Януарските шкембоци, вече стават на бебоци! - тема №16

• 30 868
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
  • Габрово
Крисита, Биби85, честит рожден ден   bouquet  bouquet  bouquet! Много здраве и леко раждане на здрави бебоци ви желая  Grinning.

Grace ♥, много си права за дишането в сюблимния момент. Аз бях писала и преди, че по време на достигане на разкритието, донякъде спазвах някакви правила за дишане, но после всичко стана толкова бързо, че последното за което мислех беше правилното дишане  Mr. Green  

neva, дано те подмине вируса на малчо. Моят син изкара няколко много кратки боледувания по време на бременността ми до тук и въпреки че, бях денонощно с него и аз го лекувах не ме лепна нищо. Дано се опазим здрави до края.

Последна редакция: нд, 18 дек 2011, 15:43 от ivap

# 256
  • На морето!
момичета, ние с мама Мечка няколко пъти помолихме мамите, които са посещавали курсовете за дишане да споделят, но явно на никой не му се обяснява. Аз имам една английска книга, в която е описано горе-долу как да се диша през различните етапи на раждането:
първи етап - засилващи се контракции- дишането трябва да е дълбоко и равномерно, така че да  усетите как корема ви се изпълва с въздух, вдишва се през устата и се издиша през носа;
междинна фаза - контракции през една минута, с продължителност около минута- ако се изпитва нужда да се напъва, но няма достатъчно разкритие  - вдишва се кратко и повърхностно (само с горната част на дробовете) 2 пъти и един път се издиша малко по-продължително,т.е. броим 1,2,3 - като на 1 и 2 се вдишва, а на 3 се издишва;
втора фаза - изгонването на плода - трябва да напъваме  - вдишаме дълбоко, напъваме, задържаме дъха си и броим до 10 и след напъна издишаме. Между контракциите дишаме повърхностно и кратко.
Дано ми разбрахте обясненията, но ще съм много щастлива ако някоя от "ученичките" сподели с нас лекцията за ефективното дишане по време на раждане!
Благодаря ти много за информацията! Както винаги си много полезна!   bouquet  bouquet  bouquet Мисля, че е добре такива информации да се сложат в първия постинг, много добре е обяснено!

# 257
Здравейте, момичета!
Да се разпиша и аз в днешния леко мързелив ден.
Честит рожден ден на Крисита и Биби85! Много здраве, любов и късмет! Весело празнуване!  bouquet
turtle, честитоооооо! Да ви е жива и здрава малката принцеска и за Коледа да си е в къщи в прегръдките на мама и тате!  Hug Благодарности на теб и Джун, че ни потопихте по този позитивен начин във вашите раждания! Беше ми много мило и вълнуващо да чета!
Ескито, изненадана съм, защото с мен бяха много подробни. Чакам с нетърпение да се разпишеш след голямото събитие с подробен разказ за клиниката и раждането, носила ли си нещо със себе си при постъпването и т.н. Може и на лични.  Hug
Карола, чудесна новина! Пожелавам ви скоро да сте щастливи мама и татко на здраво, сладко бебенце! И разбира се, да държиш групичката ни в течение на прекрасната си лека бременност!  Hug
За дишането- на 28.12. в Лабиринт лекцията на Елена ще е посветена точно на това и аз мисля живот и здраве да отида да я слушам. Надявам се този път да запомня по-добре нещата, че миналия когато слушах, уж разбирах и запомнях, а накрая се обърках тотално с всички тези етапи, плитки и дълбоки вдишвания и издишвания, задържане на въздух, притискане на колена и всичко останало.  Crazy Само не знам колко от цялата информация ще успея да си спомня и приложа в точния момент.  Simple Smile
Предчувствиенямам кога точно ще реши да се появи госпожицата, но все си мисля, че ще е между 3 и 11 януари. Е, ще видим сметките със или без кръчмар съм ги правила. Simple Smile
Тази вечер сме канени на гости на едно приятелско семейство и отивам да се приготвям. На всички лека и спокойна вечер!

# 258
Здравейте момичета!

Аз съм един от активните читатели и напълно неактивен писател в този форум досега.
Все някак не успявам да напиша, защото се опитвам да изчета всичко, което Вие сте написали.
Очаквам вторият си син да се роди на 11 януари, когато съм родена и аз самата, но напоследък започвам да мисля, че ще се видим с него по-рано.
Нашият доктор ще отсъства една седмица от страната, така че ще се наложи да топлим леглото, за да няма изненади. Имаме лекар, който ще ни поеме в случай, че тръгнат нещата по това време - д-р Албена Гагова от Шейново, моля Ви за впечатления ако имате такива за нея. Напълно съм спокойна, защото разчитам на преценката на моя доктор, но бих взела и Вашите мнения.
Иначе съм настроена за естествено раждане, с възможно най-малка медикаментозна намеса(това е в сферата на пожеланията, разбира се). Първият ми син родих естествено, но с епизотомия и форцепс, надявам се този път да не се налага тази намеса. Въпреки това бих искала да попитам, знаете ли как правят епизотомията в момента, защото моят разрез преди близо 17 години беше настрани, а сега разбирам че правят напречен разрез на перинеума.
Иначе, вече трета вечер съм с контракции, някои от които болезнени ниско долу в шийката на матката, но утихват към сутринта. Това случва ли се и при Вас? Хубава вечер Ви пожелавам Simple Smile

# 259
Епизодомията доколкото знам е винаги напречно към крака(там кожата е по-тънка затова).
 За дишането-аз се пробвах първият пътпо една книга да дишам(ама преди раждането въобще да почне(ами не ми беше удобно това вдишване и издишване).Карах си по усет за дишането-добре се справих.Едва ли някой ще помни как се диша като дойде момента убедена съм.Дишането е много при получаването на разкритие-наистина болката много намалява.За мен лично напъните ми бяха най-неприятната част от раждането(ама на мен доста време ми отне сигурно 15-20 пъти напъвах).
 Абе освен подготвителни контракции нещо имам болка ниско долу(все едно се изсилва да излезе-ама че обяснение дадох)-с една дума усещам напрежение-някой да има такива болежки.

# 260
Здравейте отново!
Писах нощес докато не можех да заспя и успях чак в 8, но в 9 станах и сега съм адски уморена. Разходихме се малко насам - натам и така.

Честит рожден ден на Крисита и Биби85   bouquet
Карола, чудесна новина! Дано скоро се похвалиш с така очакваното бебче  Hug

За епизотомията - аз знам, че я правят назад. Моята е настрани, тъй като ми я прави моя позната, с която раждах и така по-бързо се възстановява мястото уж, но иначе я правят назад ( става дума за Втора Градска).

Отивам да лягам. Ще се отчета утре след прегледа и тоновете.
Хубава вечер ви пожелавам и лека нощ (дано поне тази нощ поспя, че съм адски изморена)!  Crazy

# 261
  • Canada, ON
krasidika, благодаря за инфото, както и за това че подхвана темата, щото се чудех дали въобще да пиша по въпроса. Май никой особено не се интересува от дишането. Знам ли. Аз лично бях пренебрегнала дишането предния път. Получих разкритие бавно и болезнено (за почти две денонощия) и за това ми се ще този път да съм ако може по-подготвена. Та опитах се да попрочета малко и сега ще обобщя какво схванах, макар че доста противоречиви неща срещнах. Та накратко:

Ако приемем, че раждането има три етапа:
1. Получаване на разкритие.
2. Раждане/изгонване на бебето.
3. Раждане/отделяне на плацентата.

...то може да се каже, че при етап 2 и 3 ще сме с акушерка/доктор и може да следваме техните съвети. При етап 1 обаче трябва сами да се оправяме и май трябва да правим следното:
(Предварителна забележка: Важно е не само дишането, но и позите на тялото!)

Етап1 - Получаване на разкритие.

По време на контракция:
Дишане: диша се повърхностно, учестено, като куче (ъ-ъ-ъ-ъ). Според някои статии издишваш 3 или 4 пъти кратко, после вдишваш един път пак кратко.
Поза: Стоиш права или клекнала (май било по-добре клекнала). И в двата случая си леко приведена напред.

Между контракциите:
Дишане: диша се дълбоко. Вдишва се през носа, издишва се през устата. Може да се прави дълбоко коремно дишане или пълно йогийско дишане...
Поза: ходиш, разхождаш се, вървиш!

И за да се запомни по-лесно, мъжът ми обобщи така - По време на контракция ставаш куче, между контракциите ставаш човек и после пак куче, и пак човек...

Етап 2 и 3

Слушаш си акушерката/ доктора!

В общи линии - При напъване: Поемаш въздух, напъваш, изпускаш въздуха бавно без напъване
Ако ти кажат да не напъваш, но ти се напъва - може пак да се пробва с кратките кучешки дишания.
Според някои статии- не напъваш, а само дишаш бавно и дълбоко, отпускаш се и тялото само си действа...
Май най-добре да се слуша акушерката.

ianajar, ще се радвам да видя коментар от теб по тези въпроси. Или поне едно кратко - "така е" или "не е точно така" Simple Smile. Благодаря предварително!

# 262
  • Пазарджик
Здравейте момичета
Честит рожден ден и от мен на Крисита и Биби85! Много здраве, любов и късмет и здрави мами и бебета
Карола много се радвам за тебе дано скоро се похвалиш с 2 чертички
За предчувствието аз мисля че ще подмина термина, това ще е много добре, защото бебето ще има време да по наддаде че въпреки че бебето уж е точно по седмици, на мен ми се вижда малко-Марти по това време вървеше с 1 месец напред, та хем добре, а от друга страна - по голямо бебе по трудно излиза Sick
За дишането много благодаря за разясненията на мама Мечка ама да ви кажа честно аз тогава последното за което можех да мисля е дишането Thinking.
А има и още нещо което много ме безпокои- като се роди Марти доктора каза че не напъвам достатъчно силно newsm78, и след като излезе акушерката ми каза "мила не ти роди това бебе а доктора като ти се качи на корема" ooooh!, и ми стана много гадно, сега много искам активно раждане ама първия път като не съм напъвала добре не знам сега какво ще направя и много се безпокоя да не навредя по някакъв начин на бебето Cry Shocked- Марти се роди с асфиксия и много се чувствах виновна Cry
Благодаря на Джун за разказа много ме заинтригува ама нещо не ми е ясно -нали като изтекат водите по скоро прищорват ражданетпо, отколкото да го забавят, забавянето не е ли много лошо за бебето newsm78

# 263
  • На морето!
Мама Мечка, благодаря! Мъжът ти е синтезирам прекрасно информацията- друго и да не запомня, за това ще се сетя!   bouquet
Виола78, аз също имам подготвителни контракции с леки болки като при М, но без свиване, само с втвърдяване на корема и една смотана болка, като разтягане- съвсем ниско във влагалището, не знам такава ли е твоята, не помня и със Симеон да е имало нещо такова.
Ето, дори в момента имам контракция- започва леко, обхваща цялата долна половина на корема, пикът й е след около 5-6 сек. и отминава. Случва се най-често вечер, по няколко пъти. Предполагам бебето се намества вече в изходна позиция, макар да съм убедена, че ще раждам през 2012г.  и така предпочитам да стане.
За напъването, котето- свиваш очи, разпъваш затворена уста в нещо като усмивка ( получава се една много типична гримаса) и напъваш с корема и то от пъпа надолу. Ако пробваш с отворени очи и уста ще видиш разликата- напъна ще остава високо горе.

# 264
Мами къде сте днес явно всички са се отдали на пълноценна почивка Simple Smile
Мама Мечка благодаря за инфото, доста е полезно за нас първескините ..
И аз май имам контракции получавам едно стягане на корема но е над пъпа имам чувството че бебчо се е разтегнал там, също така и нещо като задъхване или по точно имам чувството, че не мога да дишам. Оф и аз как го обясних незнам дали ме разбрахте... мн съм зле Simple SmileА болки и аз имам предимно вечер и са ниско долу.
Лека вечер!

# 265
  • Across the Multiverse
И за да се запомни по-лесно, мъжът ми обобщи така - По време на контракция ставаш куче, между контракциите ставаш човек и после пак куче, и пак човек...
Joy Ох така не се бях смяла от доста време. Но по-важното е, че го запомних! Simple Smile Аз също благодаря много за информацията.
Аз освен всички болежки споменати до момента имам и нов вид от днес следобед- остра режеща силна болка много ниско долу! Имам чувството, че е от червата честно казано, защото усещането е все едно един балон вътре в мен се издува рязко, притиска всичко вътре много болезнено и после постепенно спада. Звучи много странно сигурно  #Crazy На някой друг дали се е случвала подобна гадост?

Последна редакция: нд, 18 дек 2011, 23:10 от Gigito

# 266
  • София
Добър вечер, благодаря на всички за милите пожелания  Hug
Биби, честит рожден ден, много шастие , любов и прекрасен бебок ти желая   bouquet
Виола, аз също усещам болка вътре във влагалището, шийката или не знам кое точно, утре ще споделя с доки всички болежки, интересно ми е дали имам разкритие. Днес бебка беше изключително активна , а ударите/ритниците все по-често са болезнени, както и контракциите, особено вечер.

# 267
Благодаря Ви, разбирам че всички Януарки ни хващат едни и същи болежки. При мен са нощни и сутрин отшумяват. Винаги са съпроводени с контракции, и понеже моето момченце е с главата надолу усещам сериозен напън и болка долу ниско.
За дишането - много полезна информация давате, аз утре обещавам да проверя какво пише в дебелите книги по йога по този въпрос и ще опиша подробно. Иначе опита ми с йога занимания показва, че дълбокото коремно дишане е най-важното от енергийна и физическа гледна точка.
Лека и спокойна нощ smile3503

# 268
  • Ботевград
Gigito, аз съм имала такива болки и според мен това са "задържани" газове.Поне при мен си мисля,че е така.Като си "фъсна" и ми олеква и спира болката Thinking
И аз имам същите болки долу ниско.Имам чувството,че главата на беба ще излезе и доста боли.Минава бързо,но са доста чести..С първото не съм имала такива,но то два еднакви пръста няма..
Като си гледам линийката и ме хващат едни мисли...Колко бързо мина времето само Crazy Скоро ще трябва да се ражда  Joy

# 269
Мама Мечка, аз не коментирам за дишането, защото аз раждах на питоцин и при мен никакво дишане не сработи. Като няма пауза между контракциите изобщо, всички техники отиват на кино. Confused Мъжът ти прекрасно го е синтезирал, обаче, много запомняща се фраза.  Grinning

Виж, по въпроса за напъването мога да говоря, там имам значка от акушерките си - майстор напъвач  Wink Това, което много майки бъркат при напъването е, че напъват от гърдите. Понеже мисълта при напъването ни е да изтикаме бебето надолу, някак си естествено решаваме да концентрираме усилието в горната част на корема, сякаш правим коремни преси. И така родилката поема въздух, извива гръб, и с всички сили напъва с гръдния кош и горната част на коремните мускули, което води до кръвоизливи в очите, трудно дишане и нулев резултат. Напъва се долу - както когато имате запек. Гърдите изобщо не трябва да участват. Усилието даже не е чак толкова голямо, просто трябва да е концентрирано долу, където е главата на бебето. Акушерките ще ви кажат кога и колко пъти да напъвате, обикновено на контракция пробвате два-три напъна, като всеки продължава по 10тина секунди - вдишвате, напъвате, държите и броите до десет, после пак същото, докато отмине контракцията. Много важно е между напъните да не се отпускате напълно, а да задържите мускулите долу напрегнати, за да не се върне главата на бебето обратно.

Сега друг е въпросът, че може и много хубаво да си напъвате и даже да ви излязат хемороиди от напъването (имайте я предвид тази екстра) и бебето пак да не излезе и да ви срежат за награда, ама то и това е божа работа.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт