ГЪРНЕТО- НАЧИН НА УПОТРЕБА, кога, как...

• 7 102
  • 141
  •   1
Отговори
# 75
  • Бургас
записче, мисля да процедирам и аз като ·٠•●♥☆тупурче☆♥●•٠·, пък да видим, определено ще махам пампите колкото може по-рано!

# 76
записче, мисля да процедирам и аз като ·٠•●♥☆тупурче☆♥●•٠·, пък да видим, определено ще махам пампите колкото може по-рано!

И аз така мислех.... ама никак не ми се получи. За да седи на гърнето, е важно да седи, това установих аз. Както се оплаках по-горе, и в момента не мога да го удържа - поне докато свърши нещо, че да разбере защо е сложен там.

А и е много важно да имат режим на акане. Моето като си върши работата когато му хареса, по няколко пъти на ден, издебването става много по-трудно.

# 77
  • в рaя
Аз купих от тези гърнета, които са като кученце отпред

Така успях да я задържа без рев и насилване. След като свикна какво да прави там махнах играчката и го ползваме само гърнето. Така и се държеше сама стабилно и й беше интересно.
С второто дете съм решила да започна много по-рано с изпишкването, но гърнето естествено ще е след като започне да седи стабилно  Peace

# 78
  • София
·٠•●♥☆тупурче☆♥●•٠· , абсолютно същото гърне има и моето дете (че даже и на цвят е същото  Simple Smile ). Е точно заради кученцето отпред, след като на първа страница и аз пуснах снимка на гърнето, след моя пост имаше няколко други, в които мнението на майките беше, че не трябва да се купуват такива гърнета. Това отпред на гърнето било играчка, заради която детето не знаело за какво седи там, и не ползвало гърнето по предназначение. И ако не искало да седи на гърнето и, както казваш ти, ставало с рев и насилване, значи детето било незряло да седи на гърне. Rolling Eyes
М/у другото, скоро може би и аз ще мога вече да махна кученцето и да остане само гърнето, защото детето много добре знае какво да прави там...  Wink

# 79
Моята дъщеричка след 2 месеца и малко тренировки на гърнето,от седмица насам вече я забелязвам да стиска докато не я сложа на гърнето,не само след сън,а и през целия ден.После се изпишква веднага,а памперса вече почти целия ден е сух.Само остава с голямата нужда да се разберем,че не винаги успявам да я хвана.Чакам с нетърпение момента да може сама да си казва като иска гърнето.Важното е че вече го ползва по предназначение и до минута е готова за вземане Peace

Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 12:04 от bubka:)

# 80
  • в рaя
Не съм съгласна! Върнах се и прочетох първите страници. За мен грешката на майките не е, че си мислят, че детето трябва да има някаква играчка, а че повечето смятат, че е напълно нормално до 3 г. детето да ака и пиша на памперс. Кое му е нормалното? Нима има нещо по нормално от памучни пликчета, сухо дупе и щастливо дете? Трябвало да се остави детето само да почне да казва? Ами тогава защо  учим децата си на разни неща - да се храни, да си държи шишето и много други? Защо да не можем да го научим да контролира естествените си нужди, а трябва да чакаме години, за да се научи само? Не, не съм съгласна! Детето ми е на 1г. и почти 3 м., стиска като сме на разходка, за да не се напишва и от много други майки, който са само с памперси чувам, че и техните деца стискат - ами значи разбират. Щом разбира можем да му помогнем да усвои умението да върши нуждата си където трябва. Аз не се отказах след редицата напишани гащи, не се отказах и когато се криеше да ака. Не се карах, не насилвах детето да седи на гърне. Но понякога давам играчка, стоя до нея и я занимава, защото с цел да бяга да играе върши наполовина работата и скача. Гърнето ми беше с играчка - да, но никога не съм и давала когато не е на него да си играе с него. Играчката беше с цел да я накара да седи, да свърши работата, да пляснем с ръчички и да стане.
Има и друг момент, който наблюдавам при мои познати с по-големи деца - децата разбират вече нуждите си, но до толкова са свикнали да акат и пишат на памперс, че не искат да седнат на гърне - пищят, дърпат се. Нима това е по-добре?
Никога не съм имала проблеми с подсечено дупе, спестила съм много пари от памперси и съм много , ама много горда, че успях да помогна на детето си да контролира своите нужди, да с чувства сухо и чисто. Искрено се надявам да успея и със второто си дете, дано един ден не се вайкам тук, че съм изтървала момента и не сме успели.  Peace
Не искам да засегна никого, изказвам личното си мнение и моите гледни точки. А сега ме изяжте с парцалите  Mr. Green

# 81
·٠•●♥☆тупурче☆♥●•٠·, напълно съм съгласна Peace .И аз не исках да чакам защото щерката видимо мрази памперсите.Затова й помагам по-бързо да ги махнем.И ако така продължава,момента ще е скоро Grinning

# 82
  • в рaя
Радвам се, че все повече майки предпочитат ранното махане на памперси и практикуване на ЕБХ. Наистина това се отразява много и на бюджета.

# 83
  • Бургас

И аз така мислех.... ама никак не ми се получи. За да седи на гърнето, е важно да седи, това установих аз. Както се оплаках по-горе, и в момента не мога да го удържа - поне докато свърши нещо, че да разбере защо е сложен там.

А и е много важно да имат режим на акане. Моето като си върши работата когато му хареса, по няколко пъти на ден, издебването става много по-трудно.

За да научи, че сухото дупе  е по-приятно от мокро, мазно и щипещо не е нужно да седи в гърне. С ЕБХ се помага на детето да разбере това удобство и да разграничи нуждата от обикновеното лежане в шезлонга. След като започне да седи, придържането над легена може да се замени с по-удобно и за бебето и за майката сядане на гърне. Но пак ддетето ще знае за какво му свалям гащите и какво да прави, ако не знае - бързо ще схване!

Никой не е казал, че трябва да стане от втория път примерно. Ако си достатъчно упорита ще видиш, че детето ще почне да стиска или да си казва. Естествено особено важен е подхода!

# 84
аз доста неща изчетох преди да сложа дъщеря ми на гърне на 7 месеца и честно казано повечето спорове ми се струват безсмислени, защото някои деца наистина успяват още със сядането, други се отказват от раз от пелените на 3 години
аз пробвах на 7 месеца, защото детето седеше стабилно и много й личеше кога ака
после сама се сети, че може и да пишка и така сега ползваме гърне и памперси - когато й дойде времето, ще махнем памперсите, нямам амбиции да е скоро - и на три години да е, голяма работа

майките, които не се опитват да сложат детото на гърне, защото това си е занимание са също толкова досадни, колкото и тези, които раздават светото гърнечастие, сякаш ако детето ти е с памперс на 2 години е углавен престъпник

за играчка или без - аз съм за играчка, защото това е чисто на нервна почва - като се отнесе с играта, понеже още не е волево контролирането на пикочния мехур и той сам се освобождава

спок казва че до 1 година майката се учи кога детето му се пишка или ака, то не си казва. и е прав.

# 85
  • Mars Hotel
·٠•●♥☆тупурче☆♥●•٠·, по-спокойно, не се пали толкова.  Laughing

Цитат
спок казва че до 1 година майката се учи кога детето му се пишка или ака, то не си казва. и е прав.

Да, най-вероятно е така. Не е толкова трудно да предвидиш кога на детето му се пишка - след сън или след разходка например.

# 86
  • в рaя

Напълно вярно! Понеже  както споменах започнах да се занимавам с малката от 4 м. и и един момент докато я погледнех и разбирах, че и се пиша. Тя започна да показва повече около 10-тия месец, защото идваше и почваше да мрънка, като разбира се сме имали и фалшиви тревоги  Mr. Green
И съм сигурна, както спомена  Анито, че именно комбинацията с нещо като ЕБХ доведе до такива резултати толкова рано.
И въпреки всичко лично аз не мога да възприема 3 годишно дете с памперс, макар едната ми племеничка да е на 2 и половина и още да е със. За мен не е нормално, но щом за майката е - няма проблеми. Аз се радвам, че детето ми няма да ходи с миришещ памперс, да му се разнасят всякакви  бактерии (не че е гаранция, че като е без памперс няма да имаме проблеми с бактерии) и да му виси дупето.
Разбира се за мен друг е въпроса с нощния памперс - за него мисля, че ще отнеме доста време или поне докато не откаже млякото вечер. Понеже спи при нас я усещам кога и се допикава, но да ставам посреднощ да светвам лампи, да я разсънвам и отново да се приспиваме ... и без това достатъчно бодуваме заради тези зъби... с него ще изчакаме. Той да ни е кусура  Crazy

Не можах да намеря тук тема само за ЕБХ - има ли?

# 87
# 88
  • София
Момичета, някои деца усвояват ходенето на гърне по-рано от други, това рядко се дължи на усилията на майката. Такива поне са моите наблюдения. Аз не се справих с ранното отърваване от памперса, но се радвам че опитвах, че благодарение на усилията ми съм помогнала на детето си да разбере за какво става дума, нищо че не умееше да се контролира напълно до 2г и 6м.

Снаха ми пък вложи много малко усилия да учи племенника. Той сам започна да си казва на 9 месеца. Чисто съвпадение, просто като бебе имаше страхотен запек и "ръмжеше" като му се доака. Така сигнализираше и след поставяне на дъската (не са ползвали гърне) веднага вършеше работата. Постепенно схвана връзката и започна да си ръмжи и за пишкането и за акането.

Обаче моят син до късно пишкаше на половин час по малко, докато племенникът "събираше" повече материал и се изпишкваше през 3 часа горе-долу. Нали се сещате, че при пишкане на 30 мин. няма как да се хванат всички изхождания. Не знам дали е въпрос на зрялост и умение да стиска мускулите или на метаболизъм, но си е до дете.

Всичко това го пиша не за да подкрепя едната или другата теза, а да покажа на привържениците на ранното слагане на гърне, че не бива да се обезсърчават, ако не се получава. Много често няма да се получи и вероятно физиологично е съвсем нормално да не се получи.
Както и на привържениците на късното слагане на гърне, че понякога се получава и ако детето поддава, защо да не спестим няколко мокри памперса на нежната бебешка кожа, на изтънелите си джобове и на пренатоварената с неразградими боклуци природа.

# 89
Момичета, някои деца усвояват ходенето на гърне по-рано от други, това рядко се дължи на усилията на майката. Такива поне са моите наблюдения. Аз не се справих с ранното отърваване от памперса, но се радвам че опитвах, че благодарение на усилията ми съм помогнала на детето си да разбере за какво става дума, нищо че не умееше да се контролира напълно до 2г и 6м.

Снаха ми пък вложи много малко усилия да учи племенника. Той сам започна да си казва на 9 месеца. Чисто съвпадение, просто като бебе имаше страхотен запек и "ръмжеше" като му се доака. Така сигнализираше и след поставяне на дъската (не са ползвали гърне) веднага вършеше работата. Постепенно схвана връзката и започна да си ръмжи и за пишкането и за акането.

Обаче моят син до късно пишкаше на половин час по малко, докато племенникът "събираше" повече материал и се изпишкваше през 3 часа горе-долу. Нали се сещате, че при пишкане на 30 мин. няма как да се хванат всички изхождания. Не знам дали е въпрос на зрялост и умение да стиска мускулите или на метаболизъм, но си е до дете.

Всичко това го пиша не за да подкрепя едната или другата теза, а да покажа на привържениците на ранното слагане на гърне, че не бива да се обезсърчават, ако не се получава. Много често няма да се получи и вероятно физиологично е съвсем нормално да не се получи.
Както и на привържениците на късното слагане на гърне, че понякога се получава и ако детето поддава, защо да не спестим няколко мокри памперса на нежната бебешка кожа, на изтънелите си джобове и на пренатоварената с неразградими боклуци природа.

Напълно съм съгласна. Затова написах и моят пост в такъв аспект - че не винаги се получава. Когато бебето ми беше на 3 -4 месеца, бях убедена, че ще почна с гърнето възможно най-рано и като стане на годинка през лятото, ще махна памперса. Бях чувала за ЕБХ, но той беше такъв ужасен ревльо като малък, че едва се преборвах с храненето и спането му и нямах сили да полагам усилия за ЕБХ.
Другото - от новородено, и до ден днешен, мокрото и наакано дупе просто не му правят впечатление.
Не го казвам, за да оправдая себе си и евентуалния си мързел, а само за да подкрепя горната теория. Децата са различни и ако при някои дадени методи действат, при други - не.

Общи условия

Активация на акаунт