(Био) зеленчукова градина 13

  • 114 528
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 17 274
И аз правя хляб с квас. Докато го направим този квас беше голям купон. Де що има инфо из нета го бяхме изчели
Та никакво бъркане с лъжица ( не обича метала). И трябва много да се грижите за него. Бях бременна тогава и си беше истинска школа за гледането на детето. Викахме му тамагочи-то. А не си подхранил кваса навреме и отива в кофата и започваш целия процес отначало.  Да заспи го слагахме в хладилника - пак по препоръка на американски блогъри.Печах го тогава в машината за хляб. Сега мъжът ми оборудва майка ми ( като беше тук на гости) с професионален миксер за бъркане на стойка. Спестява ми доста от времето, пак и имам вярната пропорция ( благодаряние на мама и опита и 6 месеца  Laughing). Та там се меси и после във фурната. леле докато бях бременна ( и нали трябваше да лежа), пък и в друг град бяхме, що нещо съм изчела - то не беше хляб, компост ( нищо че ни къща ни градина имахме), то какво ли не....

# 181
  • Мнения: 854
И тук има инфо: http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=442.0
Малко сложни ми се види, ма като се захване човек, ще разбере какво прави и няма да е толкова неясно.

# 182
  • Мнения: 17 274
Онзи ден в предаването на Гала по Нова ТВ даваха за компостирането. Имаше интересни неща. Препоръчвам го

# 183
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 140
Аз съжалявам, че не мога да предложа съвсем точни мерки, но аз така си готвя по принцип "на око", даже не опитвам манджите си докато готвя. Усещам на мирис и вид до къде са стигнали и трябва ли им нещо.

# 184
  • Мнения: 30
Рорик, въпрос към теб-вие у ваше село нощем не спите ли? Simple Smile

# 185
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Ana.Ivanova,
Продавам и ремонтирам касови апарати.Омръзна ми от смяна на правила.Поправям документи, бланки, договори.Всичко което правиха данъчните до сега , сега ние трябва да го правим.Грешки от данъчните" дал Бог" Посред нощите ми се обаждат за проблеми хората .Омръзва ми от проверки на стотици дати ,номера, .....Най- спокойно работя през нощта.Та за това надничам тук. Надничам и  в сайта за гозбите  на шашкъните  тук   http://www.severozapad.org/forum/index.php?topic=30.8925
за разсейване,  като огладнея или като реша да си отморя посред нощите.
Та така,  че у наше село тия дни и нощи не се спи.
Тук нещо се загубиха форумците като се прибра реколтата , та се сетих за хляба насъщния.
А и нали Дедо каза да сядаме вече на масите.Стига сме копали , орали.

# 186
  • Мнения: 2 033
За месенето и маята: от пост 140 нататък.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=620296.135

# 187
  • Мнения: 26
И да, наистина се смята, че дрождената мая е отровна. Не знам каква е достоверността на източниците, не съм задълбавала, но съм го срещала на няколко места в анлгоезични източници.

Като сме започнали да спамим за хляб, мая и квас да се включа и аз за вредата от маята:
http://www.recipemagician.com/polezno/vsichko-za-hlebnata-maia/

# 188
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Съжалявам за спама.
Като търсих начин да се справя с плевелите попаднах на жито, хляб, мая.
Попаднах на информация , че за да се спасим от някои плевели трябва да се засее с жито.
Преди да насадим лозето в двора имахме овощна градина.
Сега си спомням, че дядо преди да го изоре , го почисти от бурени като разхвърли жито.

# 189
  • Мнения: 86
А аз си спомням,че тате сееше есенно време оранжерията с жито-преди сеитба се накопаваше всичко.Нещо като зелено торене,но и ми се върти в главата-обеззаразяване.И прекъсване на монокултурното отглеждане на домати.
Някъде из къщи имам прибрани рецепти от билкар-хлебния квас се препоръчва под формата на лапи за доста болести.Ако някой се интересува мога да потърся и кача.
Не мога да приема за спам хляба наш насъщен и производството му Peace

# 190
  • Мнения: 22 036
Здравейте, да се отчета с наблюдение на чъбички по тиквите ми.
И тиквичките и декоративните картунк се разболяха и изглеждаха много зле, за това реших да ги оставя да ,мрат достойно и не ги пръсках с нищо. Сега обаче, сря да вали и те взеха, че се оправиха. Не всички корени оцеляха, но повечето си пуснаха нови и напълно здрави листа и сега цъфтят отново.
Куркума, тези яйца на панаира бяха все от кокошки. Щраусово сме взимали само веднъж - то няма изяждане, а и е по-сладникаво някак. С едно яйце направих баница, ядохме омлети 5 човека и ми остана за палачинки Grinning. Тук повече гледат Ему.

# 191
  • Мнения: 854
Днес видях пак изхвърлени дограми.
И се чудя  - дали ще ми трябват? Така, както са ми направени сега лехите, ще мога с лекота да поставя отгоре дограма. Например, за да опазя разсад или да ускоря процеса. И понеже ако се сетя в последният момент няма от къде да намеря много крила от прозорци на куп, ще е добре да събера от сега малко по малко.
Вие, с опит или дори само с идеи - мислите ли, че биха ми били нужни? В кое време на годината и за какво?  newsm78

Хубав ден от мен!

# 192
  • Мнения: 17 274
bushkata виждала съм такива използвани като покривала зарайсинг бедс, изглеждаше като мини оранжерия и хората си бяха насели там зарзават

# 193
  • Мнения: 30
bushkata, вземай и не се чуди! Със сръчен мъж вкъщи можете да си направите парник. В него, като има отваряеми части, безпроблемно растат без болести домати, а сега е зареден с марули, салати и спанак. Нашият се състои предимно от изхвърлени дограми, а сега сме събрали материал за уширение- http://s017.radikal.ru/i428/1112/9b/aa54e8cc289f.jpg

# 194
  • Мнения: 854
Страхотно! Благодаря!
Ще събирам значи!

Какво се печели от подобна оранжерия, когато няма отопление в нея? Ще станат ли марулките и спанака по-рано? Няма ли да измръзнат зимата, когато е студено и няма да го има снега да ги завие?

Освен тези, които ще слагам на лехите, ще опитам да си направя подобна на снимката. Ще направа и покрива да се отваря. Защото ме притеснява да расте зеленото само на минала през стъклото светлина.

Общи условия

Активация на акаунт