Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Постоянно пребиваване в чужбина: процедура?

 • 2 359
 • 13
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 2 070
Аз живея в България, но мъжът ми е холандец. Имаме проблеми със служителите от РДВР около документите му за пребиваване - нелюбезни са, бавят отговорите и т.н.

Как минава подобна процедура в чужбина? Ако има минали по този път (особено в Холандия), ще се радвам да споделите.

# 1
 • Bristol
 • Мнения: 8 245
Bjurokraciata e navsiakade...magat mi e polovin balgarin polovin rusnak, no do skoro beshe s ruski pasport samo (postoianno prebivavash v balgaria). Reshihme da kandidatstva za balgarski, za da moge da patuva bez vizi iz evropa. Iskaha ni dokumenti ne samo, che  bashta mu e balgarin, che e roden v balgaria, ami pitaha za saprugata i deteto dali sa balgari. Vadih niakakvi dokumenti che sme. Neprekasnato novi i novi kniga triabvashe da nosim i  taka okolo polovin godina. Posle edna godina tishina i si poluchi balgarskia pasport. Ne e lesno da stanesh Balgarski gragdanin!  bigdance2

# 2
Ако става дума за придобиване на българско гражданство, ей тука има малко инфо
http://www.bulgarianembassy.org.uk/citizenship/zbg.html
http://www.bulgarianembassy.org.uk/citizenship/BGCitizenship-Int … et-Bulgarian.html

# 3
 • Варна
 • Мнения: 2 070
Става въпрос за придобиване на разрешение за постоянно пребиваване, не за гражданство. Досега мъжът ми имаше право на продължително пребиваване (до 1 година и се подновява).

Като бавят отговора, те принуждават да подаваш документи за продължително пребиваване (което е нелогично) - иначе следват глоби, защото се оказваш "пребиваващ без разрешение". Както и да е, всичко е свързано с нерви, финанси и загубено време.

У нас чужденците, сключилите брак с българи, имат право на постоянно пребиваване 2 години след брака.

В Холандия (или в друга западна страна) колко време отнема получаването на такъв статус? Защо зависи от доходите на съпруга? Колко пъти се подават документи? (На колко етапа?) Горе-долу какво струва това на чужденеца и семейството му?

Благодаря за всички отговори.

# 4
 • Мнения: 2 006
Палмира е написала вси4ко много то4но,аз да добавя,4е нали съм си отскоро Laughing За визата от Бг за ,която 4аках 2 мес.-около 180 лева,1 ферб. за 1 г.-260е,2 ферб. за 3г-460е,и разни други хар4ове,не претендирам за то4ност,защото пиша по памет Grinning но ако те интересува,ще се разровя Grinning

# 5
 • Варна
 • Мнения: 2 070
Благодаря за отговорите!

За етапите питах, защото у нас не можеш да получиш веднага разрешение за постоянно пребиваване, а трябва 2 или 4 пъти (в нашия случай 5, а може би ще станат 6) в продължение на 2-3 години да получаваш разрешение за продължително пребиваване. Общо цялото удоволствие струва около 700-750 евро

# 6
 • Bristol
 • Мнения: 8 245
V UK ako si genen za Britanec razreshenie za postoianno prebivavane mogesh da poluchish samo ako dvamata ste giveli pone 2 godini zaedno v stranata. Ako ste geneni no giveete drugade, nezavisimo ot kolko vreme ste zaedno i dali imate potomstvo, ti izdavat samo turisticheski vizi kato na vsichki ostanali s mnogo peripeti.
Javno navsiakade e trudno i svarzano s mnogo bjurokracia. Ste triabva da se vaoragite s povechko tarpenie. Gelaia vi kasmet!!!

# 7
 • Мнения: 1 975
Navsekude e golqma birokraciq..... Naj-dobre se vuorugi s dosta turpenie ..........  Wink

# 8
 • Варна
 • Мнения: 2 070
Аз търпение имам, но у мъжа ми е на привършване  Simple Smile
Имам усещането, че, ние, българите, сме по-склонни да изтърпим някакви трудности, даже като че ли "ги очакваме", докато другите не са така, свикнали са всичко да става по-лесно.

# 9
аз скоро ще се женя за холандец и понеже той много държи документацията ми да е изрядна мисля,че мога да ти кажа някои етапи от процедурата, които са променени от януари 2004.


Не знам ти откога си в Холланд, но от 2004 има много ограничения за чужденците, които искат да пребивават в страната поради склучен брак с холандски поданик или партнершип, което ние нямаме като форма на съжителство.

Тези ограничения са валидни даже и за семейства, които имат деца, бременни съпруги и годеници.


Необходимите документи за чужденеца, които кандидатсва за такава виза трябва задулжително да са преведени и легализирани на холандски, а не на английски език.
Ще ти трябват:
1.Копие от всяка една страница на задграничния ти паспорт, който трябва да има валидност поне 6 месеца след датата на подаване на документи за виза- ако подадеш документи на 1 април, трябва да е валиден поне до 1 октомври.
2.Документ за семейното ти положение,издаден от общината по местоживеене,които да е валиден за Бул;гария (има два вида такива свидетелства-  за първия етап ще ти трябва документ,че си ( или не си) омъжена .Ако си омъжена ,независимо в коя страна свидетелството за сключен брак трябва да е преведено на холандски и да е легализирано.
3.Формуляр, който можеш да получиш от холандското консулство в София или( което е по-добре) от службата на имиграционните власти в Хага.Тази процедура трае до 6 месеца.
По време на процедурата нямаш право да посещаваш Холандия даже и като турист.


След като ти излезе решението за издаване на виза с положителен отговор,трябва в посочения 6 месечен срок да отидеш в Консулството на Холандия в София.Там трябва да си носиш :
1.паспортни снимки- 2 бр.
2.Валиден международен паспорт (ако имаш издаден нов трябва да носиш и стария) и ксерокопие от пурвата страница на паспорта ( ако имаш стар паспорт, с който си кандидатствала ти трябват копия и на двата паспорта)
3.такса от 50 евро ( може да платиш и с български пари)
4.там на място популваш един формуляр на англииски език, които Консула ти дава.
В този формуляр трябва да напишеш кога ще пътуваш за Холандия, с какво и кой ще плати билета ти до там.
Ако имаш работа в България трябва да напишеш къде работиш.

Нямаш право да посещаваш Холандия преди посочената дата във визата, нито можеш да я използваш след това.


След като отидеш в Холандия трябва в рамките на 3 дни да се регистрираш в общината на града, в който ще живееш.Там ще ти дадат социално-осигурителен номер, с който можеш да започнеш работа легално.За това записване ти трябват:

1.Акт за райдане, преведен на холандски и легализиран  ( на българския акт за раждане трябва да има правоъгълен печат,който го прави валиден за превод и легализация в чужбина)
2.Свидетелство за семеиното ти положение ( можеш да използваш копие от преведеното на холандски и легализирано свидетелство за сключен граждански брак от първия етап).А ако не си омъжена още ти трябва свидетелство от общината по местоживеене, което да е валидно за чужбина- там пише за кого и в коя страна ще сключиш брак, както и дали ще смениш фамилното си име.Този документ трябва да е издаден не по-рано от 6 месеца преди да заминеш за Холандия.


След като си в Холандия можеш да кандидатствашза виза  за постоянно пребиваващ чужд гражданин.Ако си по-дълго от 1 година в Холандия,трябва да се явиш на изпит по холандски език.Ако не си усвоила второ ниво владеене на езика ( това е да можеш да четеш и пишеш свободно, макар и с грешки),плащаш глоба и задължителен курс по холандски език.Едва след това можеш пак да се явиш на изпшит по холандски и ако се справиш добре да кандидатстваш за постоянно пребиваващ чужденец.

Три години след престоя  ти в Холандия и ако брака не се е разпаеднал можеш да кандидатстваш за холандско поданство.


В БЪлгария трябва да си си платила всички данъци в общината ( да си подала данъчна декларация) за да ти издадат документите, иначе могат и да не те пуснат да написнеш страната на границата, особено ако пътуваш с автобус.


Мъжът ти трябва да се регистрира в полицията до 48 часа след като е влязъл в страната.Ако е нарушавал тази наредба може да го глобят и да не му издадат документ за чужденец, пребиваващ в страната, което си е сериозна спънка за издаване на легални документи.
За него трябва да имате акт за раждане, преведен на български и легализиран,документ за семейно положение и издържан тест по български език във външно министерство.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 2 070
картинка, благодаря за подробното инфо!
Ако решим да се местим в Холандия, ще ми е от полза (засега нямаме такива намерения)
Не знаех, че се държи изпит по холандски. Отскоро и у нас се изисква владеене на български за постоянно пребиваване. А знаеш ли каква е глобата и цената на курса?

Казусът, за който бях писала, се разреши, но това, което ме изуми, беше следното изказване на адвокат:
"Разрешенията за постоянно пребиваване се бавят много, защото се правят много проверки за предотвратяване на терористична дейност - правят ги от София и понякога отнема по 3 и повече месеца" (а за продължително пребиваване ги правят на местно ниво и отнема 1 седмица! - е, кой да се сети, че терористите кандидатстват за постоянно пребиваване...)

# 11
 • Мнения: 978
Холанците са станали страшни ксенофоби напоследък. Не ме учудва  нивото на б\рокрация.

# 12
malina_m,
за да те глобят, трябва да има причина.Ако ти можеш да говориш, да четеш, даже и с малко грешки се счита,че имаш познания,достатъчни за комуникация.

А за мъжа ти- той трябва да има някаква работа тук, да представи документи пред българските власти,че има как да се издържа на територията на страната.


Процедурата за проучване е стандартна- всяка страна я извършва и това е нормално.
Все пак има много фиктивни бракове, а Холандия има колонии в Африка, има някакви острови и в момента там има доста голям наплив от чужденци.

Аз съм дете от смесен брак и често съм била свидетел на много грозни коментари относно смесените бракове.Но хората са различни.
Когато мужа ми дойде един ден да ме чака след работа, забелязах няколко мои колежки да вървят след нас.Аз не съм много приказлива на работното си място и не споделям личния си живот.Но на следващия ден колеги, които дори не ме поздравяват започнаха да ми подмятат,че съм си уредила живота.Един даже дойде да ми иска пари на заем да си ремонтирал къщата.....


Понеже мъжа ми работи с документи, искаше да сме изрядни, за да нямаме пречки, когато заживеем в Холандия да си регистрираме собствен бизнес и да ползваме някои данъчни облекчения.
Да имаш легални документи не е чак толкова трудно, ако имаш достатъчно информация как да деистваш и какво трябва да приготвиш, за да не ходиш по няколко пъти.
На страницата на имиграционните власти на Холандия има много точно обяснение на англииски.Не знам ти говориш ли добре езика.На мен това ми беше много голям плюс.
За съжаление никоя държава не иска да има поданици, които са бедни, не могат да се оправят и нямат професия, която биха могли да упражняват.Не всяка социално-осигурителна система е подготвена за тежестта, която има нашата.


Ако искаш да се местите там, добре е да си направите здравна застраховка, която да вклучва бременност,защото здравеопазването там е доста скъпо.
Ако искаш пиши ми на е-майла- sarandari@abv.bg

# 13
 • Варна
 • Мнения: 2 070
За глобата питах за сравнение. Както и за цените на курсовете. Мислех, че нашата система е до голяма степен отговор на системата на запад за българите, кандидатстващи за пребиваване - исках да  си изясня това.

Благодаря за email-а, ще ти напиша писмо  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт