Майчинството счетоводно - 45

• 31 979
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
  • София-Младост
Здравейте, искам да попитам и аз за болничните. Болничния ми лист 45 дни преди раждане започва от 15.11.2011г до 31.12.2011г. Преди това има друг болничен, който ми изплатиха от НОИ на 12.12.2011г., а за този 45 дни не съм получила нищо. Осигуровките за м.11 са платени. Знаете ли кога мога да го очаквам ? Благодаря ви
Ами поне първият път ще е 15 работни дни след като са подали документите и декларациите в НОИ/НАП. След това би трябвало изплащането да става в началото на месеца до 5-то число.

Т.е.  би трябвало да са изплатени първите 15 дни, след като е подадена декл. 6 и 1 и платени осигуровки ? Като правя проверка в сайта на НОИ не ми излиза да е занесен болничния ? Нещо не разбирам Sad Ще ме посъветвате ли как да постъпя ?
Ако не е занесен болничният системата няма как да се задейства. Може и да е занесен, но минава време докато се отрази и излезе в сайта им. Все пак 15 работни дни да минат и може и в 2012 да отиде първото плащане по 45-дневния болничен.

# 586
  • вече Пловдив
Ала-Бала, благодаря! А за догодина какъв ще бъде размерът на здравните осигуровки?
Ами не знам Simple Smile
Само да те подсетя, че трябва да си подадеш декларация 7, до края на месеца следващ месеца на възникване на основанието да се осигуряваш здравно самостоятелно.
http://www.msoft-bg.com/infodocs/Declaracia.obr7.xls
Попадох вчера декларация 7 до НАП. Трябва ли да я подавам всеки месец или не? newsm78

# 587
  • София-Младост
Ала-Бала, благодаря! А за догодина какъв ще бъде размерът на здравните осигуровки?
Ами не знам Simple Smile
Само да те подсетя, че трябва да си подадеш декларация 7, до края на месеца следващ месеца на възникване на основанието да се осигуряваш здравно самостоятелно.
http://www.msoft-bg.com/infodocs/Declaracia.obr7.xls
Попадох вчера декларация 7 до НАП. Трябва ли да я подавам всеки месец или не? newsm78
Не, подава се еднократно. Сега вече ежемесечно само вноските си внасяш.

# 588
  • вече Пловдив
Пак ти благодаря, Ала-Бала!  bouquet

# 589
  • София
И аз благодаря на Ала-Бала Simple Smile   bouquet

# 590
Здравейте! Бременна съм в 4ти месец и въобще не съм наясно относно майчинството. Три пъти ходих до НОИ, в различни градове, и ме потресе фактът, че ми казаха различни условия за получаване на майчинство. Моето положение е такова, работила съм няколко години в чужбина, но не мога да го докажа, така че сборът от стажа който имам в България е 13 месеца непоследователни от сезонни работи. От 15 декември започнах нова работа, отново сезонна, която ще е до края на март. За да събера повече месеци ще помоля работодателя и счетоводителя на фирмата да ме оставят на работа поне до датата ми определена за излизане в майчинство (20.04). Дори и да се съгласят събирам 17 непоследователни месеца стаж през целия ми живот. Извинявайте много, че се обръщам към Вас, но настина няма никой до мен, който да ме посъветва и да разбира. Смятате ли, че имам възможност за получаване на майчинство различно от социалното? И не съм наясно ако ме задържат на трудов договор до 20.04 и след това ми прекратят договора работодателят има ли някакъв ангажимент с мен за в бъдеще? А, също така забравих да спомена, че съм завършила семестриално бакалавърска степен (не зная дали това има някакво отношение към майчинството).
Благодаря Ви много, че отделихте време да прочетете редовете ми   bouquet

# 591
  • Русе
Здравейте! Бременна съм в 4ти месец и въобще не съм наясно относно майчинството. Три пъти ходих до НОИ, в различни градове, и ме потресе фактът, че ми казаха различни условия за получаване на майчинство. Моето положение е такова, работила съм няколко години в чужбина, но не мога да го докажа, така че сборът от стажа който имам в България е 13 месеца непоследователни от сезонни работи. От 15 декември започнах нова работа, отново сезонна, която ще е до края на март. За да събера повече месеци ще помоля работодателя и счетоводителя на фирмата да ме оставят на работа поне до датата ми определена за излизане в майчинство (20.04). Дори и да се съгласят събирам 17 непоследователни месеца стаж през целия ми живот. Извинявайте много, че се обръщам към Вас, но настина няма никой до мен, който да ме посъветва и да разбира. Смятате ли, че имам възможност за получаване на майчинство различно от социалното? И не съм наясно ако ме задържат на трудов договор до 20.04 и след това ми прекратят договора работодателят има ли някакъв ангажимент с мен за в бъдеще? А, също така забравих да спомена, че съм завършила семестриално бакалавърска степен (не зная дали това има някакво отношение към майчинството).
Благодаря Ви много, че отделихте време да прочетете редовете ми   bouquet
За да имате право на обезщетение за бременност и раждане и после майчинство(отглеждане на дете до 2 години) трябва да имате осигурителен стаж 12 месеца. Не е задължително да е непрекъснат. Доколкото разбирам го имате. Трябва да сте назначена и на трудов договор. Ако ви оставят на работа до 20.04 ще имате  право на обезщетение. Ако ви прекратят трудовия договор след тази дата (когато излизате в болнични бременност и раждане), пак ще имате право на обезщетение до годинката на детето, като работодателят ви има задължението да подава всички документи, нищо че ще сте с прекратен договор. Ако ви прекратят договора преди 20.04, нямате право на обезщетение.

# 592
Благодаря много за отговора и за помощта! Значи задължително трябва да се водя на работа до 20.04 - всъщност това не го знаех. Последно да попитам, ако от 2012 влезе в сила закон за 18 месеца вместо 12, мен " хващат" ли ме тези новости или ще бъда разглеждана по сегашното условието за 12 месеца? Отново много благодаря, внесохте ред в хаотичните ми мисли!
Хубав ден и всичко най-добро   bouquet  bouquet  bouquet

# 593
Благодаря много за отговора и за помощта! Значи задължително трябва да се водя на работа до 20.04 - всъщност това не го знаех. Последно да попитам, ако от 2012 влезе в сила закон за 18 месеца вместо 12, мен " хващат" ли ме тези новости или ще бъда разглеждана по сегашното условието за 12 месеца? Отново много благодаря, внесохте ред в хаотичните ми мисли!
Щом болничните започват през 2012 г. те ще се изчисляват по новия начин. Не съм сигурна дали промените са обнародвани в държавен вестник.

# 594
  • Русе
Промените са обнародвани в ДВ на 20.12.2011г. Няма изменение по отношение на осигурителния стаж, който трябва да имате, за да получавате обезщетение. Той си остава 12 месеца. Промяната е броя на месеците, въз основа на които се изчислява базата за получаване на обезщетението- от 18 месеца, стават 24 месеца. Това означава, че ще се взема доходът 24 месеца преди да излезете болничен бременност и раждане.  За месеците, в които  няма получаван доход, се взема за база минималната работна заплата за съответния период.

# 595
Здравейте мами, имам нужда от следната информация:
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. Предстои ми второ раждане,  след  7 месеца тоест до март месец съм в  отпуск за отглеждане на дете до 2 г. Ще получавам ли обезщетение равно на първото или как ще ми се изчисли, има ли смисъл да си внасям по високи осигуровки, разбрах че можело да се поде декларация в НОИ да получам каквото съм взимала сега през първата година, дали има нещо вярно?
Благодаря ви предварително за отеделеното време!

# 596
  • Пловдив
Здравейте мами, имам нужда от следната информация:
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. Предстои ми второ раждане,  след  7 месеца тоест до март месец съм в  отпуск за отглеждане на дете до 2 г. Ще получавам ли обезщетение равно на първото или как ще ми се изчисли, има ли смисъл да си внасям по високи осигуровки, разбрах че можело да се поде декларация в НОИ да получам каквото съм взимала сега през първата година, дали има нещо вярно?
Благодаря ви предварително за отеделеното време!

кога излизаш в 45 дневен за третото ти дете?както се разбира 45 дневния ще ти започне след като децата ти навършат 2 години и няма да може да се възползваш от застъпеното майчинство.т.е за третото ще ти правят нова база 24 м назад от 45 дневния ти.след майчинството си пусни натрупания пл отпуск.няма смисъл да наливаш за осигуровки допълнително

# 597
Здравейте, прочетох за застъпващото се майчинство, но не успях да си отговоря на въпроса- ако първото дете бъде дадено на ясла,майката ще получава ли тези 120лв до болничния 45дни преди раждане....и ако Не, то тогава тя има ли право да си взима болнични до термина или трябва да има отработени дни? и още нещо, обезщетението за новото майчинство върху кой доход ще се изчислява - върху последните заплати 24месеца назад от преди предишната бременност или ще се включи и дохода от 240лв който е взимала....Благодаря за съдействието

# 598
  • Пловдив
Здравейте, прочетох за застъпващото се майчинство, но не успях да си отговоря на въпроса- ако първото дете бъде дадено на ясла,майката ще получава ли тези 120лв до болничния 45дни преди раждане.-да,получава ги като трябва да се върне на работа...и ако Не, то тогава тя има ли право да си взима болнични до термина или трябва да има отработени дни?може да взима болнични,без да отработва дни и без детето да е на ясла-отново ще получава 120 те лв  и още нещо, обезщетението за новото майчинство върху кой доход ще се изчислява - върху последните заплати 24месеца назад от преди предишната бременност или ще се включи и дохода от 240лв който е взимала-ако майката се върне на работа,се взимат последните 24 м преди 45 дневния болничен.ако не се върне и ползва застъпеното майчинство-обезщетението за второто дете ще е колкото е било за първото,ако това е по-благоприятно за нея Благодаря за съдействието

# 599
Здравейте момичета.Имам няколко въпроса надявам се да ми помогнете-искам да питам първият болничен 45-дни преди раждане и следващия от болницата и педиатърана детето на счет.ли се носят.??Ако съм разбрала правилно-А в соц.подпомагане какво беше-само за помоща за родено дете и детски ли беше-?благодаря

Общи условия

Активация на акаунт