционално осакатени жени, но да подчертаем добре информирани, които сте готови да жертвате за осъществяването на благородната кауза? 2%, 5%, 10%?

Какво и дреме на една физически и емоционално осакатена жена, че някоя друга може да попадне в същите категории?

# 1 399
  • София
@emily_r, явно си доста незапозната, да не използвам друга дума, а освен това и гоогле не можеш да ползваш. Изобщо не знам какви медицински проблеми си се захванала да коментираш.

Напротив рискът от извънматочна бременност при инвитро многократно превишава този при нормално забременяване.

Интересно е какви са познанията ти относно измерването на здравината на мускулатурата.
Жени с наднормено тегло няма да бъдат допускани за СМ, така ли? В публикувано по-назад в темата клипче, сурогатната майка беше над 100 кг, ама не образно казано.

Изпуснала си в коментара си третия случай, надявам се не нарочно.
Цитат
Неконтролируемо изпускане на урина или при "голяма нужда" следствие от раждането.

И какъв е за вас приемливият процент физически и емоционално осакатени жени, но да подчертаем добре информирани, които сте готови да жертвате за осъществяването на благородната кауза? 2%, 5%, 10%?

Защо приемлив за нас? Попитай тези, които правят избора.
Ако аз бях СМ, щях да си нося последствията от собствения си избор. Както ги нося за всеки избор, който съм правила в живота си.

Приемлив за вас, защото защитавате закона за СМ и самото сурогатно майчинство.
Както се разбра от постовете на доста хора тук, те не са съгласни с експлоатацията и увреждането на чуждо тяло, в полза на задоволяването на нечии чужди потребности.
Щом сте на противоположната позиция, значи одобрявате платената експлоатация, включително и евентуалните жертви на въпросния процес. Та колко според вас е цената, която трябва обществото да плати, като процент увредени жени, вследствие от СМ?

# 1 400
За съжаление да има извънматочна бременност при ин-витро не е невъзможно.

Възможна е, да. Но обикновено като лекарска грешка при поставянето на ембрионите точно на входа на тръбите, тоест считам я за малко вероятна. Друго важно е, че почти винаги се получава при проблеми с тръбите, а това би било изключено при мед.контрол при кандидатстването за СМ.

Емили, правните и финансови аспекти на тези взаимоотношения въобще не ме вълнуват.
Ето това исках да коментираш:
"Carrie Mathews said she almost died delivering Rudolf and Teresa Bako’s children".
Т. като каза, че не ти е известен случай на починала или получила тежки увреждания сурогатна майка.  

Ами за мен лично Daily Mail не е чак толкова сериозно издание, че да приемам този израз като абсолютна истина, а не като журналистическа позиция или като преувеличение на жената, вкарана във финансови затруднения. Ако имаше къде да прочета медицинската документация на случая, бих могла да го коментирам.
И ме цитирай точно. Казах, че не съм намерила сведения за починали вследствие сурогатно майчинство жени.

Последна редакция: сб, 12 ное 2011, 17:09 от emily_r

# 1 401
  • София
Ти знаеш ли какво е инвитро процедура? Оплодената яйцеклетка попада в тръбата при поставянето в матката, не поради лекарска грешка, а защото се извършва под налягане. Какви проблеми с тръбите, какви 5 лв... Или предлагаш на СМ и тръбите да й "вържем".

Извънматочната е основен риск при инвитро.

Няма ли да спреш да дрънкаш глупости вече?

# 1 402

Както се разбра от постовете на доста хора тук, те не са съгласни с експлоатацията и увреждането на чуждо тяло, в полза на задоволяването на нечии чужди потребности.

Пффф  ooooh! Дай сега да няма хамали, миньори, гмуркачи, рентгенови лаборанти... Егати истерията за неродения Петко. Недоумявам как може човек да има толкова голямо самочувствие, че да съди и определя кой да има право да живее и да се размножава и кой не.  Tired

# 1 403
Елица, коментирам това, което считам за правилно, както и ти. Форумът е публичен.
Права си, не ползвам гугъл за целта.Simple Smile

В повечето случаи при ин витро може да се получи извънматочна бременност точно защото тръбите на жената и без това не са в идеално състояние. Освен това ембрионите се поставят високо в матката и при неопитен лекар наистина може да бъдат поставени на входа на тръбата. Но нали не изхождаме от презумпцията, че всички лекари са некадърни?

Жени с наднормено тегло не би трябвало да стават СМ поради увеличения риск от усложнения при бременността. Мое лично мнение. Ако мед.показатели, които бъдат одобрени в Бг го допуснат, значи просто си носят повишения риск. По собствен избор.

Незадържането на фекалии и инконтиненцията всл. на бременност имат еднаква причина, затова не съм ги споменала отделно. А, има и друга - хроничен запек преди бременноста, която може да бъде избегната при одобряването на дадена жена за СМ.

Останалата патетика не коментирам.

# 1 404
  • София

В повечето случаи при ин витро може да се получи извънматочна бременност точно защото тръбите на жената и без това не са в идеално състояние. Освен това ембрионите се поставят високо в матката и при неопитен лекар наистина може да бъдат поставени на входа на тръбата. Но нали не изхождаме от презумпцията, че всички лекари са некадърни?
Като зачетох, всъщност съвсем не са изяснени напълно причините и никъде не видях да се споменават некадърни лекари.
Ама нали ти не изхождаш от презумцията, че не е възможно да се случи? Или може би ти освен перфектните и в идеално здраве сурогатни майки, ще подбираш и безгрешни лекари? Laughing

Цитат
Незадържането на фекалии и инконтиненцията всл. на бременност имат еднаква причина, затова не съм ги споменала отделно.
За разкъсване на перинеума по време на раждане да си чувала? И след това да те зашият некадърно.

Ако имаше къде да прочета медицинската документация на случая, бих могла да го коментирам.
hahaha

Просто ще падна от задълбочените ти медицински коментари.
С какво образование си всъщност, ако не е тайна, щом толкова вещо коментираш? Laughing

Та колко според вас е цената, която трябва обществото да плати, като процент увредени жени, вследствие от СМ?

Прекалено избирателни взеха да стават отговорите ти. Де факто горното е важният въпрос, а не избълваните от теб врели-некипели по медицинските въпроси. Не въждам никакъв патос, говорим за човешко същество, не за микровълнова.

И следващ въпрос. Кой ще осъществява така страстно описвания от теб "стриктен контрол", колко ще струва и кой ще плаща за него?

ПП. Като в никакъв случай с последния въпрос не се съгласявам с твеърдението ти, че "с много строг медицински контрол преди зачеването" щели да се предотвратят усложненията при раждане.  Laughing

Последна редакция: сб, 12 ное 2011, 17:39 от Елица

# 1 405
Кой ще осъществява контрола и как ще бъде заплатен той, е работа на законодателя, който трябва да го реши. Не би струвало кой знае колко, в медицинските заведения мисля, че лекарите са на заплата. Но ако това е толкова важен за БГ общество въпрос, мисля, че цената на едно медицинско обследване може да се поеме от родителите. На фона на останалите медицински разходи няма да е много.

Аз пък не разбирам друго - защо повечето противници изхождате от презумпцията, че законът непременно ще се нарушава?

пс За малко да пропусна - да предположим, че съм с незавършено основно образование, това лишава ли ме от правото на мнение?

# 1 406
Ако имаше къде да прочета медицинската документация на случая, бих могла да го коментирам.
hahaha

Просто ще падна от задълбочените ти медицински коментари.
С какво образование си всъщност, ако не е тайна, щом толкова вещо коментираш? Laughing

Всъщност, ето това е нагло...  Rolling Eyes   Утрепахте се в темата да изисквате някой да коментира нещо, а след това не приемате коментара му, защото не бил вещо лице...  Tired  Явно исканията ви за коментари не са насочени на правилното място и към правилните хора...

# 1 407

Аз пък не разбирам друго - защо повечето противници изхождате от презумпцията, че законът непременно ще се нарушава?

Изхождаме от презумпцията, че законът въобще не трябва да го има. "Практиката" е съществувала в Бг преди налагането на изрична забрана за тези "услуги". След забраната не е имало случаи са сурогатство. (Една докторка се жалваше по този повод по тв). Все пак това са доста специализирани "услуги", за извършването на които са нужни специални условия. На малко места се предлагат и поради това контролът не е особено труден. Не е като да направиш аборт на черно в някое мазе.

# 1 408

Изхождаме от презумпцията, че законът въобще не трябва да го има. "Практиката" е съществувала в Бг преди налагането на изрична забрана за тези "услуги". След забраната не е имало случаи са сурогатство. (Една докторка се жалваше по този повод по тв). Все пак това са доста специализирани "услуги", за извършването на които са нужни специални условия. На малко места се предлагат и поради това контролът не е особено труден. Не е като да направиш аборт на черно в някое мазе.

Ти отново си в голямо междучасие... Сурогатството го има в България и не е преставало... Дадох линк към предаване на Карбовски, в което се спазариха с една жена да износи чуждо бебе за 15 000 лв. Законът трябва да го има, за да не се насочват нуждаещите се от услугата към черния пазар и съответно към по-големи рискове за всички... Нали е ясно, че за сурогатна майка по-добре да бъде избрана жена, преминала всички тестове, отколкото младо нераждало момиче, имащо нужда от пари...

# 1 409

Общи условия

Активация на акаунт