Отговори
# 315
  • София
И в нашия случай захранването ще го въведем към 6-ти месец (дано до тогава всичко е ок с кърмата).

Мами, бих искала да ви попитам и по отношение на друг въпрос, за който е малко рано, но все пак: до кога ще гледате бебоците си, т.е. до кога ще имате възможност да сте си с тях непрекъснато? Ако се налага да се върнете на работа преди яслена възраст какви опции имате за грижите за децата - някой близък, детегледачка, частна забавачница за съвсем малки или нещо друго?

За мен скоро ще назрее моментът за решение дали да се върна на работа преди навършена 1 г. и съм в чудене какво и как да правя?

# 316
  • София
Привет и от мен, крада си приятна минутка да пия чай и да ви прочета Simple Smile
Захранването ще започна и аз към 4-5-ти месец със зеленчуково пюре. Предполагам сте чели, че след 5-ти месец бебо има по-голями изисквания към някои вещества и микроелементии  е хубаво да се захрани ( например желязото в кърмата му започва да е недостатъчно за развитието му). Смятам, че това е удачна схема, но всеки луд с номера (мнението) си  Peace

За връщането на работа- при мен е по-особено, студент съм, които работи и след 2 седмици се върнах на лекции. Таткото има възможност сутрин да се грижи за малкия и така се справяме . ( така се бяхме разбрали още като планирахме Жорко ) . Засега се справям що-годе успешно.... Като изключим, че през вечер се налага на последното хранене да добавям 30-40 мл и изкарвам 5-ци, не 6-ци  на изпитите Laughing

Момичета, помагайте! Как се обръща режим ден/нощ на бебе?!?! Малкия редовно плаче след храненето в 12 . В "добрите" вечери заспива в 2ч. , а в "лошите" в 4ч. Аз ставам за лекции към 6-6,30 да го храня пак.. Не издържам вече с този кратък нощен съм и 1 час по обяд.... Започв да плаче и нервничи почти веднага щом се нахрани. Сигурна съм, че се наяжда, защото му следя изсуканото и общото количество за деня. Редовно хапва към 810, напълно в норма.. Така безутешно и неспирно не плаче по никое друго време на деня, спокойно дете е тогава.. Просто вечер ако не се люшка, държи на ръце  и пр не спира да плаче .

# 317
Ето  и аз да се включа с една хубава  статия за кърменето и захранването                     http://www.doctorsbg.com/content/view/68/46/                   

# 318
  • София
Привет.
Ние сме добре, растем и хубавеем Wink. Не се включвам напоследък, защото сте на кърмаческа вълна, не сме ходили скоро на мерки и теглилки и няма с какво да се похвалим.  Прескочихме миналата седмица до Хисар с децата.Бебе Ники се държа страхотно, спа по цяла нощ, носихме му сгъваемата кошарка, та си беше самостоятелен. Един от дните се разходихме и до Стрелча. Случихме страхотно време и доста се поразходихме.

За захранването - и аз съм за късното захранване, но ще бъде както дойде. Така с Нина си правих планове за късно захранване, но на 3-4 месеца не се наждаше с максималната (за месеците й ) доза и се принудихме да почнем пюретата (първо карофи, моркови, тиква,...и така) - плодовите и при нас бяха накрая. Сок също дадох доста късно 7-8 месец - че и по-късно май. Имахме колики до 4 м и само като си представих какво ще последва от сока и ...отпадна веднага от менюто.
Така, че когато-тогава. То ще си покаже.

Относно връщането на работа - трябваше да се върна още сега в края на януари, но се оказа, че по закон по-рано от 6 м на детето не мога да си прехвърля майчинството ( а не искам да го прекъсвам  ). Така, че края на април съм на работа - до юли и после 3 м отпуска  Laughing. Първо бяхме пазарили бабата ( която живее до нас ) да го гледа до март ( че си отиват за лятото на вилата ) и после детегледачка, но се оказа, че няма да има нужда от нейната безценна помощ. Тук от форума се свързах с една жена, която живее в близък до нас квартал и се надявам да си допаднем. При мен е малко кофти, трябва ми за много малка заетост и не бях сигурна кой ще се навие на толкова часове.

Толкоз за сега, че ни дойдоха гостите.

ПС то не се е публикувало, пускам го сега. ХУбав ден.

# 319
  • Горна Оряховица
Здравейтеи от нас. Не се включвам много, защото няма нищо интересно около Криси. Спи, яде, не смея да се похваля, че коликите са голяма рпдкост. На консултация сме другата седмица така че тогава повече. Искам да питам някой знае ли нещо за Сисинка и малките и кукли. Или аз да съм пропуснала нещо освен. Това е за сега, приятен ден на всички мами и бебчетата. Hug

Последна редакция: сб, 14 яну 2012, 12:15 от geryto001

# 320
За захранването- каката на 2 месеца вече пиеше по 40 мл. сок! Това, обаче беше преди повече от 11 г. Тогава така ме съветваше педиатърката. И нас така са ни гледали. На 3-4 месеца замествах 1 хранен с плодово пюре, после зеленчуковите и т.н. Този път ще изчкам до 4ти месец със захранването и ще почна със зеленчукови пюрета и каша по съвет на докторката.

Относно работата-на 3тата седмица се върнах. Няма как да отсъствам. Не ходя всеки ден, но поне 2 пъти в седмицата. От 1во до 14 число почти всеки ден, защото съм счетоводител. Добре, че попаднах на свястна детегледачка иначе не знам какво щях да правя! Майчинството ми тече и не смятам да го прекъсвам, защото е инструмент да отсвирвам нахалниците, които досаждат и не се съобразяват.

# 321
Здравейте!
и около нас няма нищо интересно, а и обикновенно пиша, пиша, накрая ми се изтрие и нямам желание да пиша наново...
Моля за мнение и съвет от Айла или консултант :
Минах през какви ли не перипетии покрай това ми кърмене, много кърма, малко кърма, мастит, рагади..
Уж, нещата се бяха нормализирали, но преди около 10-тина дни имах една бучка от кърма на лявата гърда, топлих се и се цедих, не спадна, но като я изсука Киара изчезна, само че, започна да ме боли първо на мястото, а после като отекло и отдолу на гърдата. На консултациата ми казаха да пия Парацетамол. Пих, но пък се засече с някаква настинка ( според сестрата в консултациата е заради гърдата ) и имах температура и бях като премазана от валяк, много отпаднала...Аз си я кърмех нормално през това време, но като че ли, не и' е приятно и не захапва както трябва на тази гърда и ми се струва, че ми намалява кърмата. И аз също искам да питам за това прословуто доизцеждане..Кърмя я 6-7 пъти на ден като давам и от двете гърди. През нощта гледам да се изцеждам един път през нощтната и пауза, ако си чуя алармата. Не знам дали да изцеждам или не?!

# 322
Привет и от нас! Да се присъединя и аз към мамите с бебчовци, които спят на гърда. Направо съм се видяла в приключение. Кърмим се, пълни памперсите, изяжда достатъчно количичество кърма ( следя го), но постоянно иска да я гушкам, разнасям или да е на гърда и да спи. Заспива си на гърдата и симулира, че цока, като я мръдна продължава да си мърда устичката все едно цока. Залъгалка не ще.  През деня почти не спи само за по 10 минути дреме и то ако е в мен - а съм я оставила било то на креватчето, на кошарката, количката, шезлонга  и се буди - какво ли не пробвам, как ли не я залъгвам  и не и не - иска си гушкане и да лапне гърдата и да заспи.. Дори като излезнем с количката навън, ако спи - добре, но събуди ли се - край иска да я гушнем. Слагам я на активната гимнастика за малко и привлича вниманието и после пак иска гуш.  Няколко пъти я оставях бабите да я гледат - както затворя вратата - и край започва да мрънка и да реве - като се приберем няколко минути преди да вляза вкъщи се укротява и   се усмихва. Относно връщането на работа не мисля, че сега  ще свикне лесно с гледачка.  Аз съм счетоводител, сега имам заместничка, и поне да годинка ще съм по майчинство, пък после - ще видим.
За захранането и аз мисля към 5-и 6-и месец първо със зеленчуково пюре.
Ходихме и на 2-ра консултация 4920 гр., 58,5 см - наддали сме 620 гр. 2-рия месец. Рева много, като я събличахме, явно защото е на чуждо място, а на самото боцкане не плачеше много - слава богу добре ги понесе - нямаше Т.,беше по - нервна. За ортопед имаме направление,но  записахме си час при Алексиев - 40 лв. му е прегледа - не работи със ЗК.
Е това е от нас засега  Hug

# 323
gub4eto, Алексиев ли е този, чийто кабинет е зад Джъмбото на бул. България? Чух, че там имало добър ортопед, но не знам как се казва. Било голям наплив от майки. Чудя се дали да отида там или в Токуда. Моят Павел го гледа ортопед на 5я ден след раждането и казаха, че всичко е ОК, но все пак ми се иска още веднъж да го прегледат.

# 324
  • Там, където мечтите се сбъдват
gub4eto, напълно те разбирам и ние бяхме така допреди няколко седмици, не искаше залъгалка, а само на гърда с тази разлика, че спеше през деня. Пробвай със слинг, кърмиш ли я в легнало положение, аз така я кърма и тя си заспива и лекичко се измъквам, но не винаги успявам. Хубавото е, че от началото на годината прие залъгалката, че беше почнала пръстта, но рядко я иска, или ако я вземе си поиграе половин час и после на гърда, но все е нещо и така пак си заспива.

# 325
    Момичета,една скромна почерпка за рождения ми ден  party023!
  • Габи,и Тина така прави,ужа заспива,а като се опитам да пусне гърдата и започва да суче.
  • Два дни се видяхме в чудо,раздираше се от рев и то все вечер.Без причина ,нито да е пт глад,колики,нищо но няма успокояване.За сметка на това снощи компенсира и направи шесчасова пауза.Цяло чудо Grinning
Хубав ден от нас Hug Hug Hug

# 326
jujinka-15  честит рожден ден!
 Само хубави емоции ти желая!

Аз да попитам защо сте ни махнали от групата във фейсбук??? Преди няколко дни някой ми беше изтрил записа в мерки и теглилки, вчера се записах пак и сега вече направо от групата сме махнати!
Някой беше писал за конкуренцията... Simple Smile разбирам че сме конкуренция за тегло за 1 месец, но имаше и по тежки от нас, така че няма да сме първенци.

# 327
  • София
Минах през какви ли не перипетии покрай това ми кърмене, много кърма, малко кърма, мастит, рагади..
Уж, нещата се бяха нормализирали, но преди около 10-тина дни имах една бучка от кърма на лявата гърда, топлих се и се цедих, не спадна, но като я изсука Киара изчезна, само че, започна да ме боли първо на мястото, а после като отекло и отдолу на гърдата. На консултациата ми казаха да пия Парацетамол. Пих, но пък се засече с някаква настинка ( според сестрата в консултациата е заради гърдата ) и имах температура и бях като премазана от валяк, много отпаднала...Аз си я кърмех нормално през това време, но като че ли, не и' е приятно и не захапва както трябва на тази гърда и ми се струва, че ми намалява кърмата. И аз също искам да питам за това прословуто доизцеждане..Кърмя я 6-7 пъти на ден като давам и от двете гърди. През нощта гледам да се изцеждам един път през нощтната и пауза, ако си чуя алармата. Не знам дали да изцеждам или не?!
  Здравей, не успях да разбера кое точно те притеснява в момента? АКо се съмняваш, че не е достатъчно количеството мляко, най-лесно и бързо това се коригира просто с по-често кърмене или ако предпочиташ изцеждане. Реално ако кърмиш на поискване и на бебчето получава на едно хранене поради някаква причина по-малко количество, то просто ще поиска да суче по-скоро отново и така общо за денонощието приема на мляко ще е достатъчен. Какво е наддаването при вас и как са памперсите? Колко голяма е тази пауза? Принципно ако наддаването е добро, бебчето е спокойно и доволно седем кърмения от двете гърди , особено ако паузата нощем не е голяма, може да са напълно достатъчни и да не доведат до намаляване на производството.
   От описаните симптоми, запушване на гърдата и последвалото развитие, аз също смятам, както акушерката е споменала, че всички тези грипоподобни симптоми са били поради запушването. В голяма част от случаите просто с продължаване на кърменето и по-често кърмене и или изцеждане, нещата се оправят без нищо допълнително. Както и друг път тук сме споделяли, след подобен застои на мляко в гърдата е нормално временно производството там да намалее, но с продължаване на кърменето нещата постепенно се нормализират.

# 328
Цветка,
относно режима ден-нощ, пробвайте повече да го занимавате през деня. При нас е така, ако през деня много спи, вечер трудно заспива и си иска разнасяне и забавление. Аз се опитвам да го оставям да будува, колкото се може повече през деня и вечер режима е къпане, хранене и малко гушкане и към 10 най-късно сън. След това се буди към 2-3-4 зависи, но някъде там.

Ние обаче имаме много колики нощем. Аз даже вече се чудя дали са колики, тъй като той не плаче, а само се изпъва, мята и пъшка в съня си. Свива крачета и пъшка, особено сутрин около 6-7 часа. Тази сутрин пробвах да му топля със сушоар коремчето, но като че ли само временен ефект имаше. Странно е, че като е легнал само ги получава. Има ли някой друг с подобен проблем.

# 329
katrin7 не знам дали си следила дискусиите в групата,но решихме който не се е записал в списъка Кой кой е или не се е представил да бъде премахнат от групата .Ако не си се добавила в списъка предполагам,че това е причината Peace Но тъй като теб си те знаем предлагам да те добавим пак.Нека момичетата и те да кажат

Общи условия

Активация на акаунт