Съвети за университети в Шотландия

• 129 331
  • 822
  •   1
Отговори
# 90
Нашите деца Бяха на Слънчев бряг  и никак не бяха доволни. Понеже дъщеря ми беше на обучение на морето преди това, каза че този хотел на Слънчев бряг е бил отвратителен. Абсолютно пропилени пари ама хайде .......

# 91
Нашия син има 5.56 по български език и 5.91 по английски език.Със сигурност,ще е в Глазгоу.Ако има и други от Пловдив,може да се запознаят.Вашите деца,как се справиха с матурите?

# 92
Точно 5.85 и на български и на английски! Очаквахме повече по български, а пък английския го е претупала явно, доста рано беше излязла, нали сме си от бързаците. Както и да е, отлично се е справило детето. Постигаме желаната диплома и нашата цел е Глазгоу. Между другото, след като офертата стане безусловна insurance офертата  трябва ли да я отказваме?

# 93
На мен не ми е ясно и затова пак питам. Кога точно става офертата безусловна - когато се изпрати дипломата или преди това трябва да се прати писмо с оценките от матурите или ?
Когато дъщеря ми попълвала формуляра за общежитие, пишело, че ще разгледат кандидатурите чак когато офертите станат безусловни.

# 94
За да стане офертата безусловна трябва да се изпрати сканирано копие на нотариално заверена и преведена от заклет преводач диплома на следния e-mail - elaine.shortt@glasgow.ac.uk на университета в Глазгоу. Не е необходимо да се изпраща писмо с оценките от матурите и да се отказва втория университет. И след около 10 дни в UCAS офертата се променя на безусловна. Така беше миналата година. Надявам, че да не са се променили нещата и да не съм ви поднесла грешна информация.

# 95
Здравейте! Бихте ли споделили как пътувате до Дънди? Мисля че информацията ще е полезна за потребителите в този форум.

# 96
  • Варна
Ние си резервирахме общежитие срещу 100 паунда, които изгарят, ако не препотвърдиш по-късно. Така ,че чакаме да си вземе дипломата и да видим правилно ли я е сметнал моя Simple Smile

lorna, благодаря за полезната информация   bouquet Ти ли учиш в Глазгоу ? Малко подробности за града и университета можеш ли да дадеш ?

# 97
За да стане офертата безусловна трябва да се изпрати сканирано копие на нотариално заверена и преведена от заклет преводач диплома на следния e-mail - elaine.shortt@glasgow.ac.uk на университета в Глазгоу. Не е необходимо да се изпраща писмо с оценките от матурите и да се отказва втория университет. И след около 10 дни в UCAS офертата се променя на безусловна. Така беше миналата година. Надявам, че да не са се променили нещата и да не съм ви поднесла грешна информация.
Според нашите проучвания и посочените по-горе мнения университетът на Глазгоу не изисква дипломата да е преведена. Миналата година не са го изисквали и ние питахме и тази година не изискват превод просто се сканира дипломата. Сертификата за тойфел вече го изпратихме и ни отпадна като изискване.

# 98
Това, което написах за дипломата го споделям от личен опит. Така направихме ние миналата година. Синът ми вече е втори курс студент в университета на Глазгоу. Не сме ползвали услуги на "прочутите" фирма - той сам си попълни всичко в UCAS. А след като излязоха резултатите от матурите направи запитваме на горепосочения e-mail и те му отговориха какво точно искат. затова това написах в предния пост. Ще разкажа за града и университета(ние със съпруга ми ходихме в Глазгоу) друг път, че сега имам ангажимент и трябва да изляза.

# 99
Засега няма да я превеждаме, щом я вземем веднага ще я пратим, пък ще видим. Има време, ако трябва и ще я преведем. Ще очаквам с нетърпение разказа от първо лице!

# 100
  • Варна
И аз чакам личните впечатления от Глазгоу с нетърпение  Peace

Ако приемат само сканирана диплома без легализиран превод ще е голямо улеснение. А аз се чудя дали може сам да си я преведе , все пак да прати някакъв превод, макар и не от  заклет преводач.

Май вече се очертават няколко момчета за Глазгоу  Mr. Green

# 101
И така да започна с разказа за Глазгоу и университета. Сякаш ще ми бъде трудно да говоря така общи неща, но ще се опитам. Най-добре ще бъде вие да питате и аз ако мога да ви отговоря. За града - аз съм била в центъра, в квартала, където е университета и на общежитието. Много ми хареса Глазгоу, само дето времето през голямата част е доста мрачно и вали. Ние докато бяхме 6 дни, 3 дни валя почти, без да спре придружен с доста силен вятър. Това беше през периода 10.09.-16.09 и температурата беше около 12-15 градуса. А тръгнахме и се прибрахме в България на 33 градуса. Но иначе зимата е мека, няма отрицателни температури - или през цялата година температурата е в интервала 8-17 градуса. Такъв климат на мен не ми допада, но децата на тази възраст се адаптират към много бързо всичко и това изобщо не ги впечатлява и тревожи.
Университетът е истински замък, много е впечатляващ (навярно вие всички) сте го виждали на снимка. Наистина е невероятен, дори съученици на сина ми, които учат в други университети в Англия като му ходиха на гости споделиха същото. Материалната база е много добра.
Миналата година от България заминаха около 70 човека от различни градове. Всички много  умни и интелигентни деца. Около 25 човека бяха заедно в общежитието на сина ми. Взаимно се подкрепяха и си помагаха.
Синът ми е много доволен от курса на обучение, от отношението на преподавателите. Изобщо засега всичко отговоря на очакванията му.
Много дълъг стана поста. Хайде това засега, ако някой иска нещо конкретно - нека да пита.

# 102
  • Варна
Макар и много интересен  на мен ми се стори кратичък разказа ти и искам още  Mr. Green

И почвам да питам - какво се чува на място за тъй ширококоментираната престъпност в Глазтоу ? Чувам го и го четох на няколко места вече, че бил град с много висока престъпност ?

Макар и само в центъра каква архитектура преобладава - модерна или по-старинна ? То май и аз сямо снимка на университета съм виждала из интернет. Някакви по-интересни  забележителности?

Разбира ли им се на хората какво говорят ? Преекспонира ли се шотландския диалект или наистина не се разбира какво говорят ?

Прочетох, че синът ти е доволен от обучението - можеш ли да споделиш инженерен или хуманитарен профил е ? И трудно ли му е по време на сесии с изпитите ? Като е толкова лошо времето какво правят като не учат ? И последно колко средства долу горе му стигат на месец за храна и лични разходи / без общежитието /. Ако някой въпрос е неудобен за отговаряне - можеш да го пропуснеш  Grinning

И още нещо се сетих - директно до Глазгоу ли летяхте или се прикачвахте някъде ?

Последна редакция: чт, 14 юни 2012, 18:28 от Сребърна паричка

# 103
Започвам да отговарям:
1. За престъпността - всичко, което пишат може би е вярно, но то къде ли няма престъпност. Глазгоу е разделен на няколко части и там, където са студентите - университетите, центъра, общежитията - няма никаква опасност. Тази коментирана престъпност е в определени квартали, където на децата не им се налага да ходят. За цяла година не е казал някой да се оплакал от нещо криминално. А той вече има приятели от първи  до последния курс и от тях няма отзиви за някакви такива случки. Така, че това не би трябвало да ви притеснява.
2. Архитектурата на Глазгоу е предимно старинна, съществуват и модерни сгради, но умело съчетани със старите, че да не е драстична разликата, както е в България - една грохнала сграда и до нея - лъскава сграда. Глазгоу не е туристически център, а административен - няма много забележителности, но все пак ще изброя някои от тях: 1. Университета 2. Катедралата 3. Кметството на града 3. Ботаническа градина 4. Художествена галерия 5. Музей Калвингроув 6. Научни център покрай река Клайд.
3. Шотландският диалект наистина е факт, на децата им трябваше месец докато свикнат с него. В университета преподавателите говорят на абсолютно чист английски език и нямаха проблеми. Иначе всички местни са страшно мили, отзивчиви и внимателни.
В следващ пост малко по-късно ще напиша отговори на другите въпроси.

# 104
  • Варна
Благодаря ти, много ми е интересно това ,което споделяш  Hug

Общи условия

Активация на акаунт