Църквата се произнесе днес.

• 31 142
  • 844
  •   1
Отговори
# 675
  • сред маслини и портокалов цвят

Никой, обаче не ми каза дали децата родени ин витро ще се кръщават и допускат в църкви, както и техните родители. Или тук парите са по - важни.

Аз попитах преди амнайсе страници. Дали ще питат как точно е добит мат'ряла - според или в разрез със каноните на Църквата. Както и за отношението към спасяването на екстремно недоносени.

Някой знае ли?

Г-жата богослов Десислава Панайотова каза, че Бог е милостив и на всички е простено. На децата автоматично, родителите да се молят и на тях ще се прости. Simple Smile

Опс, loca е писала.

# 676
  • Вън от пространство и време
По въпроса на Пешек: Новият завет е от преди 2012 години, а Старият - от около 1500 години преди Христа.

Тц, не позна. Grinning Hug Новият завет е писан през I век след Христа, но основно във втората му половина, или най-малкото след смъртта Иисус Христос (надявам се поне разпъването Му на кръста да знаеш кога е станало).
Старият завет е писан между XV и V век преди Христа.

# 677
Никой, обаче не ми каза дали децата родени ин витро ще се кръщават и допускат в църкви, както и техните родители. Или тук парите са по - важни.

Нали казах, синът ми е от децата ин-витро. Кръстен е и го пускат в църквата, както и нас.
А нали и тези деца не са плод на първородния грях, значи е по-чисти от всички нас.

# 678
  • гр. София
Форест Гъмп, добре отговори. Тамън да питам как така Новият завет е писан преди Христа  Mr. Green Интересно как Евангелията, в които е описан живота на Исус, са написани 12 г. преди той да се роди. Хвала на такива запознати християни!

А по въпроса за допускането в църквите на дечица, заченати инвитро - всичко в тази система е пари. Ще ги допускат, ще ги кръщават, ще ги венчават - няма да изпуснат парите, вЕрвайте ми  Wink

# 679
Ще ме уморите, значи! Та да не пише на челата им "ин витро"? Пука му на попа, те половината не знаят и що е това, ама хайде.

# 680
По въпроса на Пешек: Новият завет е от преди 2012 години, а Старият - от около 1500 години преди Христа.

Тц, не позна. Grinning Hug Новият завет е писан през I век след Христа, но основно във втората му половина, или най-малкото след смъртта Иисус Христос (надявам се поне разпъването Му на кръста да знаеш кога е станало).
тарият завет е писан между XV и V век преди Христа.

Опс, някой не ме е разбрал пак. Никъде не съм казала, че Евангелието е писано преди Христа! Shocked Писането на Евангелията е след Възкресението на Христос, разбира се. А последният писател е св.Йоан, доживял около 100 години след Рожждество Христово.
Първият писател на Стария завет е Моисей, живял около 1500 години до Рождество Христово. В този промежутък от 1600 години, е произллязло Свещеното писание.

И стова наистина Чао! Simple Smile

# 681
  • Вън от пространство и време
Опс, някой не ме е разбрал пак. Никъде не съм казала, че Евангелието е писано преди Христа! Shocked

Я пак да посмяташ преди 2012 години дали Христос е бил роден  Grinning

# 682
  • гр. София
Форест, не се хаби. Момичето явно няма представа, че Новият завет не е единично произведение, а е компилация от писмени произведения, всяко от които писано по различно време. Нищо, че тя каза, че бил написан преди 2012 години  Mr. Green

# 683

Ааа, пускат, пускат...
Даже за кръщенето на близнаците две такси кръщенка искаха естествено. Не са ме питали за тайнството и естеството на зачеването им. Но на преглед при лекар в повечето случаи са ми взимали една такса за преглед, защото "Бог наведнъж ми ги е пратил". Това бяха думите на ортопеда, който ги гледа като бебета, та откъде на къде той да ми взима пари за два прегледа.
Изводите всеки си ги прави, докъдето слуша ограничения си или не мозък.

# 684
При демокрацията изобщо не би трябвали да се стига до намеса на религиозна институция в създаването на светско законодателство.
Църквата не се е намесила в законодателството, това е изопаЧаване на факти. поискали са и становище, дала е. Дали някой ще вземе пред вид становището, не можем да кажем сега, в крайна сметка това зависи от народния представител който е излъЧен и с твоите гласове. При демокрацията всеки има право на глас, вклюЧително и църквата. Тя не е изпратила протестиращи пред парламента и не виждам изобщо какъв политиЧески натиск е оказала.

Не се съмнявам, сигурна съм. Но политическата коректност изисква и те да бъдат попитани.
Не го изисква, сама си посоЧила, Че поЧти 60% от населението на държавата се самоопределя като православно и това само по себе си е достатъЧно основание да се търси мнението не на кой да е, а на БПЦ.

Защо, ако сега в медийното пространство се изкаже някой кришнар например, дали няма православното "стадо" да нададе вой тия какво си позволяват?
Никой не е спрял никого да се изказва и да има мнение. Единствено из разни форуми (вклюЧително и тук) Чета забрани църквата да се изказва.

Да - и затова в една истинска демократична и светска държава се полагат усилия броят на настъпените да бъде минимизиран, а не обратното.
А ти как изЧисли броя на настъпените? newsm78

Не съм искала. Смятам, че обществото няма никакво право на глас как Х на брой възрастни отговорни индивиди да управляват живота си.
Ти не си искала, но много хора се обявиха за обществен дебат по въпросите на сурогатството и в това няма нищо лошо.
Съжалявам, но когато въпросът опира до това дали възрастните и отговорни индивиди могат да ползват донорски материал за репродукцията си или сурогатни майки, ще трябва да изтърпиш факта Че това са неща регулирани от закони. България съвсем не е единствената в това отношение и ако искаш пълна свобода на решенията си вероятно трябва да отидеш да живееш в джунглата. Докато живееш в общество се налага да се съобразяваш с правилата му, т.е. законите му.
Дали?
О, да определено, поне такова впеЧатление оставят у мен разсъждения като твоите носещи вода от 9 кладенеса за да ни убедят Че църквата е никой и поповете нямат право и носа си да показват изван църковните порти.

Направих си труда да ти отговоря много подробно не защото държа да споря, а защото ми се струва Че с нагласата всиЧко да се оплюе, много хора са загубили способността си да мислят обективно. Прекалено много емоции се влагат в неща които са напълно логиЧни.

# 685
  • Пловдив
Многото емоции бяха най-вече към първоначалното становище на БПЦ и по-точно към някои от аргументите им против ин витрото. Най-малкото така се дава повод да се гледа с недобро око на нуждаещите се от тази процедура. Понеже нали „те и от Църквата казаха, че е грях".
Но е факт, че ловешкият митрополит реагира достойно и адекватно и голяма част от недоволните му го признахме и оценихме доблестта на постъпката му.

п.п. въпроса ми към Лъки трябваше да е ироничен. Оказа се че по-добре от нея знам кога е написан Новия завет. Пък и на нея явно ѝ беше трудно да ме разбере. Що ли? newsm78 (Лъки, не ми отговаряй, риторичен ми е въпроса)

# 686
Twisted Evil
п.п. въпроса ми към Лъки трябваше да е ироничен. Оказа се че по-добре от нея знам кога е написан Новия завет. Пък и на нея явно ѝ беше трудно да ме разбере. Що ли? newsm78 (Лъки, не ми отговаряй, риторичен ми е въпроса)

А ти прочете лии и това, което написах преди: Писането на Евангелията е след Възкресението на Христос, разбира се. А последният писател е св.Йоан, доживял около 100 години след Рожждество Христово.
Първият писател на Стария завет е Моисей, живял около 1500 години до Рождество Христово
. В този промежутък от 1600 години, е произллязло Свещеното писание.

2012 години го споменах не съвсем коректно, изхождайки от новото ллетоброене след идването на Христос. Но важно е буквоядсвото и заяждането и никой после не взема предвид поправката Simple Smile

# 687
Гледам сте измислили нова математика.

# 688
Много сте забавни, не мога да се отделя от вас Simple Smile

# 689
Многото емоции бяха най-вече към първоначалното становище на БПЦ и по-точно към някои от аргументите им против ин витрото. Най-малкото така се дава повод да се гледа с недобро око на нуждаещите се от тази процедура. Понеже нали „те и от Църквата казаха, че е грях".
Но е факт, че ловешкият митрополит реагира достойно и адекватно и голяма част от недоволните му го признахме и оценихме доблестта на постъпката му.

Така е. И въпреки това от цялата история лъха на невежество, предубеденост и чиновнически подход.

Аз за себе си не знам има ли църквата становище, какво е то и какво ще е след една седмица.

Общи условия

Активация на акаунт