Майчинството счетоводно - 45

• 32 138
  • 743
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте,
преди 2 дена ми е изтекъл болничния, този който е 42 дена след раждането. И понеже това ми е последната мисъл в момента Simple Smile съм забравила да отида при Джи Пи-то за да ми извади нов, а в същото време знам, че срока за внасяне в счетоводството е 10 число, защото миналия месец ми пуснаха препоръчано писмо за да ме уведомят да си го занеса преди тази дата, защото ще предупредят в НОИ, че не съм им го предоставила.
Аз днес просто няма как да отида да си извадя, защото няма на кой да оставя бебето и това означава, че ще мога да го занеса най- рано в понеделник, което е 12 декември.
Въпросът ми е, ако някой знае какви ще са последствията от това. Надявам се да не съм закъсняла толкова фатално, че да ми спрат майчинството за следващия месец.
Надявам се да съм се формулирала точно, защото хич не сами ясни тези счетоводни процедури.
Предварително Ви благодаря   bouquet Hug

# 421
  • София-Младост
Здравейте,
преди 2 дена ми е изтекъл болничния, този който е 42 дена след раждането. И понеже това ми е последната мисъл в момента Simple Smile съм забравила да отида при Джи Пи-то за да ми извади нов, а в същото време знам, че срока за внасяне в счетоводството е 10 число, защото миналия месец ми пуснаха препоръчано писмо за да ме уведомят да си го занеса преди тази дата, защото ще предупредят в НОИ, че не съм им го предоставила.
Аз днес просто няма как да отида да си извадя, защото няма на кой да оставя бебето и това означава, че ще мога да го занеса най- рано в понеделник, което е 12 декември.
Въпросът ми е, ако някой знае какви ще са последствията от това. Надявам се да не съм закъсняла толкова фатално, че да ми спрат майчинството за следващия месец.
Надявам се да съм се формулирала точно, защото хич не сами ясни тези счетоводни процедури.
Предварително Ви благодаря   bouquet Hug

Никакви, този болничен ще им трябва за ведомостта, която пряват към края на месеца. Няма такъв срок 10-то число. Обадете им се и кажете, че ще го занесете на 12-ти и готово.

# 422
Благодаря много, успокоих се Simple Smile

# 423
къде го има написано/прието, това, че базата от 2012г. вече ще е 24 месеца  newsm78
Не е обнародвано още ...
Но е прието? С приемането на държавния бюджет или?

Прието е, доколокото знам, на 2-ро четене в Парламента. Следва указ на Президента и обнародване в ДВ. След това влиза в сила. В случая тази промяна ще влезе в сила от 01.01.2012. Приема се с промяна в КСО.

Вече е пуснато и като новина. Ето ви сайта: http://dnes.dir.bg/news/obezshtetenie-dohod-michinstvo-bujet-2012-10091231?nt=10

# 424
Здр. Имам един въпрос към знаещите.
Детето ми е  на 2,6 год. с новоткрит диабет, и аз изпролвах болничните който ми се полагат от личната лекарка  и в момента с ЛКК ми издават  болнични. Но получих писмо от НОИ,че ми спират изплащането с мотива, че бол. лист за гледане на болен човек от семейств. се изплаща до 60дни в една календарна година.
Въобще имам ли право на такива болнини листове от ЛКК, и ако нямам защо лекарката ми издава.
В същото време чета в Указанията за използв. на болнични следното нещо.

"След навършването на този брой дни, болн. листове се издават само с решение отЛКК.В болничния листот ЛКК, дните за домашно лечение на могат да надвишават 30. ЛКК може да изваваболн. листове, не повече от 180кал.дни непрекъснато в рамките на една календарна година"""

Благодаря предварително!

# 425
  • София-Младост
Здр. Имам един въпрос към знаещите.
Детето ми е  на 2,6 год. с новоткрит диабет, и аз изпролвах болничните който ми се полагат от личната лекарка  и в момента с ЛКК ми издават  болнични. Но получих писмо от НОИ,че ми спират изплащането с мотива, че бол. лист за гледане на болен човек от семейств. се изплаща до 60дни в една календарна година.
Въобще имам ли право на такива болнини листове от ЛКК, и ако нямам защо лекарката ми издава.
В същото време чета в Указанията за използв. на болнични следното нещо.

"След навършването на този брой дни, болн. листове се издават само с решение отЛКК.В болничния листот ЛКК, дните за домашно лечение на могат да надвишават 30. ЛКК може да изваваболн. листове, не повече от 180кал.дни непрекъснато в рамките на една календарна година"""

Благодаря предварително!

ти право на болнични имаш, но съгласно КСО от тях ти се плащат само 60дни.

# 426
Тогава да продължават ли да ми издават болнични, ако не ми ги изплащат поне като стаж броят ли се. Въбще да продължавам ли до тези 180дни да получавам от ЛКК болничен лист.

Нещо няма логика в това? Rolling Eyes

# 427
Тогава да продължават ли да ми издават болнични, ако не ми ги изплащат поне като стаж броят ли се. Въбще да продължавам ли до тези 180дни да получавам от ЛКК болничен лист.

Броят се дните за стаж. Болничния служи за оправдаване на отсъствието от работа. Няма плащане по него.

# 428
  • Пловдив

явно нямаш повече дни за гледане на дете.издават б.листове,за да си оправдаеш отсъствието от работа

ако можеш,взимай болничен за себе си-него ще ти го плащат

# 429
Искам да попитам следния въпрос-ако една майка има дете ,което е  навършило 18 г. през април,а през ноември същата година ражда дете може ли да ползва за тази година допълнителен отпуск от 2 дни  по чл.168 от КТ?

# 430
  • София
Здравейте!

Септември миналата година се върнах на работа след като дъщеря ми навърши две години. Оттогава до началото на този месец (година и нещо ) работя на четири часа (с допълнително споразумение към трудовия договор) и съответно на половин заплата - 250-300 лв. Годината преди  това съм получавала 240 лв. майчинство. От 1 този месец съм на цял работен ден вече.

И разбрах , че съм бременна!

Много моля някой да ми каже има ли начин да увелича сумата, която ще получавам след раждането, както и болничните по време на бременността. Бременността е проблемна, работата ми е тежка, така че ще се наложи да изляза в болнични рано.

Предварително благодаря за отговорите!

принципно можеш да си увеличиш осигуровките,но няма смисъл
-защото базата е голяма /сега 18 м,а от 2012 24 месеца/.наливането на осигуровки накрая губи смисъл
-защото ще излизаш в болничен и няма да работиш до края.през месеците в болничен няма да те осигуряват на увеличените ти осигуровки

Благодаря за отговора, но за увеличаване на осигуровките при сегашния ми работодател и дума не може да става. Чудех се дали има друг начин - например втора работа (при положение,че вече съм на 8 часа  .. newsm78) ? Болничните върху 6 месеца назад ли се смятат? Ако е така, значи съм го закъсала...

# 431
  • Пловдив
Благодаря за отговора, но за увеличаване на осигуровките при сегашния ми работодател и дума не може да става. Чудех се дали има друг начин - например втора работа (при положение,че вече съм на 8 часа  .. newsm78) ? Болничните върху 6 месеца назад ли се смятат? Ако е така, значи съм го закъсала...

може да сключиш втори 4 часов трудов договор като си погледни договора с основния работодател-да нямаш забрана
болничен за общо заболяване сега се смята 12 м назад
има предложение от 2012 да е 18 м назад

# 432
Много Ви благодаря за отговорите, явно ще продължават да ми издават болнични, заради стажа.

# 433
  • София-Младост
Искам да попитам следния въпрос-ако една майка има дете ,което е  навършило 18 г. през април,а през ноември същата година ражда дете може ли да ползва за тази година допълнителен отпуск от 2 дни  по чл.168 от КТ?
Да.
Работничката или служителката има право да ползува отпуска по предходната алинея включително и за календарната година, в която някое или всички деца навършват 18-годишна възраст.

# 434
Момичета, мъча се тук да сметна какво мога да очаквам като болничен с новата бременност. Като цяло всичко ми е ясно, но с промените да се гледат 24 месеца назад, трябва да включа и месеци, в които съм била по майчинство (410-те дни) с по-голямото дете. Средно дневното обезщетение ще ми се определи от нетния доход, понеже той е по-нисък. Според вас какво да смятам за тези месеци - чистата сума от НОИ или друго? Четох на първа страница, че се взима дохода, от който е определено обезщетението, но пък той нали е бруто. Ще съм благодарна за съвет!

Общи условия

Активация на акаунт