(Био) зеленчукова градина 13

• 114 226
  • 748
  •   1
Отговори
# 615
..Понеже ми е наклонен теренът, както споменах, та предполагам, че водата няма как да върви с обратен наклон, ще трябва да измисля нещо, на което да се нахлузват явно няколко маркучета, нали? Embarassed

Цитат
лехите ми са разположени север-юг, наклонът е от юг (високо) към север (ниско).

Thinking а не можеш ли да ги обърнеш на 90 градуса? да са разположени изток-запад  ooooh!
така водата няма да се слива надолу, увличайки и почвения слой  Hug

Ох, мога, но имам наклон и на изток, към дерето, малко по-малък е.  ooooh! Не е една беля.

А и градинката ми е по дължина надолу, есента завзех още малко място,  пак по дължина, две лехи  ще са, но дълги, пред дърветата, да не е сенчесто, то алчно око ненаситно...не знам....сега тормозя милото...дала съм му задача да гледа клипчета в youtube  ида мисли какво ще прави.

Не разбрах как завършва цялата инсталация, затапва ли се, да не изтича водата или просто се пуска много слабо водата?
Но пък пише, че се вдига производителността на труда! newsm44
В някои дни обожавам да поливам, но пък друг път ме мързи, а и много хапят комарите насред влажната градинка след залез слънце. Confused

И аз се огледах в едни бидони днес...в интернет и видях...има и цели резервоари...колко ли литра ми трябва? Thinking
А в тези бидони, не се ли завъждат разни чехълчета, зелени еуглени или тем подобни....

# 616
  • Варна-София
Моята инсталация завършва с възелче от самата перфорирана тръбичка. Друг път съм прегъвала и съм слагала щипка за пране. Силата на водата се определя от височината на водния стълб във варела.
Варелите ми са 200 литрови. Въдят се чехълчета и ларви на комари, обаче те се засмукват в тръбичките. Всеки път когато пускам системата, първо развързвам възела накрая и продухвам със слаба чешмяна вода тръбите от останалата в тях вода. Тя избликва накрая и изчаквам да се избистри. Ларви разни от комари, примерно не могат да живеят като изсъхне водата. Този въпрос изобщо не ми е проблемен. Ларви имам, комари почти нямам.

Сега за метража ... С един варел от 120 литра поливам 4 лехи от приблизително 6 метра. (Ако много бъркам с метража, ще се коригирам, когато отида следващия път на вилата и ще измеря.) Захранвам 2 маркуча, които правят накрая завой обратно.
Височината на варела - мъжът ми ги слага на 4 тухли, но мисля, че го прави за нивелацията и да не ръждясва дъното. Принципно като е по-нависоко е по-силно налягането.

# 617
А защо не използвате директно вода от чешмата? Това с варелите ми се струва малко хамалогия- първо пълни, после продухвай  newsm78

# 618
  • Варна-София
Хлорирана е и не мога да се оправя с дебита. Ще се ангажира чешмата за дълги периоди от време. Това е малко инженерна задача и е най-добре да се направи от разбирач. Моята система е "женски тип". Единственото мъжко участие за направата е докарването на варела. Останалата работа изисква само ролка лейкопласт и ножички.

Последна редакция: чт, 19 яну 2012, 21:21 от amica1

# 619
Да споделя челен опит как се вкарва мъжкото участие в действие. Връчих му маркуча да полива. след като биде изпохапан от комари, инжинерва системата, купи си материали, изгради я... и каза, сега само врътваш кранчето ( е преди това смени 2 вида маркучи де, ама след това имам една перфектно работеща система.

По спомени във Варна ( амика 1 мислш, че ти си от този край) водата не беше толкова хлорирана  newsm78

# 620
  • на пъпа на Златията
нова.
А терасиране?Макар че съм в полето двора ми е на 2 тераси с разлика 40 см..
Както го описващ.2 тераси на пряко на склона, една  на изток надълго.

# 621
Терасирана е официалата част, около къщата.
Зеленчуковата градинка е малка, поподравнена е що годе, наклонът не е чак толкова голям, проблемът е в глината, не попива и водата хуква надолу по склона. Или пък е напукана и си пълня някой кратер.
Точно за мен е капковото, четох и кои точно системи са подходящи за наклонен терен, даже за глина дават по-големи разстояния между дупките, което я прави по-евтина, отколкото за други почви.

Аз като начало ще поливам през водопровода, хлорирана не е толкова, но варовита е много.
Тръбата, която захранва градинската чешма минава през целия двор,  та някъде там, в близост до градинката изкопах пръстта около нея, резнаха я и ми направиха кранче, където да си включвам маркуча. Единственото неудобно е, че е в дупка, трудно е за боравене, има си решение с още една тръба да се изкара малко по-високо, но все не остава време.
Така градинската чешма ми е свободна.

Начертах си схема, напълно е възможно.
По посока запад-изток се опъва един маркуч (около 4 м.) e моето разстояние и от него надолу,  по дължина, посока юг-изток, както са разположени лехите ми, вървят капковите маркучета.

http://www.youtube.com/watch?v=y7rd_hdOBdo&feature=endscreen&NR=1

http://mygradinka.blogspot.com/2009/06/3.html

http://napoqvane.com/drip_irrigation  тук има и цени
http://napoqvane.com/drip_irrigation/drip_irrigation_pipe

# 622
  • Варна-София
Хубаво ще стане.

Замислихте ме с тези терасирания. При нас е леко полегато, а преди два месеца, като направи съседът ограда успоредно на наклона, преброих, че й е оформил 10 стъпала. Това си е направо 1-2 метра разлика. М-да-а-а, имам материал за размишления.

# 623
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Чета "нова" и си мисля.
Не се загубил българския дух.
Защото, българинът е духовност, любов.
Любов към едно парче земя.Парче земя , където витаят духовете на предците ти.Да го облагородиш.Да помогнеш на природата, да не се руши. .Да посадиш един стрък пипер,едно цвете , ... да се грижиш за него, да му се радваш. .Да радва окото ти , да задоволи вкуса ти ,....
Още чувам  думите на дядо си , когато за първи път хванах мотиката, да помагам да копая лозето и ударих главината.."Лозата , плаче сине" Още си стои старото левче  до наковалнята на баща ми , което вземаше, за  да наклепе 5 бр.мотики.
Ще се справи българина и с облагородяването на циганите , които рушат всичко.
Бавно става ,но с търпение и постоянство ще се постигне.
Това е мисията на този народ. Да поддържа жива любовта към земята.Обикалят децата ни света.
Овладяват компютърни технологии, вятърни централи.С недоверие ядат на закуска, грозде без семки.Но не са забравили ".Като си дойда ,да ми направиш от ония мекици. Искам от ония домати и чушки" Помнят. Това е предадени и на тях.Да се грижим  за това парче земя, колкото ни позволяват силите,  за да има къде да се върнат децата ни.  Ще се върнат!

# 624
Събудили сте се, а Laughing Ама зимата още е тук. Още си иска седянка, тлаки, закачки. Мезенце и поне чаша вино. Не започвам нищо и планове не правя. Радвам се на сезоните. На всичко се радвам.

# 625
  • на брега на Дунава
Дедо Какво да правя като не обичам сезоните ,в които трябва да се навлечеш за да излезеш на вън и няма зелени растения , няма птички , пчелички и т.н. Все си мисля за пролетта , а за плановете да не говорим.Чета Бил Молисън за пермакултурата и такива планове ми идват наум ,че само ми дай хубаво време. Сега основно се чудя да сая ли пипер и патладжан утре ,но май ще опитам .В Русе вали хубав пухкав сняг ,но се топи.

# 626
Днес в София е зимна приказка!

Аз обичам зимата....след нея идва пролетта  Heart Eyes

Вчера си попрегледах семената , имам останали от миналата година и закупени -
грах Ран-1,
фасулът, който съм купила е Чудото на Венеция и Джина, мисля, че и двата са за зелен фасул, поне  зелен е на картинката  newsm78,
тиквички - Горнооряховска и Изобилна,
моркови- Нантски,
имам и собствени семена от магданоз, копър, чубрица и малко домати.
Имам и семена за салатка, сорт Зимен бостан, какво ли ще значи?
Кога се сеят салатки за разсад, не е ли по-рано от другите зеленчуци?
Това е, но понеже си нямам доверие дали съм събрала както трябва семената от домати (четох тук нещо за първа китка, но скоро, не когато ги събирах) ще взема пак от един съсед, а моите ще са в една леха, която ще кръстя опитно поле.

Мда...трябва ми спанак, както и краставички, а за чушки се колебая, дали ще се справя, какъв сорт да взема, има ли такива, за по-кратко лято?

# 627
  • Варна-София
Салатките съм си записала, че се сеят на 1 февруари.
Понеже като е студено не ходим често на вилата, не се считам за успешен производител на салатки.
Обаче миналата година посадих в една дълга терина за балконски цветя 12 бройки и се оказа, че много хубаво вървят в хола на студено и тази година ще си насадя 2 такива, че да имам за салатки.

# 628
Салатките съм си записала, че се сеят на 1 февруари.
Понеже като е студено не ходим често на вилата, не се считам за успешен производител на салатки.
Обаче миналата година посадих в една дълга терина за балконски цветя 12 бройки и се оказа, че много хубаво вървят в хола на студено и тази година ще си насадя 2 такива, че да имам за салатки.

И аз си записвам, и аз ще ги посадя в балконското сандъче. Hug

На моите семенца пише "типично зимен сорт,  с добра зимоустойчивост", така че, бих могла да ги разсадя рано навън, това ми е целта, за да пробвам преди да са плъзнали голите охлюви.

# 629
  • густо майна Филибето
Много съм ви изпуснала, но вече ще следя:) Имаме си прекрасно оформена тема от прекрасно момиче  Hug Аз ще мисля за разсадите най-рано след месец. Мястото е почистено, този път треволяците, предимно троскот, бяха толкова много, че решихме да ги запалим. За лош късмет вятъра духаше към населената част на квартала и си навлякохме гнева на една съседка Mr. Green

Вече имам осигурена птича тор, защото си имаме декоративни кокошки, фазани и пауни. Голямата чуденка е как ще опазим фазаните да не избягат, ако ги пуснем, и как ще опазим зеленчука от пауните Grinning

Общи условия

Активация на акаунт