глаукома

• 229 454
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 975
Здравейте, ryannn, и много благодаря!!! Тя е била с много ниско налягане в деня след операцията (сряда) - 4. Вчера (петък) е било вече 8. Добавени са още 2 вида капки. Притеснителното е, офталмологът излиза в отпуск. Ако се наложи да търсим друг, към кой да се обърнем?
Много Ви благодаря, pymurix!!! По-спокойно ми е. Моята близка казва, че докторът е много ангажиран, внимателен, обяснява всичко. Така че се надявам всичко да е наред! Много се притесних, когато започнах да чета тук, защото виждам, че трябва да е глаукомен специалист. Ние никакво проучване не направихме, защото мислехме, че е само с перде. Много благодаря отново!!!
Препаратите против срастване обикновенно са кортикостероидите - каквито има в Тобрадекс. По това което казвате ТЕ- това си е трабекулектомия - класическата операция - златния стандарт, това не е операция с лазер. Да следва инструкциите на лекаря стриктно и никакво натоварване и напъване докато се възстанови.

Имайте предвид, че приложението на кортикостероиди, особено локално, е тежък  рисков фактор за повишаване на ВОН до изключително високи стойности, при това, далеч по-рано от описаното при много препарати двуседмично приложение. Това, разбира се,  се отнася изключително за пациенти,з а каквито се говори  в темата -  както с ПОЪГ/първична откритоъгълна глаукокома/, така и с другите й видове. Пациентите с тези заболявания са много изразени респондери и реагират силно на стероидна терапия с елевация на ВОН.Стриктното му проследяване на фона на стероидна терапия е императивно.

Обърнете се към някой в клиниката, ако имате проблем, те ще ви насочат към колега на доктора, с който най-вероятно има уговорка да поема пациентите му докато е в отпуск

# 976
Здравейте, ryannn, и много благодаря!!! Тя е била с много ниско налягане в деня след операцията (сряда) - 4. Вчера (петък) е било вече 8. Добавени са още 2 вида капки. Притеснителното е, офталмологът излиза в отпуск. Ако се наложи да търсим друг, към кой да се обърнем?

Препаратите против срастване обикновенно са кортикостероидите - каквито има в Тобрадекс. По това което казвате ТЕ- това си е трабекулектомия - класическата операция - златния стандарт, това не е операция с лазер. Да следва инструкциите на лекаря стриктно и никакво натоварване и напъване докато се възстанови.
==========================================================================================
Имайте предвид, че приложението на кортикостероиди, особено локално, е тежък  рисков фактор за повишаване на ВОН до изключително високи стойности, при това, далеч по-рано от описаното при много препарати двуседмично приложение. Това, разбира се,  се отнася изключително за пациенти,з а каквито се говори  в темата -  както с ПОЪГ/първична откритоъгълна глаукокома/, така и с другите й видове. Пациентите с тези заболявания са много изразени респондери и реагират силно на стероидна терапия с елевация на ВОН.Стриктното му проследяване на фона на стероидна терапия е императивно.
====================================
След интервенция, особено оперативна, често има период на колебания в кривата на налягането, важно е да се следи за спайкове. Не е добре да пада и под ниските стойности, които отбелязвате, че са постигнати постоперативно. Щом операторът излиза в отпуск, помолете го предварително да Ви насочи към колега, когото ще запознае със случая, за проследяване, докато отсъства.Желая Ви успех!

# 977
Радвам се , че открих темата . Изчетох подробно всички публикации , за които благодаря . От месец съм с тази диагноза и имах голяма нужда от информация .
Видях , че не се препоръчват слънчеви очила . Поръчах хелиоматик , препоръчаха ми щвейцарски стъкла , само те са над 700 лв . Не е ли добра идея да се носят ? И друг въпрос - какъв спорт трябва да се избягва . Аз съм вехт ентусиаст , на 66 год , но винаги съм спортувала . Сега се кротнах - колоездене и плуване . Мнение за фитнес ?

# 978
Здравейте,

Накратко за мен - имам високо очно налягане и слагам капки за поддържане на налягането от 4 години вече. Преди ходих на прегледи при доц. д-р Христина Благоева в МБАЛ София, но тя вече не работи там. Не знам дали изобщо вече е в друга клиника. Дали провежда прегледи в някоя друга болница?

Може ли да ми препоръчате добър офтамолог в София, който е по-специализиран в областта на глаукомата към който мога да се обърна за преглед?

Благодаря предварително!

# 979
Върнете се на предишната страница.

# 980
  • Благоевград
Цитат на: T q
[/quote
Трябва да са и казали да прави и масаж на окото с леки движения, за да изтича течността през каналчето, иначе окото става твърдо и болезнено, да не го пропуска както и капките.
За какъв масаж става въпрос?

# 981
Прилагам 2 линка за масажа, който беше назначен на моята близка, на която направиха трабекулектомия:
https://youtu.be/_GOl5LagHmk?si=pY_pHIxt78ZU5LIb
https://youtu.be/nPihGPV2sS4?si=3-DpLEW_UjOFhOpW

Цитат на: T q
[/quote
Трябва да са и казали да прави и масаж на окото с леки движения, за да изтича течността през каналчето, иначе окото става твърдо и болезнено, да не го пропуска както и капките.
За какъв масаж става въпрос?

# 982
Здравейте,
леля ми е с глаукома. Изписали са и следните капките, но не мога да ги намеря.
Може ли съдействие. Мисля, че са налични в Германия и Турция.

# 983
Здравейте,

Би следвало за глаукома да се изписват капки, които са налични по нашите аптеки, защото чакането е пагубно!

Глаукомен специалист ли е изписал въпросните капки?

# 984
Здравейте,

Би следвало за глаукома да се изписват капки, които са налични по нашите аптеки, защото чакането е пагубно!

Глаукомен специалист ли е изписал въпросните капки?

Да, изписани са от специалист. Леля ми от години има заболяването, но в момента доста се влоши.Щяха да и поставят байпас на едното око, но за сега ще се размине с някакви инжекции + тези капки.
За съжаление не намираме капките Sad

# 985
Въпроса ми беше дали е глаукомен специалист или не?

Капките каквито и да са се слагат всеки ден и не е допустимо да се чака няколко дена или повече.

Какво налягане са измерили? А екскавацията колко е?

# 986
Въпроса ми беше дали е глаукомен специалист или не?

Капките каквито и да са се слагат всеки ден и не е допустимо да се чака няколко дена или повече.

Какво налягане са измерили? А екскавацията колко е?

Да, изписани са от глаукомен специалист.
Не знам подробности за налягане, екскавация и т.н. Просто искам да и помогна с намирането на капките.

# 987
Здравейте,

Не съм сигурен как стои въпроса с тези капки в Европа и дали все още са достигнали нашите географски ширини, но това са последно поколение капки за глаукома, излезли някъде около 2018 и в Щатите все още вървят по 300 долара бутилката.

# 988
Най-добре е да се обадите на лекарката и директно да коментирате казуса относно капките с нея.

Тук става ясно, че Сантен ще "отговарят" за тези капки за Европа и ОК, но също нищо не откривам за тях по нашите аптеки: https://www.santen.eu/our-vision/media/santen-confirmed-marketin … insa-and-roclanda
Аз използвам Таптиком, които също са на Сантен.

# 989
Проверихме в много аптеки тук и наистина ги няма. Благодаря ви. Леля ми се е чула с лекарката и тя е казала, че в Германия и Турция ги има, да си ги достави от там. Ще и се обади отново, за да и ги смени ако има вариант.

Общи условия

Активация на акаунт