относно такси, които заплащат бременни

• 9 118
  • 62
  •   1
Отговори
# 45
Това е пълна безумица с тези 3 ехограва за една бременност.Какво ще преглеждат през другите пъти???Дали качваме кг. или ще се връщаме 25г. на зад да ни слушат със слушалки ???Какво е това чудо ,от какво пестят като ги ограничават,от ток,от гел???Не ми го побира главата!!!

# 46
Това е пълна безумица с тези 3 ехограва за една бременност.Какво ще преглеждат през другите пъти???Дали качваме кг. или ще се връщаме 25г. на зад да ни слушат със слушалки ???Какво е това чудо ,от какво пестят като ги ограничават,от ток,от гел???Не ми го побира главата!!!

Реално за една нормално протичаща бременност, тези прегледи са достатъчни.
Прочети на запад как са-далеч по-малко прегледи и изследвания имат от нашите Peace

# 47
Наистина не съм се интересувала как са на запад,нямам идея.Съгласна съм ,че тук има много без смислени изследвания ,които правим,но въпреки това смятам че 3 ехограва са малко.

# 48

Привет момичета  bouquet
Включвам се и аз в темата Simple Smile В 9 г.с. седмица съм и ходя на гинеколог със ЗК.
Монако   и аз съм с хашимото и досега TSH почти винаги съм си го пускала със талон от ЗК.
Относно бременността тази седмица докторът ми даде талони и си пуснах изследванията васерман, урина, циномазка ... и т.н..
По принцип и аз като всяка мама не желая да ми бъдат спестявани изследвания, още повече, че
ми е първа бременност и признавам си съм малко паника.  Embarassed
Но мисля, че и всеки доктор трябва да е коректен спрямо пациентите си и когато дадено изследване се поема от ЗК- нека това да е така, а когато не се поема, но е необходимо мисля, че никоя от нас няма да иска да си го спести. Все пак става въпрос за здравето на нас самите и на слънчицето, което носим. Simple Smile

# 49
Здравейте,
 съгласна съм с вашите отговори, но в България всичко е въможно, много парички летят по време на бременността...то не са изследвания, не е чудо направо. Но са важни за вашето здраве и здравето на детето ви. Биохимичен скрининг е важно изследване, както Феталната морфология-тя върви в София около 100-110лв. прави се 3-пъти, но те са пожелание. Аз си направих само тази в 22 г.с. и нямаше нищо  обезпокоително за това не направих и късната в 31-33 г.с. Но парите си летят, за мене по Здравна каса не са достатъчни, все още не съм ги и използвала, взех си пакет, който ми включваше всичките 9 ехографски прегледа, всичките изследвания като ПКК и урина, Спин , Васерман, Хепатит, цитонамазка, микробиология. Всичко това ми влизаше в пакет. Стискам ви палчета и си ги следете тези неща, защото на Докитата им е много лесно да ти вземат паричките, а да не си направят труда дори да ги пуснат.Вече съм на финалната права и сега като за последно пак трябва да пускам изследвания.......

# 50
  • София
Evvaa, ендокринологът твърди, че всеки месец по време на бременността трябва да пускам изследване за TSH, FT4 и FT3. Само TSH не го устройва. Казва, че имам право веднъж годишно на изследване на двата хормона, но нито той, нито личният лекар ми дават направление, дори и за веднъж. Така че всеки месец си плащам 50 лв. за изследването на хормоните.

# 51
Монако разбирам те. Трудно е да излезеш с тях на глава.   Tired
Знам, че TSH и FT4 се поема от ЗК. За TSH могат да ги изписват и джипитата и ендокринолога. За FT4 не съм сигурна дали само ендокринолога не го изписва.
 Преди да забременея ендокринолога ми обясни, че ще следим само TSH/по някаква американска система/ и правихме ехография на щитовидната жлеза, когато беше необходимо. TSH,FT4, FT3, ТАТ, МАТ пуснах само веднъж при диагностицирането на болестта.
Сега чакам д-р Начев да се върне, прочетох добри отзиви за него и мисля по време на бременността, а и не само да се доверя на него.
 Предполагам , че и той ще иска да се пускат всички изследвания.
Пожелавам ти безпроблемна и успешна бременност. Hug

# 52
  • София
Evvaa, благодаря!  Hug И на теб лека бременност (доколкото разбирам и ти си бременна). Начев иска TSH и FT4 всеки месец. Хубаво ще е, ако успяваш да не ги платиш. За съжаление аз няма как да не ги плащам всички, като ми ги искат, а не ми дават направления. И то при положение, че FT3 r FT4 всеки месец са ми добри, само TSH е малко над или под 2... Но да не спамим темата, че има друга за Хашимотото. Simple Smile

# 53
Здравейте Дами - може ли някои да ми каже какви са тези изследвания :

Кодове за назначени МДД :1201 /0101/0207/0501/

не намирам нищо в нета  newsm78

# 54
Е,четох,четох,та не можах да с въздържа!!!
Нима ЗК обслужва само нормално протичащите бременности?!?!?!Що за глупост!
Аз съм с 2 миседа зад гърба си,плащала съм като поп,винаги съм имала изрядни здравни осигуровки-и за какво?За 3 ехографа за 9 месеца?
Ми извинявайте много,но нашето здравеопазване е всичко друго,но не и безплатно!
Да сме живи и здрави със съпруга ми да изкарваме пари,че да си плащам изследванията и ехографите през седмица...
Не ги е срам-останахме шепа хора в работоспособна и детеродна възраст в тая загубена държава, да им плащаме данъци и осигуровки,та да храним чиновници,джипита и лекари по НЗОК,дето пет пари не дават за здравето ти извън регламента...
Тя на нас все системата ни е виновна...
Колкото до девойката,която обсъждате-хората са различни,може да е била притеснена или въобще да е с такъв нрав.Щом може лекарката да и вземе 160 лв,ако трябва и 16 пъти ще и обясни подробно и ясно за какво става дума.

Последна редакция: пт, 13 апр 2012, 15:36 от ОРИДЕЛ

# 55
Нима ЗК обслужва само нормално протичащите бременности?!?!?!
За съжаление е точно така. Дори в т.нар. регулативен стандарт за проследяване на бременност за рискова бременност пише черно на бяло: "прегледи и изследвания - същите като при нормална бременност". Туй то.  Crazy
Даже не са и три тия ехографски изследвания, ами са два - на мен ми взеха пари на преглед по ЗК за ехограф в пети месец, който уж би трябвало да е безплатен. Ако някъде гинеколозите гледат повече, това явно е въпрос на добра воля. Да не говорим, че техниката в държавните болници е под всякаква критика, а парите, които искат за платен ултразвук, са същите, както в частните центрове. Просто не ми се говори.
Оридел, моята история е много подобна на твоята, успех и късмет ти желая! Peace

# 56
  • София
Даже и това, което ми се полага по здравна каса, трябваше да си го измолвам. В случая мисля, че просто не попаднах на лекаря (д-р Христов, II-ра МБАЛ София). До 6-ти месец от бременността ми, беше правил по касата само 1 ехограф, който дори не е в кабинета му по женска консултация. Всеки път ми казваше, че ако искам да се следя като хората, трябва да ходя в частния му кабинет, където ехографа е 50 лв. По 3 пъти на месец съм ходила да чакам пред кабинета му, звъняла съм му да питам кога може да ми пусне задължителните изследвания и все се е налагало аз да си ги плащам, защото нямало пари. Пусна ми с голям зор първите изследвания на кръвта чак в 3-ти месец и то на два пъти. Е, смених го с д.р Клисурски (Майчин дом). Сега всеки месец ми пуска изследвания, без дори да го питам. (Отидох при него в 6-ти и веднага ми даде направление. Сега в 7-ми - пак.) По собствено желание ме поглежда на ехограф. Съжалявам, че изгубих нерви и време при Христов, който твърдеше, че от женската консултация нищо не мога да очаквам, а уж случайно все ми подмяташе да го избера за лекар при раждането... Зависи си от лекаря, доколко е съвестен и доколко го е ударил на печалбарство. Той дори (или поне сестрата) не ми премери веднъж корема. Все едно не ходех на преглед.  Поне двата ехографа и задължителните изследвания трябва да ни ги пускат, без да им напомняме всеки път. Ако не - сменяйте лекаря ви по ЖК навреме и да не се оправдава със Здравната каса.

# 57
Моя приятелка ,с която сме при една и съща лична лекарка ,тя поиска да си вземе второ направление за гинеколог ,за да си го смени(понеже сегашния много я дереше за всяко нещо си плащаше).Личната не иска да й даде,нямала право на смяна Thinking

# 58
Моя приятелка ,с която сме при една и съща лична лекарка ,тя поиска да си вземе второ направление за гинеколог ,за да си го смени(понеже сегашния много я дереше за всяко нещо си плащаше).Личната не иска да й даде,нямала право на смяна Thinking
  Не може в рамките на един месец да даде  пак направление за гинеколог Аз  бях със същия проблем и след като мина месец от издаването на първото ми направление ползвах друго и си смених гинеколога

# 59
Явно е въпрос на добра воля на лекарката,защото нея направо си я отряза и й заяви ,че няма да й даде,да се оправя Tired

Общи условия

Активация на акаунт