глаукома

• 232 468
  • 1 081
  •   1
Отговори
# 720
Напълно нормално и дори препоръчително е веднъж в годината да ви разширяват зеницата, за да се огледа хубаво нерва и периферната ретина. Единственото съображение за разширяване би било ако сте с форма на закрито ъгълна глаукома или ако в момента налягането ви е по високо.

Аз пък зная, че който е глаукомен специалист може добре да оцени състоянието на нерва без да разширява зеницата. Тук е редно да припомним, че глаукомните специалисти са доста малко, за разлика от останалите очни.

# 721
За тъмните очила защо не трябва да се носят. Никой не ми е казал това. Аз съм постоянно с тях. Много ме дразни светлината. И очите ми  боцкат като напрашени. С очилата ми е  по добре  и ги нося .

# 722
За тъмните очила защо не трябва да се носят. Никой не ми е казал това. Аз съм постоянно с тях. Много ме дразни светлината. И очите ми  боцкат като напрашени. С очилата ми е  по добре  и ги нося .

Заради разширението на зениците и евентуално вдигане на очното налягане. Това се отнася само за хората с глаукома. През последните години специално за тях се произвеждат зелени слънчеви очила. Тоест, ако сте  с глаукома е допустимо носенето само на такива или никакви.

# 723
Повечето хора с глаукома са чувствителни към слънчева и силна светлина, така че слънчевите очила са си направо задълцителни!
За мен е буквално невъзможно да излеза навън в слънчев ден без очила.
Също така са препоръчителни стъкла с TheraSpecs покритие.

# 724
  • София
И аз питах доц. Петкова за очила и тя ми каза за зелени, че може.  В оптика потърсих глаукомните са по поръчка по 300-400 лв и с по-дебели стъкла, отказах се. Имам едни със зелени стъкла, но не специално стъкло, надали вършат работа....

# 725
Аз нося с кристални стъкла. Не съм чувала до сега за зелени. С глаукома съм от 10 години, поне установена. С операции и на двете очи да катаракта пак толкова години. На всичко това отлепих ретина миналата година. Сега окото вижда нещо,но не чете.  Разчитам на дясното и се притеснявам че на всичко това  съм по цял ден на компютъра. Много ми боцкат очите.все си мисля че е от сухота. Ползвам капки за овлажняване често и очилата ме спасяват малко. Вечер пак овлажняващ гел артилак.  Малък град сме и само налягане следя. При доц петкова съм ходила ,но май трябва пак да отида.

# 726
Съжалявам, че моя въпрос за разширяването на зениците доведе до този остър тон на разговорът тук.

Въпросната лекарка глаукомен специалист ли е или е обикновен офталмолог?
А екскавацията ви колко е? Щом имате глаукома е желателно по-често измерване на очното налягане. Веднъж в годината се мери на хората, които нямат. Периметър правите ли? Имате ли пълно зрение?
[/quote]

Лекарката, която ме наблюдава не се занимава само с глаукома, но на стената й има сертификат за курс по глаукома. Посещавам я 4-ри пъти годишно, но написах, че само веднъж разширява зениците ми. Веднъж годишно правя периметър. Очното ми налягане се движи най-често в границите 13-16. Екскавацията на дясното ми око е 0,3 а на лявото 0,1. Засега глаукомата не прогресира. Разбирам, че доц.Петкова е добър специалист, но аз не съм от София, а и не е възможно всички болни да са лекувани само от един лекар.
Понеже, vl,  пишеш, че от 25 години си с успешно лекувана глаукома, моля те, сподели дали си имал проблеми в хода на лечението, с които лекуващият те лекар се е справил. Всеки случай е много индивидуален и дай Боже всеки от нас да запази зрението си.

# 727
Съжалявам, че моя въпрос за разширяването на зениците доведе до този остър тон на разговорът тук.

Въпросната лекарка глаукомен специалист ли е или е обикновен офталмолог?
А екскавацията ви колко е? Щом имате глаукома е желателно по-често измерване на очното налягане. Веднъж в годината се мери на хората, които нямат. Периметър правите ли? Имате ли пълно зрение?

Лекарката, която ме наблюдава не се занимава само с глаукома, но на стената й има сертификат за курс по глаукома. Посещавам я 4-ри пъти годишно, но написах, че само веднъж разширява зениците ми. Веднъж годишно правя периметър. Очното ми налягане се движи най-често в границите 13-16. Екскавацията на дясното ми око е 0,3 а на лявото 0,1. Засега глаукомата не прогресира. Разбирам, че доц.Петкова е добър специалист, но аз не съм от София, а и не е възможно всички болни да са лекувани само от един лекар.
Понеже, vl,  пишеш, че от 25 години си с успешно лекувана глаукома, моля те, сподели дали си имал проблеми в хода на лечението, с които лекуващият те лекар се е справил. Всеки случай е много индивидуален и дай Боже всеки от нас да запази зрението си.
[/quote]

Никакви проблеми не са възниквали през всичките 25г. Още първите капки офтан-тимолол 0,5% дадоха бърз резултат и нормализираха налягането ми. Години по-късно доц. Петкова си призна, че ме е виждала на операционната маса, но и тя не е познала. Екскавацията ми е 0,5-0,6 заради некадърни очни и за съжаление няма как да се подобри. Но доц. Петкова я запази на това ниво. Пълното ми зрение също се запази. Не зная какъв е бил този курс по глаукома и доколко въпросната лекарка е станала специалист по глаукома. Вече написах, че глаукомните са твърде малко. Напр. в окръжните градове има по 1-2, а в по-малките въобще няма. Съвсем не искам да кажа, че всички с глаукома трябва да търсят доц. Петкова, но вече написах, че е препоръчително да ги лекуват глаукомни специалисти, а не обикновени очни. В противен случай лечението може да се окаже некомпетентно или недостатъчно компетентно. Ясно е, че всички очни са учили глаукомата, но това не ги прави специалисти по нея. Това е малко по-тясна специализация и на нея се обръща особено внимание, защото глаукомата е причина за слепота в повече от 90% от случаите.
Острия тон се получи заради нахалството и незнанието на предишната потребителка. Тя неведнъж е демонстрирала огромно самочувствие без покритие и за съжаление нейните писания тук може да се окажат вредни за хората, които и повярват.  Да живееш в по-напреднала държава от нашата не означава, че си случил на най-добрите специалисти и си научил най-много......

Последна редакция: нд, 16 окт 2022, 22:28 от vl

# 728
  • София
Има ли приемащи от вас деанксит или нещо подобно за успокоение,стрес и т .н?
В листовките на почти всички пише да не се приемат при глаукома, а лекар ми предписа- даже казах ,че съм с високо очно налягане... Само мента,глог и валерян нямат противопоказания.

Последна редакция: пн, 17 окт 2022, 12:20 от мм

# 729
Има ли приемащи от вас деанксит или нещо подобно за успокоение,стрес и т .н?
В листовките на почти всички пише да не се приемат при глаукома, а лекар ми предписа- даже казах ,че съм с високо очно налягане... Само мента,глог и валерян нямат противопоказания.

Преди години личната ми го изписа за няколко месеца и нямах никаква полза от него. Но не е вдигал налягането. През последните години съм на диазепам и хлорпротиксен, но и те не са вдигали налягането. Производителите се презастраховат. Веднъж доц. Петкова ми обясни, че при някои пациенти след дълга употреба може да се стигне до вдигане на налягането. Същото ми каза и за кортикостероидните инжекции. Отнесох две такива в рамото заради ужасни болки. Но две инжекции нямало как да повишат очното налягане.

# 730
  • Благоевград
И може ли да ми препоръчате добър очен лекар в София, че в моя град вече втора седмица се борим с този конюнктивит и почти няма подобрение

# 731
  • Sofia
д-р Даскалов,клиника Пентаграм

# 732
  • Благоевград
Имате ли наблюдения капките Косопт Ай Мулти и Монопрост да предизвикват много силно дразнене, сълзене и зачервяване?

# 733
До сега не съм успяла да намеря капки, които да не ми дразнят очите.

# 734
  • София
Имате ли наблюдения капките Косопт Ай Мулти и Монопрост да предизвикват много силно дразнене, сълзене и зачервяване?

Да. Аз слагам и аналог на луксфена. Освен че са ми червени очите имам усещането, че са пълни с пясък.

Лекарката, която ме наблюдава ми изписа капки OXIBIO и Рогодекс - гел, след като и се оплаках
По няколко пъти на ден, редувайки ги.  Успокояват дразненето, но временно.

Общи условия

Активация на акаунт