(Био) зеленчукова градина 13

• 114 221
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
Люлин, виж товаPeace
Аз докато чакам да си купя...суша тънки резенчета ябълки във фурната. Ама те много вкусни! Сладки и хм, хрупкави. При всяка проверка до къде са стигнали изяждам завидно количество.  Laughing
Всякакви ябълки ли може да суши човек?

# 121

Трябва да ида до някоя греда и да издялкам една бразда с днешна дата: нарязах последните домати, които дозряваха в мазето, и сготвих последния буркан лозови листа. Следващите подобни мероприятия ще са след повече от половин година, мда.

Не всяка лоза става за сарми, далеч не. Има разни с дребни листа, с твърде нацепени контури или жилави. Мискетът например дава звездовидни листа, не много набраздени, но с размера на дланта на най-малката ми гювечоунищожителка  Simple Smile. Да ти даде Бог търпение да ги свиваш, ако приготвиш щедро плънка.

Куркума,
от разпространените сортове взимай листа от памид. Ама млади, крехки, пролетни, преди пръскания и всичко. По нашия край повече се тачат зелевите, сега им е времето. Но и лозовите не отстъпват. И по-големи от малко пръстче на първокласник не се правят Laughing http://oblache.net/wp-content/media/2011/03/IMG_9501.jpg
Само ще допълня, че тез дни съм най-щастливия. Имам си защо :hug

# 122
Люлин, виж товаPeace
Аз докато чакам да си купя...суша тънки резенчета ябълки във фурната. Ама те много вкусни! Сладки и хм, хрупкави. При всяка проверка до къде са стигнали изяждам завидно количество.  Laughing
Всякакви ябълки ли може да суши човек?

Преди да си купите, прочетете упътването за времетраенето на сушене, моето е на руски.
Трябва голямо търпение и много, много време, някои плодове се сушат по 36 часа, мисля, дюлите бяха така. Аз ги суших на парното у дома, за същото време изсуших 5 пъти повече дюли на парното, отколкото в сушилнята.

Но за зеленчукова подправка, шипка и чери доматчета става. За малки количества.  Peace
За килограми плодове и зеленчуци (ако това ви е идеята) не става изобщо, много е малък уредът и събира съвсем любителски количества.

Последна редакция: нд, 27 ное 2011, 10:52 от нова

# 123
Здравейте,
Преди малко се върнах от село,обръщах до тъмно и после обратно към града .
Някой питаше по-назад за сладки картофи-аз си купих от пазара на Гребната база в Пловдив 2 кила,сорт-жълт вътре. Казаха ми февруари да ги слагам в пясък,до тогава са на 4 градуса в камерата на баща ми,да не вземат предсрочно да покарат.
Търся си и такива с оранжева вътрешност,но български.

Много се радвам,че ви има!
Днес следобед ми дойдоха помощници,"градските" ми баба и дядо.
Наговориха ми ги едни,аз гледам да ми е смешно,но за момент се засягам.
Щяла съм да се прегърбя на 20 години и никой нямал да ме иска за жена. Блъскала съм се за нищо,много работа било,майтап ми се струвало на мен.
"Детска работа,прищявки."
Ей,от мома за женене станах дете за 2 реплики  Laughing .

И аз постоянно правя планове за градината,още малко и цяла тетрадка ще изпиша.
Все ме питат сигурна ли съм,не ми трябвало толкова земя да работя,пък аз не само съм сигурна,ами и толкова малко ми се струва,то сложих дини,сладки картофи и айде,половината горен двор отиде.

Докато си бях на село и търсех кибрит,намерих цяла чанта кутийки,но пълни със семена. Беше ми мило една по една да ги разгледам,всяка надписана от дядо ми.
И ми хрумна нещо. Наближават празници,по чужбинските блогове масово се развъртяха разменки на семена.
Мисля,че успешно бихме могли и ние да си спретнем подобна размяна. Знам аз,че повечето имате например "домати от дядо ****".
Аз лично много бих се зарадвала да получа по семенце от някого,пък да му изпратя от холандските ми семена-жълто цвекло,странни марули и домати...А догодина ще си събирам и аз семена Simple Smile .
Много ми хареса идеята и с нетърпение чакам мнението ви : ) !

# 124
avocett, каква си хубава!

bushkata, благодаря за линка.
нова, мерси. Аз виждам, че не са за голямо количество. Но с времето за сушене на твърдите плодове ме изненада  Confused. Ей заради това не си ползвам хлебопекарната. Мъж ми не одобрява сушилнята защото щяло да стане като с хлебопекарната.  Simple Smile
Аз пък в "Метро" видях уред за подквасване на мляко, струва над 100 лева. А това вече ми се вижда напълно излишно. Аз тамън се научих да квася  bowuu козето мляко, с което ни снабдяват. И се чудя къде съм спала досега? newsm78

# 125
Ех, avocett, идеята ти е супер!

Единственото, което аз мога да предложа е семки от  тез  два домата. Подариха ми ги, когато вече бях на вълна "Ще се копае!" и им запазих семките. Не са много, защото и самите домати са малки, но има. Дано излезе нещо от тия семки.
Чушко-домата на мен много ми хареса на вкус. Оранжевия ми миришеше странно и вкуса му беше особен. Не можах да определя защо точно. Пък и никой не ми помогна с определянето, защото явно само на мен ми беше странен. За останалите беше "нищо особено".

# 126
  • на пъпа на Златията
Авосет
Преди няколко поста дадоха линк за българин , който се върнал в България от САЩ.Учил се някакъв американски специалист по перма култура..Та той обяснява ,че в еко земеделието най-важно е да ползваш собствени семена.Т.е тези сортове са се адаптирали.
На първо време прави това , което е правил дядо ти.Там където е сял той доматите , там ги сади и ти,....
От както се помня баба ми ползваше само собствени семена.
Аз имам семена , а ти обещай,  че няма да изхвърляш натуриите.Дано не са ги изяли мишките че не ги прибрах. И пак си писала "човали"
За да се научи човек да командва трябва да е работил работата .Приеми го така и си приготви следващата година 35-40 лв някой да ти изоре двора и да не се мъчиш сама да обръщаш.Да имаш време за управление.

bushkata,
Като стана въпрос за сушене , та ми дойде идеята .Щом като се ползва центрофугата за месене на козунаци, не може ли да се ползва сушилната за дрехи за сушене на зеленчуци?

Последна редакция: нд, 27 ное 2011, 23:04 от rorik

# 127
Е,то собствени семена,ама нали от някъде трябва да се започне,който му е първа година в градината,няма как да има собствени семена .
А за натуриите,не мога да обещая такова нещо,това е болест направо.
Миналата вечер плъховете от мазето се качиха в спалнята и ме събудиха посред нощ,хвърлях разни неща по тях,хич не се и плашат,накрая се завих през глава и чаках да съмне. Пък те си се разхождаха,скърцаха със зъби.
Аз съм възможно най-сантиментална към всички стари вещи,събирам си смачкани листчета с числата за тотото на дядо и прибирам проядени от мишки бродирани покривки,с идеята някога да ги ремонтирам,ама да няма място 1 чифт чорапи мои да прибера,да не мога да извадя лозарската ножица изпод кофи и кофи ръждясали железа и счупени предмети,няма да го бъде .
И сериозно,колко неработещи печки ми трябват...и колко барела с нафта,защото някога може да се ремонтират развалените печки?

Това с "чОвалите" ми е болна тема,уж занапред щях да събирам всичко в касетки,за да не се налага да я използвам въпросната дума,ама явно пак някъде съм се изпуснала . Извинявам се : ) .

В моя двор не може да влезе трактор,абсолютно никога не е оран с машина.И сега всички ми говорят за трактор,ама то ако ставаше,за над 100 години все някой щеше да се сети. Много отдавна дядо го ореше с магарето,но сега който питах-нито си дава магарето,нито иска да дойде да оре срещу заплащане.
Ще работя и едно съседно място,него вече ми го изораха,остана само да си разхвърлям тора.

Лека вечер !

# 128
bushkata,
Като стана въпрос за сушене , та ми дойде идеята .Щом като се ползва центрофугата за месене на козунаци, не може ли да се ползва сушилната за дрехи за сушене на зеленчуци?

Стига бе! Това сериозно ли? Брей, изобретателен народ!
Може и да става в сушилня, но нямам, та не знам. Ще си взема някога от тия специално за зеленчуци, нищо, че тая за дрехи ще побере повече  Laughing

Сега се сещам, че приятелка ми разказваше, че в пералнята, заедно с прането си въртяла шишето с прясното мляко. Като свърши - маслото е избито и готово. Това, докато не се спукало шишето. От топлата вода маслото било меко, изплувало на повърхността и задръстило всичките тръби на пералнята. След тая случка се сдоби с машинка за масло.

Авосет, разбирам те за натуриите. И аз пазя стари предмети със сантиментална стойност. И не само. Прекалявам понякога. Дори си купувам такива - имам стар касов апарат, направо е красив, от онези с ръчките, който е виждал, ще се сети. Всичко в него е изработено перфектно. Има дървени чекмедженца за парите, които са направени сякаш от бижутер - с прецизна точност. Прекрасен е, но заема доста място... Имам и красив стар съндък, обкован с разноцветна ламарина, който все още не може да се отмирише от нафталин. Прекрасен е. За него дори нямам място, а седи на балкона.
Докато не ме хванат лудите и не разчистя основно. Не може да ми потрябва нещо, за което съм забравила че съществува преди години, нали? Сякаш прочиствам и мозъка си - става ми леко и светло.
Проблема е, че няколко дена след това, започват да ми трябват неща, от боклуците, които съм изхвърлила. Това е някакъв проклет закон. И събирането започва от начало.

Та трябва да има движение - чистене, събиране, равносметка. Това са разни етапи. Твоят е ново начало. Чисти и изхвърляй, стига да не бъркаш в етапа на някой друг, който още не е стигнал до етап разчистване и прощаване със сантимените  Wink

# 129
Ей, само няколко дена ме нямаше - шопкиня станах и пожълтите павета ходих, чадото награда да си вземе Simple Smile  hahaha  bowuu а вие тук сте я изписали немога да смогна... утре ще пиша повече
Добре дошли на всички новодошли  Hug
avocett аз съм за размените  - Предлагам огромно количество семена от японска дюля ; люта чушка - дърво (ама наистина майка й е 3-4метрова многогодишна и си я привират хората; ограничено - зелен домат - много вкусен и сладък и един жълт ..... утре ще го снимам  - можел да трае до 6 месеца - лятото не беше вкусен ама сега  Blush Laughing и ще видя какво още ... И относно орането - малък мотокултиватор
Вили, Амика, Деси  за стевията и аз не знам много много - аз все си я пазя за другите - нуждаещи се и у дома пропускам употребата  Embarassed , но определено има значение кога ще се прибира реколтата. вие си я гледате на топличко - така направих и аз първата година- страх ме беше да не я загубя и ... започна да линеее... от тогава на студено при мушкатата (бях оставила там една за проба) пролетта ме изненада - мислех я за загинала, а тя започна да изкарва ...като картофите напролет и определено беше по- добре ... но не се притеснявайте ще се справи упорито растение е  само че зимъс няма да е толкова сладка; и да сушените листа са по- сладки (достъп до анализ немога да подсигуря за сега, заради финанси - Дянков де)

покрай това което сте дали като линкове попаднах на мнооого интересни други :
http://www.youtube.com/watch?v=q1OShZZUt0k&feature=related  - картофи които не се копаят - идеята ми хареса (няма как сега да ги слушам, че останалите спят)
How To Build Your Own Strawberry Tower и оранжерийката му http://www.youtube.com/watch?v=CU9x_W9X-tM&feature=fvwrel
И много интересни са за аквапониците ... ама не ги чувам какво говорят Rolling Eyes и ги затворих по погрешка.  гледаха си цветя, зеленчуци и ...риби и скариди в едно басейнче

# 130
Здравейте,
Преди малко се върнах от село,обръщах до тъмно и после обратно към града .

avocett, а ти защо се пънеш да копаеш или ореш?!
Не, че ми е работа....ама виждам, че си млада, имаш усет за красивото и природата. Ако отделиш малко време да разбереш как е устроена и как работи, може би ще имаш много по-голяма полза. Борбата с нея е скъпо и нездравословно удоволствие. Сега ти е времето. После ще те грабне живота и ще те въвлече в много и предимно безсмислени битки. Истинското знание и опит получен покрай градинарстването, ще ти позволи да видиш лъжата и фалша, и разбереш кое си струва и кое не. В края на краищата всичко е едно. Разделено е само в човешката глава.

А и да се похваля. След 2 години ровене в бедната и измъчена сеулска почва днес видях 3 дъждовни червия в градинката си докато вадих морковите. Малки, ама живи. Блазни ме мисълта, че са благодарение на моите действия. А още по-добре ще е ако са плод на мойте бездействия  Grinning.
А морковите ми са едни криви криви, а някои по 2 по 3 преплетени в доста неприлични пози  Laughing. Това ще е щото ги бучих от разсад. Довечера ще ги снимам и ще ги кача в албума си. Аз и зелето и ряпата щях да снимам...само обещавам  Embarassed

Последна редакция: пн, 28 ное 2011, 10:25 от manandy

# 131
  • Варна-София
Здравейте, доволна съм от вчерашния ден. Напръскахме с 2% бордолезов всички овошки и с около 0.1% калиев перманганат неутрализиран с около 100 грама вар на 10 литра за лозите. Дадохме предимство на белите, понеже те боледуваха от оидиум. За червените - каквото остана. Хубава работа свършихме - овошките са сини, а лозето розово - КРАСОТА.

Авосет, можеш ли да опишеш доматите на дядо ти? Кога берете първите домати? Високи (колови) ли са или ниски?

# 132
Обрахме мушмулата вчера и колкото и да е странно  - и смокинята. Правих сладко от смокини през ноември.   Laughing
Теди стевията ми уж е на хладно при мушката , но упорито изкарва филизи.
Осолих и зеленчуковото  Mr. Green мезе за градинаря , сега се усуква като гладно кученце.
Маринованата риба и сланината станаха , ама друго си било месото  Crossing Arms

За размяната на семена имам домати   и патисони .

# 133
  • ул. "Мечтание"
avocett  Hug  bouquet Дерзай! Много ти се радвам аз!

И на мен ми харесва идеята за размяна на семена. Но и аз освен домати друго не мога да предложа. Баща ми престана да сее много неща, останаха само домати. Confused Съответно и семената се изгубиха. Той до последно не вярваше, че наистина искаме да живеем на село и да земеделстваме в градината си.  Laughing

# 134
  • Вече на светло в София
Де да знаех имената на тия сортове ябълки, че да ги препоръчам горещо.  
Червеният сорт според мен е червено кандиле. Това е стар сорт ябълки. През зимата образува по кожицата си нещо като парафинова защита. Става лъскав и хлъзгав. Много са ароматни и сладки. Heart Eyes
Като си ходя на село минаваме през въпросното село Ябълково. Преди време имаше много насаждения от ябълки от двете страни на пътя. Сега една част са извадени и на тяхно място хората отглеждат картофи и зеле.
Сина ми беше около 6 годишен когато го заведох в галерията на Майстора в Кюстендил , страшно много се впечатли. Не само, че ми е роден край, но в града е много красиво, чисто, спокойно.
Аз суша плодове в печката на вентилатор. Става малко бавно, но не знаех че има такива уреди за сушене.
 След като си видях градинката през уикенда, днес отново съм заредена с положителна емоция.
Успях да хвана в капана за къртици още една , станаха вече 3 броя жертви Simple Smile Разхвърлях овче гюбре . Една моя леля ми направи забележка, че разхвърлям гюбрето, а не е на купчинка. Оставяло се на купчина. Някой знае ли защо не бива да се разхвърля ? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт