непредвидено се налага да си пристигна в България със Сара, във вторник пътуваме. Ще съм ти признателна, ако ме посъветваш нещо по повод на летенето със самолет и бебчето ми.
Самата аз нямам никакви проблеми с летенето /дори и когато бях бременна/, че дори и доста харесвам всякакви екстремни изживявания, таткото на Сара също няма проблеми с пътуване - като цяло, аз вярвам, че всичко ще е наред със Сара и самолетите, но все пак, да се подсигуря.
чета, че било добре ако суче по време на излитане и кацане - ако не е в настроение да яде, биберон дали ще свърши същата работа за сукателния рефлекс? като цяло, какво би ме посъветвала да предприема?
също така - ние тук се отглеждаме сами - аз, татко и и Сара, но вкъщи е като италианска фамилия, а освен това и разни приятели и познати и т.н. - и си мисля, как ли би ни се отразило на храненето една такава смяна - не само средата, но и изведнъж толкова много хора в близкото бебешко обкръжение. имаш ли някакви наблюдения за сходни ситуации?
Благодаря!

danna999, надявам се Сара също да лети така безпроблемно като родителите си.

При излитането и кацането на самолета, с рязката промяна на височината се променя и налягането, което би могло да е дискомфортно както за възрастните, така и за малките деца (вкл. да предизвика и болка в ушите). Затова специалистите препоръчват да се преглъща по-често, за да може да се изравни налягането и да се избегне този дискомфорт. За бебетата вариантът е кърмене (а ако бебето е по-голямо и/или приема и други течности – вода, чай, АМ и т.н. – те също са вариант). Ако точно в този момент бебето няма мерак да суче, биберон-залъгалка също би могъл да помогне (в случай, че употребява такъв). А понякога, както и други майки споделиха, бебето може да няма нужда от успокояване или да проспи момента.

Сигурно си се сетила за тези неща, но все пак и аз да напомня

Вторият ти въпрос е доста интересен. На някои майки може да им се наложи по празниците да пътуват и да сменят обстановката и се тревожат как това би се отразило на бебетата им. Разбира се, еднозначен отговор няма и всичко зависи най-вече от самото бебе, от майка му и от обстановката, която го обкръжава.
Между другото, дори съществува един термин, наречен „синдромът на празничното отбиване” – как понякога се случва в залисията около подготовката на празниците и пътуванията, неусетно да се попромени кърмаческият „режим” (ако мислиш,че ще ти е интересно, можеш да прочетеш какво са споделили за него някои майки тук).
Ти най-добре познаваш своето бебе и най-адекватно откликваш на нуждите му и вярвам, че ако усетиш някаква промяна в поведението на Сара, ще намериш начин да се справиш. Понякога бебетата реагират по-емоционално при наличието на твърде много хора около тях. Може би, ако я усетиш да е по-изнервена, би помогнало да и създадеш по-спокойна обстановка – ако я притесняват хората наоколо, просто да отидеш в другата стая, да я гушнеш, и там да я накърмиш; ако е необходимо – да е по-тъмно или пък да сте кожа-до-кожа (може да предупредиш да не ви притеснявят – знам колко неприятно може да е, ако някой през 5 мин. наднича през вратата да ви „провери”

Лек път и приятен престой в България, ще се радвам да споделиш как е минало.