(Био) зеленчукова градина 13

• 114 264
  • 748
  •   1
Отговори
# 570
  • При розите и топлата вода ......!
Уау, от Дунава ли поливаш?

# 571
  • Русе
Гелика, Слонското ухо става и за пълнене. Сурови и изчистени от семките ги прибирам във фризера.
Като поникне разсада го местя на хладно и светло. Последната седмица на април, най-късно за 1май го садя на открито.

# 572
  • на брега на Дунава
анн ?Благодаря .Ще  потърся семена  по магазините.
Още ми е празнично.
Родата току що си замина.Вдигахме наздравици .Похапнахме туршийки от тези "от градината".Наистина "Лятно лай..це ,зимно ястийце" го казват по  нашия край.
Внучето засега е в Германия , но лятото ще си бъде тук и
ще го заведа на балкана.И без това докато чакахме да се роди на 2000 км от тук само снимки от градината гледахме и хапвахме каквото съм сварила да сложа в бурканите и да пренеса в багажа.Късче лято и част от нашенското.Иначе децата се справят както могат, но непрекъснато си говорим за лятото и как ще си дойдат.

# 573
  • на пъпа на Златията
Гелика,
Тръшна  ме някакъв вирус , не мога да дишам и говоря.Та за това се отбих тук.
Започнах нашироко , но се отказах.
Запазваш си семена от 4 години , по признака за даден сорт.Не зависимо,  че някоя година не е била благоприятна за даден сорт , от най хубавите чушки/ колкото , толкова/оставяш семе.Отбелязваш кой сорт , за коя година ти е най добър.

"бели чушки" - селекция на"Албена" "Хебър" "Златен медал"засаден в една леха със "Сиврия"
Така селектиран е по дълъг от купеното семе.Мисля че "Албената", "Златен медал" е по-дълъг.

"магарешки уши" - дълга, двуръба,  - 20-25 см., тлъста,
"бяла капия " - двуръба, островърха, тлъста  - 15-20 см
"черна капия"- триръба , островърха, тлъста   15-20 см
  четириръба-  с тъпо дупе , тлъста
"Слонско ухо" - 10-15 см тлъста, островърха,Излиза - колкото е дълга, толкова широка - замества ми напоследък камбите.Става за пълнене.
селския - като слонското ухо, но къдрав. но с тъпо дупе .

Наред със семената които имаш си сееш и семена от най хубавата година.
Пишеш например  - " черна капия" - сея каквото имам  - 6 реда и  до нея 3 реда от 2009 г. Така постоянно се възстановява  основната характеристика на сорта.Играчка , ама , си требе "мерак".
Така оценени семената по 4- бална система . Една година от "4" най лоша година излезе страшен четириръб, като мислех че е загубен безвъзвратно.
Анн, добре си гледаш градината ,  
Дай адрес да ти пратя "слонско ухо"  от "мойто".
Мисля че и градината на Ана Иванова беше хубава..Ще има и за ентусиастите.Дайте адреси..
Сега. По-нататък ше имам много работа.
Аааа сетих се, да попитам.Ами сега е времето когато температурите ще паднат към  минус 20- 25 градуса, да не измръзнат семената???
.

Последна редакция: нд, 15 яну 2012, 23:03 от rorik

# 574
Rorik ако може и на мен за изпратиш някое и друго семенце  Hug
Градинаря замина за София и тази година аз ще правя разсада и каквото посея това ще е .
Затова ще ви чета ,а като дойде време за разсади се захващам .
И градината мен чака , но все някак ще успея да се справя. Rolling Eyes

# 575
Благодаря за инфото за кивито! Разбира се, че искам да бера плодове, освен сянката, която ще ми образува асмата. Чух, че има нов сорт, който е облагороден и не е необходимо да се сее мъжко и женско, а само един корен - затова така съм писала. Ще проверя в магазина до колхозния.

# 576
Рорик, и аз съм мераклия. Ако останат семенца.   Peace

# 577
rorik , горе долу схванах. Ще се опитам да го направя. Поне ентусиазъм не ми липсва. Само на каво разстояние слагаш различните сортове за да не се опрашават и да не им се смесват признаците. newsm78 Ето какъв беше моят пипер тази година. Някакав си моя/ от свеки/ капия, ама избрана само ат предна година.
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.24317179
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.24317178

# 578
Рорик, благодаря! Дълга памет имаш ти, дълга! Hug

# 579
Нетърпеливи Зарзаватчии,бре! Laughing
...Св.Атанас да мине на бял кон,да каже:"Иди си Зимо,идвай лято!"
Пък тогава. Joy
Аз тъкмо и се зарадвах.
Сняг до кОлена,децата с червени бузи по пързалките,миглите ми в снежинки.
Заспа Катеринка.И градината ми сънува.
Семки засаждам само в пресован мъх.Поливам, набъбне и по 2-3 семенца.Отгоре с прозрачно капаче.
Опитвам се да събуждам микрозеленчуци.Листни.Аругула,жито,ечемик на кълнове.
За зимна сила в салата,сандвич.Трудно,бавно-дневната светлина ги мъчи.Спи им се.
Да не са нарциси.Имам,напъпили. Sunglasses
Leidi L-ти,киви Jenny ли намери?Дето е  и мъж,и жена?
http://www.victoriananursery.co.uk/soft_fruits/kiwi_jenny/
ПС.От пиперките уважавам сортове,които хубаво,наситено червенеят.
Да попият силното,лятно слънце.
МХ насади повече цветенца на пролет!
Да му е шаренко,пеперудено на юначето кат ококори очи. Hug

# 580
Веселче, точно такова Джени ми трябва!:)

# 581
  • ул. "Мечтание"
Почерпете се за здравето на мъжа ми! Днес е именник!

# 582
Нощни очи, да ти е жив и здрав именника!
Днес при нас термометъра показваше -15°С. За първи път тази година.

# 583
  • Пазете Гор
Наздраве за именника на Нощни очи, тост с мерло и сушен свински врат, за отваряне на рецепторите.

Ако се задържи под минус 10 няколко дни, човек и природа се настройват и вече студът не пречи, Гелика. Освен ако не си смокиня, де  Simple Smile.
Казват, че смокинята е като циганин - не обича студ, но десеторно повече не обича вятър.

Къде се пързаляхте на Златията, Вес? Има там само едни долове, през километър, издълбани в льоса от неуморната вода. Да не дава Бог да се случиш без вериги там по туй време? Не съм наминавал скоро по тоя край, липсва, а колко ли на тебе?  bouquet

анн, позволяваш ли да ползвам снимките, поместени тука, за да популяризирам идеята? Няма по-добра реклама от твоите снимки и вдъхновението на avocet!

Тия дни установих, че ще трябва леко да увелича количеството чубрица, което изсушавам. Семейната консумация се повиши - веднъж на 7-9 дена леща-чорба и особено поръсването на деликатесите от сушено месо. Там и стритите сушени чушки потръгнаха. Висяха на един наниз две години изцяло с декоративна цел, дорде се сетя да ги приложа. Не са изгубили нито за момент лютивината си, но всред тънкото сухо мезе и мерлото омекват.

Като мене.

# 584
  • Русе
Куркума, няма проблем.

Общи условия

Активация на акаунт