Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 500 631
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 645
  • софия
Може да проверяват на каква заплата се осигурявате и дали съвпада с подадените от Вас данни.

# 3 646
  • София
Доколкото знам се гледат болнични.

# 3 647
Нашата сага с предоговарянето на ИК за съжаление още не е приключила. От ДСК един месец не могат/не искат да свалят ипотеката, все нещо чакаме,  плащаме... мотаят ни здраво... Новата ипотека към Уникредит отдавна е вписана,парите са преведени, но ДСК още не са свалили ипотеката, сега пък искат документ за тежести,въпреки че сме представили такъв на апартамента вече. И са едни такси и таксички при тях, няма отърване...

# 3 648
  • Перник
Нашата сага с предоговарянето на ИК за съжаление още не е приключила. От ДСК един месец не могат/не искат да свалят ипотеката, все нещо чакаме,  плащаме... мотаят ни здраво... Новата ипотека към Уникредит отдавна е вписана,парите са преведени, но ДСК още не са свалили ипотеката, сега пък искат документ за тежести,въпреки че сме представили такъв на апартамента вече. И са едни такси и таксички при тях, няма отърване...

Вдигнете скандал, подайте оплакване! То цялото мотаене е именно, за да измъкнат още някоя таксичка. Аз описах моята драма с рефинансирането на потребителски кредит в Уникредит скоро. От цялото разкарване успяха да ми вземат 6,80 лв. повече Joy Сумата е дребна и смешна, но отношението им така ме издразни, че им написах страница и половина оплакване. През живота си съм имала взаимоотношения с 5 различни банки, но никой не ме беше ядосвал така. Rage

# 3 649
Здравейте, миналата седмица питах за колко време ще ни одобрят/неодобрят кредита в ЦКБ.
Точно две седмици след като занесохме всички документи ни звъннаха с добра новина.
Успех на всички Simple Smile

# 3 650
В Райфайзен има ли предварително одобрение за ИК?

# 3 651
Здравейте,

Може ли да поискам съвет и мнения за избора между плаващ и фиксиран лихвен процент при теглене на жилищен кредит? Плаващите обикновено са по-ниски, но по-несигурни от фиксираните. Какво мислите и какво бихте ме посъветвали? Чудим се между Сосиете и ЦКБ... Само Сосиете дават фиксиран за дълъг период, но е по-висок от плаващия.

# 3 652
  • Sofia
Аз избрах сигурността на фиксираното, искам да имам някаква предвидимост занапред.

# 3 653
Здравейте, подписахме окончателен договор вчера, подписахме и договор с ЦКБ за ипотечния кредит, НО от банката искат някакви оригинални документи, които нотариусът не иска да даде. Банката казва, че им трябват оригиналите, нотариусът казва, че е длъжна да пази оригиналите 5 години. Аз не знам каква е истината, честно казано даже не знам какви са тези документи, защото те са на продавача. Та ако някой може да каже кои документи къде трябва да отидат, ще съм много благодарна. Ако можете да кажете дали може да откажат да преведат парите заради тези прословути документи също ще съм много благодарна.

# 3 654
Здравейте, подписахме окончателен договор вчера, подписахме и договор с ЦКБ за ипотечния кредит, НО от банката искат някакви оригинални документи, които нотариусът не иска да даде. Банката казва, че им трябват оригиналите, нотариусът казва, че е длъжна да пази оригиналите 5 години. Аз не знам каква е истината, честно казано даже не знам какви са тези документи, защото те са на продавача. Та ако някой може да каже кои документи къде трябва да отидат, ще съм много благодарна. Ако можете да кажете дали може да откажат да преведат парите заради тези прословути документи също ще съм много благодарна.

Помолете нотариуса да направи нотариално заверен препис на документите, които Ви иска банката. Нотариуса е прав, че е длъжен да пази документацията по сделката 5г в оригинал. Обикновено банките държат само на оригинал на чл.87 от НАП и тежестите /които не трябват на нотариуса/. Но очевидно на Вас ви искат в оригинал и актуално семейно положение или още нещо. Затова нотариално заверен препис ще им свърши работа на ЦКБ, защото има тежест на оригинален документ /но ще ви струва допълнителни нот. такси/

Успех! Simple Smile

# 3 655
В Райфайзен има ли предварително одобрение за ИК?

Има предварително одобрение, но само на база доход, не на база обезпечение на имот. То отнема ден-два. Следващата стъпка е одобрение на база документите на имота, за да потвърдят, че ще направят ипотеката. То е от юрист на банката и отнема около седмица.

Успех!

# 3 656
Здравейте,

Може ли да поискам съвет и мнения за избора между плаващ и фиксиран лихвен процент при теглене на жилищен кредит? Плаващите обикновено са по-ниски, но по-несигурни от фиксираните. Какво мислите и какво бихте ме посъветвали? Чудим се между Сосиете и ЦКБ... Само Сосиете дават фиксиран за дълъг период, но е по-висок от плаващия.

Въпрос на избор е дали искате да плащате повече за сигурност. Специално Сосиете имат защитен буфер от 0.5% при плаващите лихви, т.е. плаващата лихва ще се промени, само ако СОФИБОР-а/ ЮРИБОР-а се промени с повече от 0,5%. Това е статистиката на Юрибора / за кредити в евро/ http://www.infostock.bg/infostock/control/interests/historical и СОФИБОР-а / за кредити в лева/ http://www.bnb.bg/Statistics/StMonetaryInterestRate/StInterestRa … estRate/index.htm. Т.е за последните близо 4г индексите не са се променили с повече от 0.4%

По важното е, че по закон по време на фиксирания период дължите такса предсрочно погасяване на банката. Така, че питайте изрично за това банката, особено, ако имате намерение да погасявате предсрочно. При плаващите лихви по закон дължите такса предсрочно погасяване само през 1-вите 12 мес. и то само в/у предсрочно погасената сума.

# 3 657
Може да проверяват на каква заплата се осигурявате и дали съвпада с подадените от Вас данни.

Да, всички банки правят задължителна справка в системата на НОИ и виждат осигуровките по ЕГН, но само до максималния осигурителен доход /2 600 лв./

# 3 658

Помолете нотариуса да направи нотариално заверен препис на документите, които Ви иска банката. Нотариуса е прав, че е длъжен да пази документацията по сделката 5г в оригинал. Обикновено банките държат само на оригинал на чл.87 от НАП и тежестите /които не трябват на нотариуса/. Но очевидно на Вас ви искат в оригинал и актуално семейно положение или още нещо. Затова нотариално заверен препис ще им свърши работа на ЦКБ, защото има тежест на оригинален документ /но ще ви струва допълнителни нот. такси/

Успех! Simple Smile
При подписването банката искаше и нашите декларации по чл. 87, на продавача декларацията по чл. 87 и нашите семейни положения. Нотариусът даде нашите документи (всичките оригинални) на банката, но неговата декларация не искаше да я даде. Когато казах на кредитния инспектор, че декларацията по чл. 87 на продавача няма да е оригинал, а нотариално заверен препис, започна да говори как никой нотариус не държал оригинала при него.
Днешните документи нямам никаква идея какви бяха, но дамата от банката каза, че иска оригиналите и че ако не се разбере с нотариуса, ще се обърне към нас. Това заплаха ли е, не знам...но аз на нотариуса нищо не мога да кажа, нито ѝ разбирам от работата, нито имам някаква причина да ѝ казвам какво да прави.

# 3 659
  • Сф
Fairytail, как да ти дадем съвет, като ти не знаеш самата за кой документ става въпрос? Не се засягай, но няма как дс ти помогнем много много.

Общи условия

Активация на акаунт