Отново златна есен е дошла на испанската земя

• 62 507
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
  • Murcia, Spain/Ruse
Нелси,аз съм акушерка но след като си приравних дипломата се водя на този етап мед.сестра.Не работя,диплома имам.Пътя е да имаш нерви да чакаш ,отнема най малко около година в най добрия случай...Та,изкарай си всички документи,диплома,курсове ако си карала,академична справка ,трудов стаж и удостоверение за професионална квалификация.Всичко да е преведено и легализирано.Ето ти сайта http://www.msc.es/profesionales/formacion/docs/documentacionNecesaria3.pdf  Подават се в Министерството на образованието.
Да не те отчайва,но сега с кризата даже и мед.сестри не търсят никъде,но всеки с късмета си .Успех Hug

# 586
  • sofia
много благодаря,интересува ме само коя година си завършила и с каква степен-доколкото разбирам искат бакалавър?

# 587
  • Murcia, Spain/Ruse
2002  съм завършила,Колеж т.е Висше I степен 

# 588

Avchelinia  след като си наясно, какво е Либро де Фамиля, е у4удва6то, 4е пита6, как да запи6е6 дете родено в Бг в него     ooooh!

Peace мерси за изчерпателния отговор, не съм питала как да запиша детето,а дали е възможно, питам ,понеже достатъчно ''нелогични'' неща съм вършила в Испания поради некомпетентност на служителите или липса на информация. Например още като ни трябваше пермисо де трабахо и издаваха за 6 месечен срок, след изтичането му беше ноември,аз имах работен договор и от януари вече дори не ми беше нужно,та отидох в полицията за си подновя НИЕ-то с такова в което да си пише ,че съм с право на работа и ми отказаха,...........на следващия ден отидох в съседния град и ми издадоха такова НИЕ.............за пермисото пък да не разказвам как 2 пъти подред ми издават такова влизащо в сила от датата на визата ми и след обяснение,че аз съм гражданин на ЕС и виза нямам ми издава същото след седмица чакане.....................та идеята ми е, че винаги има разни вратички,врътки ,служителите не са наясно и т.н. за което питах......................не е нормално да се издава и НИЕ с пасаван, питай ги в полицията, просто служителите не бяха компетентни и имах късмет...............така и помощи са се опитвали да ми откажат, добре че месец по-рано друга служителка пред която кърмих се трогна и ми разясни много обстойно какво и как да подам като документи...................... просто ми се искаше ако има някаква вратичка или врътка да дам равен старт на децата,не че голямата работа, но да са равни някакси..............както и да е ,мерси на включилите се ,аз на място ще дерзая напролет  Hug

# 589
  • някъде под слънцето...
Не се заяждам, но пермисо де трабахо за българи няма  от като сме влезли в ЕО.Има6е НИЕ с право на работа по куента ахена , за6тото пор куента пропиа може6е да се работи  с НИЕ без проблем.После това отпадна.
Преди това има6е друга  процедурата по иаздването  на пермисо де, 4трабахо и ресиденсия  бавна тромава и много сложна, за разлика от тази след влизането ни ЕО..
Преди 2007 за издаване на първото пермисо де трабхо  се 4ака6е  за Мадрид по година, подновяване  съм 4акала 8 месеца, след датата на подаването им в министерио де трабахо...през това време си в  лимбо то, нито може6 да запо4не6 работа, за6тото о6те не ти е подновено, нито може6 да напуска6 Испания, ако не си си взел от полицията пермисо де регресо. ако работодателя ре6и да тълкува свободно закона, съ6то може да  ти прекрати договора поради изти4ане на пермисо де трабахо, и в този слу4ай, няма паро, понеже де факто няма6 валидно пермисо де трабахо и ресиденция,За да ти го подновят  изискванието бе6е да има6  минимум половонита от времето, което ти е разре6ено да работи6 в алта  с платени осигуровки.
На мен съ6то се опитаха да не ми платят май4инството,(след като вси4ко бе6е прието и попе4етано , слу4айно ми бяха забутали документацията из архива) но след като разбраха, 4е си знам правата свиха платна и ре6иха проблема.

Така, 4е хайде да не си  говорим колко сложно и трудно е било да се оправят документи след 2007 година

Най достоверна информация за вси4ко 6те полу4и6 на сайтовете на  институциите, които те интересуват.

Последна редакция: пн, 07 яну 2013, 19:03 от sl

# 590
 SL Peace
най-реална и достоверна информация ще получа на място напролет.............
 само да поясня,че искаха пермисо де  трабахо издадено от субгобиерно,за да дадат НИЕ в полицията и си се мотахме по институции 2 седмици(това като оправях с един пикльо документите на група от 10 българчета от които човекът беше решил да изкарва пари(за 2007 говорим), а не можеше да си организира сам нещата,добре че съм дипломатична и упорита  Flutter) ,а преди 2007 си живеех на друг континент и само от разкази съм чувала какво е било Party

# 591
Здр салдуранки и аз да е разпи6а ту дома4ня ми за ипанската теми4ка  Hug,

# 592
  • ES
...

http://www.seg-social.es/Internet_1/Preguntasmasfrecuen37888/Sub … ia49230/index.htm

Според мен ти трябва преведен от оторизиран преводач акт за раждане и НИЕ на детето

тук става въпрос за осиновяване , няма нищо общо 100-те еврота . ако детето има ние , ти и детето сте тук и ти работиш  няма зна4ение къде е родено детето . говоря наизуст - но няма логика да е ина4е , ти и детето се намирате на територията на испания и за вас важат законите на испания.

Тук се споменава за престасионес фамилиарес за родители на деца родени извън Испания или осиновени такива.

# 593
  • ES
ето про4ети тази статия
вси4ко е описано
http://www.ayudasparados.com/la-ayuda-de-100-euros-para-madres-trabajadoras/60

единственото което не е написано ,но не знам дали е вярно но се коментираше преди години е 4е трябва да работиш вън от населеното място в което живееш , а може би това е друга помощ

Не, няма връзка с населеното място, аз съм взимала без да работя извън града.

Ако добре прочетеш какво пише отгоре на статията, ще видиш, че пише, че тези помощи вече не съществуват

Цитат
La ayuda de 100 euros para madres trabajadoras
Actualizado: 04/01/2013

han quitado deduccion por maternidad, han quitado los 100€ de ayuda a la madre trabajadora, modelo 140 cobrar 100 madre trabajadorea,

http://www.meneame.net/story/seguridad-social-les-quita-100-euro … -mensuales-madres

ето тук пак го коментират

Моделът, който се подава за тази помощ е Nº140, опитах се да го потърся в сайта на асиендата, защото оттам се изполащат не от социал сегуридата, както пише в статията и не го намерих, явно наистина вече не се изплащат тези 100 евро.
А за либрото де фамилия, мисля, че няма значение, че детето не е вписано в нея, с преведен и легализиран Акт за раждане ще стане.

# 594
Не е вярно че не се изплащат вече 100те евро за работещи майки. Аз ги получавах до май месец, после спрях да работя. Ноември започнах пак работа и отидох в АЕАТ и си подадох молба за подновяването им. Тъй като ми забавиха плащането звънях по телефона в понеделник и ми казаха че трябвало да ми проверят датата на раждане на детето. На момента ми оправиха молбата и ми каза че на датата на която се плаща ще ми изплатят и двата месеца. Ето ви и линк на страницата http://www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/Inicio_es_ES/_Segm … _maternidad.shtml
Условието за получаване на тези пари е майката да работи повече от 15 дни на пълен работен ден или цял месец на 4 часа и детето да е под 3 год. Но при подаването за пръв път на декларацията ти искат данните от регистъра, в кои том и коя страница е записано детето.

# 595
Здравейте,испански мамчета!За първи път пиша във вашата темичка!Аз съм бъдеща мама, с термин на 19 август. Живея в Уеска,Арагон от 5 години,а мъжа ми от 8.

SL, Много интересна информация даваш за възможността за двойно гражданство.

Засега с приятеля ми нямаме сключен брак нито по бг закони нито по испанските.
 Доколкото имам информация е че можем да сключим брак в Консулството във Валенсия,но ни трябват медицински свидетелства.Ако някоя от мамите тук го е правила моля да сподели.
 По испанските закони ни трябва удостоверение че не нямаме сключен брак в БГ. Проблема идва че за наше "щастие"  или "нещастие" свекито живее с нас и няма кой да извади такъв документ за мъжа ми.

Другият ми въпрос е относно името на детето и по-скоро за фамилните имена.Как ще бъде по бг или по испански вариант, в случай че не сме женени бащата го признава.

# 596

Доколкото имам информация е че можем да сключим брак в Консулството във Валенсия,но ни трябват медицински свидетелства.Ако някоя от мамите тук го е правила моля да сподели.

Ние правихме такива изследвания за сключване на брак. Беше преди 5-6 години и до колкото имам спомен си купихме бланките май от книжарница или аптека ( не съм сигурна точно от къде ), занесохме ги на личния лекар и той даде направление за лабораторията. Не е нищо особено, както в Бг. е ( СПИН, хепатити, сифилис ...  ) с тази разлика че действително се прави изследването, чака се да стане и след това ЛЛ попълва бланките. На нас ни предложиха вариант да го правим в частна лаборатория срещу 300 евро заради времето, на държавно е безплатно.
Това беше преди години, възможно е да има промени. Най добре попитай доктора си.
А за имената - до колкото знам от друга мама ( неомъжена ), детето носи имената на таткото без някакви особени процедури.

# 597
skorpi_iv за сключване на брак не мога да ти помогна, но може и в посолството да трябват тези документи или да трябва да изчакате те да направят справка в Бг. За имената много зависи от региона в които живеете и регистъра. Няма проблем да носи фамилията на мъжа ти, независимо дали сте женени или не, проблема идва по български или испански начин ще се запише. При нас за да запишем детето по Бг начин трябваше да ходим до посолството да ни издадат документ. Ние си записахме децата по испанския начин. Просто така ми се забавяше вписването на детето в регистъра, майчинството и помощта от 2500 и реших че не си заслужава.

# 598
 Peace мерси за полезните отговори   bouquet

# 599
  • La casa de Mickey Mouse
Привет
Относно имената на децата, ние с половинката нямаме брак, тои просто дойде с мен в рехистро сивил и се подписа, че е баща на детето, попитаха ни как искаме да го запишем по бг закони или по испанските закони, по мое настояване го записахме по испанските закони, все пак аз съм го раждала и смятам за правилно да носи и моята фамилия не само на бащата
Някой беше споменал преди това, че е невъзможно да се изкара първи паспорт на бебе тук в посолството, на моя син си го изкарахме в посолството без никакви проблеми, никога не сме вадили пасаван за каквото и да е

Общи условия

Активация на акаунт