Съвети за университети в Шотландия

• 129 134
  • 822
  •   1
Отговори
# 315
Имате ли някаква информация за приети в Единбург?  И евентуално с какви дипломи и извънкласни дейности, че явно ще е мноого тежко положението...
... За моят син бяха 6.00 за всичко Simple Smile

А в това "всичко" включваха ли матурите?

За конкретния случай не знам, но принципно бях чувала, че такива са офертите - диплома 6.00, което няма как да не включва матурите. За Уни Единбург говорим, не за другия университет Napier, за него не знам.
Morska, какви документи трябват за тези осигуровки? Мисля да пратя щерката сама да се оправя другата седмица. Не може ли да се платят наведнъж и за трите месеца, вкл. септември, че да не ги мислим?

# 316
  • Варна
cool за Единбург ли сте се замислили ? Я пращай малката в Глазгоу, гледай колко българчета ще има там  Mr. Green

Моя син получи директно отказ от тях / Единбъръ/. Негов съученик получи оферта да има  диплома пълно 6  + му искаха да държи матура по математика , на която също да има пълно 6. Та тъй само пълни отличници искат хората  Wink

morska68, честито   bouquet То и във Варна си е много горещо и освен това много мръсно и неподдържано. Има и много комари вечер.

bvelikova72, и аз съм  чувала , че тези общежития, които са към университета , предлагат услугата посрещане от летището , но не знам дали се плаща допълнително.  

Ние пък нали бяхме приети и в Английско и кандидатствахме и за кредит от Стюдънт финанс , та ни дойде писмо ,че сме одобрени за цялата сума. Сега ще трябва да им отказваме - оказа се ,че става пак с попълване на бланка / формуляр и пращане на писмото по пощата. Не можело само по телефона да ги уведомиш . Това го пиша с цел информация за следващите кандидат студенти, виждам че вече се появяват такива в темата .

# 317
.

Последна редакция: чт, 20 сеп 2012, 05:00 от cool_witch

# 318
  • Варна

Изобщо не ме питай - спряга се и Глазгоу от време на време. Аз не съм навита, ама мен никой не ме пита.

Хич няма да питам  Mr. Green

Бат и на моя му дадоха оферта без да искат резултат от матурите. Нещо от рода да има 5.50  и да няма по-ниска оценка от 5-ца . Еххх, ако не бяха въвели тези нови такси, още ми е криво , но това е положението  Confused И  с това забавяне на издаването на жълти карти сигурно ще чакаме 2014 ,че да могат да поработват малко. Да се надяваме ,че и Глазгоу е добър избор.

# 319
Имате ли някаква информация за приети в Единбург?  И евентуално с какви дипломи и извънкласни дейности, че явно ще е мноого тежко положението...

За конкретния случай не знам, но принципно бях чувала, че такива са офертите - диплома 6.00, което няма как да не включва матурите. За Уни Единбург говорим, не за другия университет Napier, за него не знам.
Morska, какви документи трябват за тези осигуровки? Мисля да пратя щерката сама да се оправя другата седмица. Не може ли да се платят наведнъж и за трите месеца, вкл. септември, че да не ги мислим?
А някакви извънкласни? За възпитаник на Немската в София става въпрос, там имат доста изгъзици, които да посещават...
Ах тия Единбра, за Оксфорд се мислят явно.

# 320
.

Последна редакция: чт, 20 сеп 2012, 05:00 от cool_witch

# 321
  • Варна
Ако англичаните не се поосвестят малко и да вземат да си понамалят таксите до около 6000 паунда, то изискванията в Шотландските унита за успех ще продължават да се покачват, защото наплива към тях е голям. В Бг Хелп бяха писали за деца ,приети в Кеймбридж, с много добри резултати от международни олимпиади и отхвърлени от Единбург. Така ,че не се знае догодина какво ще искат, няма да се учудя освен 3-та матура да почнат да викат кандидатите и на интервюта. Но ако се кандидатства за някаква специалност за която да няма много кандидати може и да стане. Но имам чувството ,че е нещо като тото-то, я уцелиш какво искат , я не , защото няма ясен критерий какво точно изискват, освен пълните шестици . Глазгоу поне на всички даваха долу - горе еднакви оферти и то напълно изпълними. Но както писаха някои по-напред и от Глазгоу не са потвърдили прием , ако не си изпълнил офертата дори с 2 стотни.
Така или иначе имаш право на избор на 5 университета и все пак може да се "изгърми" единият избор за Единбург, поне да не съжалява човек, че не се е пробвал. Мое мнение  Peace

cool, зависи от извънкласните , тук не става дума за някакви "кръжоци". Например тук от Варненската математическа гимназия има деца ,които участват с разработки към проекти на НАСА и ако едно такова дете кандидатства аеронавтика или физика, участието в такъв проект би трябвало да му донесе някакви "бонуси" пред университета. Има и такива ,които участват в международни олимпиади по математика и взимат медали .

# 322
cool, имах предвид оферта диплома = 6, което включва матурите отвсякъде  Laughing Дъщеря ми беше с една петица в 9-ти клас по физическо и получи отказ в Единбург за право. Съгласна съм, че с тези такси в Англия скоро и други шотландски уни-та ще качат изискванията. Една позната ми каза, че новите такси за икономическа магистратура в Англия били към 30 хиляди паунда, а за тях студентски заеми няма. Сега синът й учи за бакалавър /той влезе със старите такси от 3 хиляди и нещо/, а за магистратура се оглежда някъде в скандинавските страни. Та се питам какъв е смисълът да плащащ 27 хиляди паунда заем за бакалавърска степен, като в крайна сметка можеш да я вземеш отново в Дания или Швеция без такса, макар и с по-скъпа издръжка.

# 323
Имате ли някаква информация за приети в Единбург?  И евентуално с какви дипломи и извънкласни дейности, че явно ще е мноого тежко положението...

Да, 6.00 диплома и 6.00 на матурите.

# 324

А някакви извънкласни? За възпитаник на Немската в София става въпрос, там имат доста изгъзици, които да посещават...
Ах тия Единбра, за Оксфорд се мислят явно.
Университетите в Шотландия в никой случай не са по-малко престижни от английските, а липсата на такси ги прави доста желани. Да не забравяме, че в Англия има доста университети, които искат диплома 4,00...

# 325
Могат да се плащат осигуровки до края на годината.Питах преди да ги внеса.Но аз се чудя дали да внасям за септември.Счетоводителката от моята месторабота даже каза въобще да не плащаме нищо за летните месеци,щом ще учи в чужбина.Нейната дъщеря също не е в България студентка.За всеки случай внесох да не стане проблем.Чудя се през август дали да подаваме тази декларация номер 7 в НАП. newsm78

# 326
morska68 честито за безусловната оферта. За осигуровките - не внасяйте за септември, те вече ще са студенти. А декларация 7 задължително трябва да подадете в НАП, че там има глоба до 500 лева. Осигуровки и да не внесете - то си е за вас, просто няма да сте осигурени, а за неподадена декларация - е глобата. Ние платихме миналата година за юли и август. През октомври месец ми изпрати уверение от университета, че е студент, преведе го заклет преводач и го занесох в НАП. След цял месец разправии му оправиха осигуровките. Голям проблем беше, че няма указана дата на завършване на университета през 2015 г. - представете си. Даваха ми съвети да отиде сина ми в университета и да каже да му напишат тази дата. Това просто няма как да стане - не може ние да си измисляме разни неща, които не пише в нормативните актове, че са необходими и да казваме на университет, създаден преди 560 години какво да пише в уверението. Във всеки град различни причини изтъкват само и само да не плащат осигуровките на децата. А аз бях твърдо решена щом по закон трябва да се плащат осигуровките на студентите в чужбина от бюджета след като има представено уверение, че е студент да ми отговарят в писмен вид каква е причината точно и да си го пращам последователно на горните инстанции, дори до министъра. Тогава решиха, че може и без тази дата и го въведоха в системата.

# 327
Имате ли някаква информация за приети в Единбург?  И евентуално с какви дипломи и извънкласни дейности, че явно ще е мноого тежко положението...

Дъщеря ми я приеха психология с оферта за успех 5.70 и 6 по биплогия, химия и математика за 2011/2012. Предполагам, че е заради мотивационното писмо по-скоро, защото беше много силно. имаше сертификат за Cambridge proficiency за англ.,Delf B2 за френски, сертификат за участие в Еко форум по биология с 1-во място, грамота от SOS. Може би е била и късметлийка най-вече

Да, 6.00 диплома и 6.00 на матурите.

# 328
Дъщеря ми я приеха психология с оферта за успех 5.70 и 6 по биплогия, химия и математика за 2011/2012. Предполагам, че е заради мотивационното писмо по-скоро, защото беше много силно. имаше сертификат за Cambridge proficiency за англ.,Delf B2 за френски, сертификат за участие в Еко форум по биология с 1-во място, грамота от SOS. Може би е била и късметлийка най-вече

Не е това. Тези неща за които пишеш всички кандидатстващи деца ги имат, но в различни области. Ако синът ми искаше само информатика, изискванията са други. За там нямаше проблем, но той си държи на математиката и комбинацията математика с информатика се яви препъни камъка. Той даже искаше да е в Heriot-Wattt University, заради учебната им програма и математическа насоченост, но му писаха, че тази година нямат финансиране.

Момичета, ние ще летинм на 15.08  с директен полет от Бургас за Глазгоу, за една седмица вдигнаха цените с близо 80 евро за дата 08.09 и решихме с по късния, където и цената е наполовина.

# 329
Тоест, няма да ходите за фрешърса. И ние се чудехме, но всички казват, че било много полезно и ще отиде.

Общи условия

Активация на акаунт