Да преправим старите мебели - 11

• 127 575
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
Байц - оцветител за дърво, водоразтворим или на спиртна основа. Оцветява дървото, но не е финиш, нужно е друго покритие отгоре - лак или масло за дърво.

Интересувам се с какво трябва да се покрие байца?Има ли проблем ако не се покрие ?
Благодаря предварително.

Казала съм го - лак или масло за дърво.
Само с байц дървото остава незащитено - пръски от вода, отпечатъци от пръсти, други цапотии няма да може да се почистят. Също така, ако капне вода, то тя ще разтвори байца /който е обикновено на водна или спиртна основа/ и ще се образува голямо и гадно леке. От друга страна байцът също "пуска" /като некачествена дреха/. Би могло да остане само на байц, ако е нещо, до което рядко се докосваш /не мога да се сетя в момента както какво ще е това дървено нещо, което ще стои нависоко и никой няма да го пипа, нито пък ще има опасност върху него да остане някаква следа от употреба/.

# 196
  • Варна
И на вид само с байц не е красиво, освен нещата за които Baibibi писа. 

# 197
Става дума за столче,което скоро взех.Не зная точно с какво се мазано,но миех пода и като го дръпнах по мокрото остави кафява боя.Петна или лекета по него няма.Като чета си мисля,че кафявото няма какво друго да е освен байц.Обаче...
Доколкото разбирам байца цапа ако седнеш или се отъркаш.Не стои ли един такъв мазен?Защото такъв проблем няма.Възможно ли е да не е с байц?

# 198
Аз често работя с байц, той попива в дървото и след като изсъхне добре- около 1-2 часа примерно- може да се пипа и не оставя следи и при разтъркване.
В никакъв случай не е мазен, но ако се намокри или напръска  пуска от боята...
Не ми се е случвало да сядам на произведенията си, но съм се опирала с изпотена ръка- не е имало проблем
   33uu Най- вероятно това не е само байц

# 199
Не стои ли един такъв мазен?Защото такъв проблем няма.Възможно ли е да не е с байц?

Мисля, че ти имаш предвид безир, което е различно от байц. Simple Smile

# 200
Байцът е нещо като разтворена във вода акварелна/темперна боичка.
Безирът е мазен, да, но той може да се ползва като финиш, някои го ползват и като грунд, ама аз не смея да рискувам, защото имам лош опит с безир. Първо, че съхна една година, а второ - поради това, че е мазен, отгоре не можа да се задържи никаква боя. Не знам тогава аз ли обърках нещо, какво стана, ама хич не ми се получи и много се ядосвах. Навремето си спомням, вкъщи наковаха тавана на една от стаите със сачак, който само минаха с безир. Нито стоеше мазен, нито лепнеше, а с времето чамът /защото от такъв материал беше сачакът/ придоби много приятен, направо благороден цвят. Може и безирите да да били различни тогава, все пак беше преди 30 г.

# 201
Относно лепенето по стените аз бих препоръчала Poxiроl.Това е нещо невероятно  Peace
В банята не искахме да пробиваме плочките за дюбели,понеже не се знаеше дали няма да пробием някоя тръба за вода  Crazy Та мъжа ми залепи за плочките два огромни дебели винта,които сега държат PVC шкафче с мивката ни  Wink В кухнята по същия начин сме залепили закачалка за стенен часовник,пак върху плочки.Предполагам,че и върху мазилка и тапет също ще става  Peace
http://junakastore.com/product/433/lepilo-poxipol.html

А дали ще може с това да се залепи метална поставка върху плочки?

# 202
Благодаря за съветите.За сега няма да правя нищо,но ще имам едно на ум.

# 203
basmachi ,мъжа ми казва,че зависи колко е тежка и какво ще слагаш после върху нея.
Но в листовката пише,че може Wink
Нашите винтове,които залепихме са си точно метални,така че става.Добре е преди залепването леко да се зашкурят двете повърхности,където ще става лепенето.
Между другото ние правихме опит със сив Поксипол,а след това и с прозрачен.И двата варианта правят здрава връзка,но визуално поне със сивия ни се стори по-добро изпълнението.Успех и дано съм помогнала  Peace

# 204
  • София
Участвах в защита на безира преди време,но после прочетох за нещата преди "30" години.Та явно аз съм древна.Т.е аз имам опит с байц на спиртна основа -нито пуска нито нищо.Лично на мене ми харесва,но наистина е непрактично.Опитът ми с ленен безир също е добър.Обаче -това всичко е преди време.Миналата година се наложи да пребоядисам боядисвам паркет с подова боя-не стига че съхна 2 седмици,ами се дере с поглед и не се мие като хората.Друг факт-бяла акрилна боя на АКвавис-1вата кутия-супер;2-рата под всякаква критика,купена от същия магазин след около 7 месеца.ИЗВОДЪТ-качеството е явно различно,не в полза на настоящето.
За дъб не съм сигурна,но много от дървестните видове сивеят след престой на открито(вода,влага).На ясно съм че не може да се чака Embarassed

# 205
Здравейте момичета

Включвам се във вашата тема
Имам един стар стол за реставриране

Мисля да
- му махна лака с ремувал или подобен препарат

- поукрепя единия крак, който се клати. Леко е измъкнат от сглобката. Не съм сигурна какво да правя освен да го закова. Имате ли идеи?

- сложа нова тапицерия на облегалката

- сложа нова седалка. Сигурно трябва да изрежа от шперплат, но после какво да сложа за да е мекичко под тапицерията?

- боядисам.

Ако имате идеи или препоръки ще съм ви силно благодарна.

# 206
  • Варна
Някой ползвал ли е стоманена вълна? http://gubra-bg.com/product.php?id_product=62

# 207
Raly , ако имах такъв стол, то бих:
Изшкурила /не е задължително да е съвсем презицно/ всичката дървения и след това - масло за дърво.
Бих оставила тапицерията на облегалката /ако не е много повредена/.
На седалката - основа от нещо /шперплат, ПДЧ, дърво/, отгоре възлавница с пълнеж /все едно какъв - може вата, може дунапрен, може нещо друго/  с ярки шарки.
Креслото е прекрасно. Ако не можеш да се справиш сама с меките части, заслужва си да се обърнеш към тапицер.
Doris, за пръв пък чувам, но съм силно заинтригувана.

# 208
  • София
Това много ми прилича на телта, с която баба ми си чистеше тенджерите от загоряло още по Татово време преди да се появят жълтите гъбички за миене на съдове. Имахме в няколко варианта с различна едрина. Може би още някъде са останали.   Thinking

Raly, столчето е много симпатично. Като го направиш сложи снимки да му се порадваме.

# 209
Raly, столчето е много симпатично. Като го направиш сложи снимки да му се порадваме.
И аз ще чакам с интерес да го видя.

Ето малко хитринки ( дано не е показвано  Blush ) http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=868

Общи условия

Активация на акаунт