Математически турнири - 13

• 87 607
  • 745
  •   1
Отговори
# 405
Искам да ви попитам - вие ли обяснявате на децата задачите или разчитате на учитулката в у-ще, сборници със задачи, частен учител и т.н.?

Дъщеря ми се справя добре с математиката и ще кандидатства за математическа паралелка след 4 клас. Нямам много време да и помагам или да решаваме задачи заедно. Тя решава тестове аз проверявам и ако има нещо неясно обяснявам. Но все по-често виждам, че тя не разбира лесно това, което и обяснявам. Аз пък от своя страна се изнервям и нищо добро не излиза от цялата ситуация. Просто нямам педагогическия подход, който явно е необходим. Интересно ми е при вас как стоят нещата.

# 406
По повод грамотите от КМС, в понеделник са ги раздали в СМГ, което ме кара да мисля, че вероятно и останалите са разпратени по училища.

Не, не, другите се  получават в 125-то в библиотеката.
Мда. Да прекося половин София, за да ми кажат, че няма грамота за всички, които фигурират в списъка на наградените, е направо подигравка. Виждаш името на детето си в списъка, а после се оказва, че не било за онези с 91 точки и надолу. Ами добре, нека тогава в списъка бъдат само имената на тези, които със сигурност, ще бъдат наградени. Яд ме е за разкарването, не за грамотата.

Последна редакция: пт, 13 яну 2012, 20:10 от Tonita

# 407
По повод грамотите от КМС, в понеделник са ги раздали в СМГ, което ме кара да мисля, че вероятно и останалите са разпратени по училища.

Не, не, другите се  получават в 125-то в библиотеката.
Мда. Да прекося половин София, за да ми кажат, че няма грамота за всички, които фигурират в списъка на наградените, е направо подигравка. Виждаш името на детето си в списъка на наградените, а после се оказва, че не било за онези с 91 точки и надолу. Ами добре, нека тогава в списъка фигурират само имената на тези, които със сигурност, ще бъдат наградени. Яд ме е за разкарването, не за грамотата.

Честито! Можем да се поздравим! Simple Smile

Получих мейли от г-н Димитров и г-н Данков. Извиняват се за причиненото неудобство. Грамоти за много добро представяне ще има.  Grinning

Моето писмо-запитване е поместено в блога ми:
http://danybon-hlapeta.blogspot.com/2012/01/danybon.html
Тъй като поразпространих проблема в блоговете си и в социалните си медии, поех ангажимент да публикувам отговора на организаторите.

Ето и отговорите на г-н Данков и на г-н Димитров:
http://danybon-hlapeta.blogspot.com/2012/01/blog-post_1294.html

Zdravejte,
Mnogo se izwinqwame za nedorazumenieto, no po nasha vina gramotite na sa v
bibliotekata na 125 SOU. Sled ponedelnik 16.01.2012g gramotite shte sa v
bibliotekata i shte mogat da se poluchat. S tazi ideia sme gi obiavili
kato nagradeni, a ne prosto da sa obiaveni bez da poluchat gramoti.
Dobri Dankov

....................................

Уважаема госпожо Бонева-Благоева,

Благодаря за хубавите думи за КМС, ВМС и за нашата работа. Много съжалявам за причиненото неудобство. Проблемът се оказа чисто технически. Още днес след обяд грамотите са доставени в библиотеката на 125 СОУ и могат да бъдат получени от всеки награден.

Поздрави,

Д. Димитров

......

Благодаря им за добрата новина! Надявам се всички 180 деца с грамоти за много добро представяне да са щастливи.  Simple Smile

Последна редакция: пт, 13 яну 2012, 21:11 от Danybon

# 408
Може ли малко помощ по един тип детективски задачи - тези, при които всеки казва различно твърдение, и само едно е вярно. Пример - На 25. 12. , 01.01. и 9.06. били извършени три обира. Единият от бандата на "компирите", другият от бандата на "дюлите" и третият от бандата на "тиквите". Таен агент съобщил: "Коледният обир е извършен от "тиквите", Новогодишният не е техен. Обирът от 9.06. не е извършен от дюлите"( от математическата читанка е,с малки съкращения, които не променят смисъла). Въпросът ми е има ли някакъв по-простичък начин за решаване или са по системата "Умен съм бил, сетил съм се".За някои от тях откривам логика, но точно за тази нещо не мога да хвана връзката.

# 409
  • София
Тази е от лесните. Съставяш си табличка с данните, които знаеш (болднатите Да и Не са по условие), след това започваш да нанасяш в табличката логичните изводи. Тъй като един обир се извършва само от една банда,  обирът на 9.06 също не е извършен от тиквите, освен това е известно, че не е извършен и от дюлите, значи е извършен от компирите. Следователно тези компири не са извършили обирите на Коледа и Нова Година, дюлите също не са извършвали обир на Коледа, следователно дюлите са извършили обира на Нова Година.

|25.12   |01.01   |9.06
---------------------------------------
компири |Не      |Не        |  Да
----------------------------------------
дюли      |Не        |Да     |Не
тикви      |Да       |Не    |Не

Извинявам се за вида на таблицата  Simple Smile

# 410
  • Русе
този тип задачи рашаваме с табличка. 4х4 в първия ред пишеш датите по вертикала бандите. в полетата банда дата каквото знаеш отбелязваш с Х грешното с О вярното и става:
25.12 - тиквите - О
01.01. - тиквите - Х
09.06 - дюлите - Х,
щом 25.12 - тикви имаш О значи на другите места в реда имаш Х
в колоната на 09.06 имаш два Х-а следователно О ще бъде на Компирите.
и така О получаваш на дюлите за 01.01.
дано обясних ясно.

писали сме едновременно ха-ха

# 411
Тази е от лесните. Съставяш си табличка с данните, които знаеш (болднатите Да и Не са по условие), след това започваш да нанасяш в табличката логичните изводи. Тъй като един обир се извършва само от една банда,  обирът на 9.06 също не е извършен от тиквите, освен това е известно, че не е извършен и от дюлите, значи е извършен от компирите. Следователно тези компири не са извършили обирите на Коледа и Нова Година, дюлите също не са извършвали обир на Коледа, следователно дюлите са извършили обира на Нова Година.

|25.12   |01.01   |9.06
компири |Не      |Не        |  Да
дюли      |Не        |Да     |Не
тикви      |Да       |Не    |Не

Извинявам се за вида на таблицата  Simple Smile

Табличката е много добра, и ние до там стигнахме. Така решаваме детективските задачи. Само че при тази се пита кое е вярното твърдение, това означава, че две от твърденията са лъжи. Тук вече запецнах. Всяко едно би могло да е и вярно, и лъжа, тук не мога да уловя вече тънкия момент. Според отговорите в читанката компирите са направили обира на 09.06., което значи, че това е истина, а останалите два отговора при това положение са лъжа и трябва да са разменени, т.е. тиквите са на 01.01., а дюлите - на 25.12. С тоз' ексел дето мисли и смята вместо мене вече съвсем ми е закърняло логическото мислене  Embarassed

# 412
  • София
Това съвсем ме закопа  newsm78

# 413
  • у дома
Тази е от лесните. Съставяш си табличка с данните, които знаеш (болднатите Да и Не са по условие), след това започваш да нанасяш в табличката логичните изводи. Тъй като един обир се извършва само от една банда,  обирът на 9.06 също не е извършен от тиквите, освен това е известно, че не е извършен и от дюлите, значи е извършен от компирите. Следователно тези компири не са извършили обирите на Коледа и Нова Година, дюлите също не са извършвали обир на Коледа, следователно дюлите са извършили обира на Нова Година.

|25.12   |01.01   |9.06
компири |Не      |Не        |  Да
дюли      |Не        |Да     |Не
тикви      |Да       |Не    |Не

Извинявам се за вида на таблицата  Simple Smile

Табличката е много добра, и ние до там стигнахме. Така решаваме детективските задачи. Само че при тази се пита кое е вярното твърдение, това означава, че две от твърденията са лъжи. Тук вече запецнах. Всяко едно би могло да е и вярно, и лъжа, тук не мога да уловя вече тънкия момент. Според отговорите в читанката компирите са направили обира на 09.06., което значи, че това е истина, а останалите два отговора при това положение са лъжа и трябва да са разменени, т.е. тиквите са на 01.01., а дюлите - на 25.12. С тоз' ексел дето мисли и смята вместо мене вече съвсем ми е закърняло логическото мислене  Embarassed
Решавали сме я и по спомени-допуска се,че първото е истина и се стига до противоречие,после се допуска,че второто е истина и пак се стига до противоречие,значи остава,че последното твърдение е вярно и разплиташ решението...Третокласникът не можа да го измисли.аз помагах .

# 414
Всъщност сега забелязах, че точно какво се търси не съм написала,ама нищо, то е от ЕГН-то сигурно (още съм в сатурнова дупка  Laughing). svetlaem, е това противоречие не го виждам, лошото е, че и дребният не го вижда, а той по принцип има по-бърз и остър ум и понякога вади удивителна логика.

# 415
  • у дома
Всъщност сега забелязах, че точно какво се търси не съм написала,ама нищо, то е от ЕГН-то сигурно (още съм в сатурнова дупка  Laughing). svetlaem, е това противоречие не го виждам, лошото е, че и дребният не го вижда, а той по принцип има по-бърз и остър ум и понякога вади удивителна логика.
Ами например допускаме,че изречението Коледният обир е на тиквите е вярно-от това следва,че другите две твърдения не са верни,но следващото изречение е Новогодишният не е техен,което вече трябва да не е вярно,а от това следва,че  е техен и не може два обира да са едновременно техни ,а от това следва,че не сме допуснали правилно и така нататък...

# 416
Благодаря, svetlaem Simple SmileЩе видим как ще му ги обяснявам, дано да ги схване. То дето се вика не е и задължително всеки да знае всичко, само едно е първото място.......И в тази връзка, скоро какво предстои като състезания за третокласниците? Аз се сещам само за кенгуруто и Великденското - пропускам ли нещо? Нашият човек държи да не пропуска състезание, особено като взе да се справя все по-добре. Вече има и желание да решава задачи вкъщи  Shocked , нещо което преди не можеше да се случи.

# 417
Нещо не мога да открия задачи от стари години за Роман Хайнацки - напр. за 6 клас. Някой да знае къде могат да се намерят?

# 418
Нещо не мога да открия задачи от стари години за Роман Хайнацки - напр. за 6 клас. Някой да знае къде могат да се намерят?
Роман Хайнацки (4-7 клас) - 2007, 2008, 2009, 2011

# 419
Дидева, много ти благодаря!!! Както винаги отзивчива и бърза ...

Общи условия

Активация на акаунт