(Био) зеленчукова градина 13

• 114 231
  • 748
  •   1
Отговори
# 600
  • Русе
  Да споделя,че си хапваме ог гъбите ,които заложихме в мазето. Така,че има и вариант з зимна реколта.  Simple Smile

# 601
  • Варна-София
Нова, моята почва също е проблемна (с порьозна варовикова скала отдолу), и вече няколко години не се отказвам от капковото напояване. Подсилвам понякога и с маркуча, но такива почви изискват внимание при поливането, а аз нямам толкова време, че да им "бая".
Точно когато трябва най-много да се полива - юли-август, мъжът ми пощурява да ходим на плаж, а отида ли на плаж и денят свършва без нищо съществено да съм правила.
Дърветата пък поливам с разпръсквателен кръг (домашно производство).

# 602
Ох, оглеждам се в това капково втора година.
Колко време се полива, трябва ли всяко коренче да е до определена дупчица, такива работи ме интересуват?
Какво да избера, по-мек или по-твърд маркуч, изобщо не ми е ясно, къде се продават по-евтини?

# 603
  • Варна-София
Моята система е "домашна изработка". Описвала съм я в тема № 8 около средата на м. май миналата година. Както за всяко нещо и тук е нужно набиране на опит, за да се "схване" с конкретната система, при конкретния напор колко време трябва да се полива. Ама тя земята сама си казва - става като захар.
Сега, като се мъча да си спомня през август месец пълнех варелите през ден, но веднъж ми се наложи и всеки ден, защото беше голяма жега. Най-голямото усилие при вече направена система е да докараш маркуча до варела, после да си намериш работа около него, за да не прелее.

# 604
А защо варел, а не в чешмата направо?
За да е топла водата ли?

# 605
  • Варна-София
И това, и заради поизветрянето на хлора.
Другото хубаво е, че няма значение кога поливаш. То става толкова постепенно, че е без значение кое време на деня е. За хора с ограничения във времето е чудесно. Никога не ме занимава въпросът, че трябвало слънцето да "падне".
Всъщност занимава ме, когато реша да поливам с маркуч. Растения с по-дълбоки корени са доволни от тази добавeна поливка - доматите например.
Обаче тази година ще ги мулчирам, за да не ги заразявам с фитофтора от подобни поливки.  

# 606
  • на пъпа на Златията
Мммм дааа, Злато , е тая Амика за форума.Като каже някоя непозната дума , "те фърля на джанката"

# 607
  • Варна-София
фитофтора = картофена мана

# 608
amica, благодаря! А  при капковото какви лехи се препоръчват, миналата година се опитвах да правя повдигнати и да поливам между тях, но като мина с маркуча няколко пъти  и всичко отиваше по дяволите.
Видях през оградата при едни хора, лехите им бяха по-ниско, вкопани някак, кое с каква цел се прави?
Ще намеря старата тема, аз и тогава я четох, отидох да търся маркуч, но пък бяха ужасно твърди и хич не ми стана ясно как да ги осуквам около вече насаденото. Пък и моите зарзавати са по-нагъсто, поради липсата на пространство, а на онези маркучи дупките им бяха през 60 см.поне, да не е и повече.
За доматите добре, но за грах, зелен боб, лук?

# 609
  • на пъпа на Златията
Амика,
 Hug
Злато си. На "джанката "  разбирай   "на гугличката"

Нова,
Аз си садя пипера на лехи , дълбочина най малко 20 см , .Щироки 60-65  см., Между лехите 30- 35  см тир.В тях слагам  по три гнезда , по 2 стръка в гнездо, по ширината. По дължина ги слагам на 30 см. Малко им е тясно , ама пак стават чушки.Щото Златията гълта вода за страх
Как се парвят лехите?-
Вземаш дълъг сезал , 6 метални пръчки , за да направиш едновременно 2 лехи.Забиваш една пръчка, теглиш по дължината на лехата,пак забиваш пръчка,Завърташ сезала 2-3 пъти около пръчката, отмерваш  80 см. по ширината , забиваш пръчка , после пак по дължината,после пак 80 см, по ширината , после по дължината. Така 2 лехи.
Вземаш по-широко гребло , изгребваш пръстта от лехата и я трупаш върху сезала. Като стигнеш края на лехата , тъпчеш пръстта  с крак , така че средата на стъпалото  да ти е по сезала.Издърпваш сезала , за да видишкъде трябва да трупаш пръст пак, . Като направиш така 3-4 пъти лехата ти е готова с дълбочина 20 см.

# 610
  • Варна-София
...на онези маркучи дупките им бяха през 60 см.поне, да не е и повече.
За доматите добре, но за грах, зелен боб, лук?
Потърси маркучи, които имат дупки през 15 или 20 см. Когато купувах бяха 16-20 стотинки метъра. Такива ползвам за всичко. Те са от нещо като твърд найлон. В края на лехата режа, надявам на една дъга от обикновен маркуч, залепям с лейкопласт и така обръщам посоката. От този вид ползвам за всякакви зеленчуци, включително и зелен боб. Изключение правят пролетните зеленчуци - грах, лук, чесън. Те при мен не са на капково, защото според валежите може и хич да не ги поливам.

# 611
Ех, amica, как можа да ме пратиш в пролетната тема!
Размечтах се, засърбяха ме ръцете, отивам да си скицирам пак градинката, тайно, че моите мъже като ме видят (почти всеки ден го правя) и ми правят разни знаци, мърдайки длан около главите си.  Joy
Ако знаят какво съм им приготвила за пролетта- варели, маркучи, мотики....  Mr. Green

ПП. Понеже ми е наклонен теренът, както споменах, та предполагам, че водата няма как да върви с обратен наклон, ще трябва да измисля нещо, на което да се нахлузват явно няколко маркучета, нали? Embarassed

# 612
  • на брега на Дунава
И аз правя планове за капково напояване.Колко метра може да се захранят от един бидон 120 л и на каква височина да се постави бидона за да има налягане?

# 613
# 614
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
..Понеже ми е наклонен теренът, както споменах, та предполагам, че водата няма как да върви с обратен наклон, ще трябва да измисля нещо, на което да се нахлузват явно няколко маркучета, нали? Embarassed

Цитат
лехите ми са разположени север-юг, наклонът е от юг (високо) към север (ниско).

Thinking а не можеш ли да ги обърнеш на 90 градуса? да са разположени изток-запад  ooooh!
така водата няма да се слива надолу, увличайки и почвения слой  Hug

Общи условия

Активация на акаунт