Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 500 598
  • 4 590
  •   4
Отговори
# 3 675
  • Sofia
Ако не се купува твърде голямо или твърде скъпо жилище е по-изгоден кредита отколкото наем. Както беше споменато по-рано, нека не забравяме, че няма да бъдем вечно млади и в един момент може и да бъде трудно да се плаща наем.
В момента наемите продъллжават да се покачват и вече среден наем на двустайно жилище е към 600лв, а тристайно над 700лв. Една година след покупката на нашето жилище,  вноската ни за кредит е под тези суми. Дори и с плащане на данък веднъж годишно отново сумите не могат да се сравняват. Това е при покупка през 2016, когато цените отново бяха високи. В тази връзка ако някой е взел креди преди 5-6 години, когато цената на двустаен апартамент в София беше в границите на 40-45000Е максимум, а в квартали като Манастриски ливади дори и по-малко, в момента най-вероятно тези жилища са изплатени за 5-6 години или дори препродадени за двойно по-висока цена. За удобството да живееш в собствено жилище, а не под наем не искам да коментирам.
Друг обсъждан въпрос е за това, че жилището те "връзва"  в определен град или държава. Тук също не съм съгласна напълно. Дори и да е жилище, придобито с кредит, ако в един момент решите да живеете в друга държава пак има опции. Наскоро четох как един човек плаща 200лв или 200Е кредит за малък апартамент, който си е купил преди години и му е доста по-евтин този вариант, отколкото да плаща хотел докато си е в България. Друг пример - мой колега си купи малък апартамент миналата година с частичен кредит, сега отива да работи в друга държава и го дава под наем. Апартамента освен, че покрива кредита дори носи доходност понеже получавания наем е по-висок от вноската. Разбира се всеки си взема собствените решения, но жилищата в много държави са инвестиция. Има редица държави където хората никога не успяват да имат дом, цените са над 500 000Е дори за малки жилища и това е сериозен проблем. В Торонто например цените са толкова високи, че малцината който успяват да си купят жилище са китайци. Мога още много да разказвам, но едва ли някой ще чете..

# 3 676
  • София
Че е по-изгодно да живееш в собствен апартамент - няма спор (макар че има привърженици и на обратното).
Може би златната среда е да имаш капитал за 1/3 (1/2) и да го изплащаш 5-10г само. Ако решиш че после ти е малък - даваш го под наем и купуваш друг (с ипотечен) или го продаваш стария.
Не знам как се оправдават парите хвърлени за наем - мен ми предстои такава стъпка и мир не ми дава, но в близко бъдеще не мога да си позволя собствено жилище (освен ако не продадем налично (наследствено) такова, да се раздели и...да се доплати за по-малко Rolling Eyes) или с ипотечен кредит. Tired
Гледам в една друга тема потребителка се е похвалила, че е закупила жилище от строител през ЧСИ (на 40000лв по-ниска от пазарната) - все пак имало смисъл, при малко късмет и търпение. Peace

Варианта "на зелено" според вас има ли смисъл и предимства? Това да си заложиш парите за нещо което 2г не можеш да ползваш (и да живееш под наем или при вашите) - не е ли вид загуба, но пък ако нямаш алтернатива (в даден район, високата цена, ограничено предлагане, търсиш нещо по-конкретно)?

Последна редакция: нд, 29 окт 2017, 16:19 от Starrydream

# 3 677
За нас има смисъл купуването на зелено. Готовите апартаменти бяха по-скъпи и имаха нужда от основен ремонт(къртене,смяна на тръби, плочки) или пък са още по- скъпи, защото имат ново обзавеждане, което в почето случаи не ни допадаше, да се съобразяваме с вкуса на някой друг. Закупихме апартамента за 32 000 евро(2+кухня,мазе и паркомясто). Това ни дава възможност за един добър ремонт и закупува на уреди и мебели по наши стандарти, на което ние много държим. По- добра оферта е от колкото да купим апартамент на същата цена, обаче и да се налага да къртим. Предстои ни ремонт тези месеци, всеки момент трябва да излезе акт 15. Чакахме около година да бъде завършена сграда, но тя е малка и предпочитахме да живеем на квартира през това време.

# 3 678
  • София
Понякога на зелено е (почти) единствения вариант. Ние имахме предпочитания за някои неща - големи правоъгълни спални, поне прилична тераса, задължително 2 гаража, на вторичния пазар я се появи нещо подобно, я не.
Има риск разбира се, но с проучен строител, чести визити на строежа и читав договор, е съвсем приемлив. Пък и  никой не плаща 100% за картинка, голямото плащане обикновено е на Акт16.

# 3 679
  • София
Понякога на зелено е (почти) единствения вариант. Ние имахме предпочитания за някои неща - големи правоъгълни спални, поне прилична тераса, задължително 2 гаража, на вторичния пазар я се появи нещо подобно, я не.
Има риск разбира се, но с проучен строител, чести визити на строежа и читав договор, е съвсем приемлив. Пък и  никой не плаща 100% за картинка, голямото плащане обикновено е на Акт16.
А колко се % се плаща на "зелено"? Т.е. с потребителски (ипотечен едва ли ще даде някой) кредит дали ще стигне, а през това време да действам по продажбата на стария?  Rolling Eyes Тук е по-реалистично от покупка от банка или чси (не се иска цялата сума накуп още веднага).
 Едни познати така чакат да им се построи, някъде в центъра е - ще ги разпитам като ги видя.

Аз ако ще взимам НС - ще искам да е с прозорци поне на 70-85% от стената, френски се водят мисля.

# 3 680
  • София
Според както се договори е плащането, ние имахме една сума (18% от тотала), и казахм, че толкова можем да дадем. Точно година по-късно, август 2017 платихме още толкова, т.е. общо около 35% и остатъка ще е с ипотечен кредит когато е готово. Но това си беше нашата договорка, според нашите възможности.

# 3 681
Ние се опитахме да направим подобна уговорка като тази на Нелка, но беше на доста по-късен етап от строителството и не ни се получи. Така че колкото по-рано хванете строежа, толкова повече шанс за уговорки имате.

# 3 682
  • София
18% добре звучи. А колко по -евтини са от тези с акт 16?

Като съдлъжник по ипот. кредит и вноската е половината от заплатата - дали ще ти отпуснат ипот. кредит за жилище? Да знам дали изобщо да го мисля като вариант в близкото бъдеще. ooooh!

# 3 683
  • В полите на Витоша :)
Ние на зелено платихме първо стоп капаро 1000 евро и след това при подписване на предварителния договор още 30%. Предимство е, че като се вземе на зелено може да се прави "ремонт" в движение, ние така сменихме местоположението на тръби в кухнята и банята, една врата преместихме и др.
Взехме жилището, когато бяха изляли втората плоча (от общо 9), с акт 16 същите апартаменти вече бяха с 30 хиляди евро по-скъпи.

# 3 684
И аз съм се ориетирала в купуване на жилище „на зелено”. Дали има тема, в която се дискутират конкретно строителни фирми (качество на материали, изпълнение и коректност)?

# 3 685
Ние при сключване на предварителния договор платихме 10%, но всичко е до строителя, каза че не е проблем и само 1000 лв да му дадем, колкото искаме. На акт 14 платихме цялата сума, ако чакаме до акт 16 цената се вдига с 2000 евро, които не ни се даваха. На много места е така. Остатъка от сумата е от ипотечен кредит, който е и с опция за седства за довършителни дейности. Каза ни че ако искаме някакви промени по апартамента няма проблем да бъдат направени. Наскоро разбрахме, че някой е купил апартамент в сградата с цел препродажба. Купил го е за 36 000 евро, продава го за 45 000.

# 3 686
  • София
Привет, намерихме си апартамент, дадоха ни оферта от банка, която ни устройваше, но сега вече не точно. По същество - интересуват ме скорошни мнения за  ПИБ. Дочух, че занижават пазарната оценка, и процедурата им е по тромава с одобренията спрямо УниКредит. А за съвети , ако можете да дадете  - пазарна оценка 60860 , но ни трябват ипотечен, ако може 90% и потребителски за останалото. Красотата на картинката е , че имаме и друг потребителски, който не ми пречи да рефинансираме.
Благодаря предварително

# 3 687
Уникредит,ДСК, СиБанк, мисля че и ЕкспресБанк предлагат ипотечен кредит+ средства за ремонтни дейности(довършителни, не знам точно как ги назовават). По удачен вариант е това според мен, защото не се налага теглене на потребителски или поне ще е по- малък. Все пак на ипотечния кредит лихвата е по- ниска. Оценката до колкото чувам, впоследно време я завишават, долу горе на колкото купувате, такава е и оценката.

# 3 688
Пиб са най-тромавата банка, много се разочаровах. Уникредит действат за дни и като условия са по-гъвкави, нямат превод на суми(Пиб искаха някакви измислени 1700 да минават през тях всеки месец, искаха подписване на кредитна карта и още една ПРЕДИ офиц удобрение и условия, безумие. Бавене със седмици.)
Съвет за оценката: оценителят е външен. Повечето са разбрани и питат колко ви трябват 😄 не че винаги минава. С един оценител може да минеш няколко банки, като се доплаща по 60 лв за доправка за банка.
Втори съвет: не всичко е числа. Освен погас. план, гледай с какво ще ви обвържат още.

# 3 689
Райфайзен ни отпуснаха лимит за ремонт към сумата на ипотечния кредит.

Общи условия

Активация на акаунт