Как да постъпя?

• 4 788
  • 40
  •   1
Отговори
# 15
красива белла, не е точно така. Зависи от доста фактори- стойността на възнаграждението, страничната помощ, степенуване на приоритетите.

# 16
Съгласна съм с Милинка.

Аз започнах работа веднага щом детето тръгна на градина в първа група. Страшно много боледуваше, ама наистина страшно. Всички баби работят , мъжа ми също, аз не можех да взимам отпуск. Няколко пъти взех болничен, и то само когато ама съвсем никой друг не можеше да се освободи. Ходех със свито сърце на работа, знаейки , че детето ми е с температури , кашлици и всички екстри.
Така са нещата почти при всички, но какво да се прави- измисляш някакви сложни комбинации и нещата вървят криво ляво. Пък и не всички работодатели са изроди, повечето също имат деца и знаят как стоят нещата. Без да започнеш няма как да знаеш какво ще стане, така че се хващай смело на хорото. Ако стане тотална безизходица с детегледачите , винаги можеш отново да си останеш вкъщи ако искаш, но мисля, че трябва да опиташ. Успех. Simple Smile

# 17
  • София
Сега на колко си? Ако можеш да си позволиш сериозен и отговорен човек, който да гледа детето,  докато си на работа - действай. Друг вариант има ли..всъщност...Май казваш, че няма...
А наложително ли е да започнеш работа? Във финансов смисъл?
Мен би ме тормозила повече мисълта, че оставям дете със сериозен проблем, а не навършването на 40 и евентуалните минуси от това......Казвам го с добър тон.  Сигурно не ти е никак лесно....

# 18
красива белла, не е точно така. Зависи от доста фактори- стойността на възнаграждението, страничната помощ, степенуване на приоритетите.
+1  Peace Касита, подкрепям,но в случая с авторката липсват тези условия.
Бях в подобна ситуация и се принудих да напусна работа,
защото малкия боледуваше непрекъснато, а знаете как е с болничните.
Когато имаш странична помощ - нещата са различни, дори за мен не толкова
трудовото възнагрждение е от значение, защото ако става въпрос за заплата
от 600-700лв .... една гледачка взима подобна сума.

# 19
  • у дома
Красива бела, аз съм с две деца и го направих  Peace
Авторката може да спре детето от детска градина, съответно ще боледува по-малко. Варианти винаги ще се намерят. Хем се приказва тук, колко голяма безработица има, колко ниски заплати се дават, от друга страна се говори за високи заплати за детегледачка! Не знам в София колко взима една детегледачка, но в Бургас заплатата е между 450 и 600 лв.

# 20
Сега на колко си? Ако можеш да си позволиш сериозен и отговорен човек, който да гледа детето,  докато си на работа - действай. Друг вариант има ли..всъщност...Май казваш, че няма...
А наложително ли е да започнеш работа? Във финансов смисъл?
Мен би ме тормозила повече мисълта, че оставям дете със сериозен проблем, а не навършването на 40 и евентуалните минуси от това......Казвам го с добър тон.  Сигурно не ти е никак лесно....

Сега съм на 36г.Странична помощ нямам-свекърва ми е пенсионерка,но работи,защото гледа майка си.Моята майка сящо работи,има още години до пенсия.Не мога да я накарам да гледа детето ми,защото няма как да се издържа/Баща ми почина преди 11г./Мъжът ми работи до 7-8 ч. шест дни в седмицата.Свикнали сме и на много и на малко.Просто не ми се пропуска тази възможност за работа,но в същото време и не искам да оставям детето си да бъде гледано от друг ,когато е болно.При всяка настинка получава пристап на затруднено дишане и ми е по-спокойно ,когато аз съм си вкъщи.Май не знам какво искам.

# 21
Красива бела, аз съм с две деца и го направих  Peace
Авторката може да спре детето от детска градина, съответно ще боледува по-малко. Варианти винаги ще се намерят. Хем се приказва тук, колко голяма безработица има, колко ниски заплати се дават, от друга страна се говори за високи заплати за детегледачка! Не знам в София колко взима една детегледачка, но в Бургас заплатата е между 450 и 600 лв.

За 500 лв., целодневно няма кой да се навие.
Съседката ми взима 700 + карта за градски транспорт.
А за дете с подобен проблем ..... всички се страхуват и с право, защото по време
на пристъп трябва да се реагира адекватно.

Последна редакция: ср, 23 ное 2011, 21:10 от красива белла

# 22
  • Бургас
Виж, приеми работата и опитай. Ако ще и само месец да работиш - опитай. Ако не опиташ сега, после ще съжаляваш и ще се чудиш. В момента говориш наизуст, а не от опит. Опитай, работи един, два месеца, ако се наложи напусни, но виж как стоят нещата, за да знаеш реално дали могат да се получат. В момента само се разубеждаваш с теории, които не са изпитани.Ако плащаш на пенсионерка, например се договорите за една твърда сума от 200лв. на месец, все пак ще гледа детето само, когато е болно, а не всеки ден и не всяка седмица, то поне половината от заплатата ти ще остава за теб. Една карта за автобуса е не повече от 15лв. /не знам с точност/. Разходи за храна имаш на работа, която можеш да си носиш с кутии от вкъщи-сандвичи, плодове. Та почти никакви разходи нямаш за работата. Опитай, потърси варианти, ако не стане -  напускаш, но ако не пробваш никога няма да разбереш дали ще се справиш. Peace

# 23
Винаги можеш да напуснеш, ако положението се окаже невъзможно. Много хора съвместяват работа с други ангажименти и се справят. Другият вариант е да помислиш за работа на смени, така че поне ти или съпругът ти да сте си вкъщи. Не казваш с какво образование си и какви финансови възможности имате. Каквото и да то, обаче, рискуваш да минеш в редиците на трайно безработните, ако дълго време се задържиш у дома - ако тази алтернатива ти се струва приемлива - ок, но ако не, отиди и опитай, в началото ще имаш изпитателен срок и ако решиш, че не можете да се справите, отново ще си останеш у дома. Късмет

# 24
Аз на твое място- ще започна! Зависи и от работата, все пак!
Но когато малкото ми дете беше на 9 месеца започнах да работя почасово отново. Плачех, че няма да мога да я видя как прохожда, че няма да съм до нея...и както си плачех- проходи пред мен на 9 месеца! Тогава изтрих сълзите и реших, че тя ме пуска, ще се справим и през другото време- времето ни заедно ще е пълноценно Simple Smile
Моята работа е хубава, интересна, нова и с възможности. Не ми се стои само домакиня, аз и без това си домакинствам- искам да се увствам полезна, да съм сред хора, които ме ценят и да се прибера на обяд и да си взема човечетата ...ти си прецени как би искала да е при теб! И не на последно място искам да имам доходииии...Може да не е крупна сума, но е сума. не ме питай какви врътки правя, само и само да не я пусна на ясла, но ето е успяваме...

# 25
  • София
Тя няма възможност за гледачка, детето  получава често пристъпи - какво точно я съветвате?
Не разбирам.....

# 26
Тя няма възможност за гледачка, детето  получава често пристъпи - какво точно я съветвате?
Не разбирам.....
Да потърси възможност да започне работа я съветваме. Не всички "работи" са с фиксирано работно време от 08:30 до 17:00. Не всички "работи" са на 8 часов работен ден. Тя каза, че има съпруг - т.е. още един родител. Ако има истинска необходимост да работи - ще търси и ще намери вариант как да стане. Като получава детето пристъпи, дай сега жената да си седи вкъщи, ще седи, ще седи - колко да седи и като реши или й се наложи да започне работа на 45 след дълго откъсване - алтернативите й ще са безбройни, нали вече детето ще е пораснало и може (и дай Боже) състоянието му да се се стабилизирало.
Сега й се предоставя възможност - ами нека опита, за да види дали ще може да се справи. Ако е съвестен и добър работник - работодателят може да прояви разбиране към факта, че детето й има нужда от грижи понякога, може да се уговори за наплатени дни в периодите, когато детето боледува. Много неща могат да се направят, но тя няма как да разбере, ако не опита. Може да не стане от първия път, може да не е с този работодател, но все трабва да се тръгне отнякъде.

# 27
Ако авторката е имала наистина нужда от финанси и себедоказване в професионална сфера, отдавна да е започнала работа.
Така и така, както вече писах, догодина детето й ще отиде на задължителна предучилищна. Една година повече или по-малко у дома, при вече 4-5 в това положение не виждам с какво ще променят драстично картината.

# 28
Предучилищната е от 6 г., може да бъде в училище,
и го препоръчвам !
Така, че още две години има на разположение,
за да се стабилизира детето до 1 клас.

# 29
Гратисният период е двегодишен и изтича през 2012-та. Тогава общините вече ще трябва да осигурят места и за 5-годишните.

Общи условия

Активация на акаунт