Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 498 792
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 120
Следва да се имат редвид Общите условия за кредитиране на физически лица на Прокредит, които всеки кредитополучател подписва. Създава според мен неравноправно положение в полза на банката, като тя запазва правото си да променя общите разходи дори лихвата да е фиксирана при доста неясни и много общо формулирани хипотези. Затова е важно да чуем мнението на техни клиенти доколко и как се ползват от тези си права. Вярно е, че всяка банка се презастрахова и има в договора инкорпорирани подобни клаузи или , както е тук - чрез общите условия, но формулиране по този начин... Странно е.
"12. Банката има право едностранно да променя общия разход по договора за кредит, при настъпване
на някое от следнитеобстоятелства:
12.3. Промяна в негативна посока в икономическата обстановка и лихвените нива в страната;

И друг момент заслужава внимание:
"VIII. ПОСЛЕДИЦИ ПРИ НЕИЗПЪЛНЕНИЕ
34. При неизпълнение на кое да е условие от договора за кредит от страна на Кредитополучателя/
Солидарния длъжник, Банката има право едностранно да увеличи лихвения процент, както следва:
- за потребителски кредит – с 2 (два) пункта;
- за жилищен/ипотечен кредит, обезпечен с ипотека на недвижим имот – с 0.50 (нула цяло и 0.50) пункта".

Мисля, че тези условия създават известни предпоставки за бъдещи главоболи.  Който има опит, моля да коментира.

Последна редакция: сб, 25 фев 2017, 13:23 от Phonix

# 3 121
Такива или сходни условия имат всички банки - някои от тях в самите договори, други в общите условия. Гледайте информация кой стои зад банката, каква е репутацията/собствеността й (акционери), колко адекватно и изчерпателно ви се отговаря на въпросите. Не избирайте банка само от форума, отидете на място.

# 3 122
Такива или сходни условия имат всички банки - някои от тях в самите договори, други в общите условия. Гледайте информация кой стои зад банката, каква е репутацията/собствеността й (акционери), колко адекватно и изчерпателно ви се отговаря на въпросите. Не избирайте банка само от форума, отидете на място.
На място бях вече в 5 банки. За съжаление отговорите не бяха задоволителни.Аз лично мисля, че за кредитополучателя са важни най-вече типовите договори на банките и общите им условия, защото те биха били основание за действия от страна на банката. Щом нещо го няма в договора, то не съществува и колкото и банката да има желание, не може да предприема промени. Вложителите в банката следва да се интересуват от собствеността, капиталите и управлението им.

# 3 123
Акционерите не банката, сериозността и репутацията им, възможността за комуникация са изключително важни. Банка с кофти или неясни акционери, неясен мениджмънт и липса на адекватна комуникация е изключително голям риск за кредитополучателя и то не само заради тези клаузи, които уточнихме всички банки имат. Не е вярно, че само вложителите следва да се интересуват от собствеността и управлението на банката.

# 3 124
Тогава да разширим въпроса като попитаме какви са впечатленията на клиентите на Прокредит от работата и сътрудничеството на банката.

# 3 125
  • Варна
от днес
сума на жилищен кредит в Прокредит банк от 50 000 до 250 000 евро
само в евро
максимален срок 12 години

# 3 126
Здравейте, аз писах в друга тема със същото питане, но сега ми изскочи тази и май е по-подходяща.
Въпросът ми е ако искаме да ипотекираме имот, който притежаваме за колко време ще получим парите?
И другото нещо е, че имотът се води на името на баба ми, който е възрастна над 80 г. Има ли някаква възможност в такъв случай да се ипотекира или със сигурност няма как да стане? Някъде четох, че границата била 65 г., но не знам дали е достоверно.

# 3 127
Баба ти става ипотекарен длъжник.  Нейната възраст може и да е над 65 год.
Не че и мисля злото на жената, но след 15-20 год шансът да е сред живите е много малък. Та в този ред на мисли, има опасност да се вкарате в конфликт с вашите роднини - също наследници на баба ви.

# 3 128
  • Бургас
Здравейте, аз писах в друга тема със същото питане, но сега ми изскочи тази и май е по-подходяща.
Въпросът ми е ако искаме да ипотекираме имот, който притежаваме за колко време ще получим парите?
И другото нещо е, че имотът се води на името на баба ми, който е възрастна над 80 г. Има ли някаква възможност в такъв случай да се ипотекира или със сигурност няма как да стане? Някъде четох, че границата била 65 г., но не знам дали е достоверно.

Границата от 65 години е за кредитополучател/съкредитополучател. За ипотекарен длъжник няма възрастово ограничение.
Един ипотечен кредит се одобрява и усвоява средно за две седмици. Има много условности, случвало се е одобрение за три-четири дни, но има кредити, които се одобряват за месец.

# 3 129
Благодаря ви за информацията. И ако почине какво става с кредита? Нямаме много роднини, така че не мисля, че ще имаме проблеми. Майка ми е едно дете, аз също.

# 3 130
Ипотеката си следва имота (няма значение кой е собственик). В случая, при смърт на сегашния собственик, наследниците просто получават имот с тежест. Кредитът си е кредит, трябва да се плаща, има си обезпечение.

# 3 131
Цитат
Един ипотечен кредит се одобрява и усвоява средно за две седмици. Има много условности, случвало се е одобрение за три-четири дни, но има кредити, които се одобряват за месец.

Към това се прибавят и 2-3 седмици за вадене на необходимите документи.

# 3 132
При добра организация няма нужда да се добавят 2-3 седмици за подготвяне на документи. Те нормално следва да се подготвят по време на разглеждането на кредита.
А и като цяло 2-3 седмици не би следвало да се чака за документи - дан. оценка, скица/кадастрална схема и удостоверение от НАП се вадят за не повече от седмица.

# 3 133
  • Бургас
Цитат

В посоченият срок съм включила ваденето на документи. Въпрос на организация, особености на имота и натовареност на институциите в различните градове.

# 3 134
Код:
Цитат на: krasimilo в ср, 01 мар 2017, 22:58
Цитат

В посоченият срок съм включила ваденето на документи. Въпрос на организация, особености на имота и натовареност на институциите в различните градове.

Може би при някакви идеални условия - да.  Населяваме блок, в който повечето съседи са се сдобили с жилище чрез ипотечен кредит и около мен няма нито един човек, успял за две седмици да приключи с всичко - от подаването на заявлението до усвояване на парите.
Добрата организация е важно условие, спор няма, но е трудно да бъде създадена, особено, ако човек работи и използва обедни почивки или "прозорчета" в работния процес, за да отскочи до някоя институция. Трябва да се плаща и за експресна/ бърза поръчка за издаване на някои от документите, което доста ги оскъпява. Няма гаранция, че документите ще бъдат издадени коректно. Прекият ми опит е с три различни банки, като два от ипотечните кредити (един мой и един на партньора ми) са усвоени само преди дни.
Т.е. на теория може и да е възможно, на практиката в повечето случаи показва друго.

Общи условия

Активация на акаунт