Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 дек. 2011, 15:15 ч.

глаукома

 • 121 276
 • 373
 •   1
Отговори
# 360
 • Мнения: 1 794
adi-ko. дъвчех едни хапченца за тези уж алергии , непомогна особено.
vl  ти си ми отговорил, ама аз не помня. ТОбрадекс изключвам да си капя в очите. ТОгава се оправих с едни хомеопатични капки, сега обаче с тях не се получава.

# 361
 • Мнения: 1 396
Хомеопатията е въздух под налягане. Никак не е сигурно, че е помогнала. Може да са се оправили нещата от само себе си и това да е съвпаднало  с употребата на хомеопатия.

Не зная защо изключваш тобрадекса, но не се очаква той веднага да вдигне налягането. Ако се употребява месеци,  тогава може. Затова Наташка го препоръча за 2седмици. И изобщо всякакви кортикостероиди могат да вдигнат налягането след продължителна употреба и то при някои пациенти. Това ми обясни тя. Въпросът ми беше и за такива инжекции, които отнесох в рамото от известна ревматоложка. Наташка каза, че от 1-2 инжекции изобщо няма да се стигне до повишаване на налягането. А в листовките се презастраховат. Всяка вечер вземам диазепам и хлорпротиксен, но налягането не се вдига въпреки, че в листовките пише, че не трябва да се използват при глаукома. Да, но в моя случай са безалтернативни. Способна невроложка ми ги предписа и донякъде се безпокоеше именно за очното налягане. 2пъти и докладвах, че всичко е наред.

# 362
 • Мнения: 159
Повишението на ВОН вследствие на употреба на кортикостероиди е пряко зависимо от индивидуалната реактивност към тях.Кой каквото и да ви обяснява, зависи каква е личната ви реакция и сензитивност към тях.При някои хора тя настъпва много бързо, при други - не.

# 363
 • Мнения: 1 396
Vl, благодаря ти, че винаги отговаряш и ни информираш!
При мен минаха две години, откакто чух диагнозата глаукома, но все още съм доста стресирана и несигурна в бъдещото развитие на нещата. Ако се поддържа нормално очното налягане, нали няма да прогресира заболяването? Мога ли, например, да си копая и плевя цветята в градинката? Как влияят физическия труд и навеждането? Питала съм лекарката, която ме лекува, но тя не ми казва нищо категорично за бъдещото развитие на нещата. Явно независимо колко съм стриктна в слагането на капки и ходенето по контролни прегледи е възможно нещата да се усложнят.Pensive

Никой не може да предскаже бъдещето, но се предполага, че ако налягането се поддържа ниско, тогава няма да се влоши екскавацията и състоянието на ретината. Тези показатели дават яснота дали глаукомата прогресира или не. Тогава зрението няма да намалее процентно, както се получи при мен за цели 22години! Все още съм със зрение 100%.

Тежък физически труд може да вдигне налягането-всеизвестна истина. Както и тежки спортни натоварвания......За навеждането не зная, но копаенето на цветя май не е толкова тежък труд. Въпросната лекарка глаукомен специалист ли е? Ако не е, не би трябвало да ви лекува! Допустимо е само да измерва налягането и дотам.

# 364
 • Мнения: 234
Vl, щеше да питаш за слънчевите очила, дали го направи?  Очната лекарка ми казва, че мога да ползвам, а аз не съм сигурна.
До сега не съм видяла на кабинета на никой очен лекар да пише глаукомен специалист (говоря за Пловдив). Доволна съм от очната лекарка, при която съм диспансеризирана. На стената и има сертификат за глаукома ако това е достатъчно, за да е глаукомен специалист. Скоро правих периметър. Каза ми, че е като на здрав човек. Налягането варира, но максимум е до 17.

# 365
 • Sofia
 • Мнения: 14 180
Ох,и аз трябва да отида на преглед,цяла година не съм била...слагам си капките редовно...Мислих да ходя във Вижън,но май пак към Пентаграм ще се насоча Sunglasses

# 366
 • Мнения: 234
Doli, не ходиш ли да ти мерят поне налягането? По здр.каса е на всеки 3 месеца.

# 367
 • Sofia
 • Мнения: 14 180
Не съм ходила Disappointed
Нямам категорично поставена диагноза,но преди 2год случайно си го мерих и беше към 30...назначиха ми капки,правих 2 пъти скенер и др изследвания...спадна до 20.Сутрин и вечер слагам капки Офтан тимолол.

# 368
 • Мнения: 1 396
Vl, щеше да питаш за слънчевите очила, дали го направи?  Очната лекарка ми казва, че мога да ползвам, а аз не съм сигурна.
До сега не съм видяла на кабинета на никой очен лекар да пише глаукомен специалист (говоря за Пловдив). Доволна съм от очната лекарка, при която съм диспансеризирана. На стената и има сертификат за глаукома ако това е достатъчно, за да е глаукомен специалист. Скоро правих периметър. Каза ми, че е като на здрав човек. Налягането варира, но максимум е до 17.

На кабинета на Наташка пише  "очен глаукомен кабинет". Скоро два пъти  я посетих и я питах за слънчевите очила. Публикувах тук, но го изтриха, защото били 2поста един след друг! Как да постъпя? Отговарях на теб и на още някой по различни въпроси.

Тя ми каза, че е желателно да бъдат светли(тоест едва потъмнени), можело и зелени. Подчерта, че съвсем тъмните доста вредели при закритоъгълна глаукома. И обяснението е точно както го предполагах. Разширяват се зениците и налягането нараства. Затова пациентите със закритоъгълна глаукома не трябвало да работят на тъмно. Моята е откритоъгълна.

Сега ще питам Доли дали е правила денонощна крива и какво показва тя. Чудя се дали за нея офтан тимолол е правилното лечение. 0,25% или 0,5% е? Налягане 20 е малко обезпокоително. Наташка ходи и в Пентаграм.
И още.....Щом налягането е 20, би следвало да се мери често, докато не спадне на 15-16 например. Нормално е да се мери поне веднъж на 3месеца, но в този случай всяка седмица. Точно така постъпи Наташка с мен преди 22г., когато моето беше 27, 30, а веднъж дори 50! Но тя не го е измервала толкова.

И на двете ви задавам въпроса колко е екскавацията ви? А зрението колко % е?

Последна редакция: сб, 06 юли 2019, 15:39 от vl

# 369
 • Sofia
 • Мнения: 14 180
Офтан тимолол 0,5%слагам.
Не знам дали ми е правена денонощна крива,всъщност не...не обясняват много какво ми правят,гледа ме на някакъв апарат за 2мин и 2пъти ми правиха скенер/по 1път годишно/
Сега ги погледнах,правено е офталмоскопия,тониметрия,биомикроскопия.Пише-суспектна глаукома.
Нищо не ми се обяснява и не ми е изобщо ясно какво става.

Последна редакция: сб, 06 юли 2019, 16:22 от Doli

# 370
 • Мнения: 234
Екскавацията при мен  е 0,3 на дясно и 0,1 на ляво око. Глаукомата ми е откритоъгълна. За % на зрение - никога не е ставало въпрос и не знам.

# 371
 • Мнения: 1 396
Нормалната екскавация е 0,3. Ако е по-висока, не е добре.

Процентът зрение на всяко око се определя от таблицата. Трябва да виждаме предпоследния ред с очила или без, както се получи и с двете очи. Това е зрение 100%. Най-горният ред е само 10%, а най-долният 150%, което също не е желателно.

Денонощната крива се прави като се измерва по 3-4пъти налягането рано сутрин, после следобед, после късно вечер. Най-лесно е да се осъществи, ако сме приети в болница, но аз някога я правих без да влизам.

Този офтан тимолол е по-силния, но има и други, които май са още по-силни като траватан, козопт.....Понякога правят комбинация от 2вида капки, за да нормализират налягането. Но специалистът има думата. Както разбирам от написаното или не е специалист или е твърде небрежен. Наташка каза, че колкото със скенер, толкова и без него. Но нали трябва да се отчетат, че нещо са свършили......Така постъпваха и с моята майка, когато беше в болницата.
Компютърният периметър обаче е важен и трябва да се прави.

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 00:58 от vl

# 372
 • Sofia
 • Мнения: 14 180
Скенера се заплаща,60лв,не е по каса.
Другите изследвания заплащат ли се?

# 373
 • Мнения: 1 396
Компютърният периметър не се плаща, ако сме диспансеризирани. Измерването на налягането-също.

Общи условия

Активация на акаунт