Майчинството счетоводно - 45

• 32 146
  • 743
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте,

аз също имам въпрос свързан с болничните. От страна на работодателя ми болничните се подават с месец закъснение, например предпоследния ми болничен съм го дала на 10.10, те са го предоставили в НОИ на 08.11.;последният ми болничен пък съм им го дала на 08.11, а те все още не са го предоставили, при условие, че заплатите във фирмата са изплатени още на 01.12-имам ли основание да се оплаквам някъде (тъй като така почти месец оставам без пари, а на 15 дни трябва да давам около 50 лв за лекарства) и къде трябва да го направя?

# 406
  • Пловдив
Здравейте,

аз също имам въпрос свързан с болничните. От страна на работодателя ми болничните се подават с месец закъснение, например предпоследния ми болничен съм го дала на 10.10, те са го предоставили в НОИ на 08.11.;последният ми болничен пък съм им го дала на 08.11, а те все още не са го предоставили, при условие, че заплатите във фирмата са изплатени още на 01.12-имам ли основание да се оплаквам някъде (тъй като така почти месец оставам без пари, а на 15 дни трябва да давам около 50 лв за лекарства) и къде трябва да го направя?

НЕ

болничните от ноември се представят през декември.такъв е принципа-болничните от този месец се представят следващия месец

# 407
Здравейте,

НЕ

болничните от ноември се представят през декември.такъв е принципа-болничните от този месец се представят следващия месец

Тоест мога да очаквам и към края на месеца да ги дадат и да си седя до януари без пари-перфектно Simple Smile

# 408
  • София-Младост
Здравейте,

НЕ

Тоест мога да очаквам и към края на месеца да ги дадат и да си седя до януари без пари-перфектно Simple Smile
Принципно се подават до два работни дни след подаване на декл.обр.1, която пък се подава до два дни след плащане на заплати и осигуровки.

# 409
Здравейте,

НЕ

Принципно се подават до два работни дни след подаване на декл.обр.1, която пък се подава до два дни след плащане на заплати и осигуровки.

В моя случай са минали повече от два дни, а уж сега се приключва и годината, а при нас не заплащат заплати през януари, про сто перфектно ще бъде, благодаря все пак за отговора.

# 410
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте,

НЕ

В моя случай са минали повече от два дни, а уж сега се приключва и годината, а при нас не заплащат заплати през януари, про сто перфектно ще бъде, благодаря все пак за отговора.

А вие откъде знаете, че днес не е занесен болничния лист? Няма как веднага да излезнат при проследяването с ПИК.
Има и вероятност ако фирмата ви е голяма да имат точно определена дата за представяне на болничните, която още не е дошла.

# 411
  • София
Здравейте!

Септември миналата година се върнах на работа след като дъщеря ми навърши две години. Оттогава до началото на този месец (година и нещо ) работя на четири часа (с допълнително споразумение към трудовия договор) и съответно на половин заплата - 250-300 лв. Годината преди  това съм получавала 240 лв. майчинство. От 1 този месец съм на цял работен ден вече.

И разбрах , че съм бременна!

Много моля някой да ми каже има ли начин да увелича сумата, която ще получавам след раждането, както и болничните по време на бременността. Бременността е проблемна, работата ми е тежка, така че ще се наложи да изляза в болнични рано.

Предварително благодаря за отговорите!

# 412
Здравейте,
Бих искала да попитам, ако изляза в болнични преди 01.01.12г., а термина ми е 19.04.2012г.,   базата за изчисление на майчинство 18 месеца преди месеца на излизане  в болничен или  24 месеца преди 45 дневния отпуск ще бъде?  И тъй като бях няколко месеца в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. възраст, на каква база се изчислява този период? Благодаря!

Последна редакция: чт, 08 дек 2011, 22:56 от Таничка Н-С

# 413
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте,
Бих искала да попитам, ако изляза в болнични преди 01.01.12г., а термина ми е 19.04.2012г.,   базата за изчисление на майчинство 18 месеца преди месеца на излизане  в болничен или  24 месеца преди 45 дневния отпуск ще бъде? Благодаря!

Вие ще излезнете в болничен за общо заболяване - при него базата за изчисляване на обезщетението е различен.
При издаване на болничния 45 дни преди термин се избислява наново базата. Ако болничния е издаден след 01.01.2012 ще вземат база от 24 месеца като периода в който сте била в болничен за общо заболяване ще вземат дохода от който е изчислявано обезщетението.

# 414
  • Пловдив
Здравейте!

Септември миналата година се върнах на работа след като дъщеря ми навърши две години. Оттогава до началото на този месец (година и нещо ) работя на четири часа (с допълнително споразумение към трудовия договор) и съответно на половин заплата - 250-300 лв. Годината преди  това съм получавала 240 лв. майчинство. От 1 този месец съм на цял работен ден вече.

И разбрах , че съм бременна!

Много моля някой да ми каже има ли начин да увелича сумата, която ще получавам след раждането, както и болничните по време на бременността. Бременността е проблемна, работата ми е тежка, така че ще се наложи да изляза в болнични рано.

Предварително благодаря за отговорите!

принципно можеш да си увеличиш осигуровките,но няма смисъл
-защото базата е голяма /сега 18 м,а от 2012 24 месеца/.наливането на осигуровки накрая губи смисъл
-защото ще излизаш в болничен и няма да работиш до края.през месеците в болничен няма да те осигуряват на увеличените ти осигуровки

# 415
Здравейте,
Бих искала да попитам, ако изляза в болнични преди 01.01.12г., а термина ми е 19.04.2012г.,   базата за изчисление на майчинство 18 месеца преди месеца на излизане  в болничен или  24 месеца преди 45 дневния отпуск ще бъде? Благодаря!

Вие ще излезнете в болничен за общо заболяване - при него базата за изчисляване на обезщетението е различен.
При издаване на болничния 45 дни преди термин се избислява наново базата. Ако болничния е издаден след 01.01.2012 ще вземат база от 24 месеца като периода в който сте била в болничен за общо заболяване ще вземат дохода от който е изчислявано обезщетението.

Благодаря много, само пак дали съм разбрала правилно да питам- Ако сега(до края на 2011) изляза в болничен базата ще е 12 месеца назад, а  болничния преди термин ми е 6.03.2012 и за него се вземат 24 месеца (от 02.2112 назад)?

Бих  искала да помоля и за отговор на втория ми въпрос, тъй като го бях редактирала - Тъй като бях няколко месеца в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. възраст, на каква база се изчислява този период?

# 416
Здравейте  Simple Smile

Извинете ме, че пак се включвам от воле, но търсих в нета и не открих достатъчно информация, да попитам къде го има написано/прието, това, че базата от 2012г. вече ще е 24 месеца  newsm78

В Кодекса за социално осигуряване все още е 18 месеца.

# 417
  • В полите на Пирин планина
Здравейте  Simple Smile

Извинете ме, че пак се включвам от воле, но търсих в нета и не открих достатъчно информация, да попитам къде го има написано/прието, това, че базата от 2012г. вече ще е 24 месеца  newsm78

В Кодекса за социално осигуряване все още е 18 месеца.

Не е обнародвано още ...

# 418
къде го има написано/прието, това, че базата от 2012г. вече ще е 24 месеца  newsm78
Не е обнародвано още ...

Но е прието? С приемането на държавния бюджет или?

# 419
  • В полите на Пирин планина
къде го има написано/прието, това, че базата от 2012г. вече ще е 24 месеца  newsm78
Не е обнародвано още ...

Но е прието? С приемането на държавния бюджет или?

Прието е, доколокото знам, на 2-ро четене в Парламента. Следва указ на Президента и обнародване в ДВ. След това влиза в сила. В случая тази промяна ще влезе в сила от 01.01.2012. Приема се с промяна в КСО.

Общи условия

Активация на акаунт