(Био) зеленчукова градина 13

• 114 249
  • 748
  •   1
Отговори
# 585
  • на пъпа на Златията
Гелика,
"Само на какво разстояние слагаш различните сортове за да не се опрашват и да не им се смесват признаците. "
Аз си садя пипера,  отделните сортове в отделни лехи.Лехите ми са ориентирани  север - юг.От баба така е останало.Вятъра при мен вее през лятото , повече от юг.Така че гони пчелите в самия ред. Само лютите  са ми от от другата страна , на основния тир за поливане.  .Нямам олютяване на другите сортове.Ако не ми стигне  разсада от някой вид, садя  в една леха, дългите с дълги , късите с къси.Ще отложа пращането на семена с някой друг ден.  Температурите паднаха.Който не е пратил адрес , да го направи. Имам само 4 адреса.

# 586
Здравейте,

Искам да Ви попитам за декоративните тиквички. Миналата година си купих  готови семена,посадих и все още ми красят. Мога ли  и как от тях да си извадя семенца  и по-късно да  си  ги засея.А не да купувам нови пакетчета.
Благодаря Ви предварително Simple Smile

# 587
  • на пъпа на Златията
За декоративните тиквички. Да ,  стават от запазено семе.Уточнявам .едни, жълти, кръгли,  с пъпки.

# 588
А може би са декоративни кратунки,Rorik? Hug
Здравей и добре дошла при нас,Elfina!
Ако си ги обрала и съхранила правилно трябва да са олекнали.
Издълбай една да извадиш семките.Отбери само по-едрите,твърди на пипане,симетрични.
Симетрията в природата е красота и здраво поколение.
Покажи ни фотоси.Да се порадваме заедно!
Наздраве на Антон и Атанас!
Имам нужда от него!Минус 14,Гелика. cold
Добре,че нямам смокини,Куркума.Езерният вятър блъска в кленовете.
Залепих си ръката гола на дръжката на вратата.Боли.
Разбирам защо Средиземноморието е люлка на цивилизацията...
И на бизоните завиждам...
ПС.Ах,да споделя  зимните хълмове от Детството ми.
Имала съм пързалки,Куркума.Имала!  Laughing
http://prikachi.com/images/535/4280535a.jpg

# 589
  • на брега на Дунава
Такива ли са ?
http://prikachi.com/images/679/4280679J.jpg
Просто жертвай една и си извади семената.

# 590
Благодаря за топлия прием Simple Smile
Аз май не  правя разлика между декоративни тиквички и  кратунки:)  Кръгли,продълговати,оранжеви, зелени с линий по  тях ,  с пъпки и без-от едно пакетче излязоха различни видове.
Ще пробвама  да издълбая  една  и ще ви кажа какво е станало.  А като им направя снимка ще кача.Аз много им се радвам.

# 591
  • Русе
  А къде е Фибичка, първият идеолог на темата.  newsm78

Днес говорих с леля си по телефона. Тя е от Ямболско и отглеждаше най вкусните домати,които съм яла. Пази семена,обаче сега е командирована в Бургас да отглежда внучета и не можем да се организираме за изпращането им. ooooh!

# 592
  • Дружба 2
Привет на всички био фермери!Чета ви отдавна и спазвам съветите,които давате,но за поредна година ударих на камък!От 2004г.имаме вила с място/1.500дка/на СЕВЕРНИЯ СКЛОН на Искърското дефиле/с.Луково/и заедно с мъжът ми целогодишно полагаме къртовски труд.След последния провал дори обявих мястото за продан,но сега отново се размечтах.Единственото,което се ражда и то с лекота са череши и ябълки.
1.с картофи-докарах къртици
2.домати-маносват се въпреки всички пръскания
3.тикви-не успяват да узреят
4.зеле-изяждат го охлюви
5.лук в самата глава се загнездват черни ларвички
6.ягоди-изгниват още преди да узреят
5.царевица-ако изобщо направи зърна я изкълвават пилета
 #2gunfireима ли някой от този район,който да даде съвет какво изобщо вирее в"пущината дефиле".
Явно и тази година ще садя,мина ми ядът и пак се оглеждам за семена

# 593
  • Пазете Гор
desio, добре дошла  Hug. Подпечатвал съм командировъчно в кметството на село Луково, един вид - знаем се.  Wink.

Почвите в дефилето на Искър са различни, доколкото ги има. Всъщност в речните долини плодородните почви са тези на по-високите (втора и трета), рядко заливани речни тераси. За съжаление, те са вече силно отровени и задръстени с боклуци. Преди повече от 20 години една далечна леля гледаше градина на устието на Батулийската река. За плодородно - плодородно беше, ама какво ли нямаше из градината. Помня бръснарските ножчета...
По склоновете почвите са бедни, слаби, силно ерозирани, с неголям хоризонт и слаба влагозадържаща способност. Трудно е да се отгледат силни растения на такава почва.
Почвообразуващиоте скали са толкова различни в това дефиле! Червените утаечни пясъчници почват откъм Владо Тричков, после са бледите утайки на Церово, после малко смесени пясъчници и варовик към Лакатник, вулканичните масиви над Зверино, И отново Варовик към Лютиброд и Ребърково.

Опитай с бобови - грах, фасул за зелен и зрял, бакла. Комбинирай зарзаватите, не се отказвай. В източните Родопи масово минаха на пипер - е, иска топлина той, ама ако имаш слънчево ъгълче - дай му шанс. И вярвай.

Има места, дето може да се гледа само лозе за лозови сарми. Няма лошо.

Добре дошла и на elfina .

Замръзнала е влашката мъглица, Вес!Тия долове обрастват бързо с акация. Пчели да имаш. Медът от акация е светъл и ароматен.

# 594
  • на пъпа на Златията
Малини ,и от тия дето се косят , дето са по-късни, и другите ранните по-едрите, къпини , боровинки, диви ягоди.Лешник,....
Сигурно ли е че е мана?
На северния склон.През лятото става ли повече от 25 градуса?Да не са някакви буболечки от влагата?За да няма мана , на проветриво място , чушките и доматите.Чушки и домати от ранните , дето са с по-къс вегетационен период. Опаши мястото с гердан от дискове против птиците.Охлювите в тавата и дървесна пепел и спасяваш зелето.Въртящи се бутилки за къртиците и от време на време по-крути мерки..Да кажат и планинарите.В полето е къртовския труд.

# 595
Като дойде зима и си отговарям на въпроса защо сме тук. Вчера проверих температурата в Калгари ( последно където сме живели и аз безуспешно се опитвах да отгледам домат). Ами -41С, а тук е +24С
Разбрах защо лятото копъра ми не върви, ами много му е топло. Сега е полудял.

Разминах се с мечтите за тиквички и домати този сезон. Малкото ми момче е решило, че това са цветя за мама и докато аз мулчирам с листа из градината ги обрало. Ама с каква светнала физиономия ми ги връчи, че се опитва да ръба и зелени домати.  Laughing

# 596
  • Варна-София
...Единственото,което се ражда и то с лекота са череши и ябълки.
1.с картофи-докарах къртици
2.домати-маносват се въпреки всички пръскания
3.тикви-не успяват да узреят
4.зеле-изяждат го охлюви
5.лук в самата глава се загнездват черни ларвички
6.ягоди-изгниват още преди да узреят
5.царевица-ако изобщо направи зърна я изкълвават пилета
 #2gunfireима ли някой от този район,който да даде съвет какво изобщо вирее в"пущината дефиле"...
desio, добре дошла.
На първо място прошетай по съседските места на раздумка какво гледат и какво върви в района.
Летните кладени зеленчуци виждам, че ти страдат поради малкото светлина. Пробвала съм с домати на шарена сянка със същите грижи, както и тези на слънце. Пълна загуба на време, енергия и надежди.
Лука го гледай успоредно с моркови, за да не ти страда от черните ларвички (лукова муха).
Ягодите ги мулчирай (най-добре със слама), за да не ти гният и между всеки 4 корена слагай по един чесън.
Що не пробваш разни листни зеленчуци - манголд, лапад, лобода, спанак, коприва, киселец? Ако някой ни каже, че вместо да си купуваме от аптеката хлорофилни добавки, можем просто да си направим зелена супа или баница, ще погледнем с по-добро око на тези "прости" зеленчуци.
Зелето, ако не го ядат голите охлюви дали става? Ако - да, тогава, както казва Рорик, обграждай го с дървесна пепел и помисли дали да не пробваш и с други зелеви - Китайско зеле, цветно зеле, алабаш, броколи, Брюкселско зеле и т.н.
Готварските тиквички стават ли? Сяла съм на шарена сянка между лози - чудесни стават. Оттам знам, че може и да не са на 100% на светлина.
Куркума вече каза за боба и граха. Дано да стават добре. На шарена сянка при мен стават.

Я разкажи за гледката към дефилето. Сигурно е много красиво.

Последна редакция: чт, 19 яну 2012, 09:31 от amica1

# 597
  • Дружба 2
Я разкажи за гледката към дефилето. Сигурно е много красиво.
[/quote]къртовски си е труда и още как,но няма нищо на лице-забравих да кажа,че в къщата си имам квартиранти-съсли,дупчат неуморно,но поне зимата спят/събират сили/,а лешниците и орехите ги похапват катериците-имам си черни и кафяви!
А сигурно си е мана,щом като и това грозде,което не се пръска/отел ли е/първо още върху самите листа образува еди "бобчета',че и за лозов лист не става,а после и едно гроздче не връзва
тази година ще се пробвам със спанак,грах,боб-все си е нещо зелено-ама на това голямо място ми се ще да има и други култури,че като прибера бобовите и за лятото ще остана без работа
П.П ...а охлювите по зелето не са голи,а най-нормални-с черупки
Отраснала съм в Търново,където баба и дядо се грижеха за голямата градина около къщата.Като родих сина ми/2003г./ и си останах в къщи се размечтах и аз да си имам къщичка с градинка,че то стои ли ти се затворен между 4 стени с едно ревящо бебе?!Разглеждам обяви,но местата скъпи и не щеш ли попадам на обява-къща с двор  за 4000лв.,идва си мъжът ми от работа в 17.30 и аз насреща му-тръгвай!Качваме се с бебето на Москвича и газ към Нови Искър!
Както свършва града,от там започва и дефилето!
изведнъж попадаш в такава невероятна красота-истинска приказка!беше пролет-всички дървета се надвесили над пътя-разцъфнали в различни багри и ухаят,така че чак се замайваш.От дясно на пътя блести реката,на моменти ти се струва,че я чуваш!Отвсякъде си обгърнат с огромни борови масиви/не знам точно как да ги нарека/направо потъваш в тях-казах си-това е раят!!!От чистият боров въздух чак те боли!
Точно тези пейзажи ме задържаха тук-още ги виждам!когато си легна вечер бягам от събраното напрежение и стрес- цялата тази красота ми е пред очите и си казвам още 2 дни и ще си там!
В петък още от вратата хвърлям чантата и хващам мотиката,сутринта ставаш още в 5 и дишаш ли дишаш-от дъба "ти се смее"катеричката-където и да ходиш,тя те следи и те гледа,а по моравата гордо се разхожда лъскав кос-територията си е тяхна-ти си натрапникът.
Моите момчета събираха охлюви по реката,но аз ги накарах да ги пуснат,защото не можех да си представя как миличките ще се гърчат във врящия казан-вярвайте ми мъжът ми щеше да ме убие-накарах го да ги пусне извън селото,че да не ги "събере'някой друг

Последна редакция: чт, 19 яну 2012, 10:24 от desio

# 598
  • Варна-София
... А сигурно си е мана,щом като и това грозде,което не се пръска/отел ли е/първо още върху самите листа образува еди "бобчета',че и за лозов лист не става,а после и едно гроздче не връзва
...
Чакай, мила. Тези "бобчета" ме навеждат към филоксера. Това е вид американска "въшка" срещу която засега лек не е измислен.
Не съм правила сърми с филоксера. Даже забавно ми изглежда, но най-вече защото лозата ти е екологично чиста.
Имам предложение. Пусни сред изображенията на "чичко Гугъл" едно търсене първо за филоксера, а после за лозова краста и реши кое от двете заболявания имаш. Стискам палци да се окаже краста, защото там ще те излекуваме на секундата.

А за охлювите с черупки - задължително трябва да ги включиш в менюто на фамилията и то в голямо разнообразие. Замразявай и за зимата с нарязани зелени подправки, объркани в масълце и натикани обратно в черупките, после в микровълновата и ... (ох аз само си мечтая за такова нещо, при нас се предлагат само в магазините и то с френски опаковки).

Сетих се да ти кажа да пробваш с дайкон - пълно био. Така втората половина на лятото няма да си без работа.
На дайкона му се използва всичко - листата ги замразих за добавка към всякакви супи през зимата. Бялата част се ползва за салати, обаче ако не ти е много кеф (както на мен) я режа на кубчета, заедно с моркови и пека заедно с пиле в плик за печене. За подправка сложих куркума и още туй-онуй по желание.
Да е жив и здрав нашият Куркума, покрай него открих подправката.

Последна редакция: чт, 19 яну 2012, 10:10 от amica1

# 599
desio, аз също съм на северен склон, в Люлин планина, над 800 м. е високо при нас. Но лятното слънце и то е високо, огрява, просто вечер е по-хладно.
Малини и къпини в изобилие. Овошки също.
Грах, зелен фасул и тиквички гледам без проблем. Лук също, моят беше до магданоза това лято. Не знам как се разбират по принцип, но сега си бяха екстра.
Чесънът и ягодите ми бяха в една леха, случайно съм ги уцелила, сред моите имаше и джоджен.
Доматите определено ми боледуваха и на мен, използвах всичко био, познато ми оттук, отделно син камък с люспа сода каустик и ги спасих.
При нас стават най-рано през август, така казаха съседите, така и се оказа.
И няма дори значение кога ги садя - една част садя началото на май под ПВЦ туба от вода, друга част в края на май и все тая-все стават август, по-късно садените наваксват, докато по-рано засадените задържат в развитието, студено им е явно, не знам.

Определено си трябва подсилване на растенията, особено, ако почви и климат не са благоприятни.
По-миналото лято пръсках всичко наред с тор от ЧКЧ, листно подхранване и в почвата, всяка седмица и отгледах най-хубавите домати в цяло село.
Сега имам кравешка тор, за новия сезон, имам си и още течен тор от  ЧКЧ.
Нямам търпение.

На мен проблем ми е поливането, стръмни са ми лехите, почвата е глина, допусна ли засушаване, пълня един час някоя цепнатина в почвата, докато се усетя.
Ако пък не-като сложа маркуча в горния край, водата шурва по склона към селото.
Пестя си хубавата пръст и тор за лехите, там е по-рохкаво, а междуредието каков да го правя, сбита глина е.
Какво поливане бихте препоръчали за мен, лехите ми са разположени север-юг, наклонът е от юг (високо) към север (ниско). Обратно е на обичайното, знам.
Зеленчуковата ми градина е изцяло слънчева до залез слънце, от запад няма нищо, което да й пречи, та доста късно мога да започвам да поливам.

В Искърското дефиле обожавам да ходя есен, страхтно е, за около 3- 4 часа стигаме до Своге от София  Crazy , на всяко малко по-широко място спираме да снимаме и да зяпаме.  По пътя имаше забавни табели, още ли са там?

Последна редакция: чт, 19 яну 2012, 10:33 от нова

Общи условия

Активация на акаунт