Астмата, информация, странични ефекти от лекарствата - тема 16

• 45 900
  • 742
  •   1
Отговори
# 540
Шайн, свиркането го чуваш без да слагаш ухо на гърба ли? Него ли наричаш спазъм или затрудненото дишане/пристъп? Не мога да се ориентирам още. На слушалка би трябвало да чуват свиркане и хрипове, които звучат малко като дишането на Дарт Вейдър.

Аз чувам ето това, но по-слабо и само с ухо на гърба http://www.youtube.com/watch?v=YG0-ukhU1xE&feature=related.

Колкото до сезоните - зависи към какво реагират или към какво е алергията. Но много студеният въздух не се отразява добре и може да бъде причина за влошаване на спазъма.

За храните мисля, че трябва да се избягват тези, които имат високо ниво на хистамини като бананите, доматите и др. И при всички положения са за предпочитане топлите течни храни, за да подпомогнат освобождаването от секретите.

# 541
  • Варна
Маги ми реагира единствено на смяна на времето, като няма значение дали е от сухо към влажно, или обратното. Макар че, напоследък са единични прокашляния, но преди редовно го правеше, без значение дали е лято, или зима. Кажат ли в прогнозата - рязко застудяване, или дъжд, или изведнъж вятър, или пък рязко затопляне, съм нащрек. Към храни не реагира, но и аз не давам желирани, чипсове и подобни. Цитруси яде спокойно.

# 542
  • София - Младост 1А
Пепи също се влошава при по-студено време. Два пъти ходихме на зимна почивка, го лекувах по 2 месеца след това. Гледам в много студено време да не го държа дълго навън. Влагата също му влияе зле. Есенно време, когато много вали като че ли е най-кофти периода. Но пък на морето се чувства добре.

За санаториумите - освен Трявна и Сандански... имаше преди години на св. Влас, но не знам дали още съществува. Ние ходим на Трявна и Сандански.
Още знам за специализираните болници във Велинград, за болницата в Искрец (там дядо ми прекарваше зимите) и съм чувала и за някакъв санаториум в Тетевен, но за там нищо повече не знам.

А за храните - Пепи е с алергии и избягваме доста неща. Ето едно списъче на богатите на хистамин хранителни продукти:

Сирене, ементал, гауда, рокфор
Сурови или сурово пушени меса – различни салами и други трайни месни изделия, шунка, бекон, наденици
Консервирана или пушена/маринована риба (скумрия, тон, аншоа, сардина, херинга, сьомга и др.), морски дарове, риба, рибни сосове и продукти
Кисело зеле и туршии
Зеленчуци - домати, спанак, патладжани, авокадо, гъби, грах
Плодове - ягоди, банани, ананас, мандарини, сини сливи, грейпфрут, манго, киви

# 543
  • Страната на чудесата
Леле, колко много сте писали Laughing
<eiffel tower> , снощи като прегледах датите на пролетната ваканция, осъзнах, че аз съм запазила след нея smile3537, но вече съм запазила, а и времето може би ще е по-добро за разходки Wink А Цветка ще пропусне 4 дни от училище, ще навакса после.
За процедури-нямам намерение да правя, просто последните години като ходим там сме само на климатолечение, то инхалатор си имаме, солукс-лампа-също, така,че реално заради едни магнити няма смисъл да правя сложни комбинации. Бездруго тук имам физиотерапевтичен център наблизо и съм доволна, ако се налага, разбира се.
Минералният басейн е голям в Св.Никола и е с минерална и чешмяна вода, така, че е добър за нашите костно-ставни оплаквания и за дихателните на Цвети Grinning
Безплатен салатен бар на вечеря е безплатен салатен бар Mr. Green-салати, от които си сервираш колкото искаш и са безплатни за гостите, полдзващи този пакет.Какво неясно има newsm78

# 544
  • Варна
Влизам с един въпрос. Ние правим някакви алергии, които почват с хрема, слиза към гърлото, почва сухата дразнеща кашлица от която не може и да спи, става ларингит или трахеит, след няколко дни кашлицата става влажна, почва повръщане на храчки, докато се оправи минават седмица или 10 дни. Пием Сингулер и пръскаме в носа Фликсоназе, но въпреки че тези пристъпи се разредиха доста , през месец или два пак ги получава. Като го водим при личната, винаги изписват антибиотик. Въпроса ми е като е от алергия трябва ли да се включва и антибиотика винаги или има начини да излезем от това състояние и без него. Моля ви който има подобен опит да сподели. Почнах и инхалации с вентолин на своя глава. Лекарката ни никога не ни е изписвала такива, но тя и не разбира май. След вентолина веднага разрежда кашлянето. Мога ли да давам Вентолин и Синекод заедно?

# 545
  • София
Как ще даваш Синекод ей така. Той подтиска кашлицата. Вентолина е бронходилататор.
Питай докторката си да не направите беля.
Заведи детето пак на пулмолог. Аз също питах пулмолог за тези антибиотици, но докторката се усмихна и каза, че понякога трябва. При нас кашлицата идва изведнъж, не знам дали е алергия, но има алергичен компонент.
Инхалации не правя на своя глава, но като почне лаеща кашлица включвам и Вентолина (Джипито каза)- за децата предразположени към спазми така трябвало. Но винаги го водя да го чуят.
Успех

# 546
  • Варна
*Pukanka* , нашата ЛЛ също изписваше АБ за сина ми. Откакто го водя при д-р Павлова (МЦ Гурко) Аб е пил мнооооооого рядко(може би само 1). Изписва му Вентолин (ползвахме бейби-халер) и прочее неща(според състоянието) и се оправя.
Само да кажа, че в случаите когато е пил АБ не се е оправял от тях и пак сме го водили при д-р Павлова. Сега вече и при ЛЛ не ходя - няма смисъл.
Така де, исках да кажа да се консултираш и с друг лекар.

П.П. Откакто прави упражнения за дишане по метода на Бутейко не съм му пръскала Вентолин.

# 547
  • В полите на Пирин планина
Да ви се оплача, че моят малкият от снощи пак е с температура. Отначало около 38 градуса, а към един стигна до 39.4 ooooh! Трета седмица ту се оправя, ту се влошава. Не знам дали пак го повтаря грипа, или какво  Rolling Eyes

# 548
  • София
За да пие АБ детето не трябва ли да е с доказана бактериална инфекция? Моят син, когато пи беше със завишена утайка. Обикновено ни изписват само Вентолин. Джипито естествено включи АБ, когато имаше ларингит, но не му го дадохме. Тя нашата май доста се шубелисва, последните 2 пъти като беше със спазъм искаше и урбазон да слага.

Pukanka, според мен точно тази комбинация от Вентолин и Синекод е невъзможна. Хем Вентолина искаш да ти извади секретите, хем Синекода да подтисне откашлянето, както ти е казала hmhm.

Колкото до сиропа нашата пулмоложка ми каза Мукосолван! И то за 2-4 дни максимум.
Даде ми т.н. astma action plan, надявам се да не ми се налага много да го ползвам.

Иначе дежурната миналата неделя каза Еуреспал, нашата джипка каза АСС, въобще разнообразие безкрай. И дежурната каза инхалации на 12 часа. Не се научиха тия хора, че от инхалации на 12 часа няма смисъл!
Lady Brinne, да не е гърло! Да се оправяте, пожелавам да не е сериозно.

Последна редакция: пт, 17 фев 2012, 13:26 от Сънчо

# 549
Какъв е този астма план, може ли да споделиш?
И при нас минава без АБ. Давала съм само веднъж, и то беше с темп. 4-5 дни и ужасяваща кашлица. Джипитата все АБ изписват, аз и затова не го водя там, а при специалист директно.

# 550
I see you  при нас , един от тежките спазми наподобяваше този - http://www.youtube.com/watch?v=EJpxZAdBjMk, чуваше се дишането от стая в стая. С влизането в кабинета доктора ни каза, вие сте за болница, но нека пак да го чуя.

# 551
  • София
tini-mini, написала ми е какво точно да правя при пристъп. 
Как да правя инхалациите, какво кога да му включа и така.
на гуглето има доста инфо като цяло.

ютюб уви ми е забранен на работа.

# 552
  • Варна
Сънчо, на сина ми точно Вентолин със Синекод са му изписвали и след като овлажнее кашлицата - Мукосулван. Да подчертая - това е лечение изписано от д-р и в нашия случай успешно. Не веднъж се е случвало да пие лекарства по тази схема, но се е случвало да не му изписва Синекод. Доколкото знам Вентолина разширява бронхите и облекчава дишането, не вади секрети.
ЛЛ изписваше АСС на суха кашлица и той се давеше непродуктивно, съответно - полза никаква.

Специалист трябва да ги каже тези работи - шега не бива.

# 553
  • Пловдив/София
Да споделя ,моите премеждия със Синекода...на малката го изписаха веднъж,в самото начало на ларингитите й. На третия ден такива хрипове направи,че си изпи и Вентолин и Флавамед и още не си спомням какво. От тогава ми е много притеснителен Синекода  Tired.

Момичета,аз да се похваля,въпреки че не смея почти...малката от вчера я пуснах на градина,така се радва душичката,дано е за по-дълго Praynig.

И един въпрос имам,в началото на април,ще пътуваме до Англия за 10 дни,малката за пръв път ще лети,има ли нещо по-специфично,за което да съм подготвена,оказва ли някакво влияние налягането,може ли да не й понесе...ако някоя от вас скоро е пътувала,моля за инфо как се справихте?

# 554
  • София
Solar Wind, абсолютно си права. Аз по принцип избягвам много да давам съвети, дето по принцип лекар трябва да си каже мнението, но някакси никак не си представях вентолин и синекод.
Моля за извинение.

На нас за ларингит - инхалации с физиологичен на 2 часа, калциев глюконат и кларитин. Разбира се джипито изписа още и проспан и антибиотик, но ние направихме още една консултация с лекар и не съм ги давала.

koon, стискам палци с желание много да ходи и да не боледува.
Моите и двамата по-миналата година летяха със самолет. Никой по никакъв начин не реагира нито на налягане, нито на излитане, нито на кацане. Ивка беше на 4 и малко, Калоян годинка и малко.

Общи условия

Активация на акаунт