Майчинството счетоводно - 45

• 31 946
  • 743
  •   1
Отговори
# 720
  • София-Младост
В отпуск преди раждане излязох на 31.10.11 г.
Първата сума, която получих е 443 лв. /на 15.12.11 г./, а тази от днес /05.01.12 г./ е 192 лв.  newsm78
Заплатата ми ми е горе-долу 440 лв.
Оставам с впечатление, че до НОИ не е стигнал вторият ви болничен и сега просто сте получили 192лв, който са обезщетението за 9-10 работни дни от м.12 по първият болничен.

# 721
Да, май е така. Сега говорих със счетоводителката и тя ми каза, че понеже сме по-особени, болничният ми се изплащал от гр. София /от МВР понеже работя в пожарната/. Горе- долу след 15 число превеждали парите. Tired

# 722
Здравейте искам да попитам на коя дата трябва да си подам документите за 150лв който дават еднократно от социални на 20.02 излизам 45 дена преди термина,да добавя че съм безработна.Благодаря предварително за отговора.

# 723
  • Русе
Здравейте искам да попитам на коя дата трябва да си подам документите за 150лв който дават еднократно от социални на 20.02 излизам 45 дена преди термина,да добавя че съм безработна.Благодаря предварително за отговора.
Когато ви издадат болничния за бременност и раждане  (за вас 20.02.2012), тогава отивате в Социално подпомагане.

# 724
От справката за изплатени обезщетения в нои виждам, че сумата, която ми е изплатена е 84% / а не 90%/ от дохода, от който е изчислено обезщетението. МОжете ли да ми обясните тази разлика.
Преди това съм била в болничен за общо заболяване и там процента си е точно 80.

# 725
Здравейте  Simple Smile

Имам въпрос и ще бъда много благодарна ако някой има възможност да ми отговори  Simple Smile

Имам дете на 11 месеца и скоро разбрах, че трябва да се подават документи за втората година майчинство, но фирмата в която съм работила фалира (т.е. не е пререгистрирана и доколкото разбрах от нова година се води в несъстоятелност).
Какво трябва да направя аз в този случаи, за да си продължа майчинството?

Благодаря предварително  Simple Smile

# 726
Здравейте,
Бих била много благодарна ако някой ми даде малко информация за следното: ако детето ми бъде прието в ясла преди да навърши 1 година, ще ми бъде ли прекратено платеното майчинство и в кой нормативен документ мога да прочета повече по този въпрос? Благодаря ви много 

# 727
От справката за изплатени обезщетения в нои виждам, че сумата, която ми е изплатена е 84% / а не 90%/ от дохода, от който е изчислено обезщетението. МОжете ли да ми обясните тази разлика.
Преди това съм била в болничен за общо заболяване и там процента си е точно 80.
90% от брутното, но не повече от нетното. Или казано по друг начин тези 84% се равняват на нетното възнаграждение. Ако мислиш, че има проблем може да пишеш един имейл да ти разгледат сметките.

Здравейте  Simple Smile

Имам въпрос и ще бъда много благодарна ако някой има възможност да ми отговори  Simple Smile

Имам дете на 11 месеца и скоро разбрах, че трябва да се подават документи за втората година майчинство, но фирмата в която съм работила фалира (т.е. не е пререгистрирана и доколкото разбрах от нова година се води в несъстоятелност).
Какво трябва да направя аз в този случаи, за да си продължа майчинството?

Благодаря предварително  Simple Smile

Да намерите друга фирма, в която да отработите поне един ден и може да излезете в отпуск за отглаждане на дете до 2 год. Това трябва да стане след като свършат 410 дни.

Здравейте,
Бих била много благодарна ако някой ми даде малко информация за следното: ако детето ми бъде прието в ясла преди да навърши 1 година, ще ми бъде ли прекратено платеното майчинство и в кой нормативен документ мога да прочета повече по този въпрос? Благодаря ви много  
Мисля, че няма да го спрат. В чл. 50, ал. 4 от КСО е посочено, че обезщетението се спира ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, а яслите не са такова заведение. За по-сигурно си отправете питането към НОИ. Нека си имате официален отговор.

Последна редакция: пт, 06 яну 2012, 01:37 от Boten Mary

# 728
А ако аз сключа граждански догоро, ок ли ще е? Защото аз точно за граждански питах и ми каза не. Но това е незаангажиращо мнение на данъчен експерт, не съм го прочела никъде като инструкция. Затова много ще се радвам ако намеря начин. Примерно граждански за конкретен проект?

Ами те данъчните експерти нямат отношение към изплащането на обезщетенията. Затова трябва по принцип да се пита в НОИ, но тъй като е проверено и питано отдавна там, затова съм го написала. Във вашия случай нищо не мога да кажа, тъй като не знам подробности- на колко е детето, осигурена ли сте на друг договор и т.н.

Елфита, а ако не съм на ТД, как стои въпроса?
Не съм Елфита, но да отговоря.  Предполагам, че сте на трудов договор или самоосигуряващо се лице, за да получавате обезщетение по принцип от фондовете на ДОО. И в двата случая може да се сключи граждански договор с друг работодател, без това да пречи на изплащането на обезщетението Ви.

Аз съм самоосигуряваща се по майчинство. Предполагам и за мен се отнася. Иначе, права сте че НОИ а не данъчен трябав да питам, но понеже я познавам. И тя беше убедена, че имам ли доходи по граждански договор, нямам право на обезщетение. Каза че понеже ще ми плащат осигуровки, и в НОИ веднага ще бъде засечено и спряно обезщетението.

Но това, че казвате че може много ме успокоява. Защото ще имам нужда да поработвам през майчинството....

# 729

Аз съм самоосигуряваща се по майчинство. Предполагам и за мен се отнася. Иначе, права сте че НОИ а не данъчен трябав да питам, но понеже я познавам. И тя беше убедена, че имам ли доходи по граждански договор, нямам право на обезщетение. Каза че понеже ще ми плащат осигуровки, и в НОИ веднага ще бъде засечено и спряно обезщетението.

Но това, че казвате че може много ме успокоява. Защото ще имам нужда да поработвам през майчинството....
Ще се внасят осигуровки, но само за фонд "Пенсии" и спокойно може да си работите на граждански договор.

# 730
 Hug Много мерси. Това ме гризеше, но го бях оставила за след раждането, сега ще ми е по-спокойно.

И има ли някакво писмо или инструкция, ако не е нагло  Embarassed  да го имам за всеки случай. Аз напоследък такова проверяване... като знам колко пари оставям годишно поне 10 догини на държавата.... и сега за 3 осигуровки внесени не на 10-ти а на 12/13.... глоби и куп негативи. И явно ще трябва по внимателно да я карам.

# 731
Hug Много мерси. Това ме гризеше, но го бях оставила за след раждането, сега ще ми е по-спокойно.

И има ли някакво писмо или инструкция, ако не е нагло  Embarassed  да го имам за всеки случай. Аз напоследък такова проверяване... като знам колко пари оставям годишно поне 10 догини на държавата.... и сега за 3 осигуровки внесени не на 10-ти а на 12/13.... глоби и куп негативи. И явно ще трябва по внимателно да я карам.
Има едни годишници за социалното осигуряване. В изданието от 2010 год. в коментарите е обяснено това. Иначе като чл., ал., т. няма посочено конкретно.

# 732
Mерси много, ще помоля една приятелка счетоводителка да потърси. Тъкмо ще се апдейтне, че и тя смяташе че не може:) Аз много отдавна съм виждала такива и си спомням че се разясняваше добре (2003 примерно още от тогава)

# 733
Цитат на: milusheva_1980 в Ср., 04 Ян. 2012, 23:04

Здравейте,не знам, да ли не е задаван въпросът ,който ме мъчи,нямаше как да изчета всичко,ако е така се извинявам предварително.Та на въпроса,има ли как да се осъди държавата или да се подаде жалба някъде за прецаканите маминки като мен,които са си правили сметка за планувана бременност,така че да им се изчислява майчинството 18 месеца назад и в един даден момент нещастниците ,които ни управляват решават да го направят на 24 месеца. И сега вместо да взимам 700 лв. през първата година от майчинството ще взимам 460лв.Шесте месеца ,които не бях планувала съм взимала по 240 лв. за отглеждане на дете до 2 годишна възраст,а не заплата и средно аретметично ми падат много нещата.Поне да имаше някакъв преходен период за жените забременяли преди 01.01.2012г.
   P.S.  Дано да е станало ясна ,защото доста объркано го написах. 

Не искам да обиждам никого, но нали държавата точно затова променя закона. Първо беше 12 месеца дохода назад, после стана 18, сега е 24 месеца и това се прави точни с тази цел- да не може да се точат пари от така или иначе "опърпаната" ни държава, да се правят схеми и измами. Няма да има преходен период, няма как да се осъди държавата (освен ако конституционният съд не обяви текста за противоконституционен).

Знаех си ,че не съм го написала много ясно и не сте ме разбрали. Исках да забременея септември месец 2011г. и се получи, това имах в предвид, когато написах планирана .Работя в МВР и няма как да се осигурявам допълнително,така че не мога и не искам да точа пари от НОИ.
 За да стане по-ясно ще обясня- върнах се на работа от майчинство през 12.2010г.  до термина ми през 06.2012г. има 18 месеца по стария закон и щях да се вмъкна точно и да си взимам 80% от трудовото ми възнаграждение,а сега с промените ще бъда ощетена.Исках и по-рано да забременея,за да е малка разликата м/у децата, но ме спираше изискването за 18 месеца.
Надявам се този път да съм могла да обясня.

# 734
Здравейте!
Днес си взех заповедта за освобождаване и в нея пише че ми се изплаща обезщетение за неизползван отпуск по чл.224 ал.1 от КТ -55 дни по 15,95 лв = 877,25. Това по мое желание ли се води, че съм освободена или работодателя ме е освободил? В заповедта пише по взаимно съгласие, но в В бюрото по труда на 4 месеца ли ще имам право или на повече в този случай?
Благодаря предварително !

Общи условия

Активация на акаунт