Прием в СМГ след 4 клас

• 129 260
  • 779
  •   1
Отговори
# 420
Цялата идея на подбора е: децата да са достатъчно мотивирани за учене, устойчиви на натиск и с много постоянство. Да, не е хубаво че деца с резултат 32,5 и 34 т. са извън класирането, но защо дете с 28 т. да не е вътре при цялото си старание. Ставане всяка събота в 7:00 сутринта за подготовка,  и ходене по всички състезания? При условие, че регламента е ясен от години, и не е изненада за никого наличието на много състезания през годината.  Иска се постоянство- и това не са болни амбиции на родителите, а възпитание в системна работа.  Резултата, като такъв / влизане в СМГ/ е баланс между талант и работа! Винаги ще има недоволни, каквато и да е формулата. Така беше и миналата година, нали затова я промениха!!!! Вероятно има още много да се работи над формулата, за да са доволни всички.

# 421
Цитат
Едва ли на СМГ трябват деца с амбициозни родители, по-скоро деца с по-изявени математически наклонности.
То и за състезанията си трябват математически наклонности. Те не идват от нищото... Доброто класиране през годината се вижда...
Не ми се влиза в полемика, честно казано. Достатъчно ни е напрегнато сега. Но определено съм съгласна, че трябва да има някаква промяна в условията за прием и да се има предвид, че има и деца, които не ходят по състезания през годината, но се справят доста добре с математиката, което се вижда от ОМТ.
Проблемът не е в наклнонностите, а в това, че не можеш да решиш да кандидатстваш например април, защото си пропуснал състезанията и бог да си в математиката-няма да влезеш, а това не е правилно!
По времето, когато аз учих  в СМГ директорка беше Кунка Николова. Тя беше възприела следния регламент - или максимален брой точки на 2 кръг на олимпиада или само резултата от изпита.

# 422
Няма угодия! Mr. Green
Помислили са и за страхотните деца-математици, които по някаква причина са пропуснали състезанията:

Чл. 8. Учениците, класирани на първите 10 места в състезанието „Откриване на млади таланти”, се приемат и ако не са участвали в първите четири състезания в чл. 3.

С новия директор на СМГ вероятно ще очакваме и нови промени в приема.

# 423
Доколкото може да се вярва на класацията на kodbg към настоящия момент, лъсна основния проблем на начина на прием в в СМГ в момента - дете с 35.5 точки е извън 112-те, а дете с 24.5 - вътре! Твърде голямата тежест на рейтинга води до това, което не би трябвало да искат в СМГ - деца, които непрекъснато се явяват на състезания имат бонус пред тези, които не са се явявали и то с много - разликата в изкараните на изпита точки е около 40% повече, но по-добре представилото се дете е с по-нисък окончателен рейтинг! Едва ли на СМГ трябват деца с амбициозни родители, по-скоро деца с по-изявени математически наклонности.

Всъщност рейтинга на детето с 35.5 точки е сгрешен (и нивото на абсурда ще се намали), защото то и нейната близначка имат 95 и 100 точки от ЕК и двете сега са под чертата, а всъщност са с рейтинг около 25-30 точки повече от изчисления в страницата на kodbg. Друг е въпроса, дали ще ходят в СМГ, тъй като до момента учат в частно училище (това е решение на родителите им).

Наистина смятам, че приемният изпит трябва да има по-голяма тежест. В такъв случай близначките са ощетени. Но намека с частното училище не го разбирам. След като родителите им държат на частното училище защо ги пращат да кандидатстват в СМГ. Тука логиката ми се губи.....Може би вместо на състезания са ги пратили на изпита просто така, като на състезание??? Да се позабавляват. И тъй като не са били напрегнати, са го издържали добре.
От друга страна други деца се скъсаха от състезания и непрекъснато доказваха себе си. Някои , които се представиха чудесно на всички състезания, на изпита не се представиха добре. Въпрос на стрес. За тях също няма да е справедливо. Е? Какво да се прави?
Вашите ще си останат в частното училище, а за другите борбата продължава. Желая им успех.

# 424
Няма угодия! Mr. Green
Помислили са и за страхотните деца-математици, които по някаква причина са пропуснали състезанията:

Чл. 8. Учениците, класирани на първите 10 места в състезанието „Откриване на млади таланти”, се приемат и ако не са участвали в първите четири състезания в чл. 3.

Стига да има такъв догодина! Praynig

# 425
Стига да има такъв догодина! Praynig
Ще има!
Въпросът е: Кой ще е той?
Дано да е преподавател-математик от СМГ. Иначе, Господ да пази гимназията и да  бди над проблемите. Praynig

# 426
  • у дома
gerka по-скоро се чуди(а и не само тя де) дали ще има прием догодина,а не дали ще има нов директор.

# 427
Доколкото може да се вярва на класацията на kodbg към настоящия момент, лъсна основния проблем на начина на прием в в СМГ в момента - дете с 35.5 точки е извън 112-те, а дете с 24.5 - вътре! Твърде голямата тежест на рейтинга води до това, което не би трябвало да искат в СМГ - деца, които непрекъснато се явяват на състезания имат бонус пред тези, които не са се явявали и то с много - разликата в изкараните на изпита точки е около 45% повече, но по-добре представилото се дете е с по-нисък окончателен рейтинг! Едва ли на СМГ трябват деца с амбициозни родители, по-скоро деца с по-изявени математически наклонности.

E, трудно е да се угоди на всички. Само преди година нямаше рейтинги, а се влизаше само с едно състезание. Обаче пак имаше недоволни, имаше натиск и....се появи днешният регламент. ИЗЦЯЛО по желание и под натиск на родителите.

# 428
Цитат
От друга страна други деца се скъсаха от състезания и непрекъснато доказваха себе си. Някои , които се представиха чудесно на всички състезания, на изпита не се представиха добре. Въпрос на стрес. За тях също няма да е справедливо. Е? Какво да се прави?
Вашите ще си останат в частното училище, а за другите борбата продължава. Желая им успех.
Точно това исках да кажа и аз. Ние тази година сме били сигурно на 15 състезания и резултатите са горе-долу постоянни, разбира се с леки приливи и отливи. Къде ли не ходихме и пътувахме. Имах чувството, че всеки уикенд сме някъде на състезание. Че в някои случаи комбинираме състезания по математика и БЕ. И накрая - на последното, най-важното - бум! 24,5 т.! Shocked Не само, че аз не мога да повярвам, но и самият математик не може. Беше шашнат!

# 429
Няма угодия! Mr. Green

Наредбата е доста балансирана. Ако искаш може да се явиш на едно състезание (ПМС, ЕК, ОМТ) и да влезеш. Ако не си толкова надарен като нас ще ходиш и на 5-те, което и направихме, но за сметка на това 2 дена преди обявяване на резултатите мога да твърдя че си имаме СМГ-ец  Simple Smile

Благодаря на kodbg за положения труд.
П.С: Има 4 деца от 107-мо приети от ПМС + 1 от ЕК които може и да не са подали молби.

Последна редакция: пн, 02 юли 2012, 17:07 от mamamia77

# 430
  • София
Еееее-както и да е!
Всеки си има някакъв късмет, а таланта на моето дете-няма кой да му го вземе!  PeaceТози резултат от 30 т. го е постигнал без грам курсове, математически състезания и натиск от моя страна! Аз съм доволна, ама много доволна от него, още повече, че ще има и втори шанс след 7 клас, а и сега е в много добро училище! Господ да ми го пази здрав и амбициозен,усмихнат и вярващ в себе си! Peace
На приетите дечица-честито и браво за упорството да се явяват навсякъде и на всичко! Peace

# 431
Децата от 107-мо са подали молба,както и детето от ЕК!По-скоро може да се освободят места от приети деца от частни училища,които обаче няма да се запишат в СМГ

# 432
Всеки си има някакъв късмет, а таланта на моето дете-няма кой да му го вземе!  PeaceТози резултат от 30 т. го е постигнал без грам курсове, математически състезания и натиск от моя страна! Аз съм доволна, ама много доволна от него, още повече, че ще има и втори шанс след 7 клас, а и сега е в много добро училище! Господ да ми го пази здрав и амбициозен,усмихнат и вярващ в себе си!

202uu

# 433
Цитат
Точно това исках да кажа и аз. Ние тази година сме били сигурно на 15 състезания и резултатите са горе-долу постоянни, разбира се с леки приливи и отливи. Къде ли не ходихме и пътувахме. Имах чувството, че всеки уикенд сме някъде на състезание. Че в някои случаи комбинираме състезания по математика и БЕ. И накрая - на последното, най-важното - бум! 24,5 т.! Shocked Не само, че аз не мога да повярвам, но и самият математик не може. Беше шашнат!
Моят съвет към вас е детето да продължи с курсовете в СМГ. Така ще поддържа равнището си. След като толкова пъти се е представяло добре, значи не е случайно. Детето си има талант. В седми клас ще кандидатства отново. До тогава ще укрепне емоционално и ще успее да влезне в СМГ.
Това е съветът ми към всички чиито деца са се представяли добре на състезанията, но сега на изпита нервите им не са издържали. Не позволявайте децата ви да се травмират, а ги стимулирайте с много любов.  Не им предавайте своите нерви.

# 434
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Цитат
Това се нарича преумора, аз съм от друг град, но и при нас имаше рейтинг таблица, моят син до последно беше първи, след което на последното състезание в МГ бе на девето място, направо шок.
В един момент започна и  елементарни задачи да бърка. Сега след един месец почивка нещата са съвсем други.
Да ме извинят тези родители, които смятат, че трябва само едно състезание да е определящо, но аз също ходих къде ли не с детето и знам , че само едно състезание не може да бъде решаващо за приема....

Общи условия

Активация на акаунт