(Био) зеленчукова градина 13

  • 114 203
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна-София
  • Мнения: 428
От един край сте - от вилаета на Баце.
Това лято идвах по вашия край на екскурзия и си купих "Речника на Баце". Разучих го и сега ми е лесно.  newsm68

# 91
  • Мнения: 86
amica1 ,за първа година правих-слагах по две-три листенца и си оставаха там.Никога не сме правили компоти със сироп.Това е голяма играчка,а при нашето почти промишлено консервиране Mr. Green
Живот и здрави да оцелее стевията това лято мисля да си направя извлек-някъде съм си копирала технологията.За компоти и консумация стават и пресни листа-сушат се,за да издържат дълго.А и явно честото бране предизвиква образуването на повече листна маса.
Теди, Hug включи се да помагаш,че ние тук сме само с теории за отглеждането и,а ти имаш практически опит.

# 92
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 140
Нощни очи,тази ябълка е лятна.Не знам при вас как е,но в нашата къща зимата изядаме по половин тон ябълки.Но лятото не са предпочитан плод-по това време е най-голямото разнообразие-грозде,дини,пъпеши,праскови,круши,къпини и малини.Та моя съвет е да си търсиш ябълка,която може да се консумира през зимата.

При нас се тачат целогодишно, но задължително ще насадим и някоя късна ябълка.  Peace
Приемам предложения!  Mr. Green

# 93
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Eй сега опасах едно голямко листо прясна стевия. Сладостта е като "дупето" на петуния. Аз съм опитвала сух лист - по-добре да не се сгризва, че нагарча от сладост. Може би за подслаждане се бере в друго време на годината.
 newsm78

# 94
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Де да знаех имената на тия сортове ябълки, че да ги препоръчам горещо.  

На задния ред най-вдясно са ябълки от долината на Струма, край Кюстендил. Като бях дете, този сорт беше най-често срещан по пазарите - грапава и ароматна кора, стегнато бледожълто сладко месо. В тая долина има и село Ябълково, пак в този район там е намирал вдъхновение и Майстора.

Средните ябълки са от изоставената овощна градина на един запустял манастир в Трънско. Киселички, свежи и жилави. Най-вляво горе са мускулести красавци, с италиански корен, но израсли в градина край село Гаврилово, Сливенско. Следва архаичен сорт круши, на първи ред вляво, нищо, че са топчести. В средата отпред са любимите ми плодове, от една попрестаряла граовска круша. Сочни и руменобузи, не отстъпват на вид на купешките южноафриканки, нали  Grinning? И малко чесън, за хубост и прегледност сложен.  

Опитах се да аранжирам снимката по подобие на avocett, без да имам талнта и уменията й. Та затуй добавих шишарки, орехи и суха шума. Получи се сякаш го е събирала сврака, ама нейсе.  Wink

Имам предвид и рецептите, но да не претоварвам постинга, след малко.  Simple Smile

Последна редакция: пт, 25 ное 2011, 16:59 от Куркума

# 95
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Де да знаех имената на тия сортове ябълки, че да ги препоръчам горещо.  

На задния ред най-вдясно са ябълки от долината на Струма, край Кюстендил. Като бях дете, този сорт беше най-често срещан по пазарите - грапава и ароматна кора, стегнато бледожълто сладко месо. В тая долина има и село Ябълково, пак в този район там е намирал вдъхновение и Майстора.

Средните ябълки са от изоставената овощна градина на един запустял манастир в Трънско. Киселички, свежи и жилави.  
Тези жълтите и червените ги имам и аз.
Жълтите със сигурност са Златна превъзходна. Хем ги имам, хем съм ги брала на бригада в ябълковите градини на Дългопол (дали все още съществуват?). Приключете ги до Нова година. По-късно стават тричави. Модерните Муцу приличат на тях.
Червените ми приличат на Тракийска късна. И нея я имам. Издържат при добро съхранение до май включително. Аз ги харесвам, на някои хора им прави киселини. Сорта го знам от баща ми, но не съм го срещала по книгите. Съществува само "Тракийска", обаче я дават ранна.
Запустял манастир в Трънско, а? Не напразно не намирам инфо за тях.

Последна редакция: пт, 25 ное 2011, 17:08 от amica1

# 96
  • Мнения: 86
Куркума,първите са Златна превъзходна,те не могат да бъдат сбъркани.
Вторите ми приличат на Джонаголд,но едва ли са защото той е сравнително нов сорт и по-скоро са Айвания.А последните ми приличат на Мутсу и щом са от действаща градина вероятно са такива,пазара е залят от този сорт.
Пълниш душата   Hug.Но кажи как правиш пататника,защото аз все не успявам да го докарам като такова супер вкусно за каквото сме чели  Embarassed,а и приготвен от специалист не сме опитвали.А картофите са основната ни храна.

# 97
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
От градината на този манастир ги откъснах. Било каквото било, великолепие минало. Сегашното му състояние е плачевно. Нарочно не слагам моите снимки, там запустението е страховито, много по-страшно от показаното. Ябълките в градината са обрасли и подивели, засъхнали и разкривени. Между тях тревата е до пояс. Пътят към манастира е обрасъл, клоните над него са се сключили като в тунел.

Нещо зеленчуково  Wink по молба на `dessi: За производството на сурово-сушени деликатеси отива около месец. Вземам компактно парче месо около 1-2 кг - телешки вайсбрат или шол, свински врат, бут или контрафиле. На картинката отляво надясно са готови врат, бут и телешки вайсбрат. Осолявам ги в съд, така че да бъдат плътно покрити с кристална сол за седмица. В съда стъпват на скара, че да се отцеди добре сока. После изкисвам за една нощ в чиста вода, подсушавам с притискане между две дъски, и същия ден поръсвам с подправки по избор. Прекарвам един канап и суша на проветриво място двадесетина дена. Консумирам с мерло, но бива и с мавруд.

# 98
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Куркума,
Червените ябълки имат ли сладко кисел вкус?
Приличат ми на дедовите ябълки.
Ако си купувал от магазина такива, само че по големи приличат ли ти на вкус , като тези?
Дървото високо ли е ?
Аз имам две дървета.Едните са зелени.Стават на вкус.Другите са като на японеца .Не ми харесват на вкус.Дърветата обаче са джуджета.Днес видях един съсед да носи ябълки .Оказаха се точно като като дедовите.Дали ще могат да се ащладисат на джуджетата?
Като обикаляш  и виждаш тези стари сортове ,защо не си вземаш калеми , че да  ги възродим.

Аз си правя колбаси по следния начин.Има българска ферма, която си има магазин.От там си купувам  свинска рибица.Ако е много дебела я разрязвана две.С бял обущарски конец, усукан от 4 ката,  я връзвам да добие кръгла форма.Кипвам вода .Поставям каквито се сетя подправки.Глава червен лук, чер пипер.....,магданоз, целина,  ....Пускам парчетата за 10 минути.Предварително обърквам счукан чесън, сол, червен пипер и като извадя месото , още топло , го омазвам.Оставям го в хладилника за една седмица да се овкуси  и си го харесвам.
Какви подправки ползваш за обмазване на свинско месо?

Последна редакция: пт, 25 ное 2011, 19:38 от rorik

# 99
  • Мнения: 8 984
От мен - сушени подправки за супа - http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.25691337
чушка, морковче, лук, целина, пащърнак, магданоз и каквото още обичате.

Любимите ми ароматни дюли : http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.25691332

Не помня с лютеницата похвалих ли се   Wink  http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.24995102

Неузрелите ми доматчета с чесън, копър, хрян и вишневи листа, защо се слагат не зная, но е божествено вкусно: http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.25691331

А това са горките ми ябълки, обикновено приличат на златна превъзходна, тази година нещо ги нападна, помагайте : http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.25691336

Вили, това мисля, че е онази ягода, дето трябва да пълзи, тук е в началото на лятото, после става малко по-висока, на снимката не  е излязло цялото растение, има още малко надолу, общо е около две педи в максимален ръст, но аз не съм полагала никакви грижи, нито ги окопавам, нито знам как да ги разсаждам, ако се грижи човек, който умее, може и да  е по-ефектна:
http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.23954787.big
Само ще вметна, не е торена, аз тор за пръв път си купих тази есен, друата година ще торя и ще кажа, от ягоди не разбирам нищо, но е по-висока, сравнена с останалите ми.

Последна редакция: пт, 25 ное 2011, 22:04 от нова

# 100
  • Мнения: 84
Утре си отивам на село. Няма вече работа там...но ми се ходи и винаги мога да си намеря какво да свърша.Не съм ходила две седмици и ума ми е все там ...поникна ли ми лука,хванаха ли се новите ягоди,салатките как ли са....еееех какво ще правя цяла зима в града.
Улавям се ,че все повече вися в темата ,разглеждам снимки,правя планове за пролетта...липсва ми градината.
Не сме напръскали дърветата-нали не е късно,а и един лешник ни дадоха утре ще го садим,дали ще се хване,дали не е вече много студено?

# 101
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Нова, ябълката ти страда от щитоносни въшки.
Химия - акарзин 3% рано напролет. Това е най-леката химия.
Без химия - зехтинова емулсия по всяко време и многократно пръскане.

Куркума, ако зелената ти ябълка си стои зелена, вероятно трябва да я определиш като Грени Смит - много популярен зимен сорт.
Муцу като постои, постои и пожълтява и става досущ като Златна превъзходна.
Айванията е септемврийска ябълка, както и Молиз Делишез. До това време вече никакви ги няма.

Последна редакция: пт, 25 ное 2011, 21:18 от amica1

# 102
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Значи е Муцу едрият левент ябълков. Ама няма кой да я чака да жълтее. Пасем ябълки у дома на поразия.

Лешници. Знам няколко места у нас, а сигурно има и други де, където има натурални диви лешникови гори - дебели единични стволове с нежна шума и сладка сянка. Другаде, леските са издънкови, чести в млади гори, край пътища и долове. Дядо събираше лешници от гората - някъде в началото на септември, в надпревара с катериците. Доизсушаваше ги в импровизиран чувал от дамски чорап, окачен на гвоздей на западната стена.
Тия лешници са ароматни и вкусни, но имат незначителен добив. Всъщност, може би ще изкарате повече пари, ако продавате сапове за лопати, приготвениот издънките, нежели лешници.
За дървесина за дръжки на инструменти лешникът е след дряна и преди ясена. Ръката не изтръпва, гладък е, но малко мек.

Култивираният лешник е друга работа. Едни комшии имат лешници "тройка" - няма грешка и добивът, и вкусът.

Пак натраках дълъг пост, и не остана място за пататника. Хайде, следващия път  Grinning.

# 103
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Бариксто,
От Златията съм.
Когато човек се сеща за детството си не може да не чуе, оная "гълчава" от предците си.
После дойде училището, което ни налага да ползваме един език, поорязан,  за да можем да се разбираме с комшиите си.Научихме езика , но май не можахме да се научим да се разбираме с комшиите.Забравихме стария език.После дойдоха децата и те започнаха да учат новия език.
От къде се пръкнаха такива чепати?Отличници.
Питаш го сутрин като тръгва на училище "Къде са ти маратонките?
То мълчи.Питаш го втори път , то ти разправя ,че чужди езици не разбира."Измисли ми българска дума." А. де!
"Чекай , бесоч недокръстен, , де ме врътиш, и ме караш сеги да бегам за рабута.
"Те, тва е българска дума" ми вика.
"Нема нужда да мислиш , бегай на рабута с бегачките."
Та те така. И до сега са си бегачки, а не маратонки.

Та , тая реч се лее като жетварската песен  в маранята на юнската жега, ромоли като поточето в гората,беснее като придошлата река , трещи като град по калдъръмена пътека.

Та нещо , което човек е научил през живота си  от предците си , не трябва да се забравя.

Последна редакция: пт, 25 ное 2011, 21:07 от rorik

# 104
  • Мнения: 180
Куркума манастира много ме впечатли и натъжи. Част от историята, част от миналото ни...а невиждано, тънещо в забрава и разруха...
Първо си помислих- ще отидем до там за да го видим...после като препрочетох написаното от теб и състоянието в което е сега...и ентусиазмът ми нещо се постопи  Sad

Общи условия

Активация на акаунт