Първокласници 2011/2012г.

• 37 918
  • 750
  •   1
Отговори
# 690
След очилата имаме някакъв напредък с писането, но е далееееч от това на детето на s_sunny, браво, като нарисувани са  Simple Smile

С математиката няма проблеми, даже условията вече си разбира.
С четенето също, въпреки че не чете гладко, все пак се справя и чете табели, заглавия, каквото й попадне.

Но с писането е ужас, не знам какво да я правя, започна да повръща всеки ден, преди домашното. Преди я болеше корема само, сега направо си повръща по няколко пъти. Вкъщи като пише реве, седи и реве пред листа, без да знае защо. Явно така си изкарва емоциите и не се стига до повръщане, а в училище се срамува да рони сълзи.
Страх я било, че ще сбърка. Не знам откъде този страх, при положение, че и ние, и учителките й обясняваме, че те сега се учат, ако можеха да правят всичко без грешка, нямаше да ходят на училище. А и не пише чак толкова зле, оправя се. Особено като нямат домашно, а реши сама да пише, тогава нито реве, нито бърка, даже може да се каже, че е красиво. Но щом е за училище - панира се.
Ако някой не хареса нещо, направено от нея, приема го за лична обида Tired
Как ще я караме като започнат контролни, класни, идея си нямам  Rolling Eyes

# 691
Ако някой не хареса нещо, направено от нея, приема го за лична обида Tired
Как ще я караме като започнат контролни, класни, идея си нямам  Rolling Eyes

Преживява се, само не я пресирайте.
Аз съм все още така...без ест. повръщането де. Mr. Green
Заради една буква, която не ми харесваше в цяла изписана стр, късах и почвах наново. Но само първите 2-3 г. После краснописа остана назад, друго се появи. Темперамент може би.

# 692
Ако беше като теб, шях да се радвам  Mr. Green тя все някак го преживява това с нехаресването и й минава, но ако й кажа - не става, направи го пак, или тя самата види, че е далеч от истината и се налага да го пише отново, тогава става зле.
И понеже те все още са с молив и когато е грешно, учителката го изтрива и трябва пак да го напишат.
Като подчертавам, преподавателките й са много спокойни и умерени, нито я притискат, нито искат да е съвършена, трият наистина при големи грешки.

Т.е. ако й кажат - не е много добре, ще го преживее, но ако трябва да го поправи, мъка, мъка.

Последна редакция: ср, 23 ное 2011, 14:44 от Не се сърди, човече

# 693
  • sofia
Не се сърди, човече , при Ирен го имаше същия страх, че ще сбърка, мислеше си, че някой ще и се кара. За моя радост отмина много бързо и детето се старае много. Милиони пъти обяснявах, че сега се учи и е нормално да бърка, че и аз съм бъркала, че и др деца бъркат. Говори мноооого с детето. Пожелавам ти скоро да отмине този страх, разбирам те. При нас имаше момент, в който изобщо не пишеше в тетрадките по време на час, защото щяла да сбърка. Липсваше и увереност, трябваха и много похвали(дори и незаслужени), за да се отпусне.

# 694
  • България
rositooo, а учителката нямаше ли някакви идеи за празника?
По-назад бях пуснала линк към една книга, писана от начална учителка - разказала е за няколко коледни тържества, които е организирала. На мен ми звучаха страшно симпатично и уютно, може да ти хрумне някоя идея оттам.

Шунка класната каза че те ще подготвят програма за нас родителите,а ние да решим как да ги зарадваме.Трябва да си намерим Дядо Коледа за да раздаде подаръците,но и това няма да стане,пак няма желаещи.Мислех си за някое по-голямо детенце да го маскираме като джудже,но сме от малък град и децата се познават-все някой ще го познае и ще развалим илюзията за Коледата.

За календарите-има тема тук и много идеи в нея.Аз се спрях на град от къщички и елхички.Ще приготвя шаблоните и  с детето ще ги сглобим заедно,така ще е по-голям емоцията.Миналата година сама направих календар и се получи изненада-тази година малко промяна.
Чудя се дали да не направя и за класа,но тогава задачките закачки трябва да са по-различни,а и за наградите става по-сложно.Иска ми се да е по-специална тази Коледа за първолаците,догодина едва ли ще вярват в тази приказка.
Не се сърди, човече имай търпение,ще си дойде всичко на мястото!lyuba84 ти казала много вярно.При нас беше така,но в предучилищната когато пишеха нови буквички и домашната беше за в къщи.У нас ред сълзи,страх от грешка,много мърморене -до като в училище навеждаше се над тетрадката и първа готова.Говори и много топло с разбиране,направете го като игра-да напише ред,два малка почивка през която да гледа тв,малко лакомство...много похвали от твоя страна,дори и да не е красиво.Помогни и да стане уверена в себе си.
Никога не стоя на главата и когато пише,винаги си измислям работа и то в друга стая или на вън и така не се разсейва и бързо написва без да мърмори.Мърморенето беше миналата година,сега си знае всичко и и е доста скучно в клас,госпожите казва че тъпче на едно място с този материал.

# 695
  • София
НСЧ, хубави съвети са ти дали, най-важно е да се работи за увереността на детето, да не се стресира, а и да вижда, че грешките не са толкова страшни. Дъщеря ми също не пише много добре, далече е от показаната рисунка, но госпожата я поощрява, пише и понякога Отличен, понякога Много добър, друг път подчертава. Тя като чели също имаше страх да пише в детската градина, но там с учителките го преодоля.

Моето дете изкара първи зимен вирус, много зъл с температура , три дни не беше на училище, утре мисля да я пращам.

Ние имахме среща родителският актив с госпожата да говорим за Коледа.  Аз поех ангажимент да направя нашият календар като за в клас, да го подготвя и да го доокомплектоваме заедно с децата. Не ми се стори да сме измислили нещо много интесно, раздадоха задачи на класната, тя да подготви празника.

Последна редакция: чт, 24 ное 2011, 12:28 от TanyaMG

# 696
Не се сърди, човече - един възможен вариант е да не пише по БГ в занималнята, а да говориш да оставят домашното и да го пише в къщи, също да помагаш ти - да диктуваш и пр. като да я убедиш че след като и помагаш няма да сбърка и да намалеят притесненията.
Може да и предложиш да пише домашното на хвърчащи листи, които да прикрепяте към тетрадката след като се получат добре, така може да намалее притеснението от грешка и да е все едно пише за да се упражнява в къщи, а не да има усещането за задължителното домашно което някой ще оценява. Не разбрах дали трият само грешката или всичко?

# 697
Аз не бих подходила по различен начин от останалите деца. И не винаги иде реч за липса на самоувереност, даже понякога тъкмо обратното. Все пак София виртуално я знам от бебе, мисля, че проблема се корени другаде. Подхода към детето е много важен.

# 698
...И не винаги иде реч за липса на самоувереност, даже понякога тъкмо обратното. Ако аз бях получила подобна забележка или ми се казва, че нещо е невярно в прав текст или не съм права...

Така е. Директното изказване - "това е грозно, не става, сядай и пиши пак" - отблъсква, отказва детето. Все трябва да налучкваме вярната позиция и начин да ги накараме да покажат най-доброто от себе си. Въобще за всичко с днешните деца трябва да измисляме чудеса от храброст Sad Което определено затормозява и без това динамичния живот.
Но изводът ми е - за всяко нещо си идва времето - човек преминава през етапи, ако по-бързо се случи - още по-добре за нас;)

# 699
Не се сърди, човече - един възможен вариант е да не пише по БГ в занималнята, а да говориш да оставят домашното и да го пише в къщи, също да помагаш ти - да диктуваш и пр. като да я убедиш че след като и помагаш няма да сбърка и да намалеят притесненията...

Ама тя вкъщи реве по 3 часа за 2 реда, не знам колко време ще й отнеме едно цяло домашно  Mr. Green

Много ви благодаря за съветите  Hug
Аз се колебая вече, но все повече клоня към мързел  Tired ако й кажа, че не е добре, приема го и не й пука особено, но ако кажа - грешно е, трябва да го направиш правилно, просто я мързи да го напише.

За подхода, не мисля, че проблемът е в него, защото има Браво, Отлично и т.н., стига да се е справила със задачата, не й гледат краснописа. Но няма как да се иска да напишат ае, тя да напише ие и да иска да мине номера.

С две думи, иска да го надраска от раз и да ходи да си играе, но в страха да не би да трябва да го пише втори път, се панира и наистина греши.

Както и да е, явно приказките снощи имаха ефект, защото днес не е повръщала! Справила се е добре по всичко още с първото писане и казала на учителката, че днес й е бил най-хубавия ден  Simple Smile

Госпожата й направо не учуди, че се притеснява от домашното, защото тя си дава вид на напукист, но вече ще го има и тя предвид...

# 700
НСЧ   Hug чудесно!
това най- ми хареса -
Цитат
и казала на учителката, че днес й е бил най-хубавия ден  Smile

Вместо да четем приказки и да се забавляваме, трябва да говорим, обясняваме, говорим ...

# 701
  • София
Не се сърди, човече, пробвала ли си да я оставиш сама да прави всичко, да не и гледаш домашните да не и правиш забележки, да и покажеш, че трябва вече да е самостоятелна... след като има Браво и Отлично, значи се справя добре в училище. Мисля, че самостоятелното оправяне на чантата, също е много важно за детето.
Аз продължавам да мисля, че прекаленото занимаване с децата не само че не им помага, но и вреди  Thinking

Спомнете си с вас дали се е занимавал някой...

# 702
nad_tab, те сами си се подготвят в клас. Никой не им стои на главата. Но накрая учителката ги събира и проверява. И естествено, ако не е написала, каквото са й дали да пише - трябва все пак да го направи.
Вкъщи също - накрая ме кара да го проверя.
Иначе е самостоятелна, няма проблеми в това отношение, но дали аз или учителката, няма как да мине без проверка  Simple Smile

# 703
  • София
nad_tab, те сами си се подготвят в клас. Никой не им стои на главата. Но накрая учителката ги събира и проверява. И естествено, ако не е написала, каквото са й дали да пише - трябва все пак да го направи.
Вкъщи също - накрая ме кара да го проверя.
Иначе е самостоятелна, няма проблеми в това отношение, но дали аз или учителката, няма как да мине без проверка  Simple Smile

За каква проверка в къщи говорим ... домашното си е задължение на детето, проверява го учителката, няма нужда и ти да проверяваш, явно от това и става лошо. Остави я за един месец сама да се оправя и виж какъв ще е резултата  newsm78

# 704
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Здравейте, аз съм нова в темата ... Записвам се да ви следя

Големият ми син е първокласник

Общи условия

Активация на акаунт