Майчинството счетоводно - 45

• 31 976
  • 743
  •   1
Отговори
# 75
Не знам дали ми е за тук въпроса, ако не е моля да ми бъде преместен и предварително се извинявам...
Предстои ми да раждам.
Адресната ми регистрация е в Плевен.
Ще раждам в Плевен.
Живея в Ловеч, и съм на трудов договор фиктивно в Ловешка фирма.Болнични получавам от юни месец.
Нямам брак с таткото на бебето.
Дали акта за раждане на бебето ще го получа в Плевен, както и декларацията от родилното в Плевенския СГРАО или в съвета трябва да се занесе?
Документите за еднократна помощ за раждане, детски(могат ли да се подадат веднага след като вземем акта за раждане?) в кое социално подпомагане трябва да се занесат-Ловеч или Плевен?
След като нямаме брак само моите доходи ли се декларират за детски?
Предварително благодаря и се извинявам за многото въпроси   bouquet

# 76
  • София-Младост
Не знам дали ми е за тук въпроса, ако не е моля да ми бъде преместен и предварително се извинявам...
Предстои ми да раждам.
Адресната ми регистрация е в Плевен.
Ще раждам в Плевен.
Живея в Ловеч, и съм на трудов договор фиктивно в Ловешка фирма.Болнични получавам от юни месец.
Нямам брак с таткото на бебето.
Дали акта за раждане на бебето ще го получа в Плевен, както и декларацията от родилното в Плевенския СГРАО или в съвета трябва да се занесе?- мисля, че от Плевен трябва да вземете акта.
Документите за еднократна помощ за раждане, детски(могат ли да се подадат веднага след като вземем акта за раждане?) в кое социално подпомагане трябва да се занесат-Ловеч или Плевен? - Плевен
След като нямаме брак само моите доходи ли се декларират за детски?-ДА
Предварително благодаря и се извинявам за многото въпроси   bouquet - ДА

# 77
  • В полите на Пирин планина
Предполагам, че все още стои регистрацията като земеделски производител на база, на която се ползва отпуск за бременност и раждане. Ако е така и ЕООД-то няма да има реализирани приходи и разходи, т.е. ще подава нулева декларация за 2011 год. и до март 2012 също няма да има приходи и разходи, то няма основание да се назначава управител. Само трябва да се уточни какво се има предвид " строителство", в смисъл вие ли строите по стопански начин чрез ЕООД-то или е нещо друго.

Ние няма да декларираме фактури с разходи минимум до февруари(т.е. тогава ще ни бъдат издадени първите такива)..сигурно от този момент ще трябва да има управител.А пък приходите вече съвсем по-нататък във времето-евентуално май.

Дори и само разходни фактури показват наличие на дейност, т.е. логично погледанто би трябвало от този момент да има човек, осъществяващ управителни функции.

# 78
Здравейте,момичета!Въпроса ми не е свързан с майчинството,но се надявам да ми отговорите. Започнах работа на 25 май тази година,като договора ми е с шест месеца изпитателен срок,след което става постоянен трудов договор. Тази седмица ми изтича шест месечния изпитателен срок,но аз искам да напусна работа и искам да знам как стои въпросът с предизвестието - дали пак трябва да дам 30-дневно предизвестие или имам право направо да си подам молба за напускане?
Благодаря за отговорите Ви.

# 79
  • София-Младост
Здравейте,момичета!Въпроса ми не е свързан с майчинството,но се надявам да ми отговорите. Започнах работа на 25 май тази година,като договора ми е с шест месеца изпитателен срок,след което става постоянен трудов договор. Тази седмица ми изтича шест месечния изпитателен срок,но аз искам да напусна работа и искам да знам как стои въпросът с предизвестието - дали пак трябва да дам 30-дневно предизвестие или имам право направо да си подам молба за напускане?
Благодаря за отговорите Ви.
А какво пише в самият договор? Ако е вписано предизвестие 30дни, значи ще трябва да го има.

# 80
Здравейте! Имам нужда от съвет и помощ по следния въпрос: в момента съм в майчински с първото си дете. Но за радост се оказва, че чакаме второ. Ако малкия тръгне на държавна ясла пролетта, би следвало аз да се върна на работа. Но в този случай това как би се отразило на майчинските, които ще вземам за второто дете? През първата година предишния път вземах високо, тъй като си работя във моя фирма и се осигурявам сама.
Благодаря ви предварително!

Би било по-изгодно за теб, от гледна точка на обезщетението за второто дете, да не пускаш първото на ясла и да не си прекратяваш отпускът за гледането му, защото тогава ще попаднеш в рамкитъе на т.нар. застъпено майчинство и ще вземаш обезщетение, както за първото си дете в рамките на 410 дни.

И аз мисля така да процедирам, но се чудех как биха се смятали майчинските в случая, че наистина ми се наложи да го пусна на ясла. Сега с тези 18 месеца - ако примерно 3 работя и после изляза пак в майчински какво ще се гледа назад?
Бях пропуснала да вметна, че терминът ми на дата, която е преди датата, на която малкия ще направи две (което ти си подразбрала).

# 81
Здравейте! Имам нужда от съвет и помощ по следния въпрос: в момента съм в майчински с първото си дете. Но за радост се оказва, че чакаме второ. Ако малкия тръгне на държавна ясла пролетта, би следвало аз да се върна на работа. Но в този случай това как би се отразило на майчинските, които ще вземам за второто дете? През първата година предишния път вземах високо, тъй като си работя във моя фирма и се осигурявам сама.
Благодаря ви предварително!

Би било по-изгодно за теб, от гледна точка на обезщетението за второто дете, да не пускаш първото на ясла и да не си прекратяваш отпускът за гледането му, защото тогава ще попаднеш в рамкитъе на т.нар. застъпено майчинство и ще вземаш обезщетение, както за първото си дете в рамките на 410 дни.

И аз мисля така да процедирам, но се чудех как биха се смятали майчинските в случая, че наистина ми се наложи да го пусна на ясла. Сега с тези 18 месеца - ако примерно 3 работя и после изляза пак в майчински какво ще се гледа назад?
Бях пропуснала да вметна, че терминът ми на дата, която е преди датата, на която малкия ще направи две (което ти си подразбрала).

Нужно е да си излезнала в болничен 45 дни преди термин, преди първото дете да е навършило 2 години и да ползваш в този момент отпуск за гледането му. Няма проблем дори за известно време този отпуск да се прекрати и после да се възобнови - тогава пак ще можеш да се възползваш от застъпеното майчинство.

# 82
  • Видин
Лейди Брин, благодаря ти за отговора. Само едно не разбрах, защо да няма значение на каква заплата се осигурявам? Аз ще се водя на работа от 05.12.2011г. до като детето навърши 2г. (около 07.2014г.) Разбрах за осигуровките Hug. А коя сума се взима за пресмятане на майчинството - брутната заплата или болничния, за периода, в който съм била в болничен?

# 83
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Лейди Брин, благодаря ти за отговора. Само едно не разбрах, защо да няма значение на каква заплата се осигурявам? Аз ще се водя на работа от 05.12.2011г. до като детето навърши 2г. (около 07.2014г.) Разбрах за осигуровките Hug. А коя сума се взима за пресмятане на майчинството - брутната заплата или болничния, за периода, в който съм била в болничен?

Базата, която е ползвана за изчисляване на обезщетението по време на болничния

# 84
Здравейте! Изтеглих си заявлението по чл. 53 за отлеждане на дете до 2г, но не знам какво да пиша на " считано от.." - датата на термина(8.12) или на раждане(2.12), защото момичето в Човешки ресурси изобщо не е запознато и не знам дали ще знае, а на заповедта до 410 дни пише работните дни на отпуската, а не до коя дата са...

# 85

Защото щом излезеш в болничен осигурителният ти доход се изчислява на база предходните 12 месеца / за обикновен болничен / и предходните 18/или24 - ще видим / месеца / за болничен за бременност и раждане /, т.е. това е т.нар. база, от която е изчислен болничният. По време на отпуск за гледане на дете до 2 год. възраст осиг. доход е 0.00 лева. Времето само се зачита за осигурителен стаж. Така, че ако не работиш ефективно, т.е да ходиш на работа са важни предходните ти осигурителни доходи, а не настоящ.

Здравейте! Изтеглих си заявлението по чл. 53 за отлеждане на дете до 2г, но не знам какво да пиша на " считано от.." - датата на термина(8.12) или на раждане(2.12), защото момичето в Човешки ресурси изобщо не е запознато и не знам дали ще знае, а на заповедта до 410 дни пише работните дни на отпуската, а не до коя дата са...

Броиш 410 дни от първия ден на болничния 45 дни преди термин и 411 ден е първия ден, от който имаш право на отпуск за гледане на дете до 2 год. възраст.

Последна редакция: вт, 22 ное 2011, 01:00 от Boten Mary

# 86
Здравейте,
Искам да попитам за последно тези 12 месеца осигурителен стаж, които са необходими за получаване на майчинство до кога трябва да са направени? До излизане на отпуска 45 дни преди раждането, до самото раждане или може и след това?
Благодаря отново Simple Smile

# 87
  • София-Младост
Здравейте,
Искам да попитам за последно тези 12 месеца осигурителен стаж, които са необходими за получаване на майчинство до кога трябва да са направени? До излизане на отпуска 45 дни преди раждането, до самото раждане или може и след това?
Благодаря отново Simple Smile
Стажа трябва да го имаш независимо кога, къде и при колко работодатели придобит и не е необходимо да е непрекъснат и да е непосредствено преди тези 45дни. Ако обаче, към датата на първият болничен нямаш този стаж ползваш отпуск за бременост и раждане, но в началото не получаваш обезщетение. Самият отпуск се признава за стаж без осиг.вноски, така че като ти се "натрупат"  12месеца започва и обезщетението.

# 88
Момичето,искам и аз да попитам за втората година от майчинсвото.
Как се изплаща?Има ли забявяне след първата година?Обещетението от първата година ми изтече на 11.10 и взех пари само за 6 дни,а за останалите не,дали така се процедира или има проблем?

# 89
  • София-Младост
Момичето,искам и аз да попитам за втората година от майчинсвото.
Как се изплаща?Има ли забявяне след първата година?Обещетението от първата година ми изтече на 11.10 и взех пари само за 6 дни,а за останалите не,дали така се процедира или има проблем?
Втората година е различно...парите ги превеждат до 15 работни дни след като работодателят ти е подал декл.обр.1.

Общи условия

Активация на акаунт