Честна пионерска .... :-)

• 21 637
  • 271
  •   1
Отговори
# 120

Та, когато майка ми и баща ми "се взеха", нямаше как да се оженят веднага и заживяхме под един покрив "нерегламентирано". Тогава изхвърлиха баща ми, шеф на цял завод за "специална електроника", от партията.   

Ох много забавно си го описала  Joy
/тогава със сигурност не ви е било никак смешно bouquet

# 121
  • София, център
Чавдар и пионер съм била, слава Богу, до комсомолец не стигнах, защото режима падна.
Нямам добри спомени, вкъщи добре ми беше обяснен фарса, още докато участвах в него, волю или не.

Абе, тъпотии, общо взето.

# 122
Аз осъзнавам, че нищо не съм усетила от "режима"  newsm78
Майка ми винаги ме е водела на църква, и в неделя, и на празници. И ми беше странно когато моя приятелка ми разказа, че били на кръщене в Рилския манастир, но дядо и, /милиционер/, стоял отвън, щото, "то нали не може да се влиза"  Rolling Eyes А пък на нас никога никой нищо не ни е  казал..
Не съм усетила върху нашето семейство никакъв натиск, в никой момент.. дори не зная членували ли са, и ако да, къде..

# 123
А спомняте ли си как внуците на партизаните и ятаците влизаха с предимство в университетите?
И в нашия малък град всяка улица на която живееше виден партиен ръководител, бивш партизанин и прочие, първо там направиха тротоари, канализациии и дървета.

# 124
Ама вижте...то и днес се влиза ей така.И работа се започва не случайно на топло място...ПредимствА ползват под път и над път и Днес, това не е било привилегия само на Онова време. Peace
На нас не са ни рязали коси, не са ни късали нашивки, не сме усетили пагубността на този режим, защото не е прилагано върху нас чисто и просто.Това ми е чудно-двойния стандарт-за едни е било така, за други-не.И не, не говоря за партийни богопомазани секретари-те апропо и днес са с малко по-различен статус, макар и да не ги знаете кои са точно.Говоря за масата и редовия човек. Rolling Eyes

# 125
  • София
Спомням си, че една съученичка на сестра ми беше осиновена от баба си и дядо си, защото се водеха активни борци и така влезе в езикова гимназия без изпит!

# 126
  • София
"... Чавдарчето труда обича, на помощ първо се притичва ...".   ooooh!   Laughing
Баща ми дълги години беше Партиен секретар, аз и братята ми се чувствахме, като богопомазани.
Но баща ми е много скромен човек и никога не го е изисквал от никого.
Другите по инерция си се държаха така.

# 127
Темата става жалейка по отминали времена с тъмносиня ирония. Типично! Laughing

# 128
  • София

Моята е бледо розова! Има ли значение. Били сме деца, имало е правила и ние сме се опитвали да ги спазваме и заобикаляме. Но спомените са си спомени. Синът ми днес не може да се похвали и с 1/3 от тях. Това лагер за него е нещо като казармен строй, защото го вижда по друг начин. Това което му разказвам за нашите лагери, той не го вижда днес. Вижда група деца с една две учителки, които по друг начин не могат да си позволят море, влизане под стой в морето и излизане при свирка, вечер на вечеря в ресторанта, разходка под стой и лягане. А ако някой си е донесъл лаптоп - гледане на филм или някоя игра. Тези приготовления за различните вечери, маскирането, размяната на дрехи между нас, и всякакви други щуротии той просто не го вижда.

# 129
  • n/a
Най-забавното в темата е, че НВО придобива съвсем друг смисъл Simple Smile
Поздрави от детството Simple Smile

# 130
  • Най-сетне у дома
Ама вижте...то и днес се влиза ей така.И работа се започва не случайно на топло място...ПредимствА ползват под път и над път и Днес, това не е било привилегия само на Онова време. Peace
На нас не са ни рязали коси, не са ни късали нашивки, не сме усетили пагубността на този режим, защото не е прилагано върху нас чисто и просто.Това ми е чудно-двойния стандарт-за едни е било така, за други-не.И не, не говоря за партийни богопомазани секретари-те апропо и днес са с малко по-различен статус, макар и да не ги знаете кои са точно.Говоря за масата и редовия човек. Rolling Eyes

Jizzlober, по ника ти съдя, че сме горе-долу един набор  Grinning (ако е от парчето на Faith, де). Та, ако е така, с теб не сме закачили и на йота от "най-веселата" част на комунизма, при нас вече беше зрял социализъм  Laughing. Доста по-хлабаво беше, поне на повечето места. Обаче това с предимствата и връзките е... как да кажа ... предимства продължават да се ползват у нас и в части от бившия соц-лагер. Понеже ни е наследено от предния режим. Живяла съм и съм учила в Щатите, в Литва и в Белгия, и в трите държави наистина достатъчно дълго, за да видя, че такова нещо като "връзки" не помага с нищо. Естествено, това с "равния старт" го няма никъде на планетата, ако си се родил в заможно, влиятелно семейство, ще си позволиш по-добро образование и повече шансове сам да си изградиш добър живот. Ама и никъде из стара Европа няма да те вземат на работа, защото си зет на едикойси. Ние си мислим, че навсякъде е така, щото това живеем, за съжаление. Доста пострада България в периода 1944 - 1990... и плашещо бавно се възстановява манталитета ни. Ама ще се справим, убедена съм. Ако не ние, нашите деца.

А за да не е само в черни краски, имам страшно романтични спомени от новогодишните тържества в актовата зала на училището  Laughing Правехме програми, имахме си група за "модерен балет", хореографията измисляхме от тук-таме видени клипове на Ким Уайлд и СС Кеч (по Първа програма на тв  Laughing). Бройкахме момчетата и ги канехме на балади на "Скорпионс" (това можеше в по-късните часове). А помните ли самоотчетите на пионерите?! Аз веднъж най-нагло излъгах, че съм предала на училището 3 саксии със засадени от мен цветя, понеже не се сещах какво да пиша  ooooh!.  

Fortune, моля моля, нищо синьо, да не говорим за тъмносиньо, аз съм убеден центрист  Laughing  Peace
Naddya, изпреварила си ме, макар и с обратен знак. Точно щях да напиша нещо по повод сина ми и как ужасно се радвам, че ще чете за този период само по учебници.

Последна редакция: вт, 27 дек 2011, 14:34 от Saule

# 131
И е така и не за всеки Е така.Аз разбирам напълно какво ми казваш, още повече, че по-голямата ни част от трудовия стаж е сред западняци, а пък съпругът ми работи навън достатъчно, за да е наясно какво се случва.И там има връзки, само че не са на принципа на зетя и сватя, а на друг.
Иначе си права, по Мое време не бе Никак строго, лошо и т.н.Но пък и нашите-тяхното детство-юношество и зряла възраст, предвид, че не са активисти, комунисти и прочее -исти-не са усетили  сопата, учили са, чели са книги, слушали са музика и да-късали са им дънките и т.н.Баща ми е осъмвал в районното като младеж, ама и мъжа ми е осъмвал, апропо...младежки щуротии. Mr. Green

Модерен балет и Вега...Вега ли бяха-първите нашите, тип балета на Слави, хахаха.Донесоха у нас календар с тез девойким по трика някакви и ленти на главите.Много висока летва ми се струваха.
Отделно си спомних за Златните момичета на Нешка и как тренирах аз тогава, защото под давление на медалите им се записах на художествена гимнастика с такъв хъс. Sunglasses

# 132

Глупости, къде видя жалеене точно.Това са просто Спомени бре, хора.Факти разни.Никой не е рекъл, ехххх, как искам да се върне това време, охххх.Пак да кажа-всяко време има своите трудности, лоши моменти и жертви.И днес има.

# 133
  • София
А спомняте ли си стипендията за отличен успех. 10 лв. беше. Щом я вземехме отивахме с приятелката ми в Шератон във виенската сладкарница и си поръчвахме огромна мелба - точно 10 лева. Ядяхме си я в компанията на чуждестранните годти на хотела и си мечтаехме.

# 134
аааа, да, но пък не помня точно колко беше. LaughingПък то и днес има такава де...за студентите май, не знам, аз съм задочник била.
Мелби-екзотика имаше и на Магурата.Но точно този период, леко преходния ми се губи как беше.
Помните ли как си презаписвахме касетки-от двукасетъчен касетофон-мега гъзарско да имаш или ги слагахме един срещу друг за запис и не шуквахме през цялото време.Звукът после бе потресающ. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт