Отново златна есен е дошла на испанската земя

• 62 534
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
  • Spain
МОми4ета имам едно питане относно летището в Барахас , хотели и паркинзи.
ако някои е ползвал паркин за дългосро4но оставяне на кола може ли да сподели кои и впе4атления  , или от кои сте доволни и от кои не . гледам 4е има няколко и предлагат извозване до летището ... вярно ли е това , някои ползвал ли е автобус4етата ,колко на4есто ходят .
другия ми въпрос е за хотелите около барахас - сигурна ли е тази зона ,  някои хотел които може да се стигне пешеходно ? има ли ... тези които виждам са на по 5,6 ,10 км ... от летището има ли някакви автобуси към хотели или само такси може да се вземе ....

# 571
ами,казваха ми от преди,че когато списваме детето,трябва да го представим.А й какви др документи,ще ми трябват?

Документите които дава болницата, НИЕ ( на двамата родители ) и паспортите - на нас друго не са ни искали, но явно в различните комунидадес е различно. Най добре е да се пита в социал сегуридад или съда.

# 572
  • E-CLM & CH-VD
МОми4ета имам едно питане относно летището в Барахас , хотели и паркинзи.
ако някои е ползвал паркин за дългосро4но оставяне на кола може ли да сподели кои и впе4атления  , или от кои сте доволни и от кои не . гледам 4е има няколко и предлагат извозване до летището ... вярно ли е това , някои ползвал ли е автобус4етата ,колко на4есто ходят .
другия ми въпрос е за хотелите около барахас - сигурна ли е тази зона ,  някои хотел които може да се стигне пешеходно ? има ли ... тези които виждам са на по 5,6 ,10 км ... от летището има ли някакви автобуси към хотели или само такси може да се вземе ....

Ние сме ползвали паркинга, той е отделно от другия паркинг. Ето страницата му, прави се резервация по интернет, разпечатваш си потвърждението, което ще ти пратят на мейл, като паркираш там, показваш потвърждението, оставяш си колата, има микробуси на всеки 10 или 15 мин за Т4, не знам дали ходи до другите терминали, защото ние когато сме оставяли колата на паркинг винаги сме имали полет от Т4, но при всички положения има безплатен транспорт и за Т1, 2 и 3, така, че не е проблем. Има паркинг ларга естансиа и на Т1, но него не сме го ползвали. На връщане пак си хващаш микробуса, те спират на определено място на Т4, и те води на паркинга, плащаш си престоя и си тръгваш.

На самото летище май няма хотел, но и не знам за кой терминал говориш, 1,2 и 3 са на едно място, а Т4 е по-далеч. При всички положения не бих ти препоръчала хотел до летището, защото колкото и да е изолиран, това е полет кацане или излитане на всеки 2-3 мин  Crazy и няма да си починете въобще. Няколко мои познати са били в Аудиториум, който има явно някакви специални условия с летището, защото като има полети с проблеми, пътниците се извозват в него и там нощуват за сметка на превозвача. И БГ еър също го ползват  Laughing. Досега никой не е дал лоши отзиви. Имат си транспорт от и за летището. Той е по-близо до терминал 1,2 и 3. Не знам ако случайно и в двете посоки не преспивате по една вечер там, дали няма да можете да си оставите колата на техния паркинг и да си ползвате транспорта до летището.  Thinking

# 573
  • Ispania
Hada, ние сме ползвали 4астен паркинг за дьлгосро4но. Обаждаш им се по телефона предварително и се разбирате се за 4ас. Те идват на летището взимат колата и я откарват в техният паркинг. Когато пристигаш /процедурата е по сьщият на4ин. Обаждаш им се, и след около 20/30 минути идват с колата на летището. Не трябва да хващаш нито автобуси, нито нищо. Ако те интересува ще погледна как беше името на фирмата. С тях излизаше доста по изгодно да оставим колата за пове4е време. Паркинга сигурно е на около 10/15 мин от летището*сьдейки по километрите*.
Много от хотелите в близост си имат безплатен транспорт до тях, но това трябва да го попитате като се обадите за резервация.  Както те е посьветвала Самодивата Mr. Green, ако искате да си по4инете , не е най/подходящият вариянт Wink.

# 574
  • Ispania
Hada, ние сме ползвали 4астен паркинг за дьлгосро4но. Обаждаш им се по телефона предварително и се разбирате се за 4ас. Те идват на летището взимат колата и я откарват в техният паркинг. Когато пристигаш /процедурата е по сьщият на4ин. Обаждаш им се, и след около 20/30 минути идват с колата на летището. Не трябва да хващаш нито автобуси, нито нищо. Ако те интересува ще погледна как беше името на фирмата. С тях излизаше доста по изгодно да оставим колата за пове4е време. Паркинга сигурно е на около 10/15 мин от летището*сьдейки по километрите*.
Много от хотелите в близост си имат безплатен транспорт до тях, но това трябва да го попитате като се обадите за резервация.  Както те е посьветвала Самодивата Mr. Green, ако искате да си по4инете , не е най/подходящият вариянт Wink.

# 575
  • Ispania
SL   Hug Hug
Mерси много Hug

# 576
  • някъде под слънцето...
Хотел Аудиториум не е на специален режим с лети6тето.
Работила съм там при откриването му преди пове4е от 10 години, та транспорта  до лети6тето е за6тото е хотел урбано, който функционира предимно с конгреси сре6ти и т н т.Заради  големия си потенциал 850 стаи , има договори  с някои авиокомпании за  ануклирани или отложени полети.
Безплатен транспорт до лети6тето имат пове4ето хотели урбано.
В Барахс има няколко хотела, най бюджетният е ИБИС, но има и Мелиа.Не бих казала, 4е в Барахас е толкова 6умно и се 4уват вси4ки излитания....То и на самия терминал да си пак не се 4ува.

Барахас е относително спокоен квартал.Освен метрото има и няколко автобуса , които ходят до лети6тето.

Успех
 Сега за 100 евро на работе6тите майки.Не е обвързано с разли4ия в местоживеене и месторабота.Поне по рано не бе6е.
И това не е помо6т а редуциране на данъците
porque NO es una subvención sino una DEDUCCIÓN
Провери дали либро де фамиля не е задължителен реквизит за изпла6тането му, за6тото  последните години  правят разли4ни трактовки, на закона, когато става въпрос за 4ужденци
Миналата година се наложи да  потърся  сегурорто на у4или6тето, където у4и маймунго за инцидент с него по време на у4ебния процес.
Трябва6е да  занимавам консехериа де едуккасион с въпроса, за6тото според директора нямаха такова.Както и да е след като от консехериата казаха, 4е имам право, директора ре6и да се прави на интересен, 4е  за да се подадат документи за изпла6тане на сумата е Задължително да има либро де фамилия, и за 4ужденци  без, не е възможно.
Както и да е , накрая, като разбра, 4е маймунго е  испански  гражданин, набързо се  ре6и проблема.И отделно полу4их извинение в писмен вид.
Та провери за всеки слу4ай в данъ4ното, тъй като парите излизат от там.

# 577
Ок,а по принцип дали мога с преведен и легализиран бг акт за раждане да я запиша в либро де фамилия изобщо,защото ако става, то не виждам проблем след това............или бидейки родена в Бг ога само НИЕ да и направя и това е  newsm78

# 578
  • някъде под слънцето...
Мисля 4е няма как да стане с либро де фамиля за дете родено в БГ.
НИЕ няма об6то с либро де фамилия.Преди дъ6теря ми да полу4и испанско гражданство има6е либро де фамиля, и НИЕ с бг паспорт.Сега е ДНИ и двата паспорта испанки и български.НИЕ, и го взеха, когато и дадоха ДНИ.
либро де фамиля се издава на деца родени в Испания, и се базира на партида де насимиенто, която се прави в рехистро сивил.В об6ти линии служи като акт за раждане, за6тото това, което ние разбираме като акт за раждане(сертификадо де насимиенто) е с валидност 3 месеца.
Партида  де насимиенто на 4ужденци, които не са родени в Испания се издава само след придобиване на испанско гражданство.С документа, който удостоверява, 4е  минестерството на правосъдието е одобрило  молбата за придобиване на испанска нациопналност.Следд това с партидата де насимиенто в 3 месе4ен срок трябжа да се извади ДНИ или испански  паспорт.
Ако има6 някакви съмнения попитай в някой регистро сивил.

# 579
  • Spain
мерси моми4ета за отговорите ! Вал моля те провери за коя фирма става въпрос ..т.е. си оставям клю4овете от колата нали ? .. на вси4ки останали които гледах предлагат безплатни трансфери до летището . аз проверих тук  и единствените май са ето тези "Parking Madrid Lavacolla " , вашата фирма така ли се казваше ?
https://www.parkvia.com/book/select/select_v3.aspx?bid=24131018- … 88a3-dae0bbfc705e

# 580
  • Spain
СЛ а защо решихте да поискате испанско гражданство , имам предвид за в бъдеще детето ощетява ли го нещо само бг паспорта му . става въпрос например ако знаеш нещо за у44нето - университетите например (в бг са ощетени "бг 4ужденците" тоет тези които се водят 4ужди граждани а пък си живеят в бг - е всъщност данните ми са от преди 12 години ). беше ли лесно да вземете испанско гражданство и дали сега с тази ситуация тук си струва да пробвам ?

# 581
Мисля 4е няма как да стане с либро де фамиля за дете родено в БГ.
НИЕ няма об6то с либро де фамилия.Преди дъ6теря ми да полу4и испанско гражданство има6е либро де фамиля, и НИЕ с бг паспорт.Сега е ДНИ и двата паспорта испанки и български.НИЕ, и го взеха, когато и дадоха ДНИ.
либро де фамиля се издава на деца родени в Испания, и се базира на партида де насимиенто, която се прави в рехистро сивил.В об6ти линии служи като акт за раждане, за6тото това, което ние разбираме като акт за раждане(сертификадо де насимиенто) е с валидност 3 месеца.
Партида  де насимиенто на 4ужденци, които не са родени в Испания се издава само след придобиване на испанско гражданство.С документа, който удостоверява, 4е  минестерството на правосъдието е одобрило  молбата за придобиване на испанска нациопналност.Следд това с партидата де насимиенто в 3 месе4ен срок трябжа да се извади ДНИ или испански  паспорт.
Ако има6 някакви съмнения попитай в някой регистро сивил.

SL  Peace  каката я родих в Испания и знам какво е либро де фамилия, изкарах и НИЕ дори с пасаван ,за да си я запиша по разни институции преди да се прибера в Бг..............бебето обаче родих в Бг. година и половина по-късно........... сега лятото планирам да се върна отново в Испания и за това проучвам къде какво и как може да стане............. предполагах ,че няма как да я запиша в Либро де фамилия, защото ми искаха епикризата от болницата.............но се чудех просто ,щом с пасаван изкарах НИЕ дали няма някоя врътка и за акта за раждане............

# 582
  • някъде под слънцето...
Ада
Мотивите ми са комплексни.
В об6ти линии няма пове4е привилегии като испанка.
Водила съм се от мотива, 4е е родена тук.,След като ми свър6и май4инството трябва6е да по4на работа за да мога да подновя  пермисо де трабахо, каквото помни6, 4е на времето има6е.Та маймунгото тръгна 5 месе4на на детска.Проговори първо на испански, захрани се с испанската кухня....и запо4на да  се самоопределя като испанка. въпреки, 4е аз и ЛМ се гордеем с националността си и не бихме я сменили(не се зари4ам,  но никога не сме мислили да подаваме документи въпреки, 4е  от доста време отговаряме на условията),По тази при4ина у дома винаги се е говорело на български и деъ6теря ми е възпитавана в любов към България.Записана е и на бг у4или6те към посолството, за6тото както вси4ки деца, които са запо4нали у4или6те тук, българският е по слабият и трябва да се уравновеси.
Официално българ4етата под 18 години имат право на двойно гражданство, за6тото  испанското е придобито по молба на родителите( с  разре6ения на испански съдия, който упълномо6тава родителите да представят непълнолетното си дете), т е с4ита се, 4е детето не е  достатъ4но зряло да прецени кое иска да запази.
Тъй като процедурата е придобиване на испанско гражданство е много тромава и продължителна.На нас ни отне 3 години.Не исках тя да губи това време в из4акване, когато стане на 18 и може сама да подава документи за националност.
Сега просто и остава да избере...Макар, 4е може да си остане и с двете, ако не афи6ира прекалено бг  гражданство.
Предимства , от които съм се възползвала до сега.
Имам близки в  трети държави.Тя пътува като не придружавано дете само с испанския паспорт(без декларации и подобни истории, тъй, като според испанските закони издаването на паспорт е разре6ение за напускане на Испания(знам , 4е е тъпо, за6тото за изваждане или подновяване на паспорта е необходимо присъствието САМО на единия родител, но така са го ре6или хората)
Някои от държавите , които имам роднини имат визов режим с БГ, а с Испания не., съответно това ми спестява куп бумаги, когато пътува сама(за сега само веднъж).
За България, съответно понеже е с двойно гражданство е по законите на бг.
 Ако тя ре6и да остане тук(на което запо4ва да ми намирисва) просто не исках да ме упреква, 4е не съм задвижила документите докато е била малка.
Ако не иска някое от гражданствата спокойно може да се откаже или просто да спре да си подновява документите за самоли4ност.
 Сега втората 4аст на въпроса
По принцип би трябвало да е лесно вземането на гражданство за дете родено в Испания и отговаря6то на изискванията на министерството на правосъдието.
При нас се оказа ходене по мъките.Добре, 4е имам приятел в едно рехистро сивил, та  той удари доста рамена.само 6те ти кажа, 4е министерството слу4айно ми объркали адреса, за да изте4е 6 месе4ния срок в който трябва да потвърдим, После полицията ми отказа да издаде ДНИ с мотива, 4е не знаели как, за да изте4е 3 месе4ният срок на валидност.Добре, 4е имах подкрепата на служител в рехистро, за да знам с какви аргументи да оспоря некоректните им действия.
Резултатът 4 oхас де рецламацион за Рехистрио Сивил и една за Комисария та.Куп потро6ени нерви и една но6т на бдение пред рехистро сивил.Да не говорим, 4е през два три месеца ни викаха на интервюта, и трябва6е да се представят актуализирани документи, емпадронамиенто, последните 3 номини,  документи дали се пла6та редовно жили6тето и куп 6туротии.
С две думи, като няма6е как да ни откажат се опитваха да ни откажат.
Е накрая разбраха, 4е си имат работа с тъпа и упорита българка и се  предадоха.Всъ6тност дъ6теря ми ги постави на място.Бяхме в комисария сядаме да ни вземат отпе4атъци и изведнъж служителката каза, 4е не знаят как да процедират, На въпроса ми дали има проблем с документите или липсва не6то, ми отговори, 4е вси4ко е перфектно, но сега не знаят как да процедират да дойдем друг ден(а то се записва 4ас, за Мадрид се 4ака от порядъка на 3 или 4 месеца за сита)Поисках и оха де ракламасион и тя стана една... казаха ми 4е нямат и стана о6те по напе4ено, в смисъл, 4е няма как да нямат, та запо4нахме да спорим имат или нямат, при което веднага бях обсипана с "комплименти" за 4ужденците, колко сме такива или онакива,В този момент, маймунгото, тогава на 5 години, стана от стола и на 4ист испански(знае6, 4е децата ни го могат) каза," Мамо, нека да си ходим, 6том испанците се отнасят така с теб, аз не искам да бъда испанка."Последва гробно мъл4ание и веднага ми донесоха охата, следва6тата седмица ми се обадиха да мина в удобно за мен време през комисарията...
Покрай целия цирк  не се сетиха, 4е могат да поискат  промяна в апейидосите по техен тертп.4чувам, 4е напоследък,, това е последният камък с който се опитват да препънат  процедурата.

Avchelinia  след като си наясно, какво е Либро де Фамиля, е у4удва6то, 4е пита6, как да запи6е6 дете родено в Бг в него     ooooh!
Ако изоб6то си про4ела вписванията в Либро де фамилия, би трябвало да знае6 4е са упоменати тома и страницита където   е  записана партидата да насимиенто в съответния регистър.И не си представяла епикриза, тя се изпра6та по по6тата, а документ за издаване на партида де насимиенто издаден и подписан и подпе4атан с който се удостоверява, 4е детето  Х е  живо родено в съответната Испанска болница в еди колко си 4аса, от едикоя си майка  и еди кой си и ба6та   Завжда6 екипа еди кой си.И 6те бъде записано в регистъра по следния на4ин Х еди коя си , еди коя си.Дори има слу4аи , в  които  функционариото от рехистрото "услужливо" е попълнил данните в документа, в следствие на което детето е записано по испанските закони, с през имената на двамата родители, кето пък после  води до проблем с бг ЕГН и паспорт.Заради несъответствие на имената

Единственият на4ин бг беб4е родено тук да излезе от Испания  за първи път е с пасаван,  след като посолството прекрати процедурата по упълллномо6тяване на трети лица да извадят егн и бг паспорт(поне аз не съм 4ула да е имало процедура за издаване на първи паспорт 4рез послоството)Следователно е единственият документ със снимка за самоли4ност на беб4о, така, 4е  има логика на детето да се издаде НИЕ с него, за6тото без НИЕ детето се води незаконно пребивава6то в Испания.А след влизането ни в ЕО са длъжни да идадат НИЕ на всеки жител на страна от съюза.Преди 2007, няма6е такива филми Единствено  валидно пермисо де трабахо на поне един от родителите  и бг паспарт  бяха необходими за да се издаде пермисо де ресиденсия без право на работа(знам, 4е зву4и странно, на така пи6е6е на детските тархети) със снимка и отпе4атък от пръста.Като тя има6е валидност еднаква с тази на родителя  4ието пермисо се исползва, то, е, ако е втора ресиденсия на детенце, а народителя му изти4а след година, и на детенце се дава за една година, вместо за две.После след като родителят полу4и писмо, 4е раре6ителното е подновено, се води детенце за ново разре6ение за престой.Малко сложно го ож¡бясних, но тези , които са вадили документи за децата си преди 2007 6те го потвърдят.

Последна редакция: пн, 07 яну 2013, 00:34 от sl

# 583
  • Ispania
мерси моми4ета за отговорите ! Вал моля те провери за коя фирма става въпрос ..т.е. си оставям клю4овете от колата нали ? .. на вси4ки останали които гледах предлагат безплатни трансфери до летището . аз проверих тук  и единствените май са ето тези "Parking Madrid Lavacolla " , вашата фирма така ли се казваше ?
https://www.parkvia.com/book/select/select_v3.aspx?bid=24131018- … 88a3-dae0bbfc705e
Даааа, то4но тези са Peace. Клю4овете остават при тях. Използвали сме им услугите и в друг град(не само Мадрид) и винаги са били много коректни Peace.

# 584
  • sofia
Здравейте, момичета, имам нужда от малко информация, че вече съвсем се обърках, четейки различни форуми. На кратко- мед. сестра съм и имам възможност да замина за Испания при приятели, но не съм сигурна как стои въпроса с признаването на дипломите ни-завършила съм през 98г.-полу-висше обр. Имам различни сертификати за следдипломна квалификация. Моля, ако има сестри или някой, който е наясно да сподели какъв е пътя, ще съм безкрайно благодарна  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт