Майчинството счетоводно - 45

• 31 981
  • 743
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте!
Имам следния въпрос - в момента съм в 410 дневния период по отпуск за бременност и майчинство. Мога ли да работя по граждански договор? Има ли някакви ограничения, и какво става с майчинските?

# 706
  • Русе
Здравейте, имам нужда от помощта ви!
Водя се на работа в една фирма от 2008 г, дъщеря ми се роди февруари 2009 след което забеменях и родих януари 2011 (тоест ми се застъпиха майчинствата). Но се оказва, че фирмата не е плащала осигуровки на служителите си много време и аз не получавам пари от НОИ. От декември 2010 не ми е превеждано нищо (включително и болничните преди раждането). Счетоводителката на фирмата измисля какви ли не оправдания, но знам, че имат предписания и актове, които плащат, но пък продължават да не внасят осигуровките. Какво мога да направя,за да не съм обвързана с техните задължения?
Благодаря предварително!
А Вие жалба в НОИ подавала ли сте? Представени ли да ви болничните и декларациите там?  Би трябвало да могат да ги принудят да ви представят документите и дори да ви изчислят ръчно обезщетението. Това е почти година без обезщетение. Обърнете се към НОИ- вие лично, с жалба.

Здравейте!
Имам следния въпрос - в момента съм в 410 дневния период по отпуск за бременност и майчинство. Мога ли да работя по граждански договор? Има ли някакви ограничения, и какво става с майчинските?
Може да работите по граждански договор. Няма проблеми, няма ограничения, няма да ви спрат майчинството.

# 707
Здравейте,Извинявам се ,че не е по темата  Embarassed-искам да попитам за една приятелка-напуснала е по взаимно съгласие на 30.12.2011. ,но е работила там от 5-6 мес.,но си има трудов стаж от преди .Все още не си е взела заповедта за прекратяване ,но ще го направи тези дни -та има ли право на борса за 4 мес.-какви са новите изисквания към момента за получаване на платена борса,какви документи се носят и какви са сроковете за това?Благодаря ви за отговора и моля помагайте  Praynig

# 708
Здравейте!
Може да работите по граждански договор. Няма проблеми, няма ограничения, няма да ви спрат майчинството.

Проучете си го още веднъж това за всеки случай. И мен ме вълнуваше този въпрос и питахме една дама, която е експерт в НАП, тя каза твърдо никаква дейност иначе, се прекъсва майчинството.

Дано не ме разберете погрешно, не споря само за всеки случай, казвам какво аз съм чула, да си го проверите, да не стане беля. Аз не съм чела в КСО и наредбите, че съм към края и сега хич не мога дастигна до там.... Но после ще си го проуча този въпрос.

# 709
  • Пловдив

Проучете си го още веднъж това за всеки случай. И мен ме вълнуваше този въпрос и питахме една дама, която е експерт в НАП, тя каза твърдо никаква дейност иначе, се прекъсва майчинството. 

за теб е така,да,никаква дейност

но хората на ТД могат да бачкат на граждански,без това да се отрази негативно

# 710
А ако аз сключа граждански догоро, ок ли ще е? Защото аз точно за граждански питах и ми каза не. Но това е незаангажиращо мнение на данъчен експерт, не съм го прочела никъде като инструкция. Затова много ще се радвам ако намеря начин. Примерно граждански за конкретен проект?

# 711
Елфита, а ако не съм на ТД, как стои въпроса?

# 712
Здравейте,не знам, да ли не е задаван въпросът ,който ме мъчи,нямаше как да изчета всичко,ако е така се извинявам предварително.Та на въпроса,има ли как да се осъди държавата или да се подаде жалба някъде за прецаканите маминки като мен,които са си правили сметка за планувана бременност,така че да им се изчислява майчинството 18 месеца назад и в един даден момент нещастниците ,които ни управляват решават да го направят на 24 месеца. И сега вместо да взимам 700 лв. през първата година от майчинството ще взимам 460лв.Шесте месеца ,които не бях планувала съм взимала по 240 лв. за отглеждане на дете до 2 годишна възраст,а не заплата и средно аретметично ми падат много нещата.Поне да имаше някакъв преходен период за жените забременяли преди 01.01.2012г.
   P.S.  Дано да е станало ясна ,защото доста объркано го написах. 

# 713
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,не знам, да ли не е задаван въпросът ,който ме мъчи,нямаше как да изчета всичко,ако е така се извинявам предварително.Та на въпроса,има ли как да се осъди държавата или да се подаде жалба някъде за прецаканите маминки като мен,които са си правили сметка за планувана бременност,така че да им се изчислява майчинството 18 месеца назад и в един даден момент нещастниците ,които ни управляват решават да го направят на 24 месеца. И сега вместо да взимам 700 лв. през първата година от майчинството ще взимам 460лв.Шесте месеца ,които не бях планувала съм взимала по 240 лв. за отглеждане на дете до 2 годишна възраст,а не заплата и средно аретметично ми падат много нещата.Поне да имаше някакъв преходен период за жените забременяли преди 01.01.2012г.

Така описаната ситуация е с много условности и не е за тази тема, си мисля  newsm78
Не знам как така точно се планира бременност, та и конкретните 18 месеца осиг. доход . Осигурителният доход зависи от възнаграждението по трудов договор на лицето или от печалбата на самоосигуряващото се лице. Как се планират тези неща? Или просто сте внасяли осигуровки на по-висок доход, с идеята да вземате по-високо обезщетение от НОИ. Което си чиста проба закононарушение на тези закони срещу, които в момента роптаете  Whistling

# 714
Аз лично не мога да разбера за какво точно в момента получавам помощ?
Работя в държавна институция, осигуряват ме редовно.
Терминът ми беше на 15.12.2011 г., но родих на 05.12.2011 г.
До сега съм получила две суми - едната декември, а другата днес на 05.01.12 г. При първата сума на смс-а пише "обезщетение и помощи" и е колкото заплатата, която получавах. На днесшния смс пише същото, но сумата е много по- малко. Не знам за какво са тези пари  newsm78 Не ми се вярва това да е майчинството ми, защото заплатата ми е много по- голяма.

# 715
  • София-Младост
До сега съм получила две суми - едната декември, а другата днес на 05.01.12 г. При първата сума на смс-а пише "обезщетение и помощи" и е колкото заплатата, която получавах. На днесшния смс пише същото, но сумата е много по- малко. Не знам за какво са тези пари  newsm78 Не ми се вярва това да е майчинството ми, защото заплатата ми е много по- голяма.
Ами при термин 15-т и вероятно си излязла в отпуск за бременост и раждане на 01.11.2011? Значи първо си получила обезщетение за целият м.11. Той обаче има 22 работни дни, а м.12 има 21...предполагам оттам идва разликата. Вадиш си персонален код за сайта на НОИ, влизаш и си проверяваш колко ти е изчислено дневното обезщетение и така Simple Smile

# 716
  • В полите на Пирин планина
Ами при термин 15-т и вероятно си излязла в отпуск за бременост и раждане на 01.11.2011? Значи първо си получила обезщетение за целият м.11. Той обаче има 22 работни дни, а м.12 има 21...предполагам оттам идва разликата. Вадиш си персонален код за сайта на НОИ, влизаш и си проверяваш колко ти е изчислено дневното обезщетение и така Simple Smile

Освен това най-вероятно вторият превод е само за периода 01.12.-14.12., щом терминът е бил 15.12.2011. Новият б. лист от болничното заведение е с дата м. 12.2011 и ще бъде изплатен през м. 01.2012 най-вероятно.

# 717
  • София-Младост

Освен това най-вероятно вторият превод е само за периода 01.12.-14.12., щом терминът е бил 15.12.2011. Новият б. лист от болничното заведение е с дата м. 12.2011 и ще бъде изплатен през м. 01.2012 най-вероятно.
Аз и това тръгнах да пиша, но тогава сумата щеше да и е драстично по-малка и затова помислих, че може да са и превели и остатъка от м.12.

# 718
  • Русе
А ако аз сключа граждански догоро, ок ли ще е? Защото аз точно за граждански питах и ми каза не. Но това е незаангажиращо мнение на данъчен експерт, не съм го прочела никъде като инструкция. Затова много ще се радвам ако намеря начин. Примерно граждански за конкретен проект?

Ами те данъчните експерти нямат отношение към изплащането на обезщетенията. Затова трябва по принцип да се пита в НОИ, но тъй като е проверено и питано отдавна там, затова съм го написала. Във вашия случай нищо не мога да кажа, тъй като не знам подробности- на колко е детето, осигурена ли сте на друг договор и т.н.

Елфита, а ако не съм на ТД, как стои въпроса?
Не съм Елфита, но да отговоря.  Предполагам, че сте на трудов договор или самоосигуряващо се лице, за да получавате обезщетение по принцип от фондовете на ДОО. И в двата случая може да се сключи граждански договор с друг работодател, без това да пречи на изплащането на обезщетението Ви.

Не искам да обиждам никого, но нали държавата точно затова променя закона. Първо беше 12 месеца дохода назад, после стана 18, сега е 24 месеца и това се прави точни с тази цел- да не може да се точат пари от така или иначе "опърпаната" ни държава, да се правят схеми и измами. Няма да има преходен период, няма как да се осъди държавата (освен ако конституционният съд не обяви текста за противоконституционен).

# 719
В отпуск преди раждане излязох на 31.10.11 г.
Първата сума, която получих е 443 лв. /на 15.12.11 г./, а тази от днес /05.01.12 г./ е 192 лв.  newsm78
Заплатата ми ми е горе-долу 440 лв.

Общи условия

Активация на акаунт