(Био) зеленчукова градина 13

  • 114 526
  • 748
  •   1
Отговори
# 210
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Изгледах 11-те серии.
http://www.youtube.com/watch?v=ftksK7DJKds&feature=related

Знам , че в България има ГМО. рапица,царевица,
 Рапица.Един пчелар се оплака ,че са му измрели пчелите.От МЗ  им казали , че са умрели през зимата от глад.ГМО - рапицата запечатвала меда така, че пчелите не могли да се хранят и умирали .Трябвало да се подхранват допълнително.
Царевицата сигурно е дошла с американските помощи.
Царевичното брашно от Гмо - царевица ли е?
Соята в Бразилия, памука в Индия ,  са ГМО.
Соята в колбасите от Бразилия ли е?
Някой знае ли за други култури?
Чух,  че някой си пръскал с някакви препарати , плевелите изчезнали , а на царевицата нищо и нямало.Сигурно е  ГМО.
Протестите,  дали не са подклаждани от МОНСАНТО, за да пише на храните,  че са без ГМО,
Това ще се окаже че не е така. и ще  докажат , че  растенията са техни.
Тази година за първи път сях , от бялата царевица , нежната за варене.Направи ми впечатление че доста бяха заразени . Иначе си имаме стар сорт ,който е по-жълт, по-плътен  и доста устойчив на болести.
Дали има такова нещо и при зеленчуците?
По принцип си сея мои семена.
Колко е опасно да се купуват семена?
Ако ти попадне в градината, заразява твоите семена и без пръскане с препаратите на МОНСАНТО  не могат да оцеляват.Както разбрах обаче,  няма граници за заразата.
Монсанто са осъдили фермерите, за стотици хиляди долари, стигнали и до 1 милион.
Фермерите осъдили МОНСАНТО за 600 долара..
Никъде не казаха , че проблема е решен, че са им отнели лиценза..МОНСАНТО си има патента.
И да им отнемат патента , то е фермерите да имат право да сеят от техните си семена , но те са ГМО.
Амика беше спец по химията , моля за коментар?
Остава за сега каквито и да са добивите да си сеем нашите семена.
Дали ще надвият ГМО?

 

Последна редакция: ср, 07 дек 2011, 09:57 от rorik

# 211
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Рорик, миличка, да беше само химия - с мед да я намажеш. В смисъл, че няма само лоша химия. В много от средствата за био производство се съдържат химически вещества, но те съответно са така подбрани, че не вредят (сода, сапун, калиев перманганат, меден сулфат - син камък, железен сулфат - зелен камък, калциев окис - негасена вар, калциев хидроокис - гасена вар, водороден прекис - кислородна вода, сяра и т.н.).
В случая с Монсанто се започва с химия и ако бяха останали само с нея просто щяхме да спрем да купуваме Раундъп и да търсим други способи за борба с плевелите.
Обаче те се пренасочват към биоинженерството и създават организми, които по никакъв начин чрез обикновени мутации и селекция не биха могли да се появят на този свят.
Вторият жалон е, че законодателството им позволява да патентоват организмите, носители на точно определени гени (създадени от тях) и по закон тези организми са тяхна собственост. И оттук се тръгва с претенциите на Монсанто, които могат да стигнат и до моята градинка, ако случайно някоя пчела кацне на моите домати.
И те могат да ме съдят, а аз не мога да ги съдя, че са ми нацапали доматите.

Последна редакция: ср, 07 дек 2011, 13:12 от amica1

# 212
  • Мнения: 854
Бушката, печелиш доста от неотопляемия парник Grinning И външните салати не са завити от сняг, тези в парника не мръзнат. Виж датата на снимката:  http://s017.radikal.ru/i436/1112/02/82102f578712.jpg
Второ, там ще произведа основните количества разсади-домати, пипер, краставици и други, в началото на март, като ползвам загрят оборски тор за затопляне на лехите.
Трето, печелиш биозеленцуци без химия, те почти не боледуват. Много болести са причинени от прекомерната влага, а така, в парника, това им е спестено.
Peace Благодаря за разяснението!
 
"ползвам загрят оборски тор за затопляне на лехите" - може ли по-подробно? Прегорял тор или пресен? Върху лехите или вкопан в почвата?

# 213
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Амика,
Нашите учени също създаваха някакви хибридни сортове.
Детските ми спомени се съпровождаха със спомена за приятеля на вуйчо ми ,който по цял ден се щураше из полята, ливадите,...
Хората го уважаваха.
Работеха някак си по-чисто.
Намаляваха добивите от жито.Той установи , че минава някакъв вятър , който оронва класа.Просто каза на хората да жънат 1 седмица по-рано.Сегашните учени гледат само да прилапат някакви парички от ЕФ.Работят поръчково, предполагам като Монсанто. Но това сега вече си е престъпление.

# 214
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Харесва ми идеята да си обменяме собствени семена. Аз например садя само средноранни домати, от които едните са "селски" салатни по-ранни (към 15 юли), "от прабабата турско" (ползвам ги за консервиране), и "зелената шапка на дядо Жечо", които са средноголеми, твърди, но много, много вкусни. Всички са колови, обаче вече 2 години "селските" ми домати ме предават. Задънват се след втората китка.
Така че ТЪРСЯ КОЛОВИ ДОМАТИ, КОИТО ДА СТАВАТ КЪМ 15 ЮЛИ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ РАЗСАДА ГО ПОСЯВАМ НА 15 МАРТ, А ГО ПОСАЖДАМ В ПЕРИОДА 22-30 АПРИЛ. Ако не са с тънка ципа е по-добре, защото по-малко ще страдат от миризливки.
Моля, пишете на лични съобщения.

# 215
  • Мнения: 0
Здравейте, много е уютно при вас, позволете да се включа, чета ви постоянно и ви се радвам, страхотна тема. Може да се усети аромата на земята, цветовете, та дори и дъха на хляба, но не на този от магазина, а хляба, който сам си произвел. Аз си имам градинка от скоро и се надявам  да помагате. Истински завиждам на Авосет, прекрасна си и много щастлива, защото можеш да се грижиш за земята за която се е грижил дядо ти, да посееш семената, които дядо ти е съхранил, аз нямам този късмет, корените ми са изтръгнати от моите баба и дядо, тръгнали да стават граждани, и всичко потънало в забвение....Но сега смятам да започна отначало, защото смятам че там е истината- в земята, това което тя може да ти даде е безценно.

# 216
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
maslina08,
Добре дошла!
На начинаещите и Бог помага , та ние ли ще ти откажем
Навярно градинката ти е отпочинала , от експлоатацията на Човека?

# 217
  • Мнения: 0
Благодаря rorik! Отпочинала и още как, мисля че никога не е обработвано, това място е ново за мен, просто се влюбих...

# 218
  • Мнения: 17 274
Нали из онзи ден се хвалех колко е топло при нас... е днес сутринта в 6 часа беше 0С. Отидаха ми краставиците, а вече плод имаха  ( това да ми е за урок - да си затварям устата)

# 219
  • Мнения: 0
Преди около месец обърнахме мястото, наслагахме отгоре слама, посадих луковици на цветя, купих и няколко фиданки, които посадихме - ябълка, круша, вишня, синя слива. Засега това, на пролет с нови сили и ентусиазъм. Иска ми се да си направя и парник, искат ми се и толкова други неща, но всичко с времето си. Селото се намира на високо надморско равнище около 1200 метра в стара планина, знам, че трябва да се съобразя с това, но затова пък мястото е изцяло южно и е заградено от трите страни  с гора. Искаше ми се да сложа няколко туи покрай оградата, но точно в тази част имам 4 вековни бука в двора, които са прекрасни и се чудя дали на туята ще и е добре под буковата сянка?

# 220
  • DE
  • Мнения: 971
( това да ми е за урок - да си затварям устата)
Айде сега, ако не опада цвета ще ги бъде, пък и при теб е топличко Hug

Маслинке здравей!
Туите и на сянка растат но не обичат много влага.

Приветствам размяната на семена Peace
Много добра идея е и в тукашния градинарски форум из който
се въртя, размяната на семена е в пълна пара.

Сега и аз да се похваля, днес си поръчах семе на ей тези пишки...
Само не знам люти ли са или не.
Люто не се яде у нас (къде ще си ги отривам незнам hahaha)



# 221
  • Мнения: 26
Честит празник на всички бивши, настоящи и бъдещи студенти! Наздраве  Tada Drunk  bigdance2

# 222
  • Мнения: 9
Добро утро : ) !
Честит празник на студентите,аз съм малко консервативно настроена към него,но нека все пак да им е честит !

Радвам се,че има желаещи за размяната на семена,ако искате ми изпратете на лични име,адрес,на колко човека може да изпратите и какво изпращате /няма нужда точно да казвате,може да е изненада,просто уточнете дали семената са ваше производство или не/ и съответно дали имате някакви критерии за полученото семе - например дали държите на лично производство семена или може и купешки .

Аз с лично производство семена не мога да се включа,а за тези на дядо ми се притеснявам,че са изпаздели и не искам да излъжа някого,но пък ако някой е в настроение за експерименти - странни неща (купешки) имам доста .

Миналата седмица разсадих бок чой,зелен и тъмночервен,тази ще разсадя още доста,но имам доста разсад.
Ако има желаещи,мога да подаря по някое коренче,за самия разсад мисля,че е хубав,само съм закъсняла с месец-два за есенна реколта и подранила с толкова за пролетна,та е малко рисковано,моите са под найлон .

# 223
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Добре дошла, Маслинке! Чудесно място описваш, направо се размечтах за такова изложение. Направи малко снимки. Покажи.

# 224
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Дууу,
matze'
 Много секси чушлета! Това ако опраши "магарешките уши' на баба ше станат , къде 25 сантима.
Ама да напомним .ГМО са! Не се знае какво ще ни донесе в градините.

Честит студентски празник на всички , допълвам и бъдещи като Авосет!!!

За обмен на семена сега му е времето. Активирайте се.

Общи условия

Активация на акаунт