БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-15

• 25 037
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
Бъни
аз затварям в каквито буркани имам под ръка.
Ползвани, разбира се.
От лютеница, от кисели краставички, от грах, от зелен фасул.....
Малки, големи....всякакви
Стига само капачката да е с винт.

# 526
Мерси Карамел..сега ходих да видя имам от лютеница, от кисели краставици.Като пробвам ще споделя Peace

# 527
Ако нямаш по пазарите продават и бурканчета и винтови капачки.

# 528
  • София
Бъни, бурканчетата може да ползваш до безкрайност, стига да са здрави, но капачките няма да издържат много дълго. Капачки с винт се продават, обаче-различни размери, така че може да ги замениш тогава, когато започнат да превъртат  и да не затварят здраво.

По другия ти въпрос - аз давах супата и основното от ДК на обяд. Едно от двете беше постно, другото - с месо. Десертът вече идваше в повече и него давах за следобедна закуска.

# 529
Здравейте,

Моето бебе скоро ще навърши 8 месеца и реших да се консултирам с други майки за въвеждането на закуската.  До сега съм въвела зеленчуци, подове, каши, местни пюрета. Време ли е да въведа и 3-то хранене с твърда храна, например закуска попара? И колко трябва да кърмя , трябва ли да намаля кърменето?
Благодаря ви предварително за съветите!

# 530
  • София
Щом кърмиш - на възрастта на твоето бебе не бих заменяла кърмата с друга закуска.
А колко дълго да кърмиш..... нека е поне до навършване на 1 годинка на бебето. За повече - както решиш. Колкото по-дълго кърмиш, толкова по-добре е за детето.

# 531
По другия ти въпрос - аз давах супата и основното от ДК на обяд.
И ти го изяждаше.браво Peace.В какви количества е там?Аз давам равни почти порции от към 250 грама сутрин и обед и ми се казва ,че прехранвам.Кърменето не го броя.
Всъшност имаме кърма-колко е  незнам обаче Rolling Eyesв 8 или 9ч
Закуска-попара или филия, кекс, каша...както дойде в 10
12-гледам плод да има
в 13 обяд-към 250 грама ама само пюре бз супа и половин филия хляб
16 пак иска кърма
18 гледам да има прсен плод или каша със стърган плод
20-нещо постно готвено или пюре
22-кърма
На мен ми се вижда доста това за нашата възраст.Едва това изяжда.
Къде да дойде супата newsm78

# 532
Бъни
детето ми е малко по-голямо от твоето.
Храни се така:
Закуска - кисело мляко с бисквити/попара/ домашна кифричка с айрян/ филия с масло и мед и т.н
Към 10-11 се опитвам да пробутам някой плод, но много рядко ми се получава
Обяд - месно ястие
Следобяд - някакъв крем с мляко или банан, печена тиква...
Вечеря - Супа със сухар

Като количество хапва около 130-150гр.

# 533
Бъни, супата е преди основното в количества 30-50 мл. Можеш да я предлагаш по обяд. Може и да не я предлагаш, разбира се.

# 534
знаете ли някаква страница на детските кухни в София. Търсих с чичко Гугъл, ама не можах да открия. Интересува ме по-специално за държавна кухня в жк Гоце Делчев.

# 535
знаете ли някаква страница на детските кухни в София. Търсих с чичко Гугъл, ама не можах да открия. Интересува ме по-специално за държавна кухня в жк Гоце Делчев.

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=148
http://www.moetodete.bg/guide/list_44_0.html
http://detskakuhnia.com/sofiya/

# 536

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=148
http://www.moetodete.bg/guide/list_44_0.html
http://detskakuhnia.com/sofiya/

много благодаря. Аз ги гледах тези сайтове, но за нашия квартал нищо не пише. Нито пък какви условия имат....  Confused

# 537
Здравейте!Мисля да започна да давам месно пюре,затова съм взела на Хип-чисто пуешко месо-125 гр. да го добавям към пюретата,които ядем,но по-колко да слагам например в зеленчуково пюре от 125 гр.?И всеки ден ли се дава или през ден,когато се въвежда? Благодаря предварително!

# 538
Цитат
Пауза между видовете месо
Между първите 2 вида месо е добре да се направи пауза от около 20 дни или 2 седмици. Веднъж включено в менюто, месото се счита за въведено. Обаче тъй като е възможно детенцето да направи някаква реакция към състава на самото месо например, добре е да се въведе по класическото правило 3-4 дни. Така се дава и възможност да храносмилането да се приспособи.

Дни на въвеждане
Първият вид месо се въвежда се 3-7 дни. Дозата за 6-8 м. е около 15 г. Най-напред може 2-3 лъжички от готово пюре, после 1/3 бурканаче, после 2/3 в продължение на ден-два-три, после цяло. Може и по-бързо, по преценка. Зависи как ще се разпредели готовото пюре или дали ще се приготви домашно.
Когато се въвежда, месото се дава всеки ден. След това се редува през ден със зеленчуци (и жълтък, когато се въведе).

Колко често месо
До 10-12 м. се редува през ден месно и зеленчуково пюре. След 1 год. е добре месото да се включи по-осезаемо и да се предлага 5-6 пъти седмично.

Как се въвежда месо от пюре

Примерна схема:
* 3-4 лъжички месно пюре 1-ия ден
* 1/3 от пюрето през 2-ия ден
* 2/3 от пюрето през 3-ия ден
* цяло пюре
* предлага се през ден или всеки ден

Може и по-плавно въвеждане.
Хубав ориентир е как най-удобно да се разпредели едно бурканче.

Месо се въвежда според правилото за всяка нова храна - 'лъжичка по лъжичка'. Месото в готовите пюрета е 8-12% от общото количество – въпреки че е малка част от пюрето, това е цялата доза нова храна. Пълната доза месо, вкарана наведнъж, може да натовари стомахчето. Освен това, за да се тества алергична реакция (колкото и слабоалергенно да е месото по принцип) трябва да се дава още 2-3 последователни дни т.е. ако отново се предлага пълен грамаж, това би могло ненужно да затормози стомахчето.

Отделен е въпросът, че месото съвсем не е малко, зависи какви препоръки се гледат и колко често се предлага месо според възрастта. Тези 8-12% се равняват на 15-20 г месо, което е препоръчваното количество при въвеждане и през първия-втория месец от захранването с месо.

Имам спомен, че добавях половин бурканче от месното пюре в зеленчуковото, но месо вече бях въвела по описания начин.

# 539
michelangela simoni благодаря!Някъде май прочетох,че не трябва да се дава мляко на това хранене или се бъркам? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт