Да преправим старите мебели - 11

• 127 448
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
Прочетох и че третират със сода, тъй като ползвам Гугъл преводач, реших, че е хлебна, защото се говореше за безвреден и евтин начин. Опитах на едно парче чам с разтвор, наистина, чама леко потъмня, но резултата не беше очаквания и не ми хареса.

Да не би да е калцинирана сода? Тук - рецепта 326 прочетох за това.

Също и тук цитират някакви марки масла и вакси за избелване.

# 151
Шанта, бързам да ти отговоря, за да не сбъркаш. Прав е майсторът ти. Аз съм омаслявала чам с ЧЕРНО масло на Осмо и резултатът е, че стана тъмно кафяво, но не и черно или пък сиво.
Затова, като правих таваните на вилата, първо мацках безразборно с много разреден черен байц /3:1 вода и байц/, а отгоре минах с полу-прозрачен бял лак. Синът ми искаше да му направя леглото като тавана на вилата, но да прозира повече сиво отдолу. Затова минах изцяло първо с разреден черен байц, а отгоре само мацках с бяла боя. Сега ме е яд, че не направих така и тавана на вилата. Определено с разредения черен байц се добива СИВ ефект. Дано да ти стане ясно от снимките:
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1651/221028023521696568132526 … qW598NjgXcfRb.JPG
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2891/116750745520289189013252 … xog9R3CLxN50K.JPG

# 152
Ljuboznatelna,

Много благодаря  bouquet

Тъй като плотът ще е поръчка, предполагам не мога да искам от човека да ми го обработва с чай, пепел, перхидрол и пр.  Mr. Green Сега пак се разтърсих в нета и за сиво ми излизат фирми, които предлагат следните неща:1. луга (доколкото го превеждам правилно), което е основа (тоест има логика содата, но това е нещо по-силно  Embarassed). Тази основа действа бързо състаряващо. И след това 2. сиво тонирано масло.

Според мен има логика.

Когато питах нашия майстор няма ли масло което да е съвсем прозрачно и да не жълтее, той каза - не. Тоест сега се замислям, че това което той ми предлага с байца и след това масло, пак не става. Защото дори байцнато да ми хареса цвета, после като се омасли ще се добави жълт оттенък?

# 153
baibibi   bouquet  bouquet  bouquet

Така се надявах да се включиш! Сивия ти цвят е станал мечта  Heart Eyes
Много благодаря  Flutter Но сега какво да му говоря на майстора - аз с това масло му проглуших ушите, нали ще е маса, да се отблъсква водата и т.н. (пак от теб повлияна  Mr. Green) Според теб бяло масло върху черния байц може ли?

# 154
  • Варна
По повод избелване на чам, намерих в нета един линк и се свързах с човека, оказа се си химик и ми приготви два разтвора, полагал се първо единия и след най-малко 24 часа втория. Каза да вимавам много с втория защото бил 50% р-р на перхидрол или нещо подобно - да си сложа маска някаква. Той е правил опити и казва че се получава, но като ми пристигне пратката ще кажа. Естествено за мой късмет отново не е от Варна, а от Русе Simple Smile Мои приятели взеха разтворите днес и ще ми ги пратят по Еконт след празниците.

Изобщо луда работа - планките от Пловдив, пейката от Балчик, избелителя от Русе Joy

# 155
  • Варна
Шанта щом е за плот за маса, според мен избери друго дърво. Можеш да питаш Миланов, аз съм му писала и беше доста подробен с обясненията, А тук има линк за масла на Осмо: http://www.parketmilanov.com/masla_inner.php

HARDWAX-Oil - WHITE FOUNDATION (WEISGRUND)
МАСЛО С ТВЪРДА ВАКСА БЯЛ ГРУНД - за постигане на "избелен" ефект на дървени
след нанасяне на 1 или 2 слоя да се обработи с HardWaxOil High Solid;
разход 1 л / 20 кв.м
HARDWAX-Oil HighSolid (HardWachs-Ol)
МАСЛО С ТВЪРДА ВАКСА - за дървени подови настилки

за дървени подови настилки (паркет, дюшеме); корк; ОСБ; мебели вътрешна употреба;
изключително здраво и дълготрайно; сатен-мат или мат;
притежава водо- и прахо-отблъскващи свойства;
повърхността е устойчива на петна от вино, бира, кока-кола, кафе, чай, плодови сокове, мляко и вода;
почиства се без следи; лесно се възстановява - дори и частично, без граница между новия и стария слой;
разход: 1 л / 12 кв.м за 2 слоя; 20 кв.м. за 1 слой.
Устойчивостта на под, третиран с HARDWAX-OIL, е по-висока в сравнение с обикновените восъчни и лакови покрития. Микропорестият финиш не се напуква, цепи, бели
или подува. Продуктът е подходящ дори за помещения с висока влажност. Строежът и текстурата на естествената дървесина се подчертават, което повишава стойността и естетическите качества на дървения под, третиран с HARDWAX-OIL. Може да се използва за подчертаване на красотата на мебели от дърво

# 156
Шанта, аз не разбрах как точно искаш да ти изглежда плотът в крайна сметка. Какъв цвят гониш?
Не знам какво ще се получи с бяло масло върху посивеното с байц дърво. Имай предвид, че Осмо имат два вида бяло - едното се води "прозрачно", а другото е с "ефект варосано". Аз си бях взела от първото, ама го подарих на една приятелка, иначе веднага щях да тествам как ще стои бяло масло върху байцвано дърво. Полагала съм бяло масло върху пресен чам, стана си съвсем беличко /на две ръце/. Сега гледам тая летвичка, върху която бях мацала: частта, където съм нанесла две ръце Осмо си стои съвсем бяла, където е само една ръка - отдолу леко се очертават жилките по-жълтеникави, но все пак не онова типично чамово жълто, където съм мазала с бяла боя - още по-изразени са жълтеникавите жилки, а където не съм обработвала - вече е станало жълтеникаво-чамово.
За Осмото твърдят, че не пропуска не знам си какви лъчи и не позволява на дървото да се окислява /което и е причината за промяна на цвета при необработена дървесина или такава, която е третирана с кофти лакове и бои/.
Наистина маслото е много добър продукт за обработка особено на кухненски плотове,  плотове на маси и подови настилки. Аз лично съм страшно доволна. Само не им вярвай на разходната норма, доста е завишена и много зависи от начина на нанасяне. Аз вече така се изпидепсах, че изразходвам  съвсем минимални количества.
А тоя твоя майстор, не може ли да ти изработи няколко мострички, а ти после да си избереш това, което най-много ти допада?

# 157
Doris, дървото всъщност необработено много ми харесва на цвят - дъб е. Като е омаслено обаче жълтее, а може би и с времето също пожълтява не знам.

baibibi
аз бих искала ей така  Wink
http://www.lunoa.de/images/product_images/popup_images/2663_2.jp … 65cja5butdqcadch6

наясно съм че няма да стане така, затова ще се радвам и на нещо такова, може и по-сиво (май и аз самата не знам)

Да майсторът днес ми показа няколко мостри, от които не харесах нищо Simple Smile и сега ще прави нови.
Със сигурност ще ви информирам как се развиват събитията   bouquet

# 158
  • Варна
Doris, дървото всъщност необработено много ми харесва на цвят - дъб е. Като е омаслено обаче жълтее, а може би и с времето също пожълтява не знам.
Оооо дъб е страхотно, аз останах с впечатление, че е чам. Според мен с байц ще стане, просто наистина трябват проби, а след това с масло. Моята пейка е с байц античен орех, но не е от сивата гама. Виж тук доста неща са направили в сива тоналност: http://foresttrade.bg/

Ще чакаме снимки Simple Smile

# 159
Още чакам съвети и насоки! Laughing Party

# 160
Шантаq
утре ще отивам до Велинград и ще питам за този ефект, но на първо четене от мен (предпологам само), след тъмния тон е шкурено, за да остане във порите.
Друг радикален вариант, който съм виждала(но там не стана много светло, защото се гонеше ефект на опушено, старо дърво) е обгаряне с горелка после шкурене и лак...
Голям смях падна докато ни обясняваха колко такива състарени акценти са сътворили за различни интериори чрез обгаряне Wink.

Всъщност, ако не търсиш задължително нещо сивеещо, аз не бих пипала дъбът, жълтее, но не както чама...но това си е моя страст към него...

# 161
Flambe, много ти благодаря!

Както писах и на мен ми харесва суровия дъб, но намазан, с каквото и да било - не.
И аз затова се възпротивих на байца - другите поне с една шкурка и се махат.

Много сложно стана  Mr. Green

Извинявам се, че окопирах темата  Hug

^ОкеаН от МечтИ^ , на мен малко са ми объркани понятията за лак, боя, лазур, вакса и пр. Затова ще се пробвам, а другите да кажат Wink

Измиваш стола (който е дървен), шкуриш, забърсваш, запълваш с кит, отново шкурка (ситна- примерно 200).
Този цвят според мен с нещо прозрачно, да прозира шарката (ако има) значи 1. тъмен лазурен лак или 2.Байц и защитен слой прозрачен лак, или 3. Масло

# 162
Точно така, flambe. Обаче най-най-по-преди всичко е търкане с телена четка или обработка с препарат /много агресивен/, посредством което меките части на дървото "потъват", а остават изпъкнали жилките. След това - цвят /байц, лак, боя, масло/, после - шкурене, за да се махне този цвят от изпъкналите места. Най-накрая - финишно покритие - друг цвят или позрачно /лак, масло/. Труден и бавен процес. Затова подобни изделия са скъпи. Ако си го правиш у дома пък може да получиш тендовагинит /както аз сдобих/. Затова сега само "рисувам" върху дървото - ефектът на пръв поглед е същият. Мацкаш - тук-там черно, другаде - сиво, оставяш и места, които са в натуралния цвят на дървото. Накрая минаваш с нещо, ама пак с пропуски. За да съхраниш някои много красиви части, отгоре натъркваш с парафин /обикновена свещ върши работа/ - там вече не хваща ни боя, ни байц, а дори и нещо да остане върху парафина, то страшно лесно пада /достатъчно е да забършеш с груба домакинска гъба или тел за миене на съдове/.
^ОкеаН от МечтИ^, ако смяташ да боядисаш стола /с плътна боя, така че да не личи фладерът на дървото/, няма нужда да шкуриш много - само матирай с фина шкурка старото покритие, наблегни на местата, където има подкожушен лак /там трябва добре да се почисти/, след това може да удариш една ръка контактен грунд /аз ползвам Боро контакт/ и накрая боядисай. Ако искаш обаче да се вижда дървото - почистваш старото покритие /може с шкурка, а може и с препарат - например Ремовал или Терминатор/ до чисто дърво. След това има три варианта -1. байц плюс безцветен лак /мат или гланц по твой избор/ или безцветно масло за дърво /това е добър вариант, ако искаш нехомогенен цвят или нюанс, какъвто не можеш да намериш сред цветните лакове/, 2. цветен лак или 3. цветно масло за дърво.
С кит за запълване на дупки аз лично нямам опит, защото предпочитам да си стоят дупките, но ако ще ползваш такъв трябва да имаш предвид, че няма богата цветова гама на китовете и ако ще търсиш ефект да прозира фладерът, то ще трябва допълнително да се бориш с петното на мястото, където си китосвала.

# 163
baibibi и момичета,

просто съм без думи, надявам се тази щедрост да ви се върне многократно  Heart Eyes

Събирам смелост да пиша на Майстора сега  Embarassed Mr. Green

# 164
Честита Нова Година! Много нови предизвикателства и красиви творения!

Общи условия

Активация на акаунт